Vad är handpenning?

Du betalar en handpenning på 10 % i samband med att köpekontraktet undertecknas när du köper en bostad. En handpenning sätts in för att säkerställa affären och kan användas för att reglera eventuella tvister.

  • Handpenning är vanligtvis 10 %
  • Handpenning och kontantinsats är ej samma sak
  • När betalar man sin handpenning
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

  • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
  • 9 anslutna banker inom bolån
  • Bolån med betalningsanmärkning
  • Personlig handläggare
  • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

En handpenning är en liten del av det totala priset som köparen betalar som en säkerhet innan köpet går igenom helt och hållet. Den visar kort sagt att köparen är seriös och vill genomföra köpet, och fungerar som en säkerhet för säljaren.

Hur stor handpenning är kan variera beroende på vilken typ av affär det gäller. Men vid köp av bostad är det standard att köparen ska betala en handpenning på 10 procent av bostadens pris. Begreppet nämns ofta i samband med just bostadsköp, men det kan även användas i andra sammanhang också.

Det är viktigt att förstå att handpenningen inte är något extra man betalar, utan det är snarare en liten del av det totala köpet. Betalar man in 10 procent ska resterande 90 procent betalas till säljaren när köpet genomförs.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Det är vanligt att handpenning och kontantinsats blandas ihop, och de betyder alltså inte samma sak.

  • Handpenning = vanligtvis 10 procent och är en säkerhet för säljaren när köpekontraktet skrivs
  • Kontantinsats = vanligtvis 15 procent och är en säkerhet för banken när du tar ett bolån

Handpenningen kan dock räknas in i kontantinsatsen. Detta betyder enkelt förklarat att du först betalar in 10 procent av priset (handpenning), och därefter resterande 5 procent (kontantinsats) när köpet är genomfört.

Du behöver därmed finansiera totalt 15 procent av priset med egna pengar (varav 10 procent går till handpenningen), och de resterande 85 procent med hjälp av ett lån.

Låna till handpenning

De flesta banker i Sverige erbjuder handpenningslån där du kan låna 10 % av köpeskillingen. Vill man låna till hela kontantinsatsen kan detta göras genom ett kontantinsatslån.

Handpenning på engelska

Down payment

Vanliga frågor och svar

Hur kan jag betala min handpenning?

Man kan använda pengarna från kontantinsatsen till att betala handpenningen.

Hur mycket ska man betala i handpenning?

Det finns ingen specifik procentsats enligt lag som måste betalas i handpenning. Men i de flesta fall brukar man betala 10 % vid en kontraktsskrivning.

Nyhet! Nu kan du jämföra bolån via Lendo

Lendo
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)
Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.