Vad betyder inkasso

Tips: jämför ALLTID bankerna innan du lånar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 30 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 35 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Det är många som blir rädda när de får ett brev från inkasso. Det är ett vanligt missförstånd att man tror att man får en betalningsanmärkning hos kronofogden när man får hem ett inkassobrev (tex från företag som Intrum Justitia). Det stämmer dock inte.

Om man inte betalar en faktura eller liknande så kommer oftast en påminnelse (med påminnelseavgift). Ibland kan det komma en andra påminnelse (beroende på företag) men inte sällan är nästa sak som sker är att man får ett inkassobrev. Ett inkassobrev brukar ofta följas av en avgift på runt 150 kr.

Om man sen inte betalar till inkasso, då först kan man riskera att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får man dock i Tingsrätten och man har då rätt att bestrida detta. Har man giltiga anledningar till varför man inte betalat, eller valt att betala, så behöver alltså kallelsen till Tingsrätten inte automatiskt betyda en betalningsanmärkning heller.

Om man trots allt får en betalningsanmärkning så blir ens finansiella liv ganska mycket krångligare, det är betydligt svårare att få lån eller kreditkort till exempel. Numera finns det dock banker som ger lån trots betalningsanmärkning.

Frågor och svar om inkasso

Vad innebär inkasso – Ett inkassokrav uppkommer då en räkning eller skuld ej blivit betalt inom utsatt tid. I detta läge kan borgenären ”den som har en fodran mot dig” själv välja att driva in skulden eller anlita ett inkassoföretag.

Syns inkasso på kreditupplysning – Nej, dessa uppgifter ligger internt hos inkassobolaget och syns ej offentligt. Du kan alltså får både inkassokrav och betalningspåminnelse utan att detta syns.

Vad du ska göra om du fått ett inkassokrav

⦁ Betala in skulden omgående plus eventuella inkassoavgifter som ränta och påminnelseavgifter.

⦁ Kontakta inkassoföretaget om du är sen med din betalning. Det går att lösa många problem genom att kommunicera.

⦁ Kontakta inkassoföretaget ifall du inte har möjlighet till att betala och se vad det finns för möjligheter gällande din skuld. Du kan få möjlighet till en amorteringsplan ifall skulden är av högre belopp.

⦁ Du ska alltid bestrida en faktura ifall du anser den felaktig. Det är också viktigt att bestrida fakturorna i alla led för att inte riskera en betalningsanmärkning. Du ska alltså bestrida fakturan både från inkassoföretaget respektive kronofogden ifall det hunnit gå så långt. Här ska du motivera varför du väljer att bestrida fakturan samt skicka med kopia på tidigare bestridande. Du bör skicka ditt bestridande både via mejl och post för att säkerställa att det kommit fram samt spara kopia på uppgifterna.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Lendo har även långivare och banker som hjälper folk med betalningsanmärkningar att låna pengar och jämföra banker. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lendo.se och man förbinder sig inte till något.

Frågor och svar om Kronofogden

Skickar Kronofogden några inkassokrav – Det är många som tror att det är Kronofogden som skickar ut inkassokrav. Detta stämmer dock inte, det är alltid ett privat företag eller ett inkassoföretag som skickar inkassokrav.

När går ärendet till Kronofogden – Borgenären eller inkassoföretaget kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden ifall inte inkassokraven betalas. Det skickas normalt ut 2 stycken krav.

När försvinner prick/betalningsanmärkning – Det kan variera lite hur länge dessa uppgifter ligger kvar hos kreditupplysningsföretagen. Men vanligtvis handlar det om 3 år för en privatperson och 5 år ifall du är en juridisk person.

Vad ska jag göra ifall jag fått krav från Kronofogden

⦁ Skriv under ditt delgivningskvitto och skicka tillbaka till Kronofogden. Du kan annars få hembesök där dom personligen ber dig skriva under. Du godkänner inte kravet genom att skriva under detta kvitto. Detta är enbart ett bevis på att du känner till kravet och mottagit brevet från Kronofogden.

⦁ Kontakta fordringsägaren du är skyldig pengar och se ifall ni kan hitta en lösning/avbetalningsplan. Fordringsägaren kan annars ansöka om betalningsföreläggande, vilket innebär att du får en prick. Tänk dock på att böter, skatter och tv-licens per automatik blir fastställda.

⦁ Bestrid fakturan om du anser den felaktig.

Betalningsanmärkning och dess konsekvenser

⦁ Svårare att få lån till bostad, bil mm.
⦁ Problem att få hyreskontrakt.
⦁ Du brukar inte kunna få handla på avbetalning.
⦁ Det brukar inte gå att teckna mobilabonnemang hos de större Operatörerna. Det kan dock funka hos Hallon, Vimla, Fello och Comviq Fastpris GO.

16 svar på ”Vad betyder inkasso”

 1. Kan det få några som helst konsekvenser om man upprepade gånger får inkassobrev på olika räkningar, men alltid betalar dem innan det blir allvarlig risk för betalningsanmärkning?

  Svara
  • Nej, det ska inte innebära något problem. Det blir dock mycket dyrare räkningar om man flera gånger får dem skickade till inkasso, då det innebär en hel del extra avgifter. Bättre att försöka hitta ett hållbart system för att betala sina räkningar i tid.

   Svara
 2. Vad händer om man inte kan betala av CSN lånet pga man är arbetslös och sedan ha fått ett brev från interum justitia som kräver pengar?

  Svara
  • Än så länge har ingenting ”hänt” men om du inte betalar efter påminnelse från inkasso (Intrum Justitia) så är nästa steg att de tar frågan till Kronofogdemyndigheten vilket innebär att du får en betalningsanmärkning. Det är MYCKET dumt att vänta till så sker och du bör verkligen göra allt du kan i det här skedet för att få tag på pengar att betala räkningen med.

   Svara
  • Hej Lena,

   Nej, om du får ett inkassokrav är inget som syns vid kreditupplysningar etc och kommer inte heller påverka din kreditvärdighet.

   Svara
 3. Jag hade en skuld hos kronofogden jag betalade av för 2-3 år sedan, men har fortfarande en liten summa kvar att betala hos intrum justitia samt lindorff.. det jag undrar är, har jag fortfarande då en betalningsanmärkning tills att allt är betalat klart, eller försvann den när jag började betala eller när kronofogden blev klar? Tycker det är så rörigt allt detta.

  Svara
  • Hej Jouline,

   Den skuld du hade hos kronofogden är den skuld som föranledde din betalningsanmärkning. Om du har skulder hos Intrum Justitia och Lindorff som inte gått vidare till Kronofogden så är de än så länge inte en orsak för betalningsanmärkning men de är dock nära att bli!

   När du har fått en betalningsanmärkning så försvinner den inte för att du betalat av skulden utan är kvar en specifik period. Du bör ha fått ett utlåtande från Kronofogden som beskriver hur länge du har din betalningsanmärkning, om jag inte tar helt fel.

   Svara
 4. Jag missade att betala min faktura och sedan har jag fått inkassokrav och restkrav i båda fallen missade jag att betala i tid vad kommer hända nu? kommer jag få betalninganmärkning eller kommer jag få en till chans att betala?

  Svara
 5. Hej, finns det ngn lagtext som reglerar när det är befogat för ett företag att ta en kreditupplysning? Jag tycker att det är ett ofog att inkassoföretag tar kreditupplkysningar på privatpersoner utan att föräkra sig om att ärendet de driver är korrekt hanterat från början hos uppdragsgivaren. Vidare borde utgångpunkten vara att ett (inkasso)företag endast borde kunna motivera en kreditupplysning om stora ekonomiska värden står på spel för deras egen verksamhet, så är ju knappast fallet med enskilda privatpersoner. Upplever deras hantering som godtyklig och integritetskränkande, en inkasso förfågan hos UC kan få praktiska konsekvenser för många privatpersoner i form av ”sänkt kreditvärdighet” mvh jörgen

  Svara
 6. Hej! I Augusti i år så har det gått 3 år sedan jag betalade av mina skulder hor kronofogden. Alltså försvinner ju då min skuld prick eller vad man ska kalla det. Men jag har ändå inkasso, som jag betalar varje månad. Men när dom här 3 åren har gått. Är jag då skuldfri från registret om jag typ vill ta något på faktura eller räknas även inkasso in där då?

  Svara
 7. Ett P-bolag kräver att jag betalar en kontrollavgift trots att jag hade giltig P-biljett helt synlig och fullt läsbar. Jag har bestridit ett antal gånger men står nu inför hot om Tingsrätt. Problemet är att bilen är min sons och det blir formellt honom som Tingsrätten går på.

  Om jag/vi vinner eller förlorar i Tingsrätten, på vilket sätt påverkar det honom inom överskådlig tid? Kan han bli nekad lån eller dylikt…? Påverkan i kreditupplysningar t.ex.? Eller kanske något annat…

  MVH // Bosse

  Svara
 8. Hej, jag är 18 år gammal och undrar över en sak. jag tappade bort en faktura i somras och fick sedan ett inkassobrev, jag tror jag betalade den i samma sekund som jag öppnade brevet och jag undrar om det kommer påverka min framtid? Tänkte söka lån så småningom för att köpa båt och bil osv. Väldigt tacksam för svar!

  Svara
 9. Jag har ett lån som gick över till inkasso och jag har nu gjort en avbetalningsplan med dem, kommer skulden som ligger hos inkasso synas hos UC?

  Svara
 10. Hej! jag glömda bort en faktura och fick sedan en påminnelse som stod om du betalar några dagar skickar vi till inkasso. när jag ville betala stod inkasso Qliro. nu väntar jag inkasso, vad ska jag göra. väldigt tacksam för svar!

  Svara

Lämna en kommentar