Låna till båt

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

När våren kommer så infinner sig ofta suget efter en egen båt. Båtar är dyra vilket innebär att de flesta tvingas låna pengar för att köpa sin nya båt. Vilken typ av lån är då bäst att välja för detta köp? Svaret på den frågan skall vi försöka svara på i denna artikel.

4 sätt att finansiera den nya båten

Det utan tvekan billigaste alternativet är att låna på dina bostad om du äger den. Om du har utrymme i bostadens värdering, dvs att ditt bolån motsvarar mindre än 85% kan du ibland låna upp på huset eller bostadsrätten och använda pengarna till båtköpet. Räntan du får på ett bolån är mycket lägre än alla andra typer av lån. Följande typer av lån lämpar sig för båtköpet:

  1. Bostadslån (öka på bolånet för att köpa båt är det absolut billigaste alternativet)
  2. Båtlån (båten används som säkerhet/pant för lånet)
  3. Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  4. Avbetalningslån (om du köper en helt ny båt kan du köpa den på avbetalning)

Bostadslån – Utöka bostadslånet

Att låna på sin bostad är det bästa och billigaste alternativet. Den enda nackdelen kan vara om du saknar utrymme att låna upp extra på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Saknas utrymme i pantbreven kostar det 2% extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. Det kan ändå vara mer lönsamt att utöka bostadslånet trots extra kostnader, detta för att andra lånetyper har högre räntor.

Båtlån

Båtlån är som ett privatlån men med skillnaden att banken tar båten som pant/säkerhet för lånet. Att pantsätta båten för lånet fungerar endast om du köper en båt i en butik eller om du redan äger båten och vill belåna den i efterhand. Detta beror på att banken inte kan låna ut ett båtlån innan båten finns i din ägo eller om du köper båten i butik som sagt.

Privatlån

Att ansöka om privatlån är ett smidigt alternativ ifall du ska finansiera köpet av en ny båt. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter en båt. Privatlån fungerar bra oavsett om du skall köpa en ny eller begagnad båt.

  • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
  • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
  • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Avbetalningslån

Om du skall köpa en helt ny båt i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa båten på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer