Det är många som blir rädda när de får ett brev från inkasso. Det är ett vanligt missförstånd att man tror att man får en betalningsanmärkning när man får hem ett inkassobrev (tex från företag som Intrum Justitia). Det stämmer dock inte.

Om man inte betalar en faktura eller liknande så kommer oftast en påminnelse (med påminnelseavgift). Ibland kan det komma en andra påminnelse (beroende på företag) men inte sällan är nästa sak som sker är att man får ett inkassobrev. Ett inkassobrev brukar ofta följas av en avgift på runt 150 kr.

Om man sen inte betalar till inkasso, då först kan man riskera att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får man dock i Tingsrätten och man har då rätt att bestrida detta. Har man giltiga anledningar till varför man inte betalat, eller valt att betala, så behöver alltså kallelsen till Tingsrätten inte automatiskt betyda en betalningsanmärkning heller.

Om man trots allt får en betalningsanmärkning så blir ens finansiella liv ganska mycket krångligare, det är betydligt svårare att få lån eller kreditkort till exempel. Numera finns det dock banker som ger lån trots betalningsanmärkning.

Låna trots betalningsanmärkning

Lånejämföraren Lendo har skapat en tjänst som hjälper folk med betalningsanmärkningar att låna pengar och att jämföra banker. Tjänsten/hemsidan heter Anmärkning.se. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Anmärkning.se och man förbinder sig inte till något.