Brygglån – Hur ett överbryggningslån fungerar

Du som planerar att köpa en ny bostad innan du hunnit sälja din gamla kan använda ett brygglån. Läs mer om hur detta lånet fungerar och se räntor hos olika banker.

 • Vad krävs för ett brygglån?
 • Räntor hos flera banker
 • Hur länge kan man ha ett brygglån
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lånekoll

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Via Lånekoll.se kan du enkelt jämföra bolåneräntor hos flera banker samtidigt och se om du kan få ett bättre erbjudande än hos din nuvarande bank.

 • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
 • Bolån med betalningsanmärkning
 • Personlig handläggare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Ett brygglån, även kallat överbryggningslån, är ett tillfälligt lån du kan använda när du har köpt en ny bostad men inte sålt din gamla. Ofta vill säljaren av den nya bostaden ha betalt inom en viss tid, har du inte hunnit sälja din nuvarande bostad kan banken hjälpa dig med ett överbryggningslån som täcker kostnaden för den nya bostaden tills du har sålt din gamla.

Måste jag ha både handpenningslån och brygglån? Har du inte tillgångar som täcker för handpenning och kontantinsats för den nya bostaden kan detta ingå i brygglånet. Men bankerna skriver enbart att detta ”kan ingå”. Du bör därför rådfråga om detta med din bankman.

Skillnader mellan brygglån och bolån

Användning:

 • Brygglån: Används som en ”brygga” för att finansiera den nya bostaden innan du hunnit sälja din gamla.
 • Bolån: Används för att finansiera köpet av en bostad. Du kan maximalt låna upp till 85 % av bostadens pris.

Löptid:

 • Brygglån: Den maximala löptiden brukar vara 3 eller max 6 månader beroende på bank. Du ska återbetala ditt brygglån på tillträdesdagen. Detta är dagen som du slutför affären och betalar köpeskillingen till säljaren av bostaden.
 • Bolån: De flesta banker har en löptid på upp till 30 år på sina bolån.

Amortering:

 • Brygglån: De flesta stora banker erbjuder ett amorteringsfritt överbryggningslån.
 • Bolån: Amortering krävs i de flesta fall.

Ränta:

 • Brygglån: Räntan är ofta högre på ett brygglån, men vissa banker erbjuder samma ränta som på den rörliga 3 månaders räntan.
 • Bolån: Har hos många banker en lägre ränta än brygglånet. Du har också möjlighet att förhandla räntan på bolånet.

Vad krävs säkerhet:

 • Brygglån: Det krävs ingen säkerhet för denna typ av lån.
 • Bolån: Den bostad du köper läggs som säkerhet för lånet.

Beviljandegrad:

 • Brygglån: Då banken inte har någon säkerhet i lånet blir det givetvis lite svårare att få beviljat.
 • Bolån: Det blir enklare för banken att bevilja ett bolån då bostaden ligger som säkerhet.
Brygglån

Hur ett överbryggningslån fungerar

I det lånelöfte du normalt har fått när du ska köpa en ny bostad bör du ha säkrat att banken som utfärdar lånelöftet har bekräftat att de kan hjälpa till med ett brygglån om det skulle behövas.

För att signera ett brygglån behöver du visa upp två kontrakt: ett för köpet av den nya bostaden och ett för försäljningen av den nuvarande bostaden. Brygglånet täcker sedan upp den tiden du inväntar betalningen för bostaden du säljer.

Jämför bolån! Jämför banker inom bolån via Lånekoll.se

Lånekoll
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Krav och villkor för ett överbryggningslån

 • Undertecknade avtal
  Likt ett vanligt bolån kan kraven skilja sig beroende på vilken bank du väljer, samt förutsättningarna för bostadsförsäljningen och din privata ekonomi. Du behöver dels ha ett giltigt säljkontrakt, vilket är ett grundläggande krav för att du ska kunna styrka att din bostad kommer att bli såld. Du ska även kunna visa upp ett köpekontrakt för den nya bostaden du köpt. Kontrakten måste vara giltiga och undertecknade av både köpare och säljare.

  Avtalen för försäljning och köp av bostad kan ibland innehålla särskilda villkor som behöver vara uppfyllda för att köpet respektive försäljningen ska vara bindande. Om du har villkor ålagda på dig behöver banken veta att du uppfyller dem. Vissa av dessa villkor kan även vissa banker avstå från att bevilja lån för. Eftersom det finns en risk att köparen drar sig ur köpet av din nuvarande bostad, vill banken även försäkra sig om att du kan hantera en ekonomisk situation där du kan behöva betala för två bostäder samtidigt. Därför brukar det finnas krav på god ekonomisk situation och kreditvärdighet.
 • Licensierad fastighetsmäklare: Många banker brukar ställa krav på att både köp av ny bostad och försäljning av nuvarande bostad sker via en fastighetsmäklare med licens. Många banker ser det som en extra trygghet och kan därför behöva kräva det av dig.
 • Dubbla boendekostnader: Banken kommer göra en sedvanlig kreditupplysning för att säkerställa att du klarar av dubbla boendekostnader. Har du en ansträngd ekonomi kan banken neka dig ett brygglån.
 • Tillträdesdagen ändras: Meddela banken ifall tillträdet på din sålda bostad ändras. Detta är viktigt då tillträdesdagen styr vilket datum som överbryggningslånet ska återbetalas.

Vad är räntan på brygglån?

Den ränta som du betalar på överbryggningslånet är normalt lite högre än vad du betalar på ditt vanliga bolån. Detta beror på att banken ser fler risker med denna typ av lån. Nedan kan du se vilka räntor olika banker har på sina brygglån samt hur länge lånet maximalt gäller.

Exempel på räntor

BankRäntaAvgifterLöptid
Swedbank0 % (Deal)0krMax 6 mån
SBAB4,77 %0krMax 3 mån
Skandiabanken5,24 %*0krMax 3 mån
Danske bankIndividuell595 kr*Max 6 mån
Nordea6,25 %0krMax 3 mån
Uppdaterad: 2024-06-15

Vanliga frågor och svar

Kan man få ett överbryggningslån utan säljkontrakt?

Nej, det är inte möjligt. Du måste ha ett säljkontrakt som styrker att bostaden blivit såld.

När ska man återbetala ett brygglån?

Ett brygglån har en löptid på 1 – 6 månader beroende på vilken bank du väljer. Du ska återbetala brygglånet på tillträdesdagen eller inom lånets löptid.

Måste jag amortera på mitt överbryggningslån?

Man behöver inte amortera på sitt överbryggningslån. Till skillnad från ett traditionellt bolån, där amortering är obligatorisk, betalar du endast ränta på ett överbryggningslån. Detta beror på att överbryggningslån endast är tänkta som en tillfällig lösning under en kort period, oftast i samband med att du köper en ny bostad innan du har sålt din gamla. Du ska återbetala överbryggningslånet fort din gamla bostad är såld.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.