Köpa bostad med betalningsanmärkning

Foto av författare

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

En betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att köpa en bostad. Men traditionella banker kan ha en policy som gör det omöjligt att köpa bostad med betalningsanmärkning. Då är det för väl att det finns kreditgivare som är villiga att se hela bilden av din ekonomi. Du kan få ett lån till bostad med betalningsanmärkning om du kan bevisa att du kan betala tillbaka det.

Lånekoll.se är en hemsida som jämför bolån hos flera olika banker. Där kan du skicka in en kostnadsfri ansökan om att få ett lånelöfte och du kan då se om din ekonomi är tillräckligt bra för ett bolån. Du får en lista med bankernas besked presenterad för dig och kan själv välja om du vill acceptera något av bankernas erbjudanden eller inte. Man förbinder sig inte till något och det är gratis att göra en ansökan.

Om Compricer inte kan hjälpa dig så finns det banker som har mindre strikta regler. Svea Ekonomi är en sådan bank. De specialiserar sig bland annat på bolån till folk med anmärkningar. Gör en ansökan hos Svea och se om de kan hjälpa dig och om de kan erbjuda dig en bra ränta. Det är gratis att göra en ansökan och du förbinder dig inte till att låna när du ansöker.

Vad betyder en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är i grund och botten ett bevis på en gammal synd. Av någon anledning klarade du inte av en betalning och du missade även påminnelser om den. Till sist gick det hela vägen från inkasso till Kronofogden och du fick en prick, en anmärkning.

Det spelar ingen roll att du sedan dess har klarat upp skulden. Betalningsanmärkningen ligger kvar i 3 år och den signalerar att:

  • Du inte kan betala i tid
  • Du bortser från påminnelser
  • Du har en svajig ekonomi
  • Du är slarvig

När du ser dessa påståenden kan du förstå varför banker traditionellt sett inte vill ge dig lån till att köpa bostad då du har en betalningsanmärkning. Kanske håller du med om att de här punkterna beskriver dig så som du var för två år sedan.

Men nu är du en ny person. Du har rensat upp i röran och sköter din ekonomi. Betalningsanmärkningen betyder inte längre samma saker om dig. Och då är det bra att det finns kreditgivare som förstår detta.

Du kan köpa bostad med betalningsanmärkning

När du kontaktar en kreditgivare och vill få ett lån till bostad kommer det att göras en riskbedömning. Med en kreditupplysning ser man närmre på flera viktiga faktorer som:

  • Vilka inkomster du har
  • Hur du bor
  • Om du har fler krediter
  • Om det finns betalningsanmärkningar

Den sista punkten kan bli avgörande om det visar sig att du inte har en fast inkomst och heller inget fast boende. Då blir du knappast aktuell för ett lån till bostad.

Men låt oss säga att din kreditupplysning visar att du har ordning och reda på din ekonomi. Det finns inte en massa krediter och du har en fast inkomst som är tillräcklig för återbetalning av lånet. I det här fallet kan en betalningsanmärkning bortses ifrån.

Kreditgivaren ser på helheten och märker att du har skärpt dig. Din samlade bild ger intrycket av att du kommer att klara av lånet som du söker och då får du bostadslånet trots betalningsanmärkning.

Med betalningsanmärkning behöver du en individuell prövning

Om du har en betalningsanmärknings om ställer till det för dig ska du leta efter långivare som är villiga att göra en individuell prövning. Det är de som kommer att göra en riskbedömning baserad på din faktiska situation och tillvaro. De långivare som erbjuder lån till dem med betalningsanmärkning erbjuder oftast endast snabblån och privatlån med sämre villkor.

Du kommer att finna flera kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning. Hur mycket du kan få låna beror på långivare och givetvis också på din ekonomi. Men det finns så pass många att det kan vara väl värt att jämföra alternativen och välja den kreditgivare som kommer att ge dig bäst villkor.

Vad kommer det att kosta?

Det är inte en myt att det kan bli dyrare med lån om du har en betalningsanmärkning. Kreditgivare som kan ge lån till dig som vill köpa bostad med betalningsanmärkning ser anmärkningen som en risk. På grund av detta är det inte ovanligt att du får betala lite högre ränta och att du kanske får en större avgift för lånet.

Du ska också kika på villkoren för lånet med betalningsanmärkning. Det kan mycket väl vara så att lånet ska betalas tillbaka snabbare. Det här kan fungera utmärkt om det är så att du bara behöver lite hjälp med en mindre summa men blir kanske problematiskt för större belopp.

Oavsett vilken typ av lån du tar ska du alltid fråga dig vad det kommer att kosta. Det är ju också på så vis som du kan jämföra olika kreditgivares erbjudanden. Idag är det inte ovanligt att folk med betalningsanmärkningar är aktuella för lån. Konkurrensen mellan olika kreditgivare är tuff. Det gör att du faktiskt kan gallra och plocka fram lånet som är bäst för dig.

Summering

Du kan köpa bostad med betalningsanmärkning men lånet kommer kanske att bli lite dyrare än det du hade fått från en traditionell bank. Tänk på att jämföra räntor och de villkor som kreditgivare som är villiga att ge dig lån kan erbjuda. Undersök möjligheterna online och ta dig lite tid till att hitta det lån som kommer att passa dig och din ekonomi allra bäst.

Jämför alltid bankerna

Som vi nämner ovan kan du jämföra ca 30 stycken banker och deras erbjudanden med Lånekoll.se. Du skickar enkelt in en kostnadsfri ansökan om lånelöfte och får sedan en lista med bankernas besked presenterad för dig och kan själv välja om du vill acceptera något av bankernas erbjudanden eller inte. Man förbinder sig inte till något och det är gratis att göra en ansökan. Om inte Lånekoll kan hjälpa dig rekommenderar vi att du testar Svea.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer