Lån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en officiell markering om att du vid något tillfälle misskött en betalning och att ärendet hamnade hos Kronofogden. Detta gör att det kan vara svårt att köpa på avbetalning eller att låna pengar. Det är dock inte omöjligt att låna med betalningsanmärkning. Hur man gör, och vad man bör tänka på, går vi igenom i denna artikel.

Att få en betalningsanmärkning kan bero på en mängd olika anledningar och man behöver inte nödvändigtvis ha haft extremt dålig ekonomi, eller dålig koll på sin ekonomi för att drabbas av en betalningsanmärkning. I många fall kan det handla om viss oaktsamhet eller att man litat på fel person. Självklart är det dock inte sällan dålig ekonomi, slarv eller oaktsamhet anledningar till att man får en betalningsanmärkning. Det kan också vara värt att ett inkassobrev inte innebär att man får en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning har som effekt av att den varnar kreditgivare för att utlåning till dig kan vara en riskabel affär. Detta har tidigare gjort det mycket svårt att kunna låna över huvud taget då få av de etablerade bankerna hade översyn med detta. I dagsläget finns det dock andra banker och kreditgivare på marknaden som har en mer flexibel syn och mer av en helhetssyn på personens ekonomi.

För i många fall kan man drabbas av en betalningsanmärkning när man är “ung och dum” och som sedan påverkar ens lånemöjligheter i 10 år efteråt. Det är heller inte ovanligt att man hamnar i ekonomiska trubbel för att ens räkningar kommit till fel adress, vilket förstås är mycket olyckligt! Oavsett vad som är anledningen till att man fått en betalningsanmärkning kan ju ens ekonomi, eller syn på ekonomi, förbättrats kraftigt på senare tid och (den negativa) vikten av ens betalningsanmärkning behöver inte vara lika påtaglig.

Det går alltså att låna pengar av andra banker än de “stora vanliga”. Eftersom det är färre banker som lånar ut (mindre konkurrens) och eftersom en person med betalningsanmärkning trots allt ligger i en högre riskgrupp innebär detta ofta att räntan är högre än för motsvarande lån hos andra banker.

Det kan dock vara värt att tänka över både en och två gånger om man verkligen bör ta ett lån om man vet att man har det lite svårt att få ekonomin att gå ihop eller svårt att komma ihåg att betala sina räkningar. Det kan dock vara en god idé att samla många småkrediter (till exempel sms-lån) under ett och samma lån – vilket blir billigare i längden.

Var kan man få lån trots att man har betalningsanmärkning?

Det finns banker som erbjuder lån till personer som av olika anledningar inte kan få låna hos andra långivare. Det behöver inte bara handla om betalningsanmärkningar utan även om man har svårt att få lån för att man är student, arbetslös eller nyinflyttad till Sverige och saknar ekonomisk historia.

Lendo har startat en tjänst för att hjälpa människor som har betalningsanmärkningar att få lån.
Hemsidan/tjänsten heter Anmärkning.se. Kika in där och se om de kan hjälpa dig. Det är helt gratis att göra en ansökan och man förbinder sig inte till något när man skickar in sin ansökan.

Jämför upp till 30 st banker med en enda ansökan

Lendo.se hjälper helt kostnadsfritt dig att jämföra massor av banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lendo.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

4 Responses to Lån med betalningsanmärkning

 1. Rickard says:

  Blir räntan högre om man har en betalningsanmärkning när man lånar pengar än om man är “helt fläckfri”?

  • Christoffer says:

   Ja, generellt är det så då den som har betalningsanmärkningar sedan tidigare i bankens ögon innebär en högre risk och den risken får man betala med genom en högre ränta. I praktiken är det ofta så att om man har en betalningsanmärkning får man ofta inte låna hos vissa banker (som har generellt sett lägre ränta) utan istället leta sig till andra banker som har en mer flexibel attityd gentemot betalningsanmärkningar men också generellt sett högre ränta.

 2. Toni says:

  Jag har en bekant som tog lån i en annan bank än den han anlitat för att förvara sina besparingar. I och med lånet tvingades han flytta sina besparingar till den nya banken och alltså byta bank helt. Är det vanligt att man behöver vidtaga denna åtgärd om man lånar hos en annan bank?

  • Christoffer says:

   Det är inte vanligt att det krävs men ofta kan man få en bättre deal om man flyttar över besparingar, pension etc till banken där man tar ett större lån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *