Bolån med betalningsanmärkning eller utan fast inkomst

Tips: jämför ALLTID bankerna innan du lånar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 30 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 35 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Det går att få bolån även om man har betalningsanmärkning, är arbetslös, projektanställd, egenföretagare eller på annat sätt inte har fast inkomst. I den här artikeln beskrivs hur du går tillväga och vad du bör tänka på.

Som vi lärde oss i artikeln om bolån så ser banken på dig som kund i termer av betalningsförmåga, bostadsområde och risk, även om man ofta kanske skulle vilja att de såg till ens behov av bostad ibland!

Denna syn innebär i praktiken att bankerna helst lånar ut pengar till personer som köper bostad i områden med stabila eller stigande priser (till skillnad från avfolkningsorter), personer med fast, hög inkomst och fläckfritt ekonomiskt förflutet.

Nu är det förstås inte fallet alltid så och många personer som egentligen är fullt kapabla att äga och betala för sin bostad kan inte göra så på grund av tidigare ekonomiska problem eller för att bankerna missuppfattar deras betalningsförmåga och risk. Numera finns dock banker och låneinstitut som är mer benägna att förstå hela din ekonomiska situation samt omsätta din betalningsförmåga i ränta.

God inkomst = låg ränta

”Omsätta din betalningsförmåga i ränta”? Vad betyder då det? Jo, om du har en historik av betalningsanmärkningar eller ett arbete som gör att du får dina inkomster lite oregelbundet så kan det innebära en högre risk för banken att låna ut pengar till dig (oavsett vad du tycker om detta faktum). Vissa banker är redo att acceptera denna risk men det sker oftast då genom att man får betala för denna högre risk med en högre ränta för sitt bolån.

Det första du bör göra är att kontakta din bank där du idag har ditt eventuella lönekonto, fonder och andra pengar. Vad säger de om att erbjuda dig ett bolån? Har du en personlig bankman som känner till din ekonomiska historia och som förstår din situation, eller som kan tänkas att förstå din situation om du förklarar den för dem? Gissningsvis har de kanske redan sagt nej eftersom du söker information om detta just nu.

Det andra du bör göra är att kontakta en handfull andra banker och se hur de ser på din ekonomiska situation. Erbjud dem att flytta över hela ditt ekonomiska engagemang (konton, värdepapper, pensionssparande etc.) till deras bank om de går med på att ge dig ett bolån för en resonabel ränta.

Om du har en betalningsanmärkning, förklara hur du fick den och hur din ekonomi ser ut i dagsläget (i kontrast till när du fick anmärkningen). Om du är projektanställd kan du påvisa din historik av anställningar och hur marknaden ser ut för just din kompetens (det vill säga, visa att du kommer att tjäna pengar i framtiden). Om du är egenföretagare, visa hur stabil din ekonomi är hos företaget och hur du håller järnkoll på bokföringen – och således även dina privata ekonomiska åtaganden.

Försök tänka vad som är dina ”ekonomiska svagheter”, det vill säga vad är det med din personliga ekonomi som en bank skulle kunna tänkas se som en risk för att de inte ska få sina pengar tillbaka. Försök därefter täppa till dessa ”hål” med starka argument för varför det inte innebär en risk för banken.

Ett tredje alternativ är att vända sig till de banker och bolåneinstitut som är specialiserade på att erbjuda bolån till kunder som har en komplicerad ekonomi. De ser ibland den ekonomiska helheten på ett annat sätt än storbankerna och kan förmodligen erbjuda dig bolån, även om du har en historik av betalningsanmärkningar. Detta sker dock ofta i form av en ränta som är högre än de andra bankernas, men denna riskpremie (eller överpris om du så vill) får du förmodligen acceptera om du verkligen vill ha ett bolån.

Olika banker har olika inställning gentemot låntagare för bolån och lån över 85%. Om du vill få hjälp att ansöka om bolån från banker som kan ge just dig bolån så kolla in gratistjänsten Lånekoll.se som jämför erbjudanden från upp till 30 stycken banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se.

4 svar på ”Bolån med betalningsanmärkning eller utan fast inkomst”

 1. Det finns så många i Sverige idag som driver egna företag. Borde inte bolånereglerna ändras så att det blir lättare för dessa människor att låna till bostad?

  Svara
  • Det kan man absolut tycka. Olika banker har ju olika regler för hur man ser på egenföretagare som lånemottagare där vissa är väldigt restriktiva och andra mer generösa. Egenföretagare är oftast lite svårare att bedöma eftersom man sätter sin egen lön samt att det finns en risk att företaget börjar gå dåligt (eller går i konkurs) vilket påverkar återbetalningsmöjligheten. Det är alltså mer riskfyllt för banken och därför drar ibland bankerna öronen åt sig.

   Svara
 2. Innebär det inte en risk för ”kunden” att hålla på och flytta sina besparingar mellan olika banker? Finns det någon fördel med det?

  Svara
  • Nej, det innebär ingen risk för kunden, du äger rätten att placera dina pengar där du vill. Fördelen med att flytta pengarna kan ju t.ex. bli att den bank som tar över förvaltningen av dina pengar ger dig bättre villkor för lån eller sparande. Det enda man ska kolla upp med banken innan man flyttar sina pengar är om man har bundna pengar på en längre tid och om det tillkommer en avgift för att bryta bindningstiden.

   Svara

Lämna en kommentar