Köpa på avbetalning

När du köper en vara är det numera vanligt att man kan välja att köpa den på avbetalning. Detta innebär att istället för att man lägger ut hela köpesumman (tex 10 000 kr) på en gång i samband med köpet, så betalar man en mindre del av summan under till exempel två år.

Ibland kan det vara helt kostnadsfritt att köpa på avbetalning. Det handlar då om att butiken som säljer varan vill se till att varan säljer bra och det blir ett säljargument för varan.I andra fall kan det vara kostnadsfritt under den första delen av avbetalningsperioden. “Köp nu, börja betala om ett halvår”.

Ofta används dock köp på avbetalning som en inkomstkälla för företag och då tillkommer en avgift och/eller ränta. Denna avgift eller ränta betalas då oftast månadsvis under avbetalningsperioden tillsammans med själva avbetalningen av produkten man köpt. På så sätt är ett köp på avbetalning mycket likt ett lån.

Ett köp på avbetalning kan te sig lockande men kan lätt bli en dyr historia om det sker till höga avgifter och en hög ränta. I många fall kan man betala allt från 30% till dubbelt så mycket som varan skulle kostat om man köpt den kontant på direkten!

Var alltså varsam när du köper en vara på avbetalning. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att ta ett lån för att köpa varan, om inte ska du noga överväga att köpa en vara på avbetalning, för det alltså i princip samma sak.

Jämför upp till 30 st banker med en enda ansökan

Lendo.se hjälper helt kostnadsfritt dig att jämföra massor av banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lendo.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

6 Responses to Köpa på avbetalning

 1. Jonas says:

  Vad trevligt att man får fråga! Jag behöver byta ut delar av mitt kök. Är det mest ekonomiskt att ta ett privatlån för att köpa tex en ny spis eller köpa den på avbetalning? Tror inte kreditkort är bra väl?

  • Christoffer says:

   Det beror helt på vilken ränta du har på avbetalningen respektive vilken ränta du kan få på ditt privatlån. Jag rekommenderar att du kollar upp detta noga och rådgör med din bank. På vissa stora varuhus har de numera faktiskt avbetalning med ingen eller mycket låg ränta. Det är inget “fuffens” med de utan man gör detta som ett sätt att skaffa kunder på. Det kan därför vara bra att leta runt lite bland olika varuhus och räkna in avbetalningskostnaden i priset. Håll också ögonen öppna efter avbetalningskostnader osv!

   Du har rätt angående kreditkort, det kommer förmodligen vara det dyraste alternativet.

 2. Kajsa says:

  Kan det till och med vara så att det är smartare att ta lån och betala en vara kontant, för att räntan blir lägre än vid avbetalning?

  • Christoffer says:

   Ja, det kan det mycket väl bli. Att köpa på avbetalning innebär inte sällan att det tillkommer uppläggningsavgifter och faktureringsavgifter som man lättare slipper undan med ett vanligt privatlån.

 3. Adam says:

  Hej!
  Har tänkt länge på köpa en bra bil som man kan ha länge i flera år.
  Kanske en bil som ligger på runt 250 tusen.
  Är det värt på avbetalning/kredit?
  Har lön på 20 tusen.

 4. Arsema says:

  Hej!
  Har tänkte jag att byta min kök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *