Ferratum

I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter av Ferratums kontokredit. Du hittar allt du behöver veta innan du ansöker, samt att du kan jämföra Ferratum mot liknande långivare.

 • Vårt omdöme av Ferratum
 • Då får du din utbetalning
 • Detta måste du återbetala per månad
 • Alla räntor och avgifter
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Ferratum

Bästa snabblånet i juni 2024

Du kan hos Ferratum ansöka om en kontokredit upp till 40 000 kr och räntan ligger på 44,00 %. Det tillkommer inga andra dolda kostnader.

 • Ingen uppläggningsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Lån utan UC
 • Direktutbetalning 24/7
 • Besked direkt på skärmen
Ansök nu

Har du tänkt att låna pengar via Ferratum? I den här artikeln granskar vi Ferratums kontokredit, som de själva kallar en ”flexibel kredit”. Vi går igenom allt du behöver veta innan du ansöker, inklusive information om ränta, avgifter och återbetalningsvillkor.

Visst är det en flexibel kredit med snabb utbetalning, men du får räkna med en hög årsränta. Baserat på min personliga erfarenhet är Ferratum seriösa och delar som ansökan, utbetalning och återbetalning har varit över förväntan. Skulle vilja sammanfatta det hela med att det varit smidigt, snabbt men dyrt.

Beviljar flest
Ferratum (snabblån) logga
★★★★★ 4.5/5
  • Lån utan UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • 0 kr i uttagsavgift
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 15 min

Du kan låna

1 000 – 40 000 kr

Effektiv ränta

54,05 %

Löptid

4 – 46 mån

Utbetalning

Direkt

Sammanfattning av Ferratum

Ferratum Credit

Ferratum erbjuder en flexibel kontokredit där du kan ta ut pengar när behovet finns. Lägsta lånebelopp vid ansökan är 1 000 kr och högsta summan är 40 000 kr. Vid en ansökan får du sedan besked direkt via sms om hur hög kredit som du är beviljad till. Vi testade att låna 1 000 kr och fick sedan en tillgänglig kredit på 40 000 kr. Kreditupplysning sker via Creditsafe och ifall krediten blir beviljad skickas det vidare till UC. Efterföljande uttag på krediten går dock enbart via Creditsafe. Lägsta efterföljande belopp att plocka från krediten är så lågt som 100 kr. Det bästa med en kontokredit är att du hela tiden har pengar till hands, men du behöver inte betala ränta och avgifter på den kredit som inte används för tillfället.

Vårt betyg
4.5

Fördelar

 • Lånebesked direkt via SMS
 • Automatisk hantering av låneansökan
 • Inga dolda avgifter
 • Direktutbetalning alla dagar i veckan
 • 0 kr i uppläggningsavgift
 • 0 kr i uttagsavgift

Nackdelar

 • Företaget är placerat på Malta
 • Lägsta ålder 21 år
 • Rapporterar till UC vid godkänt lån
 • Hög ränta likt andra aktörer inom snabblån

Ferratum omdöme

Vi har testat att ansöka om en kontokredit via Ferratum Credit och vår upplevelse är enbart positiv. Vi testade att ansöka under helgen och utbetalningen kom till kontot efter cirka 10 minuter till vår bank Nordea. Det är extremt enkelt att göra en ansökan och det bästa är att den hanteras per automatik och svar kommer omgående via SMS.

Hos Ferratum är räntor, villkor och avgifter tydliga och det finns inga dolda avgifter. Ett lån hos Ferratum är dock inte billigt och den effektiva räntan är hög, något som visserligen är samma hos de flesta långivare som erbjuder snabblån. En kreditupplysning sker via Creditsafe, dock kommer Ferratum skicka vidare uppgifterna till UC ifall lånet beviljas. Men överlag ett väldigt bra snabblån om man jämför med deras konkurrenter.

Ferratum än av de största aktörerna på den svenska marknaden och har erbjudit snabblån sedan 2005. Företaget övervakas av finansinspektionen och du som låntagare behöver inte vara orolig att företaget är en bluff.

Man har på Trustpilot.com ett betyg på 4,4 av 5 (911 omdömen). Vi har tidigare sett att Ferratums betyg varit betydligt sämre och att man på senare tid lyckats höja sitt betyg, förhoppningsvis har företaget satsat mer på kundnöjdhet och tydligare villkor.

Ferratum är dock duktiga på att hantera din låneansökan snabbt och kan erbjuda direktutbetalning under alla veckans dagar, dygnet runt ifall du har någon av bankerna SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank eller SEB. Deras ränta är inte direkt låg, men ändå helt okej inom kategorin snabblån.

Ferratums hemsida

Vem kan låna pengar

 • Du som är mellan 21 – 70 år
 • Inkomst på minst 24.000 kr per år
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige under minst 2 år
 • Betalningsanmärkningar accepteras. Det kan accepteras upp till 6 stycken.
 • Inga skulder hos Kronofogden accepteras

Ferratum lånevillkor

LåneformKontokredit
Lånebelopp1 000 – 40 000 kr
Lånets löptid4 – 46 månader
Ränta44,00 %
Effektiv ränta54,05 %
Krav på inkomst24 000 kr/år
Uppläggningsavgift0 kr
Administrationsavgift0 kr
Uttagsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
BetalningsanmärkningAccepteras, upp till 6 stycken kan godkännas
DirektutbetalningJa, till Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken
Utbetalning helgJa, till Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken
InkassobolagAxactor
Räntefria lånNej
BankIDJa, ett krav vid ansökan
AutogiroNej
Åldersgräns21 år
Effektiv ränta = Innefattar alla lånets kostnader, och är den ränta du alltid ska jämföra innan du lånar pengar.
Varning högkostnadskredit

Detta här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Ferratum utbetalning

Ferratum är en av de långivare som erbjuder de snabbaste utbetalningarna bland kontokrediter och smslån. Långivaren kan erbjuda direktutbetalning via betaltjänsten Trustly till vissa enskilda banker, och till övriga banker kan även snabb utbetalning vara möjlig under vissa tider. Här nedanför hittar du alla viktiga uppgifter vad gäller Ferratum och deras utbetalningar.

Direktutbetalning

Du kommer få dina pengar utbetalda inom 15 minuter ifall du har någon av bankerna Handelsbanken, SEB, Nordea eller Swedbank. Du kommer också få ett SMS när pengarna är utbetalda till ditt konto. Vill du hitta fler lån med snabb utbetalning kan du leta i vår lista över långivare med direktutbetalning.

Kvällar och helger

Vill du få din utbetalning på kvällen eller under helgen? Det krävs att du är kund i någon av bankerna Handelsbanken, SEB, Nordea eller Swedbank för att utbetalning ska kunna ske samma dag. På Ferratum.se skriver man att utbetalning då kommer ske inom 2 timmar, men vanligtvis kommer pengarna till kontot inom 15 minuter.
Du kommer få din utbetalning nästkommande bankdag ifall du har konto i en annan bank.

Övriga banker

Ifall din kredit beviljas före klockan 13:30 en bankdag kommer din utbetalning inom cirka 5 timmar.
Om krediten beviljas efter klockan 13:30 kommer pengarna vara på ditt konto nästkommande bankdag.

Ferratum kontokredit

Flexibel kontokredit

Inga dolda avgifter

4,4 av 5 (911 omdömen)

Direktutbetalning 24/7

Besked direkt på skärmen

Hur fungerar återbetalning hos Ferratum

När man ska låna pengar är det viktigt att förstå hur det fungerar att betala tillbaka skulden. Jag har själv testat att låna pengar via Ferratum och måste ändå ge ett gott betyg när det gäller deras utskick av återbetalning. Du får ett SMS ett par dagar innan med uppgift om vilket belopp som ska betalas in samt länk till betalningen. Du kommer sedan kunna göra din betalning enkelt via BankID och Trustly. När betalningen är Ferratum tillhanda kommer det sedan ett SMS som bekräftar att den blivit godkänd.

Du kan även betala via Bankgiro till bankgironummer 5879-3233. Här ska du sedan ange OCR/Referensnummer i fältet ”meddelande” som du kan hitta på din faktura. Tänk bara på att en betalning via Bankgiro tar upp till 2 bankdagar innan Ferratum registrerat betalningen.

