Nackdelar med snabblån

Jämför innan du lånar pengar

Compricer.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Snabblån är i stort sett alltid den sämsta låneformen att välja. Orsaken att många ändå tecknar dem grundar sig i missuppfattningar om andra lånealternativ. Vi går igenom alla nackdelar med snabblån och förklarar varför du inte bör använda denna låneform.

Behöver du verkligen ett snabblån?

Det finns både privatlån och bolån som kan tecknas trots betalningsanmärkning. Visserligen får man räkna med hårdare villkor och högre ränta, men en anmärkning behöver inte betyda att snabblån behöver tecknas. Privatlån är alltid ett bättre alternativ.

Om exempelvis en låneansökan sker hos låneförmedlaren Lendo kommer BigBank, Credway, Euroloan, Good Cash, Nystart Finans, Svea Ekonomi och Balanzia vara med och ge låneerbjudande. Utöver dessa finns en rad andra långivare som erbjuder privatlån trots anmärkning. Den enda nackdelen vi hittar är att Lendo och andra låneförmedlare använder upplysningscentralen (UC).

Ansök i första hand om ett privatlån!

Att låna 5000 kr via Ferratum i 30 dagar skulle kosta dig 165 kr med deras dagsränta på 0,1085 %.
Den årliga effektiva räntan hos Ferratum är 47,64 %. Vilket gör att ett snabblån skulle kosta 2 382 kr i årlig ränta.

Vi rekommenderar istället att börja med att ansöka om ett privatlån hos Advisa.se som erbjuder privatlån från 5.000 kr.
Deras effektiva räntor ligger på 3,06 – 29,99 % i årlig ränta. På Advisa.se får du även 0 kr i uppläggningsavgift.

Vi avråder stark att ansöka om mindre krediter då nackdelarna med snabblån är allt för många.

Snabblån och räntor

Här nedanför kan du se vilket räntespann olika företag har på sina effektiva räntor vad gäller snabblån. Den effektiva räntan visar den rättvisa bilden av lånets alla kostnader. Vi rekommenderar att jämföra räntor och avgifter via låneförmedlaren Klara lån ifall du ändå tänkt att ansöka om ett snabblån. Här kommer du få förslag från flera aktörer på marknaden som erbjuder mindre krediter.

 • Ferratum: 47,64 %
 • Lumify: 12.87 – 236.5 %
 • Loanstep: 30 – 1,177 %
 • Mobillån: 55 – 377 %
 • Everyday+: 113,46 %
 • Kredit365: 260 – 1,135 %
 • Monetti: 53,2 – 70 %
 • SMSPengar: 53,12 – 84,23 %
 • Viaconto: 91,8 – 9,999 %
Nackdelar med snabblån

Varning!
Företagen som erbjuder snabblån har helt orimliga räntor för dig som ska låna pengar. Vi avråder starkt att låna pengar från företag som erbjuder snabblån.

Alternativ till snabblån

Vi på Lanupplysningen.se rekommenderar istället lånejämförelsesajten Advisa.se som erbjuder privatlån från 5.000 kr och där den effektiva räntan ligger på 3,06 – 29,99%. Du kan även hitta flera företag hos Advisa som erbjuder mindre krediter ”snabblån”.

Vanliga missuppfattningar om snabblån

Jag behöver ju bara 4000 kr i två månader

Det är sant att ytterst få privatlån kan tecknas på under 5 000 kr. Men gör då undantag från regeln, ”låna aldrig mer än du behöver”, och teckna lånet på 5 000 kr eller 10 000 kr för att få bättre villkor. Betala sedan direkt tillbaka de pengar du inte behöver och betala ränta på resten.

Räkneexempel hos Slantar.se (Privatlån)

Slantar är en av de långivare som inte tar UC och tillåter betalningsanmärkningar. Dess ränta är 25 % (ingen annan avgift) och lägst att låna är 10 000 kr i 1 år.

Låna 10 000 kr, betala tillbaka 6000 kr direkt och betala enbart ränta på 4000 kr under de månade du vill låna pengarna. Kan du återbetala på 2 månader innebär det att 4166 kr ska återbetalas.

Vad händer om du inte kan betala? – Lånet är upplagt på 12 månader. Vill du inte betala på 2 månader så betalar du istället månadskostnaden på ca 450 kr per månad resterande del av året.

Räkneexempel hos Meddelandelån (Högkostnadskredit)

Meddelandelån har högkostnadskredit, tar inte UC och tillåter betalningsanmärkningar. Dess ränta är 39 % och därutöver har de uppläggningsavgift och aviavgift.

Lån på 4000 kr kan tecknas på som mest 2 månader. Kan du återbetala på 2 månader innebär det att 4670 kr ska återbetalas. Med andra ord ca 500 kr dyrare bara på två månader.

