Bolån

Tips: jämför ALLTID bankerna innan du lånar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 30 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 35 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Ett bolån är ett lån du tar för att kunna köpa en bostadsrätt eller ett hus. Ett bolån innebär att du pantsätter din bostad för att på så sätt finansiera köpesumman för bostaden. I denna artikel beskriver vi ingående vad ett bolån innebär och vad du bör tänka på.

Att pantsätta sin bostad är inget konstigt i sig och har inget att göra med det man gör i Monopol! Det innebär bara att du har din bostad som säkerhet för ditt bolån. Det innebär också att om du inte skulle ha råd att betala tillbaka dina lån så kan du tvingas sälja din bostad så att banken får tillbaka pengarna de lånat till dig. I praktiken är därmed de flesta svenska bostadsrätterna och husen pantsatta.

Ett bolån brukade förut oftast delas in i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånsdelen var den större delen av lånet (mellan 80-90%) och topplånet brukade stå för runt 10%. Resterande summa bekostades kontant av den som köpte bostadsrätten – den så kallade egna insatsen.

Med introduktionen av bolånetaket under 2010 så försvann i praktiken topplånet som en del av bolånet för nya låntagare. Folk som har bolån med topplån sedan tidigare innebar det dock ingen förändring för. Bolånetaket innebär att man själv stå för 15% av finansieringen.

Till exempel om du köper ett hus för 1 000 000 kr så är det rimligt att ditt bottenlån är på 85%. Du lånar alltså 850 000 kr av banken men förväntas själv betala 150 000 kr ur egen ficka.

Eftersom detta är ganska svårt för många som inte sparat länge så är det dock möjligt att ta ett privatlån för en del, eller hela, resterande 15%:en. Det är på så sätt ett nytt topplån men räknas som helt utan säkerhet och är därmed relativt dyrt.

De flesta banker har lösningar för bolån som passar din situation och ekonomi. I vissa fall kan du fortfarande låna upp till 100% av köpeskillingen (inklusive privatlån) medan i andra fall får du inte ens låna 75%. Hur mycket du får låna är beroende av främst två saker: din privatekonomi och bostaden du köper. Vissa banker har också olika strategi, i många fall måste du förhandla om räntan själv medan andra har tydliga gränser för olika rabatter där du slipper förhandla.

Bolån kan man numera ansöka om på nätet. Om du vill få gratis hjälp att få bolån från flera olika banker med färdigprutad ränta så kolla in Lånekoll.se som jämför bolån och skickar förslag till dig.

Läs mer om lånelöfte ifall du planerar att köpa en framtida bostad.

Lämna en kommentar