För- och nackdelar med SMS-lån – överväg innan du ansöker

Foto av författare
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Digitaliseringens betydelse

SMS-lån innebar från början att en person skickade iväg ett sms till ett kreditbolag för att ansöka om en summa pengar. Idag är det väldigt få kreditbolag som godkänner sms som en låneansökan men låneformen har behållit sitt namn eftersom SMS-lån blivit ett begrepp som kännetecknas av en snabb ansökningsprocess. Vanligtvis loggar man in på långivarens hemsida via mobilen och fyller i ansökan. 

SMS-lånet etablerades runt år 2006 i samband med att samhället blev alltmer digitaliserat och att mobiltelefonen blev en självklar del av människors vardag. Idag är mobiltelefonen den synligaste effekten av digitaliseringen. Mobiltelefonen används till kommunikation, information och underhållning. Bankärenden som krävde att du fysiskt besökte en bank kan idag göras direkt i mobilen som exempelvis digitala ansökningar. 

Vad är ett sms-lån? 

Låneformen är ett mikrolån som tas av privatpersoner som behöver pengar fort. Lånet kännetecknas en ovanligt snabb ansökningsprocess och ofta får du din utbetalning samma dag. När du tar ett SMS-lån behöver du inte redogöra vad syftet med pengarna är vilket även innebär att det inte finns någon säkerhet kopplad till lånet. SMS-lån är en högkostnadskredit med höga räntor och avgifter och lånet har i regel en kort återbetalningstid på cirka 30 eller 60 dagar. 

För att kunna ta ett SMS-lån finns det ett antal krav du måste uppfylla. Du måste vara myndig, folkbokförd i Sverige och därmed inneha ett svenskt personnummer. Du måste även kunna legitimera dig med BankID vilket innebär att säkerheten kring lånet etableras. Man kan dock konstatera att det är förhållandevis enkelt att bli beviljat ett SMS-lån men långivare brukar neka lån om du har en skuld hos Kronofogden eller om du inte kan uppvisa någon inkomst från antingen arbete, bidrag eller studier. 

För- och nackdelar med SMS-lån

När man i slutet av månaden står utan pengar kan det infinna sig en känsla av hopplöshet och möjligtvis har man både räkningar och avgifter kvar att betala. Ett SMS-lån erbjuder en snabb lösning med det är viktigt att man noga överväga för- och nackdelarna innan man tar beslutet. 

Fördelar med SMS-lån

Den absolut största fördelen med smslånet är att du får dina pengar fort, ofta inom 24 timmar. Lånen är lätta att få beviljade och det finns sällan några större motkrav från långivaren. När du ansöker om ett vanligt lån vill banken försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet och därför ska du uppvisa din inkomst. SMS-lån föregås av en kreditupplysning men det finns fortfarande verksamheter på marknaden som beviljar lånet utan någon kreditupplysning. 

Nackdelar med SMS-lån 

Om den största fördelen med SMS-lån är att det går fort är den största nackdelen att lånet vanligtvis är väldigt dyrt. Låneformen innebär ofta höga räntor och avgifter och därför är det viktigt att du jämför lånen på marknaden innan du bestämmer dig. SMS-lån innefattar inte samma säkerhet som exempelvis ett huslån gör. Om du får problem med ett huslån kan du alltid prata med banken och hitta en lösning, denna säkerhet finns inte vid SMS-lån där det finns en stor risk att ditt ärende skickas direkt till inkasso eller Kronofogden om lånet inte betalas i tid. 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns både för- och nackdelar med SMS-lån. Om du behöver pengar fort och vet att du kan betala tillbaka pengarna med ränta är lånet helt klar fördelaktigt. Befinner du dig i en pressad ekonomisk situation där du inte vet när nästa lönekuvert kommer ska du verkligen överväga dina möjligheter innan du ansöker om ett SMS-lån. 

Foto av författare

Innehållsansvarig - LånUpplysningen

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer