Bolån

Ett bolån är ett lån du tar för att kunna köpa en bostadsrätt eller ett hus. Ett bolån innebär att du pantsätter din bostad för att på så sätt finansiera köpesumman för bostaden. I denna artikel beskriver vi ingående vad ett bolån innebär och vad du bör tänka på.

Att pantsätta sin bostad är inget konstigt i sig och har inget att göra med det man gör i Monopol! Det innebär bara att du har din bostad som säkerhet för ditt bolån. Det innebär också att om du inte skulle ha råd att betala tillbaka dina lån så kan du tvingas sälja din bostad så att banken får tillbaka pengarna de lånat till dig. I praktiken är därmed de flesta svenska bostadsrätterna och husen pantsatta.

Ett bolån brukade förut oftast delas in i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånsdelen var den större delen av lånet (mellan 80-90%) och topplånet brukade stå för runt 10%. Resterande summa bekostades kontant av den som köpte bostadsrätten – den så kallade egna insatsen.

Med introduktionen av bolånetaket under 2010 så försvann i praktiken topplånet som en del av bolånet för nya låntagare. Folk som har bolån med topplån sedan tidigare innebar det dock ingen förändring för. Bolånetaket innebär att man själv stå för 15% av finansieringen.

Till exempel om du köper ett hus för 1 000 000 kr så är det rimligt att ditt bottenlån är på 85%. Du lånar alltså 850 000 kr av banken men förväntas själv betala 150 000 kr ur egen ficka.

Eftersom detta är ganska svårt för många som inte sparat länge så är det dock möjligt att ta ett privatlån för en del, eller hela, resterande 15%:en. Det är på så sätt ett nytt topplån men räknas som helt utan säkerhet och är därmed relativt dyrt.

De flesta banker har lösningar för bolån som passar din situation och ekonomi. I vissa fall kan du fortfarande låna upp till 100% av köpeskillingen (inklusive privatlån) medan i andra fall får du inte ens låna 75%. Hur mycket du får låna är beroende av främst två saker: din privatekonomi och bostaden du köper. Vissa banker har också olika strategi, i många fall måste du förhandla om räntan själv medan andra har tydliga gränser för olika rabatter där du slipper förhandla.

Bolån kan man numera ansöka om på nätet. Om du vill få gratis hjälp att få bolån från flera olika banker med färdigprutad ränta så kolla in MittBolån.se som jämför bolån och skickar förslag till dig.

6 Responses to Bolån

 1. Kattis says:

  Innebär bolånetaket att man inte får låna över en viss summa pengar? Eller beror bolånetaket i en procent av bostadens totala kostnad? Allt det här känns så svårt att greppa när man är ny på bostadsmarknaden!!

  • Christoffer says:

   Nej, bolånetaket är 85 % av bostadens totala värde (tex 850 000 kr av 1 Mkr). Om du köper en dyrare bostad kan du alltså låna mer pengar. Förutsatt att banken godkänner dig som låntagare för den summa pengar du önskar kan du alltså få ut upp till 85 % av bostadens värde i ditt bostadslån. Det behöver dock inte vara så att man får låna upp till 85%, det beror på banken, din ekonomi och den bostad du köper.

 2. Katta says:

  Varför finns inte topplånen längre?

  • Christoffer says:

   Katta: Topplån finns fortfarande men är inte lika vanliga bara. Förut var de flesta lån mellan 80-90% topplån men med bolånetaket som ju börjar vid 85% så innebär det i praktiken att det som tidigare var topplån har nu gått över till att bli handpenning istället. När ett bottenlån inte sträcker sig upp till 85% så är det fortfarande topplånet som täcker in resterande del. Det är dock inte alltid så, ibland finns bara bottenlån. Jag har uppdaterat artikeln för att klargöra detta lite närmare. Bra att du tog upp det!

 3. Mel says:

  Har du svar på denna fråga tro: För ca 1,5 år sen fick vi lånelöfte både till bolån + 15procenten. Då gick tom en av oss på föräldrapenning. Nu i höst när vi var tillbaka och ville förlänga lånelöftet fick vi ett nej. Båda har fast inkomst och jobbar 100 procent. Enda skillnaden är att vi tagit bort den automatiska dragningen till pensionssparandet. Kan nämna att båda även har fått högre lön.
  Hur kommer det sig att med “mer pengar” får man ej förlängt lånelöfte?

  • Christoffer says:

   Det kan ha att göra med ett par olika faktorer. En som förmodligen påverkar mycket är den generella bostadsmarknaden som ju är lite svajig just nu, det gör att bankerna är försiktigare. En annan faktor kan vara att bostäderna i den delen som ni bor (eller angivit att ni ska köpa i) är mer osäkra. Det kan också ha att göra att banken har ändrat sina regler och dragit åt tyglarna under de senaste 18 månaderna, det är mycket som hänt under denna tid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *