Studielån

Jämför innan du lånar pengar

Compricer.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

När man studerar får man ta studielån från Centrala Studiestödsnämnden, oftare kallat CSN. Studiestödet är uppdelat i en lånedel och en bidragsdel där lånet, studielånet, står för den större delen av studiestödet. Här förklarar vi hur studielånet fungerar.

Ett studielån skiljer sig rätt mycket från andra typer av lån på en rad olika sätt:

 • Man är inte återbetalningsskyldig under tiden man nyttjar lånet (det vill säga när man studerar)
 • Studierna räknas som en typ av säkerhet och studielånet har nästan alltid en lägre ränta än andra lån utan säkerhet
 • Räntan är inte avdragsgill, till skillnad från till exempel ett bolån (som har 30%-igt avdrag)
 • Lånet (studiestödet) är baserat på en viss inkomst under tiden man tar det. Man får inte tjäna för mycket under tiden man får studielån.

Ett studielån börjar betalas tillbaka när att man slutat få studiestöd (tidigast sex månader) och återbetalningstakten är sedan 2001 baserat på ens årsinkomst. Detta betyder att ju mer du tjänar, desto snabbare måste du betala tillbaka.

Varje gång man betalar av sitt lån betalar man en viss del ränta och en viss del amortering. Det vill säga att du betalar av en liten del av ditt lån varje månad eller varje kvartal. Det går även att betala sitt studielån som en klumpsumma om man vill.

CSN har en utmärkt webbsida som svarar på många frågor man kan tänkas ha om studielånet.

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.

23 svar på ”Studielån”

 1. Varför kan man inte betala av hela sin studieskuld i en eller ett par stora klumpsummor, det borde man väl kunna få välja själv?

  Svara
  • Det stämmer faktiskt inte. Du kan betala tillbaka hela ditt lån i en klumpsumma om du vill och du kan också betala mindre delar. Man kan betala in mer än vad inbetalningstakten är utan att ens kontakta CSN så betalas skulden av fortare. Om du vill betala hela lånet bör du kontakta CSN för en speciell blankett.

   Svara
    • Det allra bästa är att kontakta CSN men det ska inte vara några problem. Exakt hur du gör dock bör du kolla med dem.

     Svara
 2. Hej. Jag har hört att om man har läst tekniskt basår (som jag) och sen börjar på ett program, så kan man få halva sin studieskuld från basåret avskriven. Vet ni om det är så? Tack på förhand

  Svara
  • Erik: Ja, det stämmer. Du har rätt att få 1/6 av ditt lån från basåret avskrivet för varje 60 poäng du tar på högskolan efter det tekniska basåret. Se CSN:s pdf.

   Svara
   • hej Erik.
    jag har läst basåret och nu läser 4:e termin i universitet och efter att jag klarade av 60hp på univeristets nivå då skrev dem av ca 11000 kr. Så varje 60hp kommer de att skriva av automatisk utan att du behöver kontakta de. God jul

    Svara
    • Hej! Måste man då börja studera direkt när man är färdig md basåret för att vå en del av lånet avskrivet? eller kan man vänta med studierna något år?

     Svara
 3. Vad händer om jag inte kan betala tillbaka min studieskuld? ÄR det inkasso som gäller eller går det till på annat sätt med just studielån?

  Svara
  • Studieskulder skiljer sig inte från andra skulder på så sätt. Du kan få betalningsanmärkningar etc även av studielån.

   Svara
 4. Om man inte beviljas studielån förens man läst ikapp de högskolepoäng man saknar men ändå behöver penger för att kunna flytta och leva på går det att ta ett annat liknande lån som är hyffsat förmånligt i några månader? Saknar enbart 13hp så vi snackar ju lixom 2,5 månader max! Känns så jävla surt då jag verkligen vill detta

  Svara
 5. Hej

  Jag har studerat men falerat ganska grovt. Tänkte så här om jag betalar tillbaka min skuld är det möjlig att starta ett nytt program och ta lån igen utan att behöva ta igen alla de tentor som jag har kuggat?

  Svara
   • Jag var i lite samma situation. CSN sa nej. Jag har tagit studielån med inte poäng så får man inte ta nya studiemedel trots att man betalar tillbaka all skuld. Surt.

    Svara
 6. Börjar en gymnasial utbildning nu i januari. Hälften på distans och hälften på plats. Allt som allt 100%. Har ansökt om studiebidrag. Skulle dock behöva låna runt 20 000 i en klumpsumma, är det möjligt?

  Svara
  • Det är egentligen en fråga du bör ställa direkt till CSN men mig veterligen har de inga klumpsummelån. Vid utlandsstudier kan man dock få hela lånet som en klumpsumma då man ibland måste betala avgifter och hyra i förväg. Jag gissar att du behöver titta på privatlån istället.

   Svara
 7. Hej jag undrar om man kan låna en liten summa från csn typ 3500 ett halvlån är 6000 men jag behöver inte så mycket pengar.

  Svara
  • Såvitt jag vet kan man inte det men ring och kolla med CSN om de har specialregler för detta som de inte skriver om på sin webbsida.

   Svara
 8. Hej

  Sålde aktier under tiden jag läste tekniskt basår vilket gjorde att jag översteg fribeloppet och riskerar nu återkrav.

  Läst på lite och tydligen klassas basår som gymnasial utbildning och då är det okej att överstiga fribelopp, eller?

  Svara

Lämna en kommentar