Privatlån – lån utan säkerhet

Privatlån är ett lån utan säkerhet och handlar oftast om konsumtionslån på ett eller annat sätt. För utlånaren finns i grunden ingen fysisk produkt (bostad eller bil till exempel) eller liknande som står som säkerhet för lånet. Detta innebär att det endast är personens återbetalningsförmåga i form av lön med mera som står till grund för lånet. I denna artikel förklarar vi hur privatlån fungerar och var du kan låna pengar.

Privatlån kallas ibland för blanco-lån eller helt enkelt som banklån och används oftast för konsumtion, till exempel för resor, möbelinköp med mera. De kan också, med fördel, användas för att samla andra skulder man har till högre ränta. Detta innebär att man tar ett privatlån för att betala av kreditkortsskulder, smslån och liknande skulder som har högre ränta än privatlånet.

Samla sina skulder på ett och samma lån

Att samla sina skulder hos en och samma bank och i ett och samma privatlån är en mycket bra idé om du hamnat i en svår ekonomisk situation med mycket skulder. Du får oftast lägre ränta och eventuellt förseningsavgifter med mera kommer då bara från en skuld, istället för en påminnelseavgift per lån.

Hur mycket kan man låna?

Privatlån kan variera i att vara allt från ett par tusenlappar, vilket är vanligt för till exempel sms-lån och internetlån, till att sträcka sig mot runt 350 000 kronor. Hur mycket man får låna beror till mycket hög utsträckning på ens finansiella historia och inkomst. Har man inga betalningsanmärkningar och en stadig och god inkomst är det lättare att låna mer än för den motsatta situationen.

Var kan man låna pengar?

Beroende på hur mycket du vill låna så finns det olika alternativ, nedan följer några exempel på seriösa banker och låneinstitut (du kan hitta betydligt fler på Lånen.se).

Låna 1 000 till 20 000 kr

Folkia har gjort sig kända för att låna ut mindre summor och vara väldigt tydliga med vad det kostar i slutändan.

Det är ovanligt att banker lånar ut summor under 20 000 kr.

Låna 20 000 till 350 000 kr

De flesta banker lånar ut summor mellan 20 000 kr till 350 000 kr, hur mycket du får låna beror från bank till bank, samt din inkomst. Här är några exempel:

 • ICA-banken – Upp till 350 000 kr, ger preliminärt svar direkt!
 • Swedbank – Upp till 350 000 kr
 • SEB – Upp till 350 000 kr med Enkla Lånet
 • Freedom finance – Upp till 350 000 kr

Få erbjudande från upp till 30 st olika banker via en enda ansökan hos Lendo.se . Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

6 Responses to Privatlån – lån utan säkerhet

 1. Fråga says:

  Jag har ett par mindre skulder som vore skönt att samla under ett privatlån, hur gör jag?

  • Christoffer says:

   Tala med din nuvarande bank om din situation och kolla upp möjligheterna till ett privatlån. Kolla även med andra banker om de kan erbjuda dig bättre villkor. Det är viktigt att se till att villkoren blir bättre än dina nuvarande, med flera mindre skulder. Räkna ut hur mycket du behöver låna och använd pengarna till att betala av dina småskulder. Nu har du istället bara ett lån att fokusera på, istället för flera mindre. Lendo är också populära för att samla sina krediter.

 2. Annika says:

  Hej! Undrar om man brukar kunna få låna mer än 350 000 kr (vilket står på de flesta banker här) om man tar två olika lån? Eller den sammanlagda summan får endast vara 350 000 kr? Mvh Annika

 3. Christoffer says:

  Annika:

  Hej, ja du kan låna mer men varje bank gör en kreditbedömning av dig och har du redan ett lån på 350 000 kr så kan det vara svårt att få ett nytt lån.

  När en bank sätter en gräns på 350 000 kr som maxgräns har det att göra med att det är en uträknad gräns baserad på risk och vinst. Med andra lån höjs risken för banken – vilket de tar med i bedömningen om du ska få lånet eller inte, samt till vilken ränta.

 4. Elsa says:

  Hur hög månadslön kräver banken för ett lån på 200 000?

  • Christoffer says:

   Det skiljer väldigt mycket i hur mycket olika banker kräver för att godkänna ett lån på 200 000 kr. Vid en snabbsökning hittade jag lönekrav på allt mellan 150 000 till 300 000 kr i årslön. Man kan väl säga att ett riktmärke är att du lättare får låna pengar med en fast inkomst. Undersök vad just din lokala bank har för lönekrav och leta dig vidare därifrån om du får avslag på din ansökan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *