Ferratum omdöme 2023

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Publicerades:
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Snabb utbetalning
Ferratum (snabblån) logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • 0 kr i uttagsavgift
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 15 min (vissa banker)

Du kan låna

1 000 – 40 000 kr

Effektiv ränta

53,31 %

Löptid

4 – 46 mån

Utbetalning

Direkt

Har du tänkt att låna pengar via Ferratum? Här nedanför kan du hitta all nödvändig information gällande deras snabblån, som dom själva kallar för ”flexibel kredit”. Visst är det flexibelt att låna – men flexibiliteten innebär även att du får räkna med en hög ränta. Vi själva tycker att Ferratum är bland de bättre långivarna inom segmentet snabblån. Men läs noga igenom vad lånet innebär och se även våra förslag på andra långivare.

Sammanfattning av Ferratum

Ferratum Credit

Ferratum erbjuder en flexibel kontokredit där du kan ta ut pengar när behovet finns. Lägsta lånebelopp vid ansökan är 1 000 kr och högsta summan är 45 000 kr. Vid en ansökan får du sedan besked om hur hög kredit som du är beviljad till. Vi testade att låna 1 000 kr och fick sedan en tillgänglig kredit på 40 000 kr. Kreditupplysning sker via Creditsafe och ifall krediten blir beviljad skickas det vidare till UC. Efterföljande uttag på krediten går dock enbart via Creditsafe. Lägsta efterföljande belopp att plocka från krediten är så lågt som 100 kr. Det bästa med en kontokredit är att du hela tiden har pengar till hands, men du behöver inte betala ränta och avgifter på den kredit som inte används för tillfället.

Vårt betyg
4.5

Fördelar

 • Välkänd aktör inom snabblån
 • Automatisk hantering av låneansökan
 • Tydliga villkor om ränta och avgifter
 • Direktutbetalning under 15 minuter
 • 0 kr i uppläggningsavgift
 • 0 kr i uttagsavgift

Nackdelar

 • Betyget på Trustpilot.com kunde varit lite bättre
 • Lägsta ålder 21 år
 • Rapporterar till UC vid godkänt lån
 • Hög ränta likt andra aktörer inom snabblån

Ferratum omdöme

Vi har testat att ansöka om en kontokredit via Ferratum Credit och vår upplevelse är enbart positiv. Vi testade att ansöka under helgen och utbetalningen kom till kontot efter cirka 10 minuter till vår bank Nordea. Det är extremt enkelt att göra en ansökan och det bästa är att den hanteras per automatik och svar kommer omgående via SMS.

Hos Ferratum är räntor, villkor och avgifter tydliga och det finns inga dolda avgifter. Ett lån hos Ferratum är dock inte billigt och den effektiva räntan är hög, något som visserligen är samma hos de flesta långivare som erbjuder snabblån. En kreditupplysning sker via Creditsafe, dock kommer Ferratum skicka vidare uppgifterna till UC ifall lånet beviljas. Men överlag ett väldigt bra snabblån om man jämför med deras konkurrenter.

Ferratum än av de största aktörerna på den svenska marknaden och har erbjudit snabblån sedan 2005. Företaget övervakas av finansinspektionen och du som låntagare behöver inte vara orolig att företaget är en bluff.

Det finns dock en del negativa omdömen på Trustpilot vad gäller deras tjänster. Man har på Trustpilot.com ett betyg på 3,5 / 5 av totalt 637 omdömen. Man kan också se att företaget inte heller arbetar aktivt med att bemöta de negativa kommentarerna.

Ferratum är dock duktiga på att hantera din låneansökan snabbt och kan erbjuda direktutbetalning under alla veckans dagar, dygnet runt ifall du har någon av bankerna SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank eller SEB. Deras ränta är inte direkt låg, men ändå helt okej inom kategorin snabblån.

Ferratum hemsida

Vem kan låna pengar

 • Du som är mellan 21 – 70 år
 • Inkomst på minst 24.000 kr per år
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige under minst 2 år
 • Betalningsanmärkningar accepteras. Det kan accepteras upp till 6 stycken.
 • Inga skulder hos Kronofogden accepteras

Ferratum lånevillkor

LåneformKontokredit
Lånebelopp1 000 – 40 000 kr
Lånets löptid4 – 46 månader
Ränta43,50 %
Effektiv ränta53,31 %
Krav på inkomst24 000 kr/år
Uppläggningsavgift0 kr
Administrationsavgift0 kr
Uttagsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
BetalningsanmärkningAccepteras, upp till 6 stycken kan godkännas
DirektutbetalningJa, till Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken
Utbetalning helgJa, till Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken
InkassobolagAxactor
Räntefria lånNej
BankIDJa, ett krav vid ansökan
AutogiroNej
Effektiv ränta = Innefattar alla lånets kostnader, och är den ränta du alltid ska jämföra innan du lånar pengar.
Varning högkostnadskredit

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Ferratum utbetalning

Ifall din kredit beviljas före klockan 13:30 en bankdag kommer din utbetalning inom cirka 5 timmar.
Om krediten beviljas efter klockan 13:30 kommer pengarna vara på ditt konto nästkommande bankdag.

Direktutbetalning

Du kommer få dina pengar utbetalda inom 15 minuter ifall du har någon av bankerna Handelsbanken, SEB, Nordea eller Swedbank. Du kommer också få ett SMS när pengarna är utbetalda till ditt konto. Vill du hitta fler lån med snabb utbetalning kan du leta i vår lista över långivare med direktutbetalning.

Kvällar och helger

Vill du få din utbetalning på kvällen eller under helgen? Det krävs att du är kund i någon av bankerna Handelsbanken, SEB, Nordea eller Swedbank för att utbetalning ska kunna ske samma dag. På Ferratum.se skriver man att utbetalning då kommer ske inom 2 timmar, men vanligtvis kommer pengarna till kontot inom 15 minuter.
Du kommer få din utbetalning nästkommande bankdag ifall du har konto i en annan bank.

Hur fungerar återbetalning hos Ferratum

När man ska låna pengar är det viktigt att förstå hur det fungerar att betala tillbaka skulden. Jag har själv testat att låna pengar via Ferratum och måste ändå ge ett gott betyg när det gäller deras utskick av återbetalning. Du får ett SMS ett par dagar innan med uppgift om vilket belopp som ska betalas in samt länk till betalningen. Du kommer sedan kunna göra din betalning enkelt via BankID och Trustly. När betalningen är Ferratum tillhanda kommer det sedan ett SMS som bekräftar att den blivit godkänd.

Du kan även betala via Bankgiro till bankgironummer 5879-3233. Här ska du sedan ange OCR/Referensnummer i meddelandefältet som du kan hitta på din faktura. Tänk bara på att en betalning via Bankgiro tar upp till 2 bankdagar innan Ferratum registrerat betalningen.

Snabbfakta om återbetalning:

 • Du måste betala tillbaka minst 300 kr per månad eller 4,66 % på utestående skuld beroende på vilket alternativ som är högst. Du kan se exakt vilket belopp som ska återbetalas i vår lista nedanför.
 • Du får både SMS och e-post när det är dags att betala din faktura. Du kan enkelt via länk i meddelandet betala skulden på ca 1-2 minuter.
 • Du kan enkelt betala med kort via Trustly och BankID
 • Du kan även besöka Ferratum.se och klicka på chatten och där välja tjänsten ”gör din betalning”

När kommer fakturan från Ferratum

Varje månad den 20:e kommer du få en faktura från Ferratum till den e-postadress som du registrerat. Ifall den 20:e infaller på en helgdag kommer fakturan att skickas ut nästkommande bankdag. Denna faktura ska senast betalas den 28:e varje månad. Det är inte möjligt att betala fakturorna via autogiro hos Ferratum.

Har du inte fått någon faktura? Då kan du logga in på Ferratum via BankID och sedan välja ”mina lån” och sedan välja faktura och dokument.

Vad ett lån hos Ferratum kostar per månad

Här nedanför kan du se hur mycket du minst måste betala tillbaka varje månad beroende på vilket belopp du väljer att låna.

Betalningsfri månad

Vi avråder starkt från att använda en betalningsfri månad ifall du har möjlighet att betala. Vi uppmanar att endast använda denna tjänst ifall du verkligen är i behov av det. Du kan hos Ferratum få upp till tre stycken betalningsfria månader under en 12 månaders period. Du kan via ditt personliga konto på Ferratum ansöka om betalningsfri månad.

Ferratum kommer att skicka en faktura på 0 kr ifall du beviljas betalningsfritt under en månad. Denna faktura behöver du inte bry dig om.

 • Tänk på att du måste betala ränta på lånet även under en betalningsfri månad. Din totalkostnad för lånet kommer alltså bli högre ifall du utnyttjar denna tjänst.
 • Du kan ansöka om en betalningsfri månad först efter ha betalt in tre stycken fakturor. Du måste ha betalt dessa fakturor i tid samt att ingen faktura får vara förfallen.
 • Det går inte att få två månader med betalningsfritt direkt efter varandra.
 • Vill du ha en betalningsfri månad i april måste ansökan skickas in under mars månad.

Kreditupplysning hos Ferratum

Du kan hos Ferratum kredit ansöka om ett lån utan UC då man använder Creditsafe vid en kreditupplysning. Men Ferratum kommer att rapportera in ditt lån till UC ifall det blir beviljat. Ditt lån kommer alltså att synas vid framtida UC kontroller. Du måste vara medveten om att din kreditvärdighet blir sämre ifall du väljer att låna pengar via Ferratum.

Läs mer: Kolla även in vår jämförelse över långivare där du kan låna pengar utan UC och på detta vis slippa försämra sin kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC).

Jämför via en låneförmedlare

Ferratum finns också ansluten hos flertalet låneförmedlare. Du kan genom att jämföra lån hos en låneförmedlare få förslag från Ferratum och en mängd andra långivare och få bästa möjliga ränta. Vi har även en lista över snabblån där du enkelt kan få en överblick över de bästa långivarna på den svenska marknaden.

Kontaktuppgifter till Ferratum

Företag: Ferratum Bank p.l.c
Adress:
ST Business Center 120
1027, Malta
Org.nr: 556515-1627
Telefon: 020 – 12 30 30
E-post: [email protected]
Hemsida: www.ferratum.se
Lånevillkor: Läs mer i deras Sekki
Chatt: Facebook messenger, Live chatt och WhatsApp

Facebook

Finansinspektionen

Öppettider

Måndag – fredag: 09.00 – 17:00
Lördag & söndag: 10:00 – 17:00

Vanliga frågor om Ferratum

Kan jag betala mitt lån i förtid?

Ja, det kan du göra genom att logga in på din profil och klicka på fliken ”inbetalning”. Där kan du sedan se din totala skuld. Skriv summan på den totala skulden och betala in aktuellt kvarvarande belopp.

När kommer min faktura?

Ferratum skickar alltid ut sina fakturor den 20:e i varje månad. Ifall detta datum ligger under helgen så kommer fakturan skickas iväg nästkommande bankdag. Sista betalningsdag hos Ferratum är alltid den 28:e varje månad.

Kommer mitt lån att synas hos UC?

Ja, Ferratum kommer att rapportera in ett beviljat lån till Upplysningscentralen (UC). Din skuld kommer därför att vara synlig hos UC.

Hur går en kreditupplysning till?

Ferratum utför sina kreditupplysningar via företaget Creditsafe. Din kreditupplysning kommer skickas till din digitala brevlåda hos Kivra i första hand om den är aktiverad. Ifall du inte har Kivra kommer kreditupplysningen via posten.

Är Ferratum säkert?

Ferratum har bedrivit sin verksamhet sedan år 2005 och står under Finansinspektionens tillsyn där man måste följa strikta lagkrav. Du som väljer att låna pengar via Ferratum behöver inte vara orolig. De lån som Ferratum erbjuder är dock högkostnadskrediter där beviljandegraden är hög, detta är något som kan vara osäkert ifall du har dålig betalningsförmåga.

Kan jag betala via autogiro hos Ferratum?

Vad gäller Ferratum kredit är detta tyvärr inte möjligt. Att betala via autogiro är endast möjligt ifall du har ett privatlån hos Ferratum.

Rapporterar Ferratum till UC

Ferratum använder Creditsafe vid en kreditupplysning. Men dom kommer att rapportera till UC ifall din kredit blir beviljad.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer