Lånekoll omdöme

Lånekoll är en gratis och enkel tjänst som används för att jämföra bankernas räntor på privatlån, samlingslån och bolån. Tjänsten har fått mycket goda omdömen av användare och ofta lyfts kundbemötandet upp som en av de stora fördelarna. Det finns däremot tillfällen då Lånekolls jämförelse bör kompletteras – vilket vi förklarar nedan.  

 • Sammanfattning av Lånekoll
 • Vårt betyg på tjänsten
 • Fördelar och nackdelar
 • Anslutna banker och långivare
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lånekoll
Lånekoll
Lånekoll (låneförmedlare) logga
★★★★★ 4.0/5
  • Bolån & privatlån
  • Låna med betalningsanmärkning
  • Svar inom 10 minuter
  • Lån utan säkerhet

Du kan låna

10 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

5,06 – 31,89 %

Löptid

1 – 20 år

Utbetalning

1 – 5 dagar

Sammanfattning av Lånekoll

Lånekoll

Lånekoll erbjuder en stilren och lättnavigerad hemsida med mycket information om vad man ska tänka på innan man lånar. Det finns även bra verktyg för att räkna på privatlån samt beräkna hur mycket man kan låna genom ett bolån utefter sina ekonomiska förutsättningar. När vi läser igenom deras omdömen på Trustpilot kan man tydligt se att de flesta kunder är väldigt nöjda. Vi skulle vilja ge Lånekoll högsta betyg, men då man endast har 4 långivare inom bolån blir betyget snabbt lägre. Det saknas även vissa bra långivare inom privatlån som andra låneförmedlare samarbetar med.

Vårt betyg
4

Fördelar

 • Bra omdömen från tidigare kunder
 • Enkel och tydlig hemsida
 • Enkel ansökningsprocess
 • Bra verktyg för att räkna på lån

Nackdelar

 • Enbart 4 stycken långivare inom bolån
 • Fler långivare inom privatlån hade vi gärna sett

Grundkrav för att låna

 • Att du är minst 18 år gammal
 • Du måste minst ha en årsinkomst på 120 000 kr
 • Inga skulder hos Kronofogden accepteras
 • Att du är folkbokförd i Sverige (minst 1 år)
 • Du måste genomgå en kreditprövning

Hur fungerar en ansökan hos Lånekoll

Med Lånekoll kan räntor från ca 30 banker och långivare jämföras – med bara en ansökan. Tjänsten är gratis att använda och något krav på att lån måste tecknas finns inte.   

 1. Bolån eller privatlån

  När man kommer in på deras hemsida börjar man med att välja ifall man vill ansöka om privatlån eller bolån. Du kan i menyn både hitta en bolånekalkylator och en privatlånekalkylator ifall du vill räkna lite på ditt lån innan du skickar iväg en ansökan.
 2. Uppgifter om lånet

  Nu anges grundläggande information om lånet.   

  Bolån – Välj mellan lånelöfte, köp av bostad eller flytt av lån. Ange därefter bostadens pris och önskat lånebelopp. Identifiera dig med BankID. 
  Privatlån – Välj lånebelopp på mellan 10 000 kronor och 600 000 kronor och därefter amorteringstid mellan 1 och 20 år. Identifiera dig med BankID. 
 3. (Bolån – Ytterligare uppgifter)

  Eftersom bolån är så individuellt anpassade kommer en bolånehandläggare att kontakta dig. Detta för att komplettera ansökan med information kring exempelvis rörlig eller bunden ränta och lånets upplägg. 
 4. Kreditupplysning via UC

  Lånekoll tar nu en kreditupplysning hos UC. Både informationen i låneansökan samt från kreditupplysningen kommer därefter förmedlas till samarbetande banker.
 5. Låneförslag & teckna lån

  Inom ett par minuter kommer de första bankerna ha svarat på ansökan. Lånets ränta och månadskostnad presenteras på ”Mina Sidor” på Lånekoll.se. Efter ett dygn förväntas alla banker, som är villig att erbjuda lån, ha svarat. Det går nu mycket enkelt att se vilken bank, eller långivare, som erbjuder lägst ränta. Lånet tecknas enkelt via hemsidan men det finns aldrig något krav på att detta måste ske. 

  Lånekoll används oftast för att jämföra och teckna lån. Men tjänsten kan lika gärna användas för att göra en snabb räntejämförelse. Detta för att se om du idag betalar för mycket hos nuvarande bank och om bättre alternativ finns. 
Hemsidan Lånekoll.se

Samarbetande banker

Lånekoll samarbetar med ca 30 banker och långivare. Det är alltså dessa som har möjlighet att ge låneförslag när en ansökan skickas in. Det som primärt skiljer mellan olika låneförmedlare, så som Advisa, Lendo och Lånekoll, är just utbudet av samarbetande banker. 

Privatlån 

Inom privatlån jämför man 27 banker och långivare. En del godkänner låg inkomst och betalningsanmärkningar medan andra har betydligt högre krav. Det enda negativa är att antalet storbanker är lågt. 

Anslutna banker inom privatlån

(Exempel på långivare som jämförs via Lånekoll)

Bolån

Antalet samarbetande bolånebanker är betydligt färre och har historiskt varit ca 4 stycken. Om du genomfört en jämförelse via Lånekoll, och du inte är helt nöjd med räntenivån, kan du alltså med fördel kontakta ett par ytterligare bolånebanker. För dig med maximalt 60 % belåningsgrad rekommenderas Stabelo – vilka ofta har en av Sveriges lägsta bolåneräntor. 

Banker inom bolån

Aktuella bolåneräntor

Bindnings­tidLägsta räntaSnitt­räntaList­ränta
3 mån4.22 %4.63 %5.02 %
1 år4.09 %4.36 %4.77 %
2 år3.64 %3.78 %4.31 %
3 år3.54 %3.60 %4.13 %
4 år3.55 %3.74 %4.00 %
5 år3.35 %3.66 %3.96 %
7 år3.46 %3.65 %3.96 %
10 år3.46 %3.68 %3.96 %
Uppdaterad: 2024-06-15

Fördelar med Lånekoll

+ Enkel och snabb jämförelse

Den största fördelen med Lånekoll är dess snabba och enkla jämförelsen av bankernas räntor. Det går betydligt snabbare än att skicka in en ansökan till varje bank. 

+ Bara en kreditupplysning

Informationen på den kreditupplysning som Lånekoll tar delas med samarbetande banker. Det innebär att bankerna inte behöver ta någon kreditupplysning själva. Att hålla nere antalet kreditupplysningar är bra då det kan påverka en persons kreditvärdighet negativt. 

+ Hjälp hela vägen

Har du frågor om privatlån eller bolån? Vill du att någon handläggare ska guida i hela processen? Kontakta en handläggare som hjälper till och svarar på frågor fram till att lånet är utbetalt. 

Nackdelar med Lånekoll

– Få bolånebanker

Det är relativt få bolånebanker som jämförs. Det kan visserligen variera något över tid men det har sedan Lånekoll lanserade tjänsten varit ca 5 banker. 

– Otydlighet med räntan vid exempel

När privatlån önskas tecknas anges lånebelopp och önskad amorteringstid. Automatiskt beräknas ett exempel på hur hög månadskostnaden skulle kunna bli. 

Men det framgår inte med tydlighet viken ränta som de beräknat månadsbeloppet med. Det nämns inte heller att det enbart är ett exempel samt att exakt belopp visas när ansökan skickats in.  

Otydlighet med räntan vid ansökan av privatlån

Vad säger användarna?

Recensioner på Trustpilot och Google Business visar att användarna av Lånekoll är mycket nöjda med tjänsten. 

Trustpilot 

På recensionssidan Trustpilot har över 1 400 personer lämnat omdöme. De allra flesta har gett högsta möjliga betyg pch deras totala betyg är 4,9/5. Bland annat ges beröm för ”gott bemötande” och att ”hjälp ges hela vägen”. Detta oavsett om det är bolån eller privatlån som tecknats. 

Bra service. Trevlig personal! Snabb hjälp. Rekommenderar starkt! 

Google Business

Även på Googles egen recensionstjänst ges liknade höga betyg. Här finns över 120 omdömen och de fördelar som lyfts fram är väldigt lika de som nämns på Trustpilot. Det som uppskattas är det goda bemötandet, hjälpen på vägen och en snabb räntejämförelse. Fick ett sånt trevligt bemötande och jättebra hjälp, kan varmt rekommendera Lånekoll om man vill ha hjälp att hitta bra räntor.

Kontaktuppgifter

Har du frågor kring tjänsten eller vill ha en handläggare med dig genom hela processen? Kontakta Lånekoll via chat, telefon, mail eller kontaktformulär på hemsidan. Företaget har öppet på vardagar. 

Lånekoll finns även på Facebook men utan att vara speciellt aktiv där. 

Företag: Lånekoll Technology AB
Adress:
Narvavägen 12
Postadress: 115 22 Stockholm
Org.nr: 556515-1627
Telefon: 0770 221 222
E-post: [email protected]
Hemsida: www.lanekoll.se

Facebook

Öppettider

Måndag – torsdag: 08:30 – 17:30
Fredag: 08:30 – 16:30
Lördag & söndag: stängt

Vanliga frågor och svar

Tar Lånekoll kreditupplysning?

Ja, Lånekoll tar en kreditupplysning via UC efter att en ansökan skickas in via deras tjänst.  Samtliga samarbetande banker får sedan del av informationen vilket gör att de inte behöver ta någon egen kreditupplysning.

Är Lånekoll bra?

Ja, Lånekoll är en bra tjänst för att jämföra lån. Det visar både vår egen recension samt de omdömen som användare gett via flera recensionssidor. 

Går det att låna med betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att få lån via Lånekoll även för personer med betalningsanmärkning. Däremot är det ett mindre utbud av de samarbetande bankerna som accepterar anmärkningar och därmed kommer att kunna ge förslag.

Vilka grundkrav har Lånekoll?

Lån kan förmedlas av Lånekoll förutsatt att personen är minst 18 år, har varit skriven i Sverige i minst ett år och har en årsinkomst på minst 120 000 kronor. Dessutom måste personen varit skuldfri hos Kronofogden senaste sex månaderna.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.