Vad är handpenning?

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

En handpenning är en liten del av det totala priset som köparen betalar som en säkerhet innan köpet går igenom helt och hållet. Den visar kort sagt att köparen är seriös och vill genomföra köpet, och fungerar som en säkerhet för säljaren.

Hur stor handpenning är kan variera beroende på vilken typ av affär det gäller. Men vid köp av bostad är det standard att köparen ska betala en handpenning på 10 procent av bostadens pris. Begreppet nämns ofta i samband med just bostadsköp, men det kan även användas i andra sammanhang också.

Det är viktigt att förstå att handpenningen inte är något extra man betalar, utan det är snarare en liten del av det totala köpet. Betalar man in 10 procent ska resterande 90 procent betalas till säljaren när köpet genomförs.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Det är vanligt att handpenning och kontantinsats blandas ihop, och de betyder alltså inte samma sak.

  • Handpenning = vanligtvis 10 procent och är en säkerhet för säljaren när köpekontraktet skrivs
  • Kontantinsats = vanligtvis 15 procent och är en säkerhet för banken när du tar ett bolån

Handpenningen kan dock räknas in i kontantinsatsen. Detta betyder enkelt förklarat att du först betalar in 10 procent av priset (handpenning), och därefter resterande 5 procent (kontantinsats) när köpet är genomfört.

Du behöver därmed finansiera totalt 15 procent av priset med egna pengar (varav 10 procent går till handpenningen), och de resterande 85 procent med hjälp av ett lån.

Låna till handpenning

De flesta banker i Sverige erbjuder handpenningslån där du kan låna 10 % av köpeskillingen. Vill man låna till hela kontantinsatsen kan detta göras genom ett kontantinsatslån.

Handpenning på engelska

Down payment

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.