Kreditkort

Ett kreditkort är ett betalkort där man kan köper och lånar på samma gång, kan man säga. Till skillnad från ett kontokort, som tex Visa, så dras inte pengarna från ditt bankkonto i samband med ett köp. Istället fungerar ett kreditkort så att det byggs upp en skuld som du betalar av varje månad. Du får då hem en faktura med ett utdrag från månadens köp och ett bankgironummer där du kan betala in summan.

Så länge man betalar sin kreditkortsfaktura så betalar man heller ingen ränta och inga avgifter annat än årsavgiften på kortet. Årsavgiften kan variera från runt 150 kr till 1 000 kr beroende på kreditkort.

Delbetalning och straffavgifter

Beroende på vilket kreditkort man har kan man välja att ha delbetalning på sitt kort, något man ofta får specificera i sin ansökan. Delbetalning innebär att om du köpt för 10 000 kr under månaden kan du välja att betala in 5 000 kr och låna resterande 5 000 kr till nästa månad också. Du betalar då ränta på denna summa (5 000 kr), ofta en relativt hög ränta.

Andra kreditkortsföretag tillämpar straffavgifter och räntor om man inte betalar in hela den fakturerade summan inom angiven tid. Dessa straffavgifter kan variera från några tior till över hundra kronor. Se till att kolla upp vad som gäller för det kreditkortet du tänker skaffa så du inte misstar dig! Du kan läsa mer om detta på AlltOmKreditkort.se.

Det mest praktiska med kreditkort är förstås att ha delbetalning för att på så sätt kunna använda kortet för att jämna ut toppar och dalar i sin privata ekonomi. Man kan då köpa en dyr soffa på rea i januari, betala hälften i februari och andra hälften i mars. Det är en bekvämlighet som uppskattas av många och som ofta blir relativt överkomligt ekonomiskt sett.

Risker med kreditkort

En viss problematik med kreditkort är att det kan vara lätt att köpa mer än man egentligen har råd med. Har man inte stenkoll på sin privatekonomi och använder kreditkortet lite för ofta kan man “komma efter i sin ekonomi”.

Det innebär att när du väl får lönen så går större och större del åt till att betala kreditkortsfakturan och du får börja använda kreditkortet tidigare och tidigare varje månad. I slutändan kanske du inte har råd att betala hela kreditkortsfakturan och får då börja betala ränta och eventuellt också föreseningsavgifter – och då blir det snabbt dyrt.

Kreditkort och bonusprogram

Kreditkort kan dock, om de används rätt, vara mycket praktiska. Många kreditkort har även ett bonusprogram knutet till kortet som gör att du tex får Eurobonus-poäng för varje spenderad krona. Bonuspoäng som sedan kan användas till resor och annat trevligt. Läs mer om kreditkort med bonus på Bonuspoäng.se.

Ansöka om kreditkort

Dett finns ett fåtal olika kreditkort där några av de vanligaste är MasterCard, EuroCard, Diners Club och American Express. Dessa kreditkort finns dock i ett otal olika utgåvor och ofta i samarbete med andra företag, exempelvis MasterCard Eurobonus som sker i samband med Eurobonus.

Många företag har varianter av de stora kreditkorten och som ger bonuspoäng som kan vara mer relevanta för vad du vanligtvis spenderar pengar på. Ett exempel på detta är ICA’s kreditkort som ger dig bonus som du kan handla mat på ICA för, oavsett om du använder kreditkortet till att köpa mjölk eller en ny stereoanläggning.

Ett annat bra ställe att börja på är direkt på kreditkortföretagens hemsidor:

Jämförelse av kreditkort

4 Responses to Kreditkort

 1. E.E. says:

  Kan man ha både kredit och kontokort på samma kort, så att man kan välja vad som ska gå på kredit respektive dras direkt från kortet?

  • Christoffer says:

   Ja, det kan du. Det är dock inte alltid säkert att du kan välja konto eller kredit från köp till köp, vissa kort fungerar så att kredit dras när pengarna på kontot är slut. Hör med din bank.

 2. Elsa says:

  En anna bra sak med kreditkort är säkerheten. Jag använder mitt kreditkort för att betala med och där har jag inga pengar, det är ju inte kopplat till ett konto. På så vis blir man inte av med pengarna om kortet blir stulet, för där finns inga pengar.

  • Christoffer says:

   Det är inte helt sant, Elsa. Visst är det så att du inte har några pengar på ett kreditkort och på sätt och vis är det också relativt säkert eftersom kreditkortsföretaget “tar smällen” för ogilitiga betalningar. Men har du otur och någon kommer över din pinkod så kan du fortfarande riskera att förlora pengar, även om du inte har ett konto kopplat till kortet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *