Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en kontroll som genomförs när man ansöker om ett lån (eller handlar på faktura). Banker och långivare är enligt kreditupplysningslag (1973:1173) tvungna att ta en kreditupplysning när de ska låna ut pengar. Det är kort sagt en bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Långivare vill helt enkelt försäkra sig om att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet, plus ränta och andra avgifter. Visar kreditupplysningen att det kan finnas svårigheter att göra detta kommer låneansökan inte att bli beviljad. Chansen att låneansökan beviljas ökar om man har en stabil inkomst, inga betalningsanmärkningar, och inte har några skulder hos Kronofogden.

Din kreditvärdighet kan påverkas negativt om det har gjorts många kreditupplysningar på dig inom en kort tidsperiod. Varje kreditupplysning som görs registreras och syns i historiken i upp till 1 år. Betalningsanmärkningar och tidigare skuldsaldo hos Kronofogden syns också (upp till 3 år efter att skulden är helt återbetald).

Kom ihåg att det naturligtvis är bra om man kan undvika att låna pengar. Vi rekommenderar starkt att man sparar ihop till en ordentlig buffert som man kan ta av vid behov. Har du ett buffertsparande på plats får du en större ekonomisk frihet och trygghet, vilket kan kännas väldigt skönt.

Kreditupplysning via UC

Upplysningscentralen (UC) är det företag som flest långivare och banker hämtar sin information ifrån vid kreditupplysningar. Detta företag grundades år 1977 i ett samarbete med storbankerna SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank och Danske Bank. Sedan 2018 ingår numera UC AB i en finländsk koncern vid namn Enento Group.

När du som låntagare ansöker om privatlån, billån eller bolån hos större aktörer kommer det vanligtvis gå en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC).

Kreditupplysning via andra aktörer

Det har blivit mer vanligt att långivare som erbjuder snabblån och privatlån till sämre villkor tar kreditupplysning via andra aktörer på marknaden för att kunna erbjuda lån utan UC. Det är vanligt bland personer med dålig kreditvärdighet att söka på nätet efter långivare som erbjuder kreditupplysning via alternativa aktörer som Creditsafe och Bisnode. Vi som skriver om snabblån ser tydligt att långivarna gärna marknadsför sig med detta begrepp för att hitta nya kunder.

De långivare som erbjuder dessa typ av mindre krediter ställer ofta väldigt låga krav vad gäller inkomst och betalningsförmåga. Det är också vanligt att man accepterar betalningsanmärkningar.

Läs mer om andra kreditupplysningsföretag

Kreditupplysning är inget negativt

Vissa upplever kreditupplysningar som något negativt, men faktum är att de finns till för att fungera som ett skydd.

Ansöker du om ett lån (t.ex. bolån eller privatlån) och din kreditupplysning visar att du inte har förutsättningarna för att betala tillbaka lånet kommer du att nekas lånet – vilket såklart är bra. Hade du beviljats lånet hade du med stor sannolikhet dragit på dig stora ekonomiska problem.

Det går att beställa en kreditupplysning för dig själv för att se hur du ligger till. Detta kan vara ett bra sätt att få en överblick och mer kontroll över sin privatekonomi.

Det finns två olika typer

Det finns två olika sorters kreditupplysningar – mikroupplysning och personupplysning.

En mikroupplysning är relativt simpel. Den innehåller endast personens namn, adress, om det finns några betalningsanmärkningar, och om personen har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Den används t.ex. när man köper något på faktura.

En personupplysning är mer omfattande. Den innehåller, förutom personuppgifterna, även inkomstuppgifter, eventuella fastighetsinnehav, samt information om tidigare förfrågningar och anmärkningar. Detta innebär att den här typen ger en betydligt större och bättre bild av personens privatekonomi. Ibland kallas denna även för fullständig kreditupplysning.

Vanligtvis används mikroupplysningar när det gäller mindre riskfyllda bedömningar, medan personupplysningar används i samband med större och mer omfattande kreditbedömningar.

När görs en kreditupplysning

  • När du ansöker om lån eller kreditkort
  • När du betalar mot faktura eller delbetalning
  • När man tecknar abonnemang
  • När du ska hyra en lägenhet
  • När du ansöker om vissa typer av jobb

Kreditupplysning på engelska

Credit history / Credit report

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.