Snabbfakta om återbetalning:

 • Du måste betala tillbaka minst 300 kr per månad eller 4,66 % på utestående skuld beroende på vilket alternativ som är högst. Du kan se exakt vilket belopp som ska återbetalas i vår lista nedanför.
 • Du kan välja att återbetala mer än vad du behöver per månad ifall du snabbare vill bli skuldfri
 • Du får både SMS och e-post när det är dags att betala din faktura. Du kan enkelt via länk i meddelandet betala skulden på ca 1-2 minuter.
 • Du kan enkelt betala med kort via Trustly och BankID
 • Du kan även besöka Ferratum.se och klicka på chatten och där välja tjänsten ”gör din betalning”

När kommer fakturan från Ferratum

Varje månad den 20:e kommer du få en faktura från Ferratum till den e-postadress som du registrerat. Ifall den 20:e infaller på en helgdag kommer fakturan att skickas ut nästkommande bankdag. Denna faktura ska senast betalas den 28:e varje månad. Det är inte möjligt att betala fakturorna via autogiro hos Ferratum.

Har du inte fått någon faktura? Då kan du logga in på Ferratum via BankID och sedan välja ”mina lån” och sedan välja faktura och dokument.

Vad ett lån hos Ferratum kostar per månad

Här kan du se ”lägsta belopp att betala” per månad beroende på vilket belopp du väljer att låna hos Ferratum. Du kan alltid betala av mer på din kredit eller slutbetala när du vill utan extra kostnad. Följande uppgifter är hämtade från Ferratums egna hemsida.

Exempel: Du som väljer att låna 10 000 kr måste minst betala 483 kr varje månad.

1 000 kr = 300 kr
2 000 kr = 300 kr
3 000 kr = 300 kr
4 000 kr = 300 kr
5 000 kr = 300 kr
6 000 kr = 300 kr
7 000 kr = 338 kr
8 000 kr = 386 kr
9 000 kr = 435 kr
10 000 kr = 483 kr

11 000 kr = 531 kr
12 000 kr = 580 kr
13 000 kr = 628 kr
14 000 kr = 676 kr
15 000 kr = 725 kr
16 000 kr = 773 kr
17 000 kr = 821 kr
18 000 kr = 870 kr
19 000 kr = 918 kr
20 000 kr = 966 kr

21 000 kr = 1 014 kr
22 000 kr = 1 063 kr
23 000 kr = 1 111 kr
24 000 kr = 1 159 kr
25 000 kr = 1 208 kr
26 000 kr = 1 256 kr
27 000 kr = 1 304 kr
28 000 kr = 1 353 kr
29 000 kr = 1 401 kr
30 000 kr = 1 449 kr

31 000 kr = 1 498 kr
32 000 kr = 1 546 kr
33 000 kr = 1 594 kr
34 000 kr = 1 642 kr
35 000 kr = 1 691 kr
36 000 kr = 1 739 kr
37 000 kr = 1 787 kr
38 000 kr = 1 836 kr
39 000 kr = 1 884 kr
40 000 kr = 1 932 kr

Betalningsfri månad

Vi avråder starkt från att använda en betalningsfri månad ifall du har möjlighet att betala. Vi uppmanar att endast använda denna tjänst ifall du verkligen är i behov av det. Du kan hos Ferratum få upp till två stycken betalningsfria månader under en 12 månaders period. Du kan via ditt personliga konto på Ferratum ansöka om betalningsfri månad.

 • Tänk på att du måste betala ränta på lånet även under en betalningsfri månad. Din totalkostnad för lånet kommer alltså bli högre ifall du utnyttjar denna tjänst.
 • Du kan ansöka om en betalningsfri månad först efter ha betalt in tre stycken fakturor. Du måste ha betalt dessa fakturor i tid samt att ingen faktura får vara förfallen.
 • Det går inte att få två månader med betalningsfritt direkt efter varandra.
 • Vill du ha en betalningsfri månad i april måste ansökan skickas in under mars månad.

Hur ansöker jag om betalningsfri månad?

 • Besök www.ferratum.se
 • Uppe till höger klickar du på ”logga in” och signerar med BankID
 • Gå till betalningsfri månad i menyn och välj den månad du vill ansöka om. Sen kan du välja att klicka på ”ansök” och skicka in din ansökan.

Ferratum kommer att skicka en faktura på 0 kr ifall du beviljas betalningsfritt under en månad. Denna faktura behöver du inte bry dig om.

Betala tillbaka hela skulden

Du kan när som helst välja att slutbetala din skuld hos Ferratum utan några extra kostnader. Det spelar ingen roll att Ferratum har en avbetalningstid på 4 -46 månader.

Du kan enkelt logga in på deras hemsida och se din totala skuld under ”Min låninformation”. Du kan sedan välja ”Inbetalning” och välja att betala tillbaka återstående skuld eller valfritt belopp ifall du vill betala extra.

Glöm inte att stänga ditt konto!

Glöm inte bort att avsluta ditt konto efter du återbetalt din utnyttjade kontokredit. Tänk på att ditt kreditbetyg påverkas negativt ifall du har beviljade krediter aktiva.

Hur stänger jag mitt konto? Du kan enkelt stänga ner ditt konto genom fylla i deras formulär för avslut av konto. Du behöver bara fylla i för- och efternamn, personnummer och e-post. Du kan enkelt nå detta formulär genom att besöka startsidan på Ferratum och skriva ”hur avslutar man sitt konto?” i chatten. Du får sedan en länk i chatten som du kan se i bilden nedanför.
Tänk på att återbetala hela skulden innan du skickar in din ansökan. Det bästa är att först logga in på ”mina sidor” och kontrollera att skuldsaldot är 0 kr.

Du kan inte öppna ditt konto igen, eller ansöka om nya lån ifall du väljer att stänga kontot. Att ha sitt kreditkonto aktivt är dock helt gratis och du debiteras varken ränta eller avgift för detta. Men vill du förbättra din personliga ekonomi i framtiden bör du stänga kontot.

Jag kan inte betala min faktura hos Ferratum

Du kan börja med att försöka ansöka om en betalningsfri månad. Du kan läsa mer om hur man gör en sådan ansökan längre upp i artikeln. Jag har själv sett att man kan ansöka om betalningsfri månad även om fakturan hunnit skickats ut.

Har du ingen möjlighet till en betalningsfri månad? Då ska du kontakta Ferratums fakturagrupp och meddela dom om dina betalningsproblem. Det är viktigt att kontakta långivaren ifall det uppstår betalningsproblem för att minska risken för ett betalningskrav. Förhoppningsvis kan Ferratum hjälpa dig att ta fram en avbetalningsplan som passar din ekonomi bättre.

Kontaktuppgifter fakturagruppen:

Öppettider: Måndag – Fredag: 08:00-17:00
E-post: [email protected]
Telefon: 08-412 01 211

Kreditupplysning hos Ferratum

Du kan hos Ferratum kredit ansöka om ett lån utan UC då man använder Creditsafe vid en kreditupplysning. Men Ferratum kommer att rapportera in ditt lån till UC ifall det blir beviljat. Ditt lån kommer alltså att synas vid framtida UC kontroller. Du måste vara medveten om att din kreditvärdighet blir sämre ifall du väljer att låna pengar via Ferratum.

Läs mer: Kolla även in vår jämförelse över långivare där du kan låna pengar utan UC och på detta vis slippa försämra sin kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC).

Räkneexempel på olika lån

Här nedanför kan du se hur mycket du ska återbetala ifall du väljer att låna hos Ferratum. Det är viktigt att förstå hur räntan påverkar lånets kostnad och hur skulden växer beroende på löptiden. Du kan på konsumenternas.se hitta en lånekalkylator som tydligt visar lånets utveckling.

LånebeloppLöptidRäntaAtt återbetala
1 00012 mån44,00 %1 238 kr
5 00012 mån44,00 %6 192 kr
10 00012 mån44,00 %12 383 kr
20 00012 mån44,00 %24 767 kr
20 0006 mån44,00 %22 567 kr

Jämför Ferratum mot konkurrenterna

Vi anser att Ferratum är ett utmärkt val för den som överväger att ansöka om en kontokredit. Nedan presenterar vi en jämförelse mellan Ferratum och två andra konkurrerande alternativ, som vi också anser vara bra val. När det gäller prisvärdhet för längre lån är Northmill det fördelaktigaste alternativet, med marknadens lägsta ränta bland snabblån och kontokrediter. Det bör dock noteras att det tillkommer en uppläggningsavgift på 195 kr som kan göra kontokrediten kostsam på kort sikt.

Om ditt behov är att låna pengar för en kortare period, exempelvis 30 dagar, rekommenderar vi Ferratum bland dessa tre alternativ. Detta beror på att Ferratum inte tar ut några andra avgifter än ränta på lånet.

FerratumSaldoNorthmill
Lånebelopp:1 000 - 40 000 kr5 000 - 20 000 kr1 000 - 50 000 kr
Ränta:44,00 %19,5 – 39,5 %7,9 - 25,9 %
Löptid:4 - 46 mån1 - 60 mån5 - 72 mån
Uppläggningsavgift:0 kr395 kr0 kr
Uttagsavgift:0 kr45 kr195 kr
Lån utan UC:JaJaNej
Betalningsanmärkning:AccepterasAccepterasAccepteras
Direktutbetalning:JaJaJa
Låneform:KontokreditKontokreditKontokredit
Ansök:Ansök
Ansök
Ansök

Företagets reklamfilm

Jämför via en låneförmedlare

Det finns enbart en låneförmedlare som jämför snabblån och kontokrediter och det är klaralan.se. Här kan du jämföra Ferratum och nio andra långivare. Det är helt kostnadsfritt att jämföra lån via Klara lån och du förbinder dig inte till något vid en ansökan. Vi har även en lista över snabblån där du enkelt kan få en överblick över de bästa långivarna på den svenska marknaden.

 • Klara lånJämför 10 snabblån och kontokrediter samtidigt

Ferratum blancolån kan du jämföra hos flera låneförmedlare

Ferratum erbjuder även blancolån förutom sin kontokredit, och med detta blancolånet finns företaget tillgängliga hos flera låneförmedlare. Genom att jämföra lån hos en låneförmedlare kan du få förslag inte bara från Ferratum, utan också från en rad andra långivare, vilket ökar chanserna att hitta den mest förmånliga räntan. Det är dock viktigt att vara medveten om att Ferratums kontokredit, även känd som Ferratum Credit, inte ingår i dessa jämförelser hos låneförmedlarna.

Kontaktuppgifter till Ferratum

Företag: Ferratum Bank p.l.c
Adress:
ST Business Center 120
1027, Malta
Org.nr: 556515-1627
Telefon: 020 – 12 30 30
E-post: [email protected]
Hemsida: www.ferratum.se
Lånevillkor: Läs mer i deras Sekki
Chatt: Facebook messenger, Live chatt och WhatsApp

Facebook

Finansinspektionen

Öppettider

Måndag – fredag: 09.00 – 17:00
Lördag: 10:00 – 17:00
söndag: Stängt

Vanliga frågor om Ferratum

Kan jag betala mitt lån i förtid?

Ja, det kan du göra genom att logga in på din profil och klicka på fliken ”inbetalning”. Där kan du sedan se din totala skuld. Skriv summan på den totala skulden och betala in aktuellt kvarvarande belopp. Det tillkommer ingen avgift ifall du vill lösa din skuld i förtid.

När kommer min faktura?

Ferratum skickar alltid ut sina fakturor den 20:e i varje månad. Ifall detta datum ligger under helgen så kommer fakturan skickas iväg nästkommande bankdag. Sista betalningsdag hos Ferratum är alltid den 28:e varje månad.

Hur går en kreditupplysning till?

Ferratum utför sina kreditupplysningar via företaget Creditsafe. Din kreditupplysning kommer skickas till din digitala brevlåda hos Kivra i första hand om den är aktiverad. Ifall du inte har Kivra kommer kreditupplysningen via posten.

Är Ferratum säkert?

Ferratum har bedrivit sin verksamhet sedan år 2005 och står under Finansinspektionens tillsyn där man måste följa strikta lagkrav. Du som väljer att låna pengar via Ferratum behöver inte vara orolig. De lån som Ferratum erbjuder är dock högkostnadskrediter där beviljandegraden är hög, detta är något som kan vara osäkert ifall du har dålig betalningsförmåga.

Kan jag betala via autogiro hos Ferratum?

Vad gäller Ferratum kredit är detta tyvärr inte möjligt. Att betala via autogiro är endast möjligt ifall du har ett privatlån hos Ferratum.

Rapporterar Ferratum till UC

Ferratum använder Creditsafe vid en kreditupplysning. Men dom kommer att rapportera till UC ifall din kredit blir beviljad.

Ferratum kontokredit

Flexibel kontokredit

Inga dolda avgifter

4,4 av 5 (911 omdömen)

Direktutbetalning 24/7

Besked direkt på skärmen

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.