Lån utan ränta

Vilka erbjuder räntefria lån

Viktigt om återbetalning

Se upp för dolda avgifter

Viktigt att veta innan du lånar

Klara lån låneförmedlare

Via låneförmedlaren Klara lån kan du enkelt jämföra snabblån hos de största aktörerna på marknaden och hitta det bästa snabblånet. Klara lån samarbetar med bland annat Ferratum, GF Money, Monetti, Viaconto, Cash Buddy och en mängd andra långivare inom snabblån.

Ingen UC på lån under 30.000 kr

Svar inom 15 sekunder

Jämför snabblån hos 10 långivare

Här kan du hitta långivare som erbjuder snabblån utan ränta i upp till 30 dagar. Tänk bara på att betala tillbaka lånet i god tid innan det löper ut för att slippa betala dyra avgifter som ofta uppkommer vid förlängning. Vi uppmanar också att läsa nedanstående information om räntefria lån innan du väljer att ansöka. Det finns nämligen lite saker du bör känna till innan du väljer att låna.

3 långivare med räntefria lån

Räntefritt i 14 dagar
Loanstep (snabblån) logga
3.7 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Låna upp till 25.000 kr
  • 4,7 / 5 hos Trustpilot

Du kan låna

10 000 –  25 000 kr

Effektiv ränta

29,50 – 1 117 %

Löptid

5 – 36 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Räntefritt i 30 dagar
Lumify (snabblån) logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • Direktutbetalning
  • Låna utan UC
  • Höga uppläggningsavgifter

Du kan låna

2 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Kampanj
Credifi logga
4.5 out of 5.0 stars
  • 0 kr uppläggningsavgift
  • Räntefritt vid lån över 16 000 kr
  • Erbjuder direktutbetalning
  • Kampanj gäller bara nya kunder

Du kan låna

2000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5%

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Lån utan ränta – 5 alternativ

Det finns flera olika lån och krediter som kan tecknas utan ränta. Det är däremot viktigt att kontrollera villkor och avgifter då räntefritt lån inte alltid är gratis. 

Nedan presenteras lån som erbjuds utan ränta – i stigande ordning utifrån hur lång tid som räntefritt alternativ erbjuds. 

Alltid möjlighet att ångra lån – i 14 dagar

Enligt Konsumentkreditlagen har en konsument den lagliga rätten att ångra ett lån inom 14 dagar från att avtalet har skrivits under.  

Om kunden meddelar långivaren att avtalet ångras inom denna period ska lånebeloppet betalas tillbaka utan att långivaren kan kräva ränta eller avgifter av låntagaren. I teorin går det därmed att låna utan ränta i 14 dagar…

Tänk på! Ångerrätten är inte utformad med åtanke att utnyttjas på sättet som nämns ovan. Det är en lag som är till för att skydda konsumenter vid exempelvis felinköp eller förhastade avtal. 

Smålån: Räntefritt i upp till 30 dagar

Flera högkostnadskrediter erbjuder nya kunder ett räntefritt lån förutsatt att hela lånesumman återbetalas inom 2 – 4 veckor. Det är ett erbjudande för att locka till sig nya kunder samtidigt som många inte klarar av att betala tillbaka inom denna gratisperiod, vilket gör att ränta och avgifter måste betalas. 

Tänk på! Dessa lån kan både ha uppläggningsavgift och aviavgift. Att det presenteras som räntefritt innebär alltså inte att det behöver vara helt gratis. Dessutom kan det uppstå en mycket hög räntekostnad om inte lånet till fullo återbetalas inom den räntefria perioden. 

Kreditkortet: Räntefritt i 60 dagar

Samtliga kreditkort har 45 – 60 räntefria dagar. Med räntefria dagar menas att krediten utnyttjas vid ett kortköp och att återbetalning inte behöver ske förrän 45 – 60 dagar senare. Detta genom att alla inköp under månaden samlas på månadsfakturan som skickas ut en gång i månaden. Månadsfaktura har i sin tur exempelvis 20 dagar i betalningsvillkor. 

Tänk på! Väljs ett gratis kreditkort, utan aviavgift, går det att få upp till 60 dagars räntefri kredit helt utan avgifter. Risken är däremot att hela fakturabeloppet inte kan återbetalas varpå delar av fakturabeloppet skjuts upp till kommande månader. Vid dessa tillfällen uppstår en årsränta på 10 – 20 % på uppskjutet belopp. 

Räntefri delbetalning: 12 – 24 månader

Flera butiker erbjuder räntefri delbetalning i 12 – 24 månader, oftast via ett samarbete med ett finansbolag. För konsumenten blir det ett sätt att ha råd med större inköp då betalningen sker över längre tid. Det vanligaste är att uppläggningsavgift behöver betalas i början och därefter en aviavgift eller administrationsavgift varje månad. 

Det är även vanligt att kreditkort erbjuder sina användare räntefri delbetalning på större inköp. Även i detta fall kan det tillkomma uppläggningsavgift, aviavgift och/eller delbetalningsavgift.  

Tänk på! Om räntefri delbetalning erbjuds är det viktigt att kontrollera vilka övriga avgifter som tillkommer. Vid enstaka tillfällen är det ränte- och avgiftsfri delbetalning men i de flesta fall tillkommer både uppläggningsavgift och aviavgift. Se exempel på detta under rubriken ”Räntefritt, avgiftsfritt – eller bara dyrt”. 

Kapitalfrigöringskredit – Betala räntan flera år senare

Kapitalfrigöringskredit är inte ett lån utan ränta – men ett lån där räntekostnaden inte behöver betalas löpande.  

Ett hus belånas varpå lånebeloppet betalas ut. Därefter betalas varken ränta eller amorteringar förrän huset säljs. Räntan ackumuleras i stället under tiden som låntagaren bor kvar i bostaden. Det blir därmed ett sätt för äldre att utnyttja belåningsmöjligheten på bostaden utan att höja sin månadskostnad. 

Tänk på! En kapitalfrigöringskredit kräver att det finns en bostad att belåna. Räntan på krediten är betydligt högre än på traditionella bolån. 

Räntefritt, avgiftsfritt – eller bara dyrt…

Som du kan läsa ovan erbjuds både krediter och lån utan ränta i flera olika format. I enstaka tillfällen tillkommer varken ränta eller avgifter men då behöver lånet i stället återbetalas relativt snabbt. Det vanligaste är att det tillkommer avgifter. Ett par exempel nedan visar på detta. (Samtliga exempel från svenska lånemarknaden år 2023)

Högkostnadskrediten (snabblån) – Ett lån på 16 000 kronor erbjöds utan ränta i 30 dagar. Betalades hela beloppet tillbaka inom denna tid uppstod enbart en aviavgift på 60 kronor. Därefter uppstod 42,50 % i ränta. I ett räkneexempel där 9 500 kronor återbetalades över 10 månader var den effektiva räntan 190 %!

Räntefri delbetalning – Ett kreditbolag erbjöd räntefri delbetalning i 6 – 24 månader. Under denna period betalades en administrativ månadskostnad på 59 kronor. Delbetalades 3 000 kronor under 12 månader betalades totalt 708 kronor i avgifter. Det motsvarar 23,6 %. 

Den totala kostnaden blev lika hög om delbetalningsbeloppet i stället var 20 000 kronor. Då motsvarar den totala avgiften bara 3,54 %. 

Slutsats

Det går att teckna krediter och lån utan ränta – men med begränsning i tid. Är personen helt säker på att återbetalning av lånet/krediten kan ske inom denna tidsbegränsning kan det vara ett billigt, eller helt gratis, alternativ. 

Det lån- och kreditgivarna tjänar pengar på är däremot alla personer som inte har möjlighet att återbetala hela skulden inom den räntefria perioden. Är det värt att chansa? Ett bättre alternativ kan vara att jämföra flera olika privatlån, via exempelvis Advisa, och teckna det lån som har lägst ränta. Då finns inget krav på att återbetalning måste ske inom en månad för att inte höga räntekostnader ska uppstå. Privatlån kan dessutom alltid lösas i förtid utan att långivaren kan ta ut någon extraavgift för detta.

Vanliga frågor om räntefria lån

Vad är ett räntefritt lån?

Ett räntefritt lån är ett lån som erbjuds utan ränta. Däremot kan det uppkomma avgifter så som uppläggningsavgift och aviavgift. 

Finns det ränte- och avgiftsfria lån?

Ja, en del långivare erbjuder helt ränte- och avgiftsfria lån förutsatt att hela lånebeloppet återbetalas inom exempelvis en månad.

Vad är räntefri period?

Om ett lån, eller en kredit, har en räntefri period betyder detta att någon räntekostnad inte uppstår inom denna begränsade tid. 

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.