Bolån med betalningsanmärkning

Att ansöka om bolån med betalningsanmärkning kan verka utmanande, men det är inte omöjligt. I denna artikel berättar vi mer om vilka möjligheter du har trots gamla skulder. Vi ger insikter om alternativa vägar och praktiska tips för att öka dina chanser till ett godkänt bolån.

 • Vad krävs för att bli beviljad
 • Vad säger banken om betalningsanmärkningar
 • Lista över banker där du kan ansöka
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

 • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
 • 9 anslutna banker inom bolån
 • Bolån med betalningsanmärkning
 • Personlig handläggare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

En betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att köpa en bostad. Men traditionella banker kan ha en policy som gör det omöjligt att köpa en bostad med betalningsanmärkning. Då är det bra att det finns kreditgivare som är villiga att se hela bilden av din ekonomi. Du kan få ett lån till bostad med betalningsanmärkning om du kan bevisa att du kan betala tillbaka det.

Kan du få bolån hos de stora bankerna?

Att ansöka om bolån med betalningsanmärkning kan ofta leda till att banken avslår din ansökan. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje bank gör en individuell bedömning baserad på din nuvarande betalningsförmåga. Så även om du har gamla betalningsanmärkningar är det inte helt uteslutet att du kan bli beviljad ett bolån, speciellt om din ekonomiska situation i övrigt är stabil.

Det är alltid en god idé att boka ett möte med din bank för att diskutera dina alternativ. Under mötet kan du få värdefulla råd och tips om hur du kan förbättra dina chanser att få ett bolån. Om du överväger att ansöka om ett bolån i en bank som accepterar betalningsanmärkningar, kan det även vara intressant att utforska möjligheterna för ett framtida bankbyte, när dina betalningsanmärkningar väl är borta.

Dessa banker erbjuder bolån trots betalningsanmärkningar

BankAnmärkningar ok?Listränta
BluestepJaFrån 6,60 %
MarginalenJaFrån 6,04 %
NordaxJaFrån 6,60 %
Svea EkonomiJaFrån 6,70 %
SEBJa5,99 %
SwedbankJa5,94 %
NordeaJa5,99 %
SBABNej5,02 %
SkandiabankenNej5,54 %
HandelsbankenNej5,94 %
LänsförsäkringarNej5,94 %
Uppdaterad: 2024-04-15

Jämför bolån med betalningsanmärkning via Lendo

Vi förstår att det kan vara både tidskrävande och tröttsamt att kontakta varje bank i listan ovanför. Istället kan du använda en bolåneförmedlare, Vi rekommenderar Lendo.se där du kan få erbjudanden från upp till nio banker, varav fyra som erbjuder bolån trots betalningsanmärkningar.

Genom att skicka in en kostnadsfri ansökan till Lendo, kan du enkelt utvärdera om din ekonomiska situation är stark nog för ett bolån. Du får tillgång till en översiktlig lista över bankernas beslut, vilket ger dig möjligheten att självständigt välja om du vill acceptera något av erbjudandena eller inte. Det är viktigt att notera att du inte förbinder dig till något genom att ansöka, och hela processen är helt kostnadsfri.

Lendo samarbetar med bankerna SBAB, Skandia, Hypoteket, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Experttips från Compricers Sparekonom Christina Sahlberg

Att få ett bolån kan vara en utmaning för många, speciellt ifall man har gamla betalningsanmärkningar från tidigare skulder. Men Compricers sparekonom Christina Sahlberg delar med sig av värdefulla råd till dig som behöver lite vägledning.

Vad betyder en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är i grund och botten ett bevis på en gammal synd. Av någon anledning klarade du inte av en betalning och du missade även påminnelser om den. Till sist gick det hela vägen från inkasso till Kronofogden och du fick en prick, en anmärkning.

Det spelar ingen roll att du sedan dess har klarat upp skulden. Betalningsanmärkningen ligger kvar i 3 år och den signalerar att:

 • Du inte kan betala i tid
 • Du bortser från påminnelser
 • Du har en svajig ekonomi
 • Du är slarvig

När du ser dessa påståenden kan du förstå varför banker traditionellt sett inte vill ge dig lån till att köpa bostad då du har en betalningsanmärkning. Kanske håller du med om att de här punkterna beskriver dig så som du var för två år sedan.

Men nu är du en ny person. Du har rensat upp i röran och sköter din ekonomi. Betalningsanmärkningen betyder inte längre samma saker om dig. Och då är det bra att det finns kreditgivare som förstår detta.

Nyhet! Nu kan du jämföra bolån via Lendo

Lendo
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)

Du kan få bolån med betalningsanmärkning

När du kontaktar en kreditgivare och vill få ett lån till bostad kommer det att göras en riskbedömning. Med en kreditupplysning ser man närmre på flera viktiga faktorer som:

 • Vilka inkomster du har
 • Hur du bor
 • Om du har fler krediter
 • Om det finns betalningsanmärkningar

Den sista punkten kan bli avgörande om det visar sig att du inte har en fast inkomst och heller inget fast boende. Då blir du knappast aktuell för ett lån till bostad.

Men låt oss säga att din kreditupplysning visar att du har ordning och reda på din ekonomi. Det finns inte en massa krediter och du har en fast inkomst som är tillräcklig för återbetalning av lånet. I det här fallet kan en betalningsanmärkning bortses ifrån.

Kreditgivaren ser på helheten och märker att du har skärpt dig. Din samlade bild ger intrycket av att du kommer att klara av lånet som du söker och då får du bostadslånet trots betalningsanmärkning.

Bolån med betalningsanmärkning

Med betalningsanmärkning behöver du en individuell prövning

Om du har en betalningsanmärkning som ställer till det för dig, då ska du leta efter en långivare som är villig att göra en individuell prövning på din ekonomi och återbetalningsförmåga. Man vill helt enkelt att dom ska göra en riskbedömning baserad på din faktiska situation och tillvaro just nu. De långivare som erbjuder bolån med betalningsanmärkning har dock högre ränta och i många fall tillkommer även en dyr uppläggningsavgift.

Du kommer att finna flera kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning. Hur mycket du kan få låna beror på långivaren och givetvis också på din ekonomiska styrka. Men det finns så pass många att det kan vara väl värt att jämföra alternativen och välja den kreditgivare som kommer att ge dig bäst villkor.

Vad kommer det att kosta?

Det är inte en myt att det kan bli dyrare med lån om du har en betalningsanmärkning. Kreditgivare som kan ge lån till dig som vill köpa bostad med betalningsanmärkning ser anmärkningen som en risk. På grund av detta är det inte ovanligt att du får betala lite högre ränta och att du kanske får en större avgift för lånet.

Du ska också kika på villkoren för lånet med betalningsanmärkning. Det kan mycket väl vara så att lånet ska betalas tillbaka snabbare. Det här kan fungera utmärkt om det är så att du bara behöver lite hjälp med en mindre summa men blir kanske problematiskt för större belopp.

Oavsett vilken typ av lån du tar ska du alltid fråga dig vad det kommer att kosta. Det är ju också på så vis som du kan jämföra olika kreditgivares erbjudanden. Idag är det inte ovanligt att folk med betalningsanmärkningar är aktuella för lån. Konkurrensen mellan olika kreditgivare är tuff. Det gör att du faktiskt kan gallra och plocka fram lånet som är bäst för dig.

Summering

Du kan köpa bostad med betalningsanmärkning men lånet kommer kanske att bli lite dyrare än det du hade fått från en traditionell bank. Tänk på att jämföra räntor och de villkor som kreditgivare som är villiga att ge dig lån kan erbjuda. Undersök möjligheterna online och ta dig lite tid till att hitta det lån som kommer att passa dig och din ekonomi allra bäst.

Jämför alltid bankerna

Som vi nämner ovan kan du jämföra 9 banker och deras erbjudanden via Lendo.se. Du skickar enkelt in en kostnadsfri ansökan om lånelöfte och får sedan en lista med bankernas besked presenterad för dig och kan själv välja om du vill acceptera något av bankernas erbjudanden eller inte. Man förbinder sig inte till något och det är gratis att göra en ansökan.

Vanliga frågor och svar

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år efter att den blivit betald om man är en privatperson. Enligt 8 § kreditupplysningslagen måste gamla uppgifter om betalningsanmärkningar gallras efter denna tidsperiod.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer