Pantsättning

Att pantsätta något innebär inte nödvändigtvis att man lämnar ifrån sig ett föremål. Detta ligger dock närmast i tanken för de flesta, att man (luspank) går till en pantbank och lämnar in sin fina gamla gitarr och får hutlöst lite betalt. Detta är alltså inte alltid fallet, hur det går till beskriver vi i denna artikel.

Såhär fungerar pantbanker

I fallet med pantbanker fungerar det snarare så att du lämnar in ett föremål (tex smycken eller en värdefull gitarr) som säkerhet för ett att få låna från pantbanken. Lånet behöver inte nödvändigtvis vara i närheten av vad smycket egentligen är värt. Du kanske köpte gitarren för 15 000 kr för ett år sedan men får bara låna 4 000 kr för den.

En pant, som denna gitarr, är alltså pantbankens säkerhet för att om du inte kan betala tillbaka. I såna fall kan de sälja den för att på så sätt få sina pengar tillbaka istället. Anledningen till att det kan vara så stor skillnad mellan vad man själv uppskattar värdet på sitt föremål och pantbankens uppskattning är att de även måste ta hänsyn tiill eventuella försäljningsomkostnader.

Om du någon gång försökt sälja något på Blocket så vet du att man inte alltid får exakt så bra betalt som man hade hoppats på och att det kan ta tid och energi. Detta gäller framförallt om man vill sälja snabbt och smärtfritt – vilket pantbankerna självklart vill.

Att pantsätta sin gitarr innebär alltså inte att man säljer sin gitarr utan man får tillbaka den när man betalat tillbaka sitt lån plus avgifterna i samband med lånet. Storleken på lånet är alltså heller inte exakt samma sak som det egentliga värdet på ditt pantföremål.

Pantsätta sin bostad, bil etc

Man behöver dock inte alltid lämna in föremålet för att man ska kunna använda föremålet som pant. Detta gäller då lånet används för att köpa samma föremål som också står för säkerheten för lånet, till exempel din bostad eller en bil.

Om du tar ett bolån för att köpa en villa så pantsätter du villan för ditt bolån. Detta innebär att om du inte kan betala tillbaka ditt bolån så kan banken sälja din bostad för att få tillbaka sina pengar. Detsamma gäller om du tar ett billån med bilen som säkerhet och så vidare.

9 Responses to Pantsättning

 1. HrT says:

  Hej hej. Kan man pantsätta flera saker som har ett mindre värde för att få ut en större lånesumma?

  • Christoffer says:

   Ja, du kan pantsätta så många saker du vill hos en pantbank. Det är dock inte säkert att du får ut det under samma lån, kanske får du flera mindre lån, ett för varje föremål. Välje en pantbank och rådgör med dem om vilket avtal som skulle gälla för just dig!

 2. Fattig says:

  Pantsätta instryment och smycken har man ju hört talas om. Men om man inte har så mycket dyrt men ändå behöver pengar. Hur billigt får föremålet vara för att man ska kunna lämna in det för pant, finns det en undre gräns?

  • Christoffer says:

   Fattig: Det finns kanske ingen uttalad undre gräns men varje föremål ses över om det fungerar som pant. Det sätter också gränsen för hur mycket du kan belåna. Ett silversmycke som bara är värd några hundralappar kanske tex inte accepteras då belåningen helt enkelt blir för liten för att det ska vara lönsamt.

 3. Marie says:

  Hej,
  Kan man pantsätta veteranbil med bevis pa värdering? Bilen är värderad till 20 0000kr. Hur mycket kan man lana?
  Tack.

  • Christoffer says:

   Allt som kan värderas objektivt och säljas lätt går egentligen att pantsätta. Nu vet jag inte hur alla pantbyråer fungerar men om du pantsätter din bil för att ta ett lån så lär pantbyrån vilja ta bilen i egen ägo, detta är förstås både skrymmande och besvärligt. Det är förmodligen heller inte lika lättsålt som tex ett armbandsur. Av den anledningen tror jag att det blir svårt.

 4. jasmin says:

  Hejsan jag har en fastighet var kan jag panta .
  Jag behöver pengar …

 5. jasmin says:

  Känner någon kan hjälpa mig ???
  Jag har panbreverna på 26000 kr ..
  Kan jag på det på en pantbank ???
  Jag vill icke panta hos banken …
  Bara pant någonstan hör av er är desperat ???

 6. jasmin says:

  Finns ingen lån på fastigheten idag …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *