Bluestep bank omdöme

Bluestep bank fokuserar mer på din framtida betalningsförmåga och därför behöver inte betalningsanmärkningar vara ett hinder. Bluestep accepterar också olika anställningsformer som timanställd, projektanställd eller egenföretagare.

 • Bolån från 150 000 kronor och uppåt
 • Betalningsanmärkning kan accepteras
 • Vikarier, timanställda & pensionärer
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

 • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
 • 9 anslutna banker inom bolån
 • Bolån med betalningsanmärkning
 • Personlig handläggare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Bluestep Bank erbjuder bolån till personer som inte får lån hos traditionella bolånebanker. Det kan exempelvis vara personer med sämre kreditvärdighet eller pensionärer. Via banken går det att låna till ny bostad eller belåna en bostad som redan ägs. 

Populärast
Bluestep logga
★★★★★ 4.0/5
  • Fokuserar mer på dina framtida möjligheter
  • Betalningsanmärkningar kan accepteras
  • Accepterar många olika anställningsformer
  • Erbjuder bolån för kompisar

Du kan låna

150 000 – 10 000 000 kr

Ränta

6,00 – 10,95 %

Löptid

1 – 40 år

Utbetalning

Individuellt

Banken som ger fler möjligheten

Bluestep Bank erbjuder flera olika bolånealternativ. Det är en av orsakerna till att de kan erbjuda lån till fler personer än vad de stora bolånebankerna kan göra. 

Lånelöfte

Ansök om lånelöfte, direkt via hemsidan, för att se hur stort belopp som Bluestep Bank kan bevilja utifrån din ekonomiska situation. Kom ihåg att mäklare ofta kräver lånelöfte för att du ska kunna vara med på budgivning. 

Nytt bolån

Hos Bluestep Bank kan ett nytt bolån tecknas inför köp av villa, bostadsrätt eller annat boende som kan belånas. I likhet med andra bolånebanker kan maximalt 85 % av bostadens värde lånas. Lägsta belopp att låna är 150 000 kronor. 

Belåna nuvarande boende

Äger du en bostad idag och önskar låna pengar? Förutsatt att bostaden inte är fullt belånad kan Bluestep Bank bevilja bolån. I detta fall behöver befintliga bolån lösas, dvs. flyttas till Bluestep Bank. 

Personer med många lån och krediter kan exempelvis belåna sin bostad för att på detta sätt avsevärt förbättra sin lånesituation. 

Kapitalfrigöringskredit – Bolån för pensionär

Kapitalfrigöringskredit är ett lån som kan tecknas av personer som är över 60 år och som redan äger en bostad. Lånet skapar ingen månadskostnad då både ränta och amortering betalas, i en klumpsumma, när personen flyttar från bostaden. 

Omdöme

Att Bluestep Bank är en ”bolånebank för fler” är tydligt redan i dess utbud av lånealternativ. Kapitalfrigöringskrediten möjliggör för pensionärer att belåna sin bostad – en lösning som ingen av storbankerna erbjuder. 

Olika anställningsformer hos Bluestep Bank

Bolån utan fast anställning

Att vara fast anställd på ett kontor och jobba från 08:00 – 17:00 med samma månadslön gör det enkelt när man ska ansöka om bolån. Men hur ska man då göra ifall man exempelvis är projektanställd, timanställda eller arbetar som vikarie? Det är just dessa typer av anställningsformer där Bluestep Bank istället tar hänsyn till individen och dess betalningsförmåga. Du kan alltså hos Bluestep Bank ansöka om bolån även om du inte har en fast anställning.

Olika anställningsformer Bluestep Bank accepterar

 • Timanställd
 • Projektanställd
 • Provanställd
 • Vikarie
 • Säsongsanställd
 • Företagare
 • Studielån
 • Konsult & frilansarbetare
 • Pension
 • Kombination av flera anställningar
 • Föräldrapenning
 • A-kassa
 • + andra anställningsformer där du har en annan inkomsttyp.

Nyhet! Jämför banker inom bolån via Lendo.se

Lendo
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Krav för att låna

Bluestep Bank ser på låntagarens totala ekonomiska situation. Det innebär exempelvis att betalningsanmärkningar inte behöver vara ett hinder. De grundläggande krav som måste vara uppfyllda är:

 1. Personen ska vara minst 18 år
 2. Inget skuldsaldo hos Kronofogden
 3. Bostaden ska minst vara värd 300 000 kronor
 4. Upp till 85 % av bostadens värde kan lånas
 5. Bostaden får inte hyras ut i andrahand

På Bluestep Bank kan vi ge fler möjlighet till bolån då vi ser till framtida betalningsförmåga snarare än anställningsform, skuldsaldo eller kredithistorik.

Kan acceptera olika anställningsformer

Bluestep Bank ger ”möjlighet till bolån oavsett anställningsform”. Det krävs därmed inte att du har en fast anställning. Det är snarare din framtida möjlighet till inkomst som bedöms än aktuell anställningsform. Det innebär exempelvis att vikarier, tidsinställda och egenföretagare kan få bolån. 

Kan acceptera betalningsanmärkningar

Bluestep Bank kan även bevilja bolån till personer med betalningsanmärkning. En anmärkning är aktiv i tre år och under denna tid kan personens ekonomiska förutsättningar ändrats avsevärt. Antalet anmärkningar, orsak till dessa och hur länge sen det var som låntagaren fick dem, är exempel på faktorer som påverkar om lån kan beviljas eller inte. 

Omdöme:

Det är framförallt gällande krav på låntagaren som Bluestