Vad innebär inkasso och betalningspåminnelse

Om man inte betalar sin räkning kommer oftast en påminnelse (med påminnelseavgift). Vanligt är också att man får en andra påminnelse (beroende på företag). Ifall man inte betalar en påminnelse brukar nästa steg bli ett brev från inkasso. Enligt inkassolagen behöver dock inte ett företag skicka ut en påminnelse, utan företaget kan direkt driva ärendet vidare med hjälp av Kronofogden. När ett företag skickar ut inkassobrev får maximalt 60 kronor tas ut i påminnelseavgift samt 180 kronor för kravets kostnader, du kan alltså komma att behöva betala totalt 240 kr bara för att du missat att betala din räkning.

Om man sen inte betalar till inkasso, då först kan man riskera att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får man dock i Tingsrätten och man har då rätt att bestrida detta. Har man giltiga anledningar till varför man inte betalat, eller valt att betala, så behöver alltså kallelsen till Tingsrätten inte automatiskt betyda en betalningsanmärkning heller.

Om man trots allt får en betalningsanmärkning så blir ens finansiella liv ganska mycket krångligare, det är betydligt svårare att få lån eller kreditkort till exempel. Numera finns det dock banker som ger lån trots betalningsanmärkning.

Frågor och svar om inkasso

Vad innebär ett inkassokrav?

Ett inkassokrav uppkommer då en räkning eller skuld ej blivit betalt inom utsatt tid. I detta läge kan borgenären ”den som har en fodran mot dig” själv välja att driva in skulden eller anlita ett inkassoföretag.

Syns inkasso på kreditupplysning?

Nej, dessa uppgifter ligger internt hos inkassobolaget och syns ej offentligt. Du kan alltså får både inkassokrav och betalningspåminnelse utan att detta syns.

Påverkar inkasso min kreditvärdighet?

Nej, din kreditvärdighet försämras inte av ett inkassokrav.

Vad är skillnaden på inkassokrav och betalningspåminnelse?

En betalningspåminnelse är första upplysningen om att skulden har förfallit. En betalningspåminnelse innehåller också ett nytt datum för inbetalning, det finns också ofta information om att skulden kan gå vidare till inkasso i nästa steg. En betalningspåminnelse är inget du behöver vara orolig för, betala in den snarast bara för att slippa eventuellt inkassokrav.

Vad du ska göra om du fått ett inkassokrav

  • Betala in skulden omgående plus eventuella inkassoavgifter som ränta och påminnelseavgifter.
  • Kontakta inkassoföretaget om du är sen med din betalning. Det går att lösa många problem genom att kommunicera.
  • Kontakta inkassoföretaget ifall du inte har möjlighet till att betala och se vad det finns för möjligheter gällande din skuld. Du kan få möjlighet till en amorteringsplan ifall skulden är av högre belopp.
  • Du ska alltid bestrida en faktura ifall du anser den felaktig. Det är också viktigt att bestrida fakturorna i alla led för att inte riskera en betalningsanmärkning. Du ska alltså bestrida fakturan både från inkassoföretaget respektive kronofogden ifall det hunnit gå så långt. Här ska du motivera varför du väljer att bestrida fakturan samt skicka med kopia på tidigare bestridande. Du bör skicka ditt bestridande både via mejl och post för att säkerställa att det kommit fram samt spara kopia på uppgifterna.
Jämför lån hos upp till 40 långivare
10 långivare accepterar betalningsanmärkningar
Tjänsten är helt kostnadsfri
Erbjuder också skuldfinansieringslån

Frågor och svar om Kronofogden

Skickar Kronofogden några inkassokrav?

Det är många som tror att det är Kronofogden som skickar ut inkassokrav. Detta stämmer dock inte, det är alltid ett privat företag eller ett inkassoföretag som skickar inkassokrav

När går ett ärende till Kronofogden?

Ett företag kan omgående söka betalningsföreläggande hos Kronofogden ifall inte skulden betalas i tid enligt inkassolagen. Men det vanligaste är att man får 1 – 2 betalningspåminnelser och därefter ett inkassokrav. Ifall du inte betalar ditt inkassokrav i tid eller bestrider fakturan kommer ärendet gå vidare till Kronofogden.

När försvinner en prick/betalningsanmärkning?

Det kan variera lite hur länge dessa uppgifter ligger kvar hos kreditupplysningsföretagen. Men vanligtvis handlar det om 3 år för en privatperson och 5 år ifall du är en juridisk person.

Är det Kronofogden som tar bort en betalningsanmärkning?

Nej, beslutet om att ta bort en betalningsanmärkning görs av kreditupplysningsföretagen.

Vad ska jag göra ifall jag fått krav från Kronofogden?

Skriv under ditt delgivningskvitto och skicka tillbaka till Kronofogden. Du kan annars få hembesök där dom personligen ber dig skriva under. Du godkänner inte kravet genom att skriva under detta kvitto. Detta är enbart ett bevis på att du känner till kravet och mottagit brevet från Kronofogden.

Kontakta fordringsägaren du är skyldig pengar och se ifall ni kan hitta en lösning/avbetalningsplan. Fordringsägaren kan annars ansöka om betalningsföreläggande, vilket innebär att du får en prick. Tänk dock på att böter, skatter och tv-licens per automatik blir fastställda.

Bestrid fakturan om du anser den felaktig.

Betalningsanmärkning och dess konsekvenser

  • Att låna pengar till en by bostad kommer bli svårt och de banker som erbjuder bolån med betalningsanmärkning har väldigt höga räntor på sin lån.
  • Det blir svårt att få både privatlån och lån med säkerhet (billån).
  • Folk med betalningsanmärkning får alltid sämre räntor på alla typer av lån.
  • Problem att få hyreskontrakt.
  • Du brukar inte kunna få handla på avbetalning.
  • Det brukar inte gå att teckna mobilabonnemang hos de större operatörerna inom mobiltelefoni.

Källhänvisning:

Lagen.nu – inkassolag (1974:182)
Kronofogden.se

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.