Existensminimum & skuldsanering 2024

Vad är existensminimum?

Existensminimum låter knapert, men det rör sig inte om en situation där du kommer att bli satt på bar backe utan mat och andra livsnödvändigheter.

Egentligen är det bättre att tala om existensminimum som det belopp som du har rätt att behålla. Kronofogden kallar beloppet för förbehållsbelopp. Beloppet ska täcka det som vi anses behöva för att existera.

Det är olika förbehållsbelopp som gäller för existensminimum beroende på din livssituation. Man kallar även detta för ”normalbelopp”.

Normalbelopp + boendekostnader = existensminimum

Normalbelopp 2024

Följande normalbelopp från Kronofogden gäller från och med 1 januari 2024 och framåt.

 • Vuxen ensamstående – 6 090 kr
 • Sambor & makar – 10 061 kr
 • Barn 0 – 6 år – 3 255 kr
 • Barn 7 – 10 år – 3 906 kr
 • Barn 11 – 14 år – 4 558 kr
 • Barn 15 år och äldre – 5 208 kr

I normalbeloppet ingår följande kostnader

 • Mat
 • Kläder och hygien
 • El och telefon
 • Försäkringar
 • Kostnader för mindre tillfälliga utgifter

Normalbeloppen sätts av Kronofogden en gång per år och det knyts till det konsumentprisindex som SCB på regeringens uppdrag fastställer. På grund av detta kan existensminimum 2023 skilja sig från existensminimum 2024, och så vidare.

Skuldsanering

Vi har en lag om skuldsanering och den har betytt en hel del för personer som behöver hjälpen med att bli fri från skulder. Tidigare var det så att personer som inte klarade av sina skulder fick leva på existensminimum resten av livet. Men med skuldsanering går det att komma runt detta och göra en nystart.

Om du inte kan få skuldsanering av Kronofogden kan du se närmre på skuldfinansiering som är en annan metod för att bli av med skulder. Men vi börjar med att se lite närmre på skuldsaneringen som kan vara aktuell för dig som har tagit på dig alldeles för många krediter och lån.

Med skuldsanering får du leva på existensminimum under 5 års tid. Du ansöker om saneringen hos Kronofogden och om du blir beviljad saneringen innebär det att du efter 5 år står utan skulder.

Den som blir beviljad skuldsanering kommer att få ett visst belopp för återbetalning fastställt av Kronofogden. Vissa lån skrivs av helt och under perioden för saneringen kan Kronofogden inte utföra utmätningar för lån som togs innan beslutet om saneringen fattades.

Krav för skuldsanering

Alla kan ansöka om skuldsanering men frågan är om du kommer att bli godkänd för den. Det är bara den som söker om skuldsanering som omfattas av den. Om saneringen beviljas kommer borgensmän att informeras om detta. De kan överklaga om de inte är nöjda med beslutet om det belopp som ska betalas varje månad.

För att du ska få skuldsanering måste du vara:

 1. Folkbokförd i Sverige
 2. Så pass skuldsatt att det inte är troligt att du kan betala av alla skulderna inom rimlig tid
 3. Fri från näringsförbud
 4. En person med personliga och ekonomiska förhållanden som gör det skäligt med en sanering. Här kommer det att tas hänsyn till hur gammal du är och hur du drog på dig skulderna. Det får också betydelse om du har försökt betala av på egen hand.
 5. Fri från tidigare skuldsanering

Du kan också ansöka om skuldsanering som företagare men då gäller lite andra regler. Om du är osäker på vad som gäller för dig ska du kontakta Kronofogden för att få mer specifik information.

Den som inte beviljas skuldsanering kan lösa problemet med stora skulder med det som kallas för skuldfinansiering. Det är något helt annat som inte har med Kronofogden att göra. Men det ska sägas att skuldfinansiering absolut kan ses som ett försök att klara av skulderna på egen hand. Den visar din vilja att ta dig ur skuldträsket!

Skuldfinansierng

För många kan det bli rörigt med många krediter. Dessutom blir det dyrt med flera olika avgifter. En missad räkning kan ställa till det ordentligt. För den som har svårt att hålla ordning på flera olika avbetalningar är det verkligen inte att rekommendera att ta flera krediter. Men när det väl är hänt kan skuldfinansieringen vara en lösning.

Behöver du skuldfinansiering
Kika in på SveaEkonomi.se och se om deras tjänst skuldfinansiering kan lösa dina problem. Kanske kan du lösa problemen och slipper leva på existensminimum.

Ett samlingslån

Ett annat namn på skuldfinansiering är samlingslån eller skuldfinansiering. Det som händer i praktiken är att du samlar alla krediterna till ett enda lån. Du får en avgift per månad och behöver bara hålla ordning på ett enda lån.

Skuldfinansiering ger flera viktiga fördelar:

Ordning och reda – Du som har svårt att hålla koll på dina räkningar slipper huvudbry med vad som är färdigbetalat och vad som inte är det. En enda räkning är inte lika svårt att hålla ordning på som tio olika. Dessutom blir det lättare när det ska deklareras och du inte behöver hitta dokumentation för flera olika krediter.

Lägre kostnad – Många avgifter för flera olika lån kan bli dyrt. Med samlingslånet får du en avgift och du har en räntesats att förhålla dig till. Totalt sett är lånet större än varje mindre lån du hade tidigare. Men den totala kostnaden kan ändå blir lägre just för att det blir tal om ett enda lån.

Bättre kreditvärdighet – Då du minskar risken för att missa betalningar och därmed eliminerar risken för betalningsanmärkningar och värre slår du ett slag för din kreditvärdighet. Dessutom är det känt att åtgärder för att klara av skulder ses som fördelaktiga av Kronofogden. De har ju med detta som en av sina punkter för att godkänna skuldsanering. Efter en viss tid kommer en kreditupplysning om dig visa färre lån än vad den gjorde tidigare, det kan också vara bra.

Bättre ekonomi – Att ta ett samlingslån är att ta ansvar för sin ekonomi. Du inser att du just nu inte ska ta fler krediter. Du blir snabbare av med dina lån och kan börja på ny kula. Det här ger bättre utrymme för viktiga steg som att spara ihop till en kontantinsats och mer.

Var kan du få hjälp med skuldfinansiering?

Det finns flera kreditgivare som jobbar med samlingslån, bland annat SveaEkonomi.se. Men det är inte säkert att varje bank kommer att bevilja dig skuldfinansiering. Mycket beror på din återbetalningskraft. Men om du har ett fast jobb och i övrigt lever på ett stabilt sätt är det högst troligt att du kommer att få hjälpen.

Tänk på att samlingslån liksom alla andra lån har olika fördelar och nackdelar. Du behöver inte tacka ja till första bästa erbjudande för att du känner att du måste bli av med dina krediter snabbt. Ta dig lite tid till att undersöka kostnaderna som samlingslånet innebär och se till att du får villkor som är schyssta.

Kan alla få skuldfinansiering?

För personer med en kaotisk livsstil och sporadiska inkomstkällor är skuldsaneringen inte alltid en möjlighet. Det kan snarare bli tal om att få professionell hjälp från kommunen. Här kan skuldsanering vara en del av den handlingsplan som tas fram. Men det tillkommer mycket mer som till exempel psykologiskt stöd och inlärning av nya ekonomiska mönster.

Men om du är en person med väldigt stora skulder, betalningsanmärkningar och brev från inkasso hemma på köksbordet kan du mycket väl vara en kandidat för det här stödet. Börja med att rådgöra med en bank som erbjuder skuldfinansiering för att se hur mycket du skulle kunna spara på ett samlingslån och vad det kommer att kosta dig.

Mer än ett lån

Tänk på att skuldfinansiering är mer än ett lån. Om du vänder dig till en bra kreditgivare kommer de inte bara att hjälpa dig med att samla lånen till ett. De ska också ta kontakt med dina fordringsägare och se till att krediterna löses på ett smidigt sätt. Det kan få stor betydelse för ditt rykte och kommande ekonomi.

Det kan också vara så att du får viktiga försäkringar som till exempel betalskydd. Det är en tjänst som säkrar att du kommer att klara månadsbetalningarna även om något oförväntat inträffar.

Det är också viktigt att du blir trevligt bemött. Samlingslånet är ett steg i rätt riktning och då är det verkligen en fördel om du tar det från en aktör som ger dig smarta tips och stöd. Lånet bör vara en del av en större helhet där du tänker framåt och förändrar din ekonomi till det bättre. Då är det också en fördel att välja en kreditgivare som har en helhetssyn för att fastställa vem som kan få lånet.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer