Lån utan ränta

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Ett räntefritt lån är inte samma sak som att du lånar kostnadsfritt. Läs om vilka dolda avgifter som kan finnas i låneavtalet och varför ett lån utan ränta kan bli en dyr affär.

Vilka erbjuder räntefria lån

Vem erbjuder det bästa lånet

Dolda avgifter och fällor

Tänk på detta innan du lånar

Klara lån låneförmedlare

Via låneförmedlaren Klara lån kan du enkelt jämföra snabblån hos de största aktörerna på marknaden och hitta det bästa snabblånet. Klara lån samarbetar med bland annat Ferratum, GF Money, Monetti, Viaconto, Cash Buddy och en mängd andra långivare inom snabblån.

Ingen UC på lån under 30.000 kr

Svar inom 15 sekunder

Jämför snabblån hos 10 långivare

Här kan du hitta långivare som erbjuder snabblån utan ränta i upp till 30 dagar. Tänk bara på att betala tillbaka lånet i god tid innan det löper ut för att slippa betala dyra avgifter som ofta uppkommer vid förlängning. Vi uppmanar också att läsa nedanstående information om räntefria lån innan du väljer att ansöka. Det finns nämligen lite saker du bör känna till innan du väljer att låna.

4 långivare utan ränta

Här nedanför har vi samlat alla lån som för tillfället erbjuder räntefria lån. Hittar du ingen lämplig långivare i vår lista? Då kan du se vår sammanställning över de bästa snabblånen som finns att hitta just nu.

Ett litet råd innan du ansöker

Mitt råd efter egen erfarenhet är att vara extra försiktig vad gäller räntefria erbjudanden. Det stämmer att du kan låna pengar helt gratis ifall du följer avtalet och betalar tillbaka skulden i tid.

Men vad händer ifall jag inte kan återbetala i tid? Vi har sett att vissa långivare tar ut en väldigt hög uppläggningsavgift, alternativt en förmedlingsavgift vid en förlängning av lånet. Mitt personliga råd är att välja en långivare som erbjuder gratis uppläggningsavgift och en fördelaktig ränta. Ditt lån kommer inte heller kosta allt för mycket ifall du betalar tillbaka lånet snabbt. Men ifall du är 100 % säker på att kunna betala tillbaka i tid, då kan ett räntefritt lån vara rätt för dig.

Läs mer om långivarnas uppläggningsavgifter vid förlängning och hitta bättre alternativ efter jämförelsen.

Tänk på! Det tillkommer vanligtvis en dyr uppläggningsavgift alternativt en förmedlingsavgift ifall lånet inte betalas tillbaka i tid. Men ifall du sköter återbetalningen är lånet fritt från ränta, uppläggningsavgift och förmedlingsavgift.

Räntefritt i 14 dagar
Loanstep (snabblån) logga
3.7 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Låna upp till 25.000 kr
  • 4,7 / 5 hos Trustpilot

Du kan låna

10 000 –  25 000 kr

Effektiv ränta

29,50 – 1 117 %

Löptid

5 – 36 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Räntefritt i 30 dagar
Lumify (snabblån) logga
2.5 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • Direktutbetalning
  • Låna utan UC
  • Höga uppläggningsavgifter

Du kan låna

2 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Kampanj
Credifi logga
4.5 out of 5.0 stars
  • 0 kr uppläggningsavgift
  • Räntefritt vid lån över 16 000 kr
  • Erbjuder direktutbetalning
  • Kampanj gäller bara nya kunder

Du kan låna

2000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5%

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Binly (snabblån) logga
3.5 out of 5.0 stars
  • Kampanj för nya kunder
  • Kontokredit
  • Direktutbetalning till 4 banker

Du kan låna

2 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5 %

Löptid

30 – 365 dagar

Utbetalning

Direkt

Lån utan ränta kan bli en dyr affär

Visst låter det som en bra idé att låna räntefritt i 30 dagar? Men det finns en baksida med denna typ av erbjudande och därför är mitt råd att vara försiktig. Det finns en stor risk i att dessa typer av lån blir dyrare än andra alternativ ifall du inte har möjlighet eller glömmer av att betala tillbaka lånet i tid. De långivare som erbjuder lån utan ränta har i många fall en uppläggningsavgift eller förmedlingsavgift som kan uppgå till ett par tusen kronor. Ditt räntefria lån blev rätt dyrt nu va?

Anledningen till att snabblånebolagen erbjuder räntefria lån är för att de flesta låntagare inte har den ekonomiska möjligheten att återbetala inom den löptid som är uppsatt. I undersökning som arbetet.se gjort i samarbete med Kronofogden kan man se att det skett en fördubbling av personer som hamnat i inkassobolagens register.

Som du ser i jämförelsen ovanför erbjuder man ofta också räntefritt vid lån från 16 000 kr, detta gör att du enkelt som låntagare förbrukar mer än vad du egentligen är i behov av.

Varför jag avråder från denna typ av lån

 • Dyr uppläggningsavgift eller förmedlingsavgift tillkommer ifall du inte betalar i tid.
 • De flesta räntefria lånen kräver en högre lånesumma, något som uppmuntrar till högre konsumtion.
 • Att låna pengar i 30 dagar hos exempelvis Ferratum blir ändå inte farligt dyrt.

Avgifter som tillkommer vid förlängning av lånet

Förhoppningsvis kommer du kunna återbetala lånet i tid och du lyckades låna pengarna gratis. Men jag vet själv hur enkelt det är att glömma bort betalningar och helt plötsligt tillkommer det en uppläggningsavgift. Här nedanför kan du se vilka avgifter som tillkommer ifall lånet löper vidare.

 • Loanstep (räntefria lån från 10 000) – En förmedlingsavgift på 1 000 kr tillkommer vid förlängning av lånet. För att lånet ska vara räntefritt måste inbetalning vara Loanstep tillhanda inom 14 dagar.
 • Lumify (räntefria lån från 16 000) – En uppläggningsavgift på 2 095 kr tillkommer ifall du inte återbetalar i tid. Din inbetalning till Lumify ska vara inbetalda på deras konto inom 30 dagar för att lånet ska vara räntefritt. En aviavgift på 60 kr/mån tillkommer.
 • Credify (räntefria lån från 16 000) – Även här tillkommer en uppläggningsavgift på 2 095 kr ifall lånet löper vidare. En aviavgift på 60 kr/mån tillkommer och lånet ska vara Credify tillhanda inom 30 dagar för att du inte ska debiteras några avgifter eller ränta.
 • Binly (räntefria lån från 16 000) – Ifall lånet löper vidare tillkommer 2 095 kr i uppläggningsavgift. Lånet ska återbetalas inom 30 dagar för att slippa ränta och andra avgifter. En aviavgift på 60 kr per månad tillkommer.

Låna till låg ränta i 30 dagar

Mitt tips när man vill låna pengar i 30 dagar och snabbt betala tillbaka är att hitta ett snabblån eller en kontokredit där långivaren erbjuder gratis uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift. Du vill hitta ett lån där du enbart betalar ränta på själva lånet och inget mer. Ditt lån blir alltså inte räntefritt men inte heller dyrt ifall lånet av någon anledning löper vidare.

 • Ferratum – Erbjuder en kontokredit där du kan låna från 1 000 kr upp till 40 000 kr till en effektiv ränta på 53,31 %. Långivaren har ingen uppläggningsavgift, uttagsavgift eller aviavgift. Ifall du väljer att låna 5 000 kr hos Ferratum i 30 dagar ska du återbetala cirka 5 182 kr.
 • Northmill Bank – Ska du låna en högre summa rekommenderas långivaren Northmill som erbjuder en av de lägsta räntorna bland snabblån, den effektiva räntan på detta lån ligger på 9,22 – 31,47. Man erbjuder gratis uppläggningsavgift, men du måste dock betala 195 kr i uttagsavgift. Detta lån är inte lämpligt ifall du bara vill låna pengar i 30 dagar och på lägre lånebelopp. Men det bästa lånet på längre sikt ifall du inte hinner betala tillbaka. Ett lån på 5 000 kr i 30 dagar blir totalt att betala tillbaka cirka 5 326 kr.
Räntefria lån

Lån utan ränta – 5 alternativ

Det finns flera olika lån och krediter som kan tecknas utan ränta. Det är däremot viktigt att kontrollera villkor och avgifter då ett räntefritt lån inte alltid är gratis. 

Nedan presenteras lån som erbjuds utan ränta – i stigande ordning utifrån hur lång tid som räntefritt alternativ erbjuds. 

Alltid möjlighet att ångra lån – i 14 dagar

Enligt Konsumentkreditlagen har en konsument den lagliga rätten att ångra ett lån inom 14 dagar från att avtalet har skrivits under.  

Om kunden meddelar långivaren att avtalet ångras inom denna period ska lånebeloppet betalas tillbaka utan att långivaren kan kräva ränta eller avgifter av låntagaren. I teorin går det därmed att låna utan ränta i 14 dagar…

Tänk på! Ångerrätten är inte utformad med åtanke att utnyttjas på sättet som nämns ovan. Det är en lag som är till för att skydda konsumenter vid exempelvis felinköp eller förhastade avtal. 

Källa: comparia.se/rantefria-lan

Smålån: Räntefritt i upp till 30 dagar

Flera högkostnadskrediter erbjuder nya kunder ett räntefritt lån förutsatt att hela lånesumman återbetalas inom 2 – 4 veckor. Det är ett erbjudande för att locka till sig nya kunder samtidigt som många inte klarar av att betala tillbaka inom denna gratisperiod, vilket gör att ränta och avgifter måste betalas. 

Tänk på! Dessa lån kan både ha uppläggningsavgift och aviavgift. Att det presenteras som räntefritt innebär alltså inte att det behöver vara helt gratis. Dessutom kan det uppstå en mycket hög räntekostnad om inte lånet till fullo återbetalas inom den räntefria perioden. 

Kreditkortet: Räntefritt i 60 dagar

Samtliga kreditkort har 45 – 60 räntefria dagar. Med räntefria dagar menas att krediten utnyttjas vid ett kortköp och att återbetalning inte behöver ske förrän 45 – 60 dagar senare. Detta genom att alla inköp under månaden samlas på månadsfakturan som skickas ut en gång i månaden. Månadsfaktura har i sin tur exempelvis 20 dagar i betalningsvillkor. 

Tänk på! Väljs ett gratis kreditkort, utan aviavgift, går det att få upp till 60 dagars räntefri kredit helt utan avgifter. Risken är däremot att hela fakturabeloppet inte kan återbetalas varpå delar av fakturabeloppet skjuts upp till kommande månader. Vid dessa tillfällen uppstår en årsränta på 10 – 20 % på uppskjutet belopp. 

Räntefri delbetalning: 12 – 24 månader

Flera butiker erbjuder räntefri delbetalning i 12 – 24 månader, oftast via ett samarbete med ett finansbolag. För konsumenten blir det ett sätt att ha råd med större inköp då betalningen sker över längre tid. Det vanligaste är att uppläggningsavgift behöver betalas i början och därefter en aviavgift eller administrationsavgift varje månad. 

Det är även vanligt att kreditkort erbjuder sina användare räntefri delbetalning på större inköp. Även i detta fall kan det tillkomma uppläggningsavgift, aviavgift och/eller delbetalningsavgift.  

Tänk på! Om räntefri delbetalning erbjuds är det viktigt att kontrollera vilka övriga avgifter som tillkommer. Vid enstaka tillfällen är det ränte- och avgiftsfri delbetalning men i de flesta fall tillkommer både uppläggningsavgift och aviavgift. Se exempel på detta under rubriken ”Räntefritt, avgiftsfritt – eller bara dyrt”. 

Kapitalfrigöringskredit – Betala räntan flera år senare

Kapitalfrigöringskredit är inte ett lån utan ränta – men ett lån där räntekostnaden inte behöver betalas löpande.  

Ett hus belånas varpå lånebeloppet betalas ut. Därefter betalas varken ränta eller amorteringar förrän huset säljs. Räntan ackumuleras i stället under tiden som låntagaren bor kvar i bostaden. Det blir därmed ett sätt för äldre att utnyttja belåningsmöjligheten på bostaden utan att höja sin månadskostnad. 

Tänk på! En kapitalfrigöringskredit kräver att det finns en bostad att belåna. Räntan på krediten är betydligt högre än på traditionella bolån. 

Räntefritt, avgiftsfritt – eller bara dyrt…

Som du kan läsa ovan erbjuds både krediter och lån utan ränta i flera olika format. I enstaka tillfällen tillkommer varken ränta eller avgifter men då behöver lånet i stället återbetalas relativt snabbt. Det vanligaste är att det tillkommer avgifter. Ett par exempel nedan visar på detta. (Samtliga exempel från svenska lånemarknaden år 2023)

Högkostnadskrediten (snabblån) – Ett lån på 16 000 kronor erbjöds utan ränta i 30 dagar. Betalades hela beloppet tillbaka inom denna tid uppstod enbart en aviavgift på 60 kronor. Därefter uppstod 42,50 % i ränta. I ett räkneexempel där 9 500 kronor återbetalades över 10 månader var den effektiva räntan 190 %!

Räntefri delbetalning – Ett kreditbolag erbjöd räntefri delbetalning i 6 – 24 månader. Under denna period betalades en administrativ månadskostnad på 59 kronor. Delbetalades 3 000 kronor under 12 månader betalades totalt 708 kronor i avgifter. Det motsvarar 23,6 %. 

Den totala kostnaden blev lika hög om delbetalningsbeloppet i stället var 20 000 kronor. Då motsvarar den totala avgiften bara 3,54 %. 

Slutsats

Det går att teckna krediter och lån utan ränta – men med begränsning i tid. Är personen helt säker på att återbetalning av lånet/krediten kan ske inom denna tidsbegränsning kan det vara ett billigt, eller helt gratis, alternativ. 

Det lån- och kreditgivarna tjänar pengar på är däremot alla personer som inte har möjlighet att återbetala hela skulden inom den räntefria perioden. Är det värt att chansa? Ett bättre alternativ kan vara att jämföra flera olika privatlån, via exempelvis Advisa, och teckna det lån som har lägst ränta. Då finns inget krav på att återbetalning måste ske inom en månad för att inte höga räntekostnader ska uppstå. Privatlån kan dessutom alltid lösas i förtid utan att långivaren kan ta ut någon extraavgift för detta.

Vanliga frågor om räntefria lån

Vad är ett räntefritt lån?

Ett räntefritt lån är ett lån som erbjuds utan ränta. Däremot kan det uppkomma avgifter så som uppläggningsavgift och aviavgift. 

Finns det ränte- och avgiftsfria lån?

Ja, en del långivare erbjuder helt ränte- och avgiftsfria lån förutsatt att hela lånebeloppet återbetalas inom exempelvis en månad.

Vad är räntefri period?

Om ett lån, eller en kredit, har en räntefri period betyder detta att någon räntekostnad inte uppstår inom denna begränsade tid. 

Är lån utan ränta helt gratis?

Vissa långivare erbjuder räntefria lån helt utan några avgifter under en tidsbegränsad period. Läs noga i låneavtalet ifall det tillkommer avgifter som uppläggningsavgift, förmedlingsavgift, aviavgift eller avgift för uttag. Ett lån utan ränta kan låta som att det är gratis, men i själva verket kan det bli dyrare än ett lån med ränta.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.