Vad händer om du inte kan betala? – Lånet löper på 2 månader och måste betalas tillbaka under denna tid. I annat fall riskeras avgifter för påminnelseavgift, dröjsmålsränta och inkasso.

Högkostnadskrediten är i detta fall både dyrare och osäkrare.

Finns det bara nackdelar med snabblån

Nej, självklart finns det inte enbart nackdelar med snabblån, det finns också många fördelar med denna typ av lån. Ett snabblån kan lösa ett tillfälligt problem som exempelvis en trasig tvättmaskin innan lönen kommit. Men låna aldrig pengar ifall du inte kan betala tillbaka lånet snarast. Några andra fördelar är att du kan låna mindre summor och få utbetalningen snabbare än hos storbankerna. Det finns också dom som inte vill använda kreditupplysningsföretaget UC för att du försämrar ditt kreditbetyg, ett företag som de flesta inom snabblån inte använder.

 • Lån utan UC
 • Snabba utbetalningar
 • Lån av lägre summor

Räntefria snabblån

Ja, det finns snabblån som erbjuder räntefri period. Förutsatt att hela beloppet betalas tillbaka inom exempelvis en månad (enbart för nya kunder) uppstår ingen ränta.

Är du 100 % säker på att kunna betala tillbaka inom en månad? Oavsett vad som händer med din livssituation och ekonomi. I så fall kan dessa lån tecknas även om man enbart spar någon hundralapp.

Det företagen däremot vet är att väldigt många väljer att betala ”lägsta belopp att betala” och delar därmed upp amorteringen på flera månader. Detta med en ränta på 35 – 40 %. Tecknas ett privatlån kan återbetalning ske på i minst ett år. Vill man betala tillbaka hela skulden i förväg finns alltid den möjligheten. Privatlånen ger helt enkelt en större säkerhet att inte sitta med obetalda skulder med hög ränta som tickar på.

Snabblån och mindre summor

Det är visserligen sant. Men problemet är att nästan samtliga snabblån även tar ut en rad olika avgifter. De uppkom efter att högkostnadskreditslagen infördes i september 2018 och lånebolagen ändrade sitt sätt att ta betalt. Från att ha haft höga räntor och låga (eller inga avgifter) är det idag max 39 % i ränta men höga avgifter. Det är något som exempelvis Svd uppmärksammat.

Fällan: Avgift på 3000 kr för lån på 5000 krAvgifterna för snabblån har stigit dramatiskt. Lagändringen som skulle skydda konsumenter resulterade istället i ännu otydligare villkor, enligt kritiker” / Svd 2018-09-13

Titta på vad du får betala – inte räntenivån som helt klart kan vara missvisande.

”Lagen säger att effektiv ränta inte får vara över 30 %”

Nej. Högkostnadskreditslagen säger att alla lån med effektiv ränta på 30 % + referensräntan maximalt får ha en ränta på 40 % + referensräntan.  Räntan är alltså begränsad – men inte avgifterna. Det innebär att väldigt många snabblån fortfarande har effektiv ränta på 100 – 200 %.

Däremot säger även lagen att total kostnad aldrig får uppgå till mer än 100 % av lånat belopp. Lånar du 4000 kr kan du aldrig bli krävd på mer än 8 000 kr.

Här är en bild från kredit365 som visar hur stor skillnad det kan vara mellan ränta och effektiv ränta på snabblån.

Så hur ska jag göra?

 • Teckna privatlån

Vi rekommenderar alltid att privatlån tecknas. Då är det lättare att få lägre ränta och bättre månadskostnad. Dessutom tryggheten att inte tvingas betala inom någon månad.

 • Teckna högre belopp men återbetala direkt

Finns det inte privatlån på det belopp du behöver låna så teckna ett lite större belopp och återbetala direkt den summa du inte behöver.

 • Jämför via låneförmedlare

Jämför alltid lån via låneförmedlare. Det är det absolut enklaste sättet att ansöka hos flera olika lånebolag samtidigt som bara en kreditupplysning tas. Lendo.se jämför 40 st olika banker & långivare åt dig med en enda ansökan. Du får erbjudanden från bankerna på en lista och väljer sedan själv om du vill låna eller inte.

Har du betalningsanmärkningar finns det många företag som erbjuder snabblån, men vi avråder att låna pengar ifall du sitter i sämre ekonomi.

*Det finns ingen exakt definition vad ett snabblån är idag. Vi har valt att dra gränsen vid högkostnadskrediter. Med andra ord de lån där den effektiva räntan överstiger 30 %.

Fick du svar på dina frågor?

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.

Lämna en kommentar