Här lär du dig vad ett lånelöfte innebär och kanske framförallt vad det inte innebär. Du kommer också lära dig när och varför du behöver ett lånelöfte.
Innehåll
Vad innebär ett lånelöfte?
Ett lånelöfte innebär inte, som det kanske låter, att man har fått ett skriftligt löfte från banken om att få låna en viss summa utan bör ses mer som en indikation på hur mycket man troligtvis får låna.
Anledningen till att det inte är ett löfte i sig är att det finns andra faktorer som kan spela in från att du får ett lånelöfte till att du verkligen köper en bostad. Du kanske lägger ett bud som är högt över marknadspris eller så uppkommer risker när banken gör en djupare kontroll av din ekonomi än vad som gjordes i samband med lånelöftet.
Vet du om att du har betalningsanmärkningar eller om du precis blivit av med jobbet eller liknande “överraskningar” så kan det vara värt att känna till att banken kan välja att inte låna den summan de angivit ett lånelöfte om!
Måste man ha lånelöfte för att lägga bud
Ett lånelöfte behövs när man ska vara med på en budgivning för att lägga ett bud på ett hus eller en bostadsrätt. Det är inte ett formellt krav, men alla seriösa mäklare kräver att du har finansieringen ordnad innan du lägger bud, och ett lånelöfte är ett bevis på att du har finansieringen ordnad.
En risk med att sakna lånelöfte är också att säljaren kan neka att sälja till dig även ifall du vinner budgivningen.
När du ska köpa en bostad, se då till att skaffa lånelöftet innan du påbörjar budgivningen, det kan göras enkelt på nätet. Samtala också gärna med banken så att du får ett rättvisande (så högt som möjligt) lånelöfte så att du inte tvingas backa ur en bra affär för att ditt lånelöfte inte är tillräckligt.
Buda över sitt lånelöfte
Du kan givetvis buda över ditt lånelöfte om du på annat sätt kan finansiera bostadsköpet. Men att lägga bud över sitt lånelöfte ifall du saknar möjlighet till finansiering fyller ju ingen funktion.
Hur länge gäller ett lånelöfte?
Vanligtvis gäller ett lånelöfte mellan 3 – 6 månader. Men detta skiljer sig lite bland bankerna. Här nedanför kan du se hur länge varje bank utfärdar sina lånelöften.
- SEB – 3 månader
- Bluestep – 3 månader
- SBAB – 3 månader
- Länsförsäkringar – 3 månader
- Nordea – 6 månader
- Skandia – 6 månader
- Swedbank – 6 månader
- Handelsbanken – 6 månader
Jämför bankerna innan du lånar
Varje bank som erbjuder bolån erbjuder också lånelöfte. Oftast går de att göra direkt på nätet eller via telefon och det tar inte mer än 2 minuter. Det kan vara värt att känna till att ett lånelöfte inte kostar något och att det inte är bindande. Du behöver alltså inte nödvändigtvis anlita en viss bank för att du fått lånelöftet från dem.
Olika banker har olika inställning gentemot låntagare för bolån. Om du vill få hjälp att ansöka om lånelöfte så kolla in gratistjänsten Lånekoll.se som jämför erbjudanden från flera välkända banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.