Lån med Bisnode

Bisnode är ett kreditupplysningsföretag som inte rapporterar vidare uppgifter om dig som ansöker om lån, eller tecknar ett lån. Att låna med Bisnode är ett bra alternativ ifall du vill undvika UC och skydda din kreditvärdighet. Här kan du jämföra alla lån med Bisnode och hitta den bästa långivaren just nu.

  • Låna pengar med kreditupplysning från Bisnode
  • Privatlån med Bisnode
  • Snabblån och kontokrediter
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Bisnode logga
Bisnode logga

Genom att ta ett lån med Bisnode har du möjlighet att låna pengar utan UC, vilket gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas negativt. Lån med Bisnode kännetecknas oftast av att de är snabblån eller kontokrediter, har hög ränta, accepterar låntagare med betalningsanmärkningar och erbjuder snabb utbetalning via direktöverföring.

I den här artikeln får du koll på vad Bisnode är, hur långivare använder det, varför det kan vara bättre än UC och vad som skiljer detta kreditupplysningsföretag mot Creditsafe samt annan värdefull info för dig som låntagare.

Jämför lån med Bisnode

Här kan du jämföra alla långivare som använder Bisnode vid en kreditupplysning. Du kan också jämföra alla lån utan UC med både Bisnode och Creditsafe om du vill hitta ett större utbud. För närvarande finns det endast två privatlån med kreditupplysning via Bisnode. Annars är det främst kontokrediter och snabblån som erbjuds om du vill låna med Bisnode.

Utbetalning på 5 min
Saldo (snabblån) logga
★★★★★ 4.5/5
  • Låna utan UC
  • Automatiserad ansökan online
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 5 min

Du kan låna

5 000 – 20 000 kr

Effektiv ränta

26,5 - 74,4 %

Löptid

1 – 60 mån

Utbetalning

Direkt

Brixo (snabblån) logga
★★★★★ 4.0/5
  • Fast ränta till alla kunder
  • Låna utan UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Besked inom 24 timmar

Du kan låna

3 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

33,1 %

Löptid

1 – 180 månader

Utbetalning

1 – 2 dag

Låga räntor
Fairlo logga
★★★★★ 4.8/5
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen UC
  • 4,6 av 5 (4 064 omdömen)
  • Ingen högkostnadskredit

Du kan låna

10 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

21,94 - 33,98 %

Löptid

1 – 72 mån

Utbetalning

Direkt

Swish utbetalning
Flexkontot (snabblån) logga
★★★★★ 3.5/5
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Flexibel kontokredit
  • Utbetalning via banköverföring eller Swish
  • Snabbt besked vid ansökan

Du kan låna

3 000 – 40 000 kr

Effektiv ränta

76,8 %

Löptid

1 mån – 15 år

Utbetalning

0 – 1 dag

Låneförmedlare inom snabblån
Klara lån (låneförmedlare-snabblån) logga
★★★★★ 4.0/5
  • Jämför 10 st snabblån direkt
  • Helt kostnadsfritt
  • Svar inom 15 sekunder
  • Populära snabblån anslutna

Du kan låna

5 000 – 150 000 kr

Effektiv ränta

8,57 - 289 %

Löptid

1 – 96 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Räntefritt i 30 dagar
Lumify (snabblån) logga
★★★★★ 2.0/5
  • Räntefritt för nya kunder
  • Direktutbetalning
  • Låna utan UC
  • Höga uppläggningsavgifter

Du kan låna

2 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

1,47 - 2 685,61 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Credifi logga
★★★★★ 2.0/5
  • Snabbt svar på ansökan
  • Räntefritt vid lån över 16 000 kr
  • Erbjuder direktutbetalning
  • Kampanj gäller bara nya kunder

Du kan låna

2 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

1,47 - 3 097,97 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Vad är Bisnode?

När du ska ta ett lån är din kreditvärdighet en avgörande faktor för om långivaren kommer att bevilja ditt lån. Enligt kreditupplysningslagen är långivare skyldiga att använda sig av kreditupplysningsföretag för att få en bild av din betalningsförmåga. Ett av de populärare alternativen är Bisnode. 

Bisnode är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och analyserar finansiell information om privatpersoner och företag. Numera är företaget en del av Dun & Bradstreet, en global aktör inom data- och analyslösningar, och har varit verksamt i över 30 år. I Sverige är Bisnode ett av de ledande kreditupplysningsföretagen, tillsammans med andra aktörer som UC (Upplysningscentralen) och Creditsafe.

Genom Bisnode får potentiella långivare tillgång till en rad uppgifter om din ekonomiska historik, såsom tidigare krediter, betalningsanmärkningar och inkomster. Dessa uppgifter används sedan för att beräkna din kreditvärdighet – en bedömning av hur sannolikt det är att du kan betala tillbaka ett lån. Alla uppgifter samlas in under Bisnodes (eller Dun & Bradstreets) smidiga onlineplattform Min Upplysning.

Hur påverkar Bisnodes sammanslagning med Dun & Bradstreet dig?

Under 2023 blev Bisnode uppköpta av det amerikanska företaget Dun & Bradstreet, som sitter inne på en av världens största företagsdatabaser. Från att ha haft lägre omsättning än konkurrenterna Creditsafe och UC, innebär uppköpet att Bisnode får större ekonomiska muskler och tillgång till mer data. 

I korthet innebär sammanslagningen att Bisnodes data och analysplattform integreras med Dun & Bradstreets globala affärsinformationssystem, vilket ger ännu bättre beslutsstöd, riskhantering och marknadsanalys vid kreditupplysningar. Företagen drivs av de nya möjligheterna till att föra samman lokal (Bisnode) och global (Dun & Bradstreet) expertis och kunskap för att hjälpa sina kunder. 

Om du har haft en kontaktperson hos Bisnode, kommer den med allra största sannolikhet att vara densamma. På samma sätt kommer Bisnodes tjänster fortsätta att levereras och drivas vidare, utan planer på att i nuläget avbryta dem – bara förfina dem. 

Alltså är sannolikheten att du som ska låna pengar märker av förändringen, relativt låg. Den mest uppenbara skillnaden för dig som användare verkar vara en ny grafisk profil.

Vilka är skillnaderna mellan Bisnode, Creditsafe och UC?

EgenskapBisnodeCreditsafeUC
Påverkan på kreditvärdighet hos UCIngen påverkanIngen påverkanPåverkar kreditvärdigheten hos UC
Påverkan av antal förfrågningarFler påverkar kreditbetygetFler påverkar inte kreditbetygetFler påverkar kreditbetyget
Vanliga typer av lånSnabblån, kontokrediterAlla typer av lånPrivatlån, bolån
Accepterar betalningsanmärkningarVanligt förekommandeVanligt förekommandeOvanligt
Tidsram för utbetalningSnabba utbetalningar, ofta direktSnabba utbetalningar, ofta direktBeror på långivare
Används avMindre långivare, kreditgivareMindre långivare, kreditgivareBanker, större kreditinstitut
Kreditbetyg0 – 101 – 1000 – 999

Som du ser är alltså skillnaderna mellan de olika alternativen inte enorma, särskilt inte mellan Bisnode och Creditsafe. Den främsta skillnaden ligger i hur deras tjänster är utformade samt vilken data som de tycker är viktigt. Det gör att du kan få olika kreditbetyg hos Bisnode och Creditsafe, trots att de utgår från i princip samma data.

Den största fördelen med att låna via Creditsafe är att antalet förfrågningar inte påverkar ditt kreditbetyg negativt, varken hos Creditsafe själva eller hos något annat kreditupplysningsföretag, eftersom Creditsafe inte heller delar uppgifter om dig som låntagare.

Vilka långivare använder Bisnode?

Alla långivare är skyldiga att genomföra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån, men det finns ett gäng kreditupplysningsföretag att välja bland, av vilka Bisnode är ett populärt val, inte minst bland flera mindre kreditgivare och nischade aktörer inom snabblån och privatlån. Exempel på långivare som ofta använder Bisnode är:

  • Saldo Bank
  • Brixo
  • Fairlo
  • Flexkontot

Om du har många förfrågningar via UC under kort tid, kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Även om många förfrågningar påverkar kreditbetyget hos Bisnode, används det ofta för att erbjuda smidigare kreditlösningar med mindre inverkan på ditt framtida låntagande.

För vem passar Bisnode?

Att ta ett lån med en kreditupplysning via Bisnode kan vara ett bra alternativ för många olika typer av låntagare, särskilt om en eller flera av punkterna nedan stämmer in på dig. Bisnode kan vara ett fördelaktigt alternativ om…

Du vill undvika UC-förfrågningar.
Om du redan har ett antal UC-förfrågningar och vill minimera risken att din kreditvärdighet påverkas negativt, kan en långivare som använder Bisnode vara en bra lösning. Eftersom Bisnode inte delar upplysningar med UC, påverkar detta inte ditt UC-register.

Du behöver ett mindre lån snabbt.
Många av långivarna som använder Bisnode erbjuder mindre lån och snabblån, vilket kan vara en fördel om du snabbt behöver tillgång till pengar för att täcka en oväntad kostnad.

Du har stabil ekonomi men enstaka betalningsanmärkningar.
Om du har en eller ett par gamla betalningsanmärkningar, men i övrigt har stabil ekonomi och inkomst, kan Bisnode-långivare ibland vara mer flexibla än långivare som använder UC.

Du prioriterar integritet och framtida möjligheter och vill inte att ditt lån ska registreras hos UC.
Bisnode-lån passar även dig som värderar integritet, eftersom dina kreditförfrågningar via Bisnode inte syns i UC-register och därmed inte blir tillgängliga för alla långivare eller banker du eventuellt söker lån hos i framtiden. 

Krav på dig som låntagare

För att bli beviljad ett lån via en långivare som använder Bisnode krävs att du uppfyller vissa grundläggande krav. Även om dessa krav kan variera mellan olika långivare, är de vanligaste:

  • Myndig: Du måste vara minst 18 år, men vissa långivare kan kräva att du är 20 eller 21 år.
  • Folkbokförd i Sverige: Du ska vara folkbokförd och bosatt i Sverige.
  • Inkomst: Många långivare kräver att du har en fast inkomst, antingen genom arbete, pension eller annan stabil inkomstkälla.
  • Betalningsanmärkningar: Vissa långivare tillåter betalningsanmärkningar, men det varierar beroende på långivarens policy och vilken typ av lån du ansöker om.
  • BankID: I de flesta fall behöver du ha tillgång till BankID för att identifiera dig och signera låneavtalet.

Vad betyder ditt kreditbetyg hos Bisnode?

Ditt kreditbetyg hos Bisnode utgår från din kreditprofil, vilken innehåller omfattande information som är kopplad till ditt ID – från taxeringsuppgifter till fordonsuppgifter, pantbrev och bolagsengagemang. Denna info ligger sedan till grund för ditt kreditbetyg med följande skala:

God kreditvärdighet8-10
Kreditvärdig5-7
Svag kreditvärdighet2-4
Kredit avrådes1
Ingen kreditvärdighet kan ges0

Ju högre kreditbetyg, desto bättre. Däremot har inte Bisnode med något finger i spelet när det gäller huruvida du blir beviljad ett lån i slutändan eller inte, utan det är upp till långivaren att bestämma utifrån ditt kreditbetyg.

Hur går en kreditupplysning med Bisnode till?

När du ansöker om ett lån från en långivare som använder Bisnode, genomgår du en kreditupplysning som följer några enkla steg:

  1. Låneansökan
    Du börjar med att fylla i din låneansökan online. I ansökan anger du bland annat hur mycket du vill låna och dina personuppgifter.
  2. Kreditupplysning
    Efter att din ansökan har skickats in, inhämtar långivaren en kreditupplysning från Bisnode. Denna process är automatiserad och tar bara några sekunder.
  3. Bedömning av kreditvärdighet
    Bisnode sammanställer din ekonomiska information, inklusive eventuella betalningsanmärkningar, din inkomst och andra faktorer som kan påverka din förmåga att återbetala lånet. Den här informationen överförs sedan till långivaren.
  4. Besked om lånet
    Baserat på uppgifterna från Bisnode tar långivaren ett beslut om att godkänna eller avslå din ansökan. Om du blir godkänd får du ofta besked direkt, och i många fall betalas pengarna ut samma dag.

Så kan du förbättra ditt kreditbetyg hos Bisnode

Att ha ett högt kreditbetyg hos Bisnode medför flera fördelar. Med tanke på att Bisnode bygger din kreditprofil utifrån en rad parametrar, där de 23 vanligaste inkluderar årsinkomst, fordonsuppgifter, skuldsaldo och pantbrev, finns det ett gäng saker att tänka på och knep att ta till för att stärka din kreditvärdighet. Följer du knepen nedan, ökar du dina chanser att förbättra ditt kreditbetyg hos Bisnode. Gör du tvärtemot, försämras din kreditvärdighet.

1. Betala dina räkningar i tid

Det viktigaste är att inte försämra sin kreditvärdighet mer. Du ska därför alltid betala dina räkningar och fakturor i tid för att inte riskera en betalningsanmärkning. Ett tips är att sätta autogiro på dina räkningar samt lägga in allt för betalning samma dag lönen kommer in på kontot.

2. Undvik att ansöka om många krediter samtidigt

Om du ansöker om flera krediter eller lån under kort tid kan det signalera ekonomisk instabilitet. Försök att begränsa antalet kreditupplysningar som görs på dig, då många förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

3. Minska din skuldsättning

Försök att minska dina befintliga skulder, till exempel genom att betala av kreditkortsskulder och andra lån. Ju mindre skuldsatt du är, desto attraktivare är du som låntagare.

4. Samla dyra smålån

Att ha många smålån med höga räntor kan skada din kreditvärdighet. Genom att samla mindre lån och krediter till ett större lån med bättre villkor kan du både sänka din månadskostnad och visa på ansvarstagande.

5. Undvik betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning kan finnas kvar i din kreditinformation i flera år. Genom att undvika nya anmärkningar och lösa befintliga kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet.

6. Ha en stabil inkomst

En stadig inkomst förbättrar dina möjligheter att få bättre kreditvillkor. Det signalerar till långivare att du har förmågan att återbetala lån. Försäkra dig om att du har en inkomstkälla och att detta syns i dina deklarationer.

Hur lång tid tar det att se förbättringar?

Tiden det tar att se en förbättring av din kreditvärdighet hos Bisnode varierar beroende på din utgångspunkt och de åtgärder du vidtar. Generellt kan du börja märka positiva förändringar inom tre till sex månader efter att du konsekvent genomför ovanstående åtgärder.

Större förändringar, som att bli av med betalningsanmärkningar eller minska stora skulder, kan ta längre tid, ofta 12 månader eller mer. Det viktiga är att ha tålamod och följa en hållbar plan för att förbättra din kreditprofil över tid. Tänk steg för steg och många bäckar små, så är du snart framme och resan är värd jobbet.

Fördelar med Bisnode

Att låna pengar via en långivare som använder Bisnode har flera fördelar. Här är några av de främsta fördelarna:

  • Påverkar inte UC-registren
    Eftersom Bisnode är ett separat kreditupplysningsföretag, registreras inte dina kreditupplysningar hos UC, vilket innebär att andra långivare eller banker inte ser dessa uppgifter i framtiden.
  • Snabba svar och utbetalningar
    Långivare som använder Bisnode erbjuder ofta snabb hantering av både låneansökan och utbetalningar. I många fall får du besked om ditt lån inom några minuter, och pengarna kan mycket väl vara på ditt konto samma dag. Detta beror dock snarare på betalningslösningen som långivaren använder, exempelvis snabba Trustly, än Bisnode i sig.
  • Flexibilitet för låntagare med betalningsanmärkningar
    Flera av de långivare som använder Bisnode har större flexibilitet när det gäller att godkänna lån för personer med betalningsanmärkningar, särskilt om anmärkningarna är äldre och låntagaren har stabil ekonomi i övrigt.
  • Låg kreditkontrollströskel
    För mindre lån och snabblån ställs ofta färre och mindre strikta krav på låntagaren, vilket gör det enklare att få lån via Bisnode.

Nackdelar med Bisnode – finns det några sådana?

Många anser att fördelarna med med Bisnode överväger de eventuella nackdelarna, för det finns några hakar att vara medveten om:

  • Högre räntor och avgifter
    Många långivare som använder Bisnode erbjuder lån med högre räntor, särskilt när det gäller snabblån och mindre krediter. Det är därför viktigt att jämföra olika låneerbjudanden och säkerställa att du har råd med de totala kostnaderna.
  • Begränsad långivarkrets
    Bisnode används främst av mindre och nischade långivare, vilket innebär att du kanske inte har lika många lånealternativ att välja mellan som om du ansöker om lån från banker som använder UC.
  • Låga lånebelopp
    Eftersom många långivare med Bisnode erbjuder snabblån och mindre krediter, kan lånebeloppen vara begränsade till mindre summor. Om du behöver ett större lån, kan du behöva söka andra alternativ.

Avslutningsvis

Att ta ett lån med kreditupplysning via Bisnode kan vara ett smart val för dig som vill undvika UC-förfrågningar eller som söker ett mindre lån med snabb hantering. Bisnode erbjuder nämligen en diskret kreditupplysning som inte syns i UC-register, vilket kan vara en fördel för den som redan har många förfrågningar. 

För att till fullo ta vara på de fördelar som lån med Bisnode medför, är det alltid en god idé att jämföra olika långivare för att hitta det alternativ som passar dig och din ekonomiska situation bäst.

Vanliga frågor och svar

Påverkar en kreditupplysning via Bisnode min kreditvärdighet hos UC?

Nej, en kreditupplysning via Bisnode syns inte i UC-register. Det innebär att andra långivare eller banker som använder UC inte ser att du har gjort en ansökan hos en långivare med Bisnode.

Kan jag ta ett lån med Bisnode om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, flera långivare som använder Bisnode kan godkänna lån även om du har betalningsanmärkningar, särskilt om anmärkningarna är äldre och din nuvarande ekonomi är stabil.

Hur snabbt får jag pengarna om jag ansöker om ett lån med Bisnode?

Många långivare som använder Bisnode erbjuder snabba besked och utbetalningar. I många fall kan du få pengarna på ditt konto samma dag som du blir godkänd för lånet.

Vilka långivare använder Bisnode för kreditupplysningar?

Exempel på långivare som ofta använder Bisnode inkluderar Brixo, Saldo Bank, Fairlo och Flexkontot. Det är ofta nischade långivare som erbjuder mindre lån genom snabblån och kontokrediter.

Är räntan högre på lån med Bisnode än andra lån?

Inte nödvändigtvis, utan det beror helt och hållet på långivaren och typen av lån. Snabblån och mindre krediter som erbjuds av långivare med Bisnode kan dock ibland ha högre räntor. För att hitta rätt är det smart att jämföra olika erbjudanden innan du ansöker.

När förändras mitt kreditvärde?

Om din kreditvärdighet hos Bisnode har ökat kan det bero på att din inkomst har ökat eller att du har betalat av en skuld. Har din kreditvärdighet istället minskat kan det bero på att du har ansökt om kredit på flera olika ställen eller inte betalat en faktura i tid och fått en betalningsanmärkning.

Kan alla läsa mina uppgifter i Bisnode?

Nej, det är bara du som har tillgång till dina kreditupplysningar och uppgifter via Min Upplysning.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.