SMS-lån och andra smålån (upp till 5 000 kr)

Via nätet och över telefon kan man låna mindre summor pengar, upp till 5 000 kr. De kallas SMS-lån respektive internetlån och man får dem ofta snabbt till sitt konto men under vissa förutsättningar som vi går igenom här.

Ett smslån är ofta relativt dyrt med mycket höga effektiva räntor. Det finns också en hel del mer eller mindre nogräknade aktörer som inte är helt tydliga med vad den egentliga kostnaden är, så man bör vara försiktig.

Ett smslån eller internetlån kan dock vara praktiskt om man befinner sig i en situation där man snabbt behöver kontanter. Så länge man är medveten om den egentliga kostnaden med lånet och gör det med öppna ögon är det inga konstigheter.

Ta lånet från en seriös långivare

Det viktigaste man bör göra när man tar ett smslån eller internetlån är att göra det från en seriös långivare och inte från ett nyuppstartat bolag som lovar guld och gröna skogar. Den mest välkända långivaren idag är Folkia som du kanske hört om via TV-reklam med mera. De har tagit denna ovisshet på allvar och etablerat sig som ett seriöst företag där de är helt öppna med kostnaden för sina lån.

I praktiken går det alltså till såhär, om vi tar Folkia och sms-lån som exempel:

 1. Man registrerar sig som kund hos Folkia via deras webbsida.
 2. Man skickar ett SMS till ett angivet telefonnummer, i Folkias fall 71616.
 3. I SMS:et skriver man en viss kod till exempel “Folkia 3000” för att låna 3000 kr.
 4. Man får ett bekräftelse-SMS om att låneansökningen mottagits.
 5. Man får kort därefter ett besked om man får lånet beviljat och i såna fall när pengarna beräknas finnas på ditt bankkonto – i vissa fall så snart som 15 min senare. Pengarna sätts in på kontot man fördefinierat i samband med registreringen på Folkias webbsida.
 6. Detta kan göras närsomhelst när man är kund hos långivaren.

Det är alltså mycket lätt och oftast snabbt att få pengar via sms-lån och internetlån kallas därför ofta snabblån. I vissa fall går de också under benämningen mikrolån. Mikrolån är dock närmare förknippat med lån till enskilda företagare i tredje världen genom organisationer som till exempel Kiva.org.

Ansöka om sms-lån eller internetlån

Om du vill ha möjligheten till mindre lån upp till 5000 kr så måste du alltså registrera dig och ditt bankkontonummer på långivarens webbsida. I vårt fall är det alltså Folkias webbsida.

[adservice-comparison-feed]

6 Responses to SMS-lån och andra smålån (upp till 5 000 kr)

 1. .-. Me .-. says:

  Finns det någon slags kontroll, åldersgräns eller liknande för dessa lån?

  • Christoffer says:

   Det är olika. Vissa seriösa låntagare har åldersgräns på sina lån, andra, mindre seriösa långivare har det inte.

 2. Viktor says:

  Är s.k. sms-lån något som alla får ta eller krävs det någon slags godkännande/kreditupplysning eller liknande? Kan man nekas denna typ av lån?

  • Christoffer says:

   Även sms-lån behöver någon form av godkännande men oftast brukar dessa vara väldigt genereösa, det vill säga att även om du har dålig ekonomi och kanske till och med betalningsanmärkningar så behöver det inte betyda att du inte kan ta ett sms-lån. Företagen som erbjuder sms-lån har fått mycket kritik för detta då många anser att man försätter folk med dålig ekonomi i än sämre situationer.

   Det finns situationer då ett sms-lån kan vara en smidig lösning på dålig likviditet men man bör tänka igenom beslutet både en och två gånger innan man tar lånet.

 3. Cilla says:

  Hur vet man om en speciell lånesida är seriös?

  • Christoffer says:

   En seriös långivare indikeras till exempel av att de, som till exempe Folkia, är helt öppna med kostnaden för sina lån och att det är lätt att förstå hur mycket lånet verkligen kommer att kosta. Att det finns någon typ av kundservice, adress och telefonnummer till företaget indikerar också att det är ett seriöst företag som inbjuder till direkt diskussion med kund. Det betyder inte att det absolut måste vara ett seriöst företag men finns inte telefonnummer etc så ska man dra öronen åt sig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *