Vad är skuldkvot

Skuldkvot är förhållandet mellan hushållets bruttoinkomst och bolånets storlek. Din skuldkvot kommer avgöra hur mycket du måste amortera på ditt bostadslån. Läs mer om ämnet och använd vår kalkylator för att själv räkna ut din skuldkvot.

  • Vad betyder skuldkvot?
  • Räkna ut din skuldkvot med vår kalkylator
  • Hur det påverkar din amortering
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

  • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
  • 9 anslutna banker inom bolån
  • Bolån med betalningsanmärkning
  • Personlig handläggare
  • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Du som tar ett bolån gör samtidigt upp en avbetalningsplan med banken. Du och långivaren kommer alltså överens om hur du ska betala tillbaka pengarna du lånar. Till avbetalningsplanen hör både ränta och amortering och vanligen innehåller varje avbetalning både och.

Vad är ränta & amortering?

Ränta:
Även om begreppen kring ränta är många, så kommer banken alltid att upplysa dig om den effektiva årsräntan. Det här är den procent du betalar av lånesumman i ränta, per år. Här räknar de in alla avgifter och omkostnader. Räntan är alltså priset på lånet.

Amortering:
Du betalar av ditt lån genom amorteringar. En amortering är alltså en delbetalning av till exempel ditt bolån, som minskar din skuld. Summan du betalar till banken varje månad består vanligen av både amortering och ränta. Idag har vi amorteringskrav som styr hur stor del av lånet du måste amortera.

Vad är skuldkvot?

Vi i Sverige blir allt mer skuldsatta. Därför är bankerna hårda med hur mycket pengar man får låna till bostadsköpet. De tillåter därför inte att hushållen tar lån som överstiger ca 5-6 gånger årsinkomsten före skatt. Bankerna har olika krav men de flesta banker har 5-6 gånger inkomsten som tak. Finansinspektionen håller på och utreder ett eventuellt lagkrav som gör att bankerna inte får låna ut mer än 6 gånger årsinkomsten.

Den totalaskuldkvoten:
Är enkelt förklarat hushållets totala inkomster före skatt, delat med hushållets alla lån och krediter.

Hushållets inkomster före skatt / hushållets lån = skuldkvot

Den totala skuldkvoten kan spela roll när du ansöker om olika sorters lån, eftersom de påverkar din betalningsförmåga.

Exempel: Tänk dig att du och din sambo tjänar 300 000 kronor var per år före skatt och funderar på att ta bolån tillsammans. Ni har sett på en villa och behöver ett bolån på 2 500 000 för att kunna köpa den. Banken räknar då ut er gemensamma skuldkvot för bolån genom att dela lånesumman med era gemensamma bruttoinkomster.

2 500 000 kronor / 600 000 kronor = 4,17

Det lånet kommer ni förmodligen att få ta eftersom det inte innebär en alldeles för hög skuldkvot.

Med en total årsinkomst på 600 000 kronor tillsammans före skatt skulle du och din sambo i exemplet ovan i så fall kunna få bolån på upp till 6 ggr er årsinkomst på 600 000 kronor vilket blir 3 600 000 kronor.

Räkna ut din skuldkvot

Amorteringskrav baseras på skuldkvot

Skulle hushållets skuldkvot överstiga 4,5 ökar kravet på amortering. Då kommer du alltså att behöva betala tillbaka lånet snabbare. Skulle inkomsterna senare ändras kan du begära att banken räknar om skuldkvoten.

Ett hushåll som har en skuldkvot för bolån på över 4,5 måste amortera 1 % extra per år på bolånet. Du kan läsa mer om hur detta fungerar i vår artikel belåningsgrad.

Nyhet! Nu kan du jämföra bolån via Lendo

Lendo
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)
Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer