Ett privatlån över 25 000 kr brukar innebär oftast att man kan låna från en vanlig bank och man brukar referera till dessa privatlån som ett banklån. Dessa banklån utan säkerhet kan fås upp till 350 000 kr och man kan ansöka om dem på nätet. Om man får ett banklån eller ej gäller under vissa förutsättningar som vi går igenom i den här artikeln.

Ett banklån är alltså en typ av privatlån som lånas ut utan säkerhet vilket betyder att det är ingen fysisk produkt som står som säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet, som fallet är med till exempel ett bolån där bostaden står som säkerhet. Istället är det din privatekonomi och förenklat, din lön, som står till grund för om, eller hur mycket, du får låna.

Att lånet är utan säkerhet innebär också, ur bankens perspektiv, att om du inte kan betala tillbaka lånet så blir banken av med pengarna. Det är alltså en hög risk för banken att låna ut pengar till privatpersoner på detta sätt. Hög risk brukar därmed också innebära hög ränta.

Banklån till låg ränta

Banklån har dock i jämförelse med mindre lån en lägre ränta och färre avgifter. Därtill är konkurrensen mellan olika banker hög vilket gör att man kan hitta banklån till relativt låg ränta.

Det finns olika faktorer som påverkar hur låg ränta du kan få och hur mycket du kan få låna. Den viktigaste är hur mycket du tjänar. Ju mer du tjänar, desto mindre risk är det för banken att låna ut och du kan då lyckas låna mer pengar och till lägre ränta. En stadig och fast inkomst är alltså en fördel.

Att undersöka olika banker är ett annat sätt att skaffa lägre ränta. Konkurrensen är som sagt hård och detta är goda nyheter för dig, shoppa runt bland bankerna, jämför privatlån och leta efter den lägsta räntan.

I vissa fall är det viktigt för banken att veta exakt vad du ska använda pengarna till. Om du ska använda pengarna till någon form av investering (till exempel aktier, bostad och till vis mån utbildning) så är det också möjligt att du får en lägre ränta än om du lånar till konsumtion. Vissa banker sätter dock en poäng i att de inte frågar vad du ska använda pengarna till.

Andra typer av banklån

Banklån kan vara lite mer specifika om pengarna används för att köpa en bil eller båt, de kallas då förstås billån eller båtlån. I dessa fall kan bilen eller båten stå som säkerhet för lånet och då är det egentligen inte ett privatlån. Det innebär att du kan få lånet till bättre villkor än för ett lån helt utan säkerhet.

Om du använder pengarna för att renovera en bostadsrätt eller hus kallas det ofta för renoveringslån och även om du då “bränner” alla pengarna så skapar det ett värde för din bostad. Eftersom detta ökade värde till viss mån är en säkerhet så kan så kallade renoveringslån vara mer fördelaktiga än ett vanligt privatlån.

Ett tips är att fråga banken om de har speciallån som passar det du tänkt använda pengarna till och om du på detta sätt kan pruta räntan lite.

Ansöka om banklån på nätet

I princip har alla banker möjligheten att ansöka om banklån/privatlån via nätet. Här är några exempel:

Jämför upp till 30 st banker med en enda ansökan

Lånekoll hjälper helt kostnadsfritt dig att jämföra massor av banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.