Förhandla ränta på privatlån

Foto av författare

Vad är en bra ränta?

Omförhandla privatlån

6 tips vid förhandling

Vart hittar man bästa privatlånet

Lendo

Via låneförmedlaren Lendo kan du enkelt jämföra privatlån hos de största bankerna och långivarna på marknaden och hitta det bästa privatlånet. Lendo samarbetar med stora banker som Swedbank, SEB, IKANO, Marginalen bank & ICA banken m.fl.

Enbart 1 kreditupplysning (UC)

Erbjudanden från upp till 40 långivare

Tjänsten är helt kostnadsfri & ej bindande

När man tar ett privatlån så kan det vara lätt att tänka att man står som enskild person mot ”den stora banken” och att man ska vara tacksam för att få ett privatlån. Självklart är det skillnad från person till person, men för många så har man gott om alternativ för banker där man kan låna. Här får du lite tips på hur du kan förhandla räntan på ditt privatlån.

En bank tjänar ju självklart pengar på att låna ut pengar till dig och du blir ju en kund hos banken. En bank kommer aldrig att låna ut pengar till dig för att ”vara snäll” utan det är förstås alltid ett vinstsyfte bakom. Bedöms du som kreditvärdig nog att ta ett privatlån hos en bank är du förmodligen kreditvärdig även hos en annan bank. Oftare kan det dock vara lättast att låna hos en bank där man har en personlig bankman som känner ens ekonomi, men det är inte alltid nödvändigt. Vi svenskar är många gånger för snälla när det kommer till att förhandla räntor med bankerna. Välj alltid ett privatlån med låg ränta sålänge det är en välkänd och stabil bank som erbjuder dig lånet.

Utnyttja konkurrensen när du ansöker om privatlån

Om du ser på dig själv som en kund som kan välja flera banker har du nått halvvägs för att kunna pruta på räntan när du tar ett privatlån eller bolån. Du hamnar helt enkelt i en lite bättre position eftersom du har alternativ. Om inte bank A ger dig den räntan du vill ha kan du ju alltid gå till bank B. Då får bank B åtnjuta de pengar du kommer att betala dem i ränta under x antal år framöver!

Alltså, Regel #1: se till att ha alternativ och påpeka för banken att du överväger andra alternativ.

Förhandla din ränta via andra faktorer i din privatekonomi

En annan faktor som kan hindra din förmåga att ta ett privatlån är den eventuella risk som du och din ekonomi står till grund för. Har du gott om sparkapital eller hög inkomst, men som kanske inte syns i förra årets deklaration så kan detta vara ett argument för att din ekonomiska risk är låg – vilket gör att räntan bör bli lägre.

6 tips vid förhandling av räntan

  1. Påvisa de starka sidorna i din ekonomi.
  2. Har du fått högre lön? Uppvisa isåfall dina senaste lönespecifikationer
  3. Kan du bli helhetskund? Att samla andra lån, försäkringar eller sparande hos samma bank ska leda till en lägre ränta.
  4. Håll koll på bankernas snitträntor och listräntor. Listräntan är vad du ser på bankens hemsida. Snitträntan är vad kunderna prutat till sig, ett genomsnitt av alla kundernas lån och den räntan de fått.
  5. Jämför olika banker och förhandla din ränta via en låneförmedlare som Lendo.se exempelvis. Se till att från början prata med den banken som erbjuder lägst ränta.
  6. Visa att du är en trygg kund ifall du har en stabil ekonomi.

Omförhandla ditt privatlån

Sitter du på ett gammalt privatlån med en hög ränta? Då kan det vara en smart idé att skicka in en ansökan till Lendo.se och se ifall du kan lyckas få en lägre ränta än vad du har idag. Det kostar ingen att försöka förhandla ner sin ränta och det finns ingen anledning att bara nöja sig.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer