Hur fungerar ett överbryggningslån

Ett brygglån eller även kallat överbryggningslån är ett tillfälligt lån som du tar när du köpt en ny bostad men ännu inte sålt din gamla bostad. Oftast vill säljaren av den nya bostaden ha pengarna inom en viss tid och alla har inte vid denna tid hunnit sälja sin nuvarande bostad, då kan banken hjälpa dig med ett överbryggningslån som du tar under den tiden tills du ha sålt din nuvarande bostad.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

  • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
  • 9 anslutna banker inom bolån
  • Bolån med betalningsanmärkning
  • Personlig handläggare
  • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Vad skiljer ett brygglån från ett vanligt bolån?

Det som är skillnaden här är att banken inte har någon säkerhet i bostaden för lånet. Du behöver också betala tillbaka brygglånet inom 1–6 månader som är den tiden som banken räknar med att du får betalt för din nuvarande bostad som du ska sälja.

Hur ett överbryggningslån fungerar

I det lånelöfte som du normalt har fått när du ska köpa en ny bostad har bör du ha säkrat att banken som utfärdar lånelöftet har bekräftat att de kommer att hjälpa till med ett brygglån om det skulle behövas. För att signera ett brygglån behöver du kunna visa upp två kontrakt där det ena är köpet av den nya bostaden och det andra för försäljningen av den nuvarande bostaden. Brygglånet täcker sedan upp den tiden som du inväntar betalningen för bostaden du säljer. 

Krav för att få ett överbryggningslån

Som med vanliga bolån så kan kraven skilja sig beroende på vilken bank du väljer samt förutsättningarna för bostadsförsäljningen. Du behöver dels ha giltiga köpeavtal vilket är ett grundläggande krav för att du ska kunna styrka att din bostad kommer att bli såld. Banken vill kunna se när du kommer att få betalt för den sålda bostaden. Du ska även kunna visa upp kontraktet till den nya bostaden som du har köpt. Kontrakten måste vara giltiga och undertecknade av både köpare och säljare. Avtalen för försäljning och köp av bostad kan ibland innehålla särskilda villkor som behöver vara uppfyllda för att köp respektive försäljning ska vara bindande. Om du har villkor ålagda på dig behöver banken veta att du uppfyller dessa. Vissa av dessa villkor kan även vissa banker avstå att bevilja lån för. Eftersom det finns en risk att köparen drar sig ur köpet av din nuvarande bostad vill banken även försäkra sig om att du kan hantera en ekonomisk situation där du kan behöva betala för två bostäder samtidigt, därför brukar det finns krav på god ekonomisk situation och kreditvärdighet. Avslutningsvis – många banker brukar ställa krav på att både köp av ny bostad samt försäljning av nuvarande bostad sker via en licensierad fastighetsmäklare. Många banker ser det som en extra trygghet och kan därför behöva kräva det av dig.

Vad är räntan på brygglån?

Den ränta som du betalar på överbryggningslånet är normalt lite högre än vad du betalar på ditt vanliga bolån. Detta eftersom banken ser fler risker med detta typ av lån. Just nu erbjuder de flesta banker en ränta på mellan 3,3%-4% och med en löptid på max 3–6 månader. En längre löptid medför normalt en lite högre ränta och tvärtom.

Exempel på räntor

BankRäntaAvgifterLöptid
Swedbank6,25 %0krMax 6 mån
SBAB5,12 %0krMax 3 mån
Skandiabanken5,59 %*0krMax 3 mån
Danske bankIndividuell595 kr*Max 6 mån
Nordea6,50 %0krMax 3 mån
Uppdaterad: 2024-01-15
Lendo
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.