Lånelöfte

Här lär du dig vad ett lånelöfte innebär och kanske framförallt vad det inte innebär. Du kommer också lära dig när och varför du behöver ett lånelöfte.

När behöver man ett lånelöfte?

Ett lånelöfte behövs när man ska vara med på en budgivning för att lägga ett bud på ett hus eller bostadsrätt. Det är inte ett formellt krav men alla seriösa mäklare kräver att du har finansieringen ordnad innan du lägger bud, och ett lånelöfte är ett bevis på att du har finansieringen ordnad.

När du ska köpa en bostad, se då till att skaffa lånelöftet innan du påbörjar budgivningen, det kan göras enkelt på nätet. Samtala också gärna med banken så att du får ett rättvisande (så högt som möjligt) lånelöfte så att du inte tvingas backa ur en bra affär för att ditt lånelöfte inte är tillräckligt.

Vad innebär ett lånelöfte?

Ett lånelöfte innebär inte, som det kanske låter, att man har fått ett skriftligt löfte från banken om att få låna en viss summa utan bör ses mer som en indikation på hur mycket man troligtvis får låna.

Anledningen till att det inte är ett löfte i sig är att det finns andra faktorer som kan spela in från att du får ett lånelöfte till att du verkligen köper en bostad. Du kanske lägger ett bud som är högt över marknadspris eller så uppkommer risker när banken gör en djupare kontroll av din ekonomi än vad som gjordes i samband med lånelöftet.

Vet du om att du har betalningsanmärkningar eller om du precis blivit av med jobbet eller liknande “överraskningar” så kan det vara värt att känna till att banken kan välja att inte låna den summan de angivit ett lånelöfte om!

Var kan man skaffa lånelöfte?

Varje bank som erbjuder bolån erbjuder också lånelöfte. Oftast går de att göra direkt på nätet eller via telefon och det tar inte mer än 2 minuter. Det kan vara värt att känna till att ett lånelöfte inte kostar något och att det inte är bindande. Du behöver alltså inte nödvändigtvis anlita en viss bank för att du fått lånelöftet från dem.

Vill du få ett lånelöfte direkt kan du ansöka tex via gratistjänsten MittBolån.se. Då görs ansökan hos flera banker (med bara en kreditupplysning) och du får bolån från den som dels kan ge dig lånelöfte men också ger bäst deal.

Olika banker har olika inställning gentemot låntagare för bolån. Om du vill få hjälp att ansöka om lånelöfte så kolla in gratistjänsten Consector.se som jämför erbjudanden från upp till 30 st banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se.

4 Responses to Lånelöfte

 1. Marie Svensson says:

  Vissa banker kan inte, enligt deras system, varken göra boendekalkyl eller ge ett lånelöfte utan att göra en kreditupplysning. Lite avigt då det kan bli s.k ett antal förfrågningar vilket inte är så poppis när man ska prova andra låneinstitut. Hm!! Visst, räkna baklänges kunde dom, men så in i hundans högt så man blev ju rädd.

  Mvh Marie

  • Christoffer says:

   Marie: Jag vet, bankerna har ganska styltiga beräkningar för lånelöften som är både grova och i vissa fall missvisande. Till deras försvar måste man säga att de ju processar väldigt många lånelöften (för tillfället hinner bankerna faktiskt knappt med!) och att de måste ha en generell modell att utgå ifrån. Denna modell kan helt enkelt inte passa alla, men om man själv kan visa så ska det gå lättare.

   Gällande kreditupplysning har jag också hört att det inte ska vara bra med för många kreditupplysningar men jag har inte fått det verifierat någonstans. Det är dock inte så konstigt att de gör en kreditupplysningen för ett lånelöfte tycker jag. Boendekalkylen tycker jag de borde klara utan kreditupplysning dock.

 2. Berit Nilsson says:

  Jag förstår inte riktigt, är det helt säkert att min finansiering av bostaden jag bjuder på är ordnad genom ett lånelöfte, kan jag helt lita på att jag får låna?

  • Christoffer says:

   Berit: Nej, det är faktiskt inte det. Ordet lånelöfte är förvillande på det sättet eftersom det bara ger en hänvisning till hur mycket det är troligt att du får låna. Vid själva lånetillfället så tas det hänsyn till om vilken bostad du ska köpa samt om din privatekonomi ändrats sedan lånelöftet utfärdades men också om marknaden har förändrats kraftigt. Dvs olika aspekter som påverkar risken på ditt lån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *