Ska du gå visning bör du söka lånelöfte ifall du planerar att lägga ett bud på bostaden. Läs mer om vad ett lånelöfte innebär och kanske framförallt vad det inte innebär. Du kommer också lära dig när och varför du behöver ha finansiering klar inför visningen.
Innehåll
Vad innebär ett lånelöfte?
Ett lånelöfte innebär inte, som det kanske låter, att man har fått ett skriftligt löfte från banken om att få låna en viss summa utan bör ses mer som en indikation på hur mycket man troligtvis får låna.
Anledningen till att det inte är ett löfte i sig är att det finns andra faktorer som kan spela in från att du får ett lånelöfte till att du verkligen köper en bostad. Du kanske lägger ett bud som är högt över marknadspris eller så uppkommer risker när banken gör en djupare kontroll av din ekonomi än vad som gjordes i samband med lånelöftet.
Vet du om att du har betalningsanmärkningar eller om du precis blivit av med jobbet eller liknande “överraskningar” så kan det vara värt att känna till att banken kan välja att inte låna den summan de angivit ett lånelöfte om.
Måste man söka lånelöfte inför visning
Ett lånelöfte är att rekommendera ifall du ska gå på visning och planerar att lägga bud på bostaden. Det är inte ett formellt krav, men alla seriösa mäklare kräver att du har finansieringen ordnad innan du lägger bud, och ett lånelöfte är ett bevis på att du har finansieringen ordnad.
Det kan vara klokt att ansöka om lånelöfte fort man vet att man ska köpa en ny bostad och slippa stressa med detta inför en visning. Du kan hos de flesta banker ansöka om detta online, och bankerna brukar återkomma med svar redan samma dag. Det är också klokt att diskutera med din bank för att säkerställa att du får högsta möjliga lånebelopp, så att du inte behöver avstå från en bra affär på grund av otillräcklig finansiering.
Buda utan lånelöfte
Självklart kan du försöka delta i budgivningen och buda utan lånelöfte. Det finns ingen lag eller något typ av krav som hindrar dig från att göra det. Men frågan är snarare varför man ska göra det? Det ställer enbart till med problem, och det kan bli krångligt för både köpare och säljare vid en eventuell affär.
- Mäklaren kräver ett lånelöfte: Det vanligaste är att mäklaren kräver att få se ett lånelöfte innan du får delta i budgivningen. Du har ingen laglig rättighet att få vara med i en budgivning.
- Säljaren kan neka dig: Säljaren har ingen skyldig att sälja bostaden till dig även om du vinner budgivningen. Risken att bli nekad trots att du vinner budgivningen är stor ifall du väljer att buda utan lånelöfte.
- Stress kan uppstå: Efter en visning kan budgivningen börja direkt, vilket kan skapa stress om du behöver skynda dig till banken för ett lånelöfte. Det finns också en risk att du går miste om din önskade bostad.
Nyhet! – Nu kan du ansöka om lånelöfte hos Lånekoll.se
Det kan vara bra att ansöka om lånelöfte hos flera banker och se vilken bank som erbjuder högsta lånebeloppet eller lägsta räntan. Det enklaste sättet att jämföra flera banker samtidigt är genom en bolåneförmedlare, till exempel Lånekoll.se. Denna tjänst är helt kostnadsfri och ej bindande. Med den information du får kan du sedan gå vidare och förhandla med din personliga bank eller acceptera erbjudandet du får via Lånekoll.
Buda över sitt lånelöfte
Du kan givetvis buda över ditt lånelöfte om du på annat sätt kan finansiera bostadsköpet. Men att lägga bud över sitt lånelöfte ifall du saknar möjlighet till finansiering fyller ju ingen funktion.
Hur länge gäller ett lånelöfte?
Vanligtvis gäller ett lånelöfte mellan 3 – 6 månader. Men detta skiljer sig lite bland bankerna. Här nedanför kan du se hur länge varje bank utfärdar sina lånelöften.
- SEB – 3 månader
- Bluestep – 3 månader
- SBAB – 3 månader
- Länsförsäkringar – 3 månader
- Nordea – 6 månader
- Skandia – 6 månader
- Swedbank – 6 månader
- Handelsbanken – 6 månader
Kan banken neka dig trots lånelöfte?
Ja, banken har ingen skyldighet att bevilja ett bolån trots att du fått ett lånelöfte, banken kan alltså neka dig finansiering av bostaden. Men detta är väldigt ovanligt och det finns alltid goda skäl till att banken nekat dig.
Olika skäl till att banken kan neka ditt lånelöfte:
- Förändrad ekonomisk situation: Om din ekonomiska situation förändras negativt (t.ex. arbetslöshet, sjukdom eller andra oväntade utgifter) kan banken omvärdera din låneansökan.
- Bostadens värdering: När du väl hittar en bostad och vill låna pengar för att finansiera den, kommer banken att göra en värdering av bostaden. Om bankens värdering är lägre än köpeskillingen kan de neka lånet, eller erbjuda ett lägre lånebelopp.
- Lånelöftet har löpt ut: Ifall lånelöftet har löpt ut kan banken givetvis neka dig.
Det är alltid viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte bara är en preliminär bedömning, och det slutliga lånebeslutet görs först när all information är tillgänglig och när du formellt ansöker om lånet.
Jämför bankerna innan du lånar
Alla banker som tillhandahåller bolån erbjuder även möjligheten att ansöka om ett lånelöfte. Vanligtvis kan dessa ansökningar göras direkt online, och de flesta banker kan ge ett besked inom några timmar. Det är bra att veta att detta inte medför några kostnader och inte heller är bindande. Det betyder alltså att du inte är tvungen att välja en specifik bank bara för att du har fått ett erbjudande från dem.
Olika banker har olika inställning gentemot låntagare för bolån. Om du vill få hjälp att ansöka om lånelöfte kan du kolla in gratistjänsten Lånekoll.se som jämför erbjudanden från flera välkända banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.
Vanliga frågor och svar
Kan jag få lånelöfte trots en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning behöver inte betyda att det är omöjligt att få ett lånelöfte. Banken kommer alltid göra en individuell bedömning över din ekonomi och återbetalningsförmåga. Men du kan i de flesta fall räkna med att din ansökan kommer bli nekad. Det finns dock flera nischbanker som erbjuder bolån trots betalningsanmärkning där kraven är lägre på dig som ansöker, dock får du räkna med högre ränta på bolånet.
Är det bra att ansöka om lånelöfte hos flera banker?
Det kan vara nödvändigt för att kunna hitta den banken som erbjuder högsta möjliga lånebelopp och lägst ränta. Men du ska vara medveten om att varje bank kommer göra en kreditupplysning på dig vid varje enskild ansökan. Du kan också använda en bolåneförmedlare som Lånekoll.se och få erbjudanden på lånelöfte från flera banker samtidigt med endast en kreditupplysning. Vi rekommenderar även att du ansöker hos den bank du redan är kund i och använder de offerter du fått från bolåneförmedlaren som underlag till förhandlingen.
Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?
De flesta banker skriver på sina hemsidor att dom lämnar besked direkt ifall man väljer att ansöka online. Det kan dock ta upp till 24 timmar ifall du behöver skicka in kompletteringar.