Det är många som blir rädda när de får ett brev från inkasso. Det är ett vanligt missförstånd att man tror att man får en betalningsanmärkning hos kronofogden när man får hem ett inkassobrev (tex från företag som Intrum Justitia). Det stämmer dock inte.

Om man inte betalar en faktura eller liknande så kommer oftast en påminnelse (med påminnelseavgift). Ibland kan det komma en andra påminnelse (beroende på företag) men inte sällan är nästa sak som sker är att man får ett inkassobrev. Ett inkassobrev brukar ofta följas av en avgift på runt 150 kr.

Om man sen inte betalar till inkasso, då först kan man riskera att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får man dock i Tingsrätten och man har då rätt att bestrida detta. Har man giltiga anledningar till varför man inte betalat, eller valt att betala, så behöver alltså kallelsen till Tingsrätten inte automatiskt betyda en betalningsanmärkning heller.

Om man trots allt får en betalningsanmärkning så blir ens finansiella liv ganska mycket krångligare, det är betydligt svårare att få lån eller kreditkort till exempel. Numera finns det dock banker som ger lån trots betalningsanmärkning.

Frågor och svar om inkasso

Vad innebär inkasso – Ett inkassokrav uppkommer då en räkning eller skuld ej blivit betalt inom utsatt tid. I detta läge kan borgenären “den som har en fodran mot dig” själv välja att driva in skulden eller anlita ett inkassoföretag.

Syns inkasso på kreditupplysning – Nej, dessa uppgifter ligger internt hos inkassobolaget och syns ej offentligt. Du kan alltså får både inkassokrav och betalningspåminnelse utan att detta syns.

Vad du ska göra om du fått ett inkassokrav

⦁ Betala in skulden omgående plus eventuella inkassoavgifter som ränta och påminnelseavgifter.

⦁ Kontakta inkassoföretaget om du är sen med din betalning. Det går att lösa många problem genom att kommunicera.

⦁ Kontakta inkassoföretaget ifall du inte har möjlighet till att betala och se vad det finns för möjligheter gällande din skuld. Du kan få möjlighet till en amorteringsplan ifall skulden är av högre belopp.

⦁ Du ska alltid bestrida en faktura ifall du anser den felaktig. Det är också viktigt att bestrida fakturorna i alla led för att inte riskera en betalningsanmärkning. Du ska alltså bestrida fakturan både från inkassoföretaget respektive kronofogden ifall det hunnit gå så långt. Här ska du motivera varför du väljer att bestrida fakturan samt skicka med kopia på tidigare bestridande. Du bör skicka ditt bestridande både via mejl och post för att säkerställa att det kommit fram samt spara kopia på uppgifterna.

Frågor och svar om Kronofogden

Skickar Kronofogden några inkassokrav – Det är många som tror att det är Kronofogden som skickar ut inkassokrav. Detta stämmer dock inte, det är alltid ett privat företag eller ett inkassoföretag som skickar inkassokrav.

När går ärendet till Kronofogden – Borgenären eller inkassoföretaget kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden ifall inte inkassokraven betalas. Det skickas normalt ut 2 stycken krav.

När försvinner prick/betalningsanmärkning – Det kan variera lite hur länge dessa uppgifter ligger kvar hos kreditupplysningsföretagen. Men vanligtvis handlar det om 3 år för en privatperson och 5 år ifall du är en juridisk person.

Vad ska jag göra ifall jag fått krav från Kronofogden

⦁ Skriv under ditt delgivningskvitto och skicka tillbaka till Kronofogden. Du kan annars få hembesök där dom personligen ber dig skriva under. Du godkänner inte kravet genom att skriva under detta kvitto. Detta är enbart ett bevis på att du känner till kravet och mottagit brevet från Kronofogden.

⦁ Kontakta fordringsägaren du är skyldig pengar och se ifall ni kan hitta en lösning/avbetalningsplan. Fordringsägaren kan annars ansöka om betalningsföreläggande, vilket innebär att du får en prick. Tänk dock på att böter, skatter och tv-licens per automatik blir fastställda.

⦁ Bestrid fakturan om du anser den felaktig.

Betalningsanmärkning och dess konsekvenser

⦁ Svårare att få lån till bostad, bil mm.
⦁ Problem att få hyreskontrakt.
⦁ Du brukar inte kunna få handla på avbetalning.
⦁ Det brukar inte gå att teckna mobilabonnemang hos de större Operatörerna. Det kan dock funka hos Hallon, Vimla, Fello och Comviq Fastpris GO.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Lendo har även långivare och banker som hjälper folk med betalningsanmärkningar att låna pengar och jämföra banker. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lendo.se och man förbinder sig inte till något.