Bolåneförsäkring

Vid tider där räntan går upp och man är osäker på sin privata situation i form av arbete och hälsa kan en bolåneförsäkring vara ett alternativ och hur en bolåneförsäkring fungerar beskrivs i detta kapitel.

En bolåneförsäkring innebär att om du inte har råd att betala dina räntor och amortering på grund av arbetslöshet eller om du blir sjuk, så löses försäkringen ut och betalar räntorna och amorteringarna. Den stora fördelen med detta är att vid skakiga tider så får du gott om tid att antingen hitta ett nytt jobb eller sälja din bostad.

Skillnaden mot att inte ha denna försäkring är att om du blir försatt i en svår ekonomisk situation så kan du snabbt bli tvungen att sälja din bostad. Att sälja en bostad i panik innebär också att du blir väldigt känslig för hur marknaden är vid det tillfället. Om det är svårt att sälja din bostad kan du bli tvungen att acceptera ett skambud du annars aldrig hade ens funderat över. Än värre kan det vara om du blir av med jobbet för att ett stort företag på din ort lägger ner. Då hamnar många i samma situation vilket leder till att priserna på bostäder på orten riskerar att krascha än mer.

Är bolåneförsäkring något för dig?

Liksom alla typer av försäkringar bör man tänka över vilken risknivå man själv befinner sig i, samt hur bekväm man känner sig i den situationen. Vad skulle hända med dig och din privatekonomi om du blev sjuk eller arbetslös? Skulle din partner kunna hålla er båda flytande? En bolåneförsäkring är en mindre extra kostnad varje månad men väl värt sina pengar om det hjälper dig att sova gott på natten och inte oroa dig.

Skaffa bolåneförsäkring

Om du känner att bolåneförsäkring kan vara något för dig, kolla då med din nuvarande bank samt nuvarande försäkringsbolag och se vad de kan erbjuda dig.

Om du vill få hjälp att ansöka om bolån eller lånelöfte kan du kolla in gratistjänsten Consector.se som jämför erbjudanden från upp till 30 st banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se.

4 Responses to Bolåneförsäkring

 1. K says:

  Krävs det fast inkomst för att få en bolåneförsäkring?

  • Christoffer says:

   Nej, det är inget krav. Bolåneförsäkringen är en trygghet för banken och också en vinst, så hos dem ligger ett stort intresse i att du skaffar bolåneförsäkring.

 2. När man är två says:

  Om man är två som lånar till en lägenhet, är det möjligt att bara den ene skaffa bolåneförsäkring om man har delade åsikter om behovet?

  • Christoffer says:

   Det är inte möjligt att om man tar ett gemensamt lån till en bostad att bara den ena parten betalar en bolåneförsäkring, då den endast kan tecknas för hela lånet. Den ena parten som betalar bolåneförsäkringen får i så fall stå för försäkringen av båda parters andel i lånet, vilket inte riktigt är vad jag tror att du menar. Men det finna andra lösningar på detta. Andra hem- och livförsäkringar kan också tecknas som täcker detta ändamål och kan tecknas separat för den ena parten. Det finns alltså en lösning på frågan du ställer, men det krävs att man går andra vägar än genom just bolåneförsäkring. Ett bra första steg kan vara att kolla med sitt försäkringsbolag vilka försäkringar du redan har och utifrån detta ta ett beslut om en eventuell tilläggsförsäkring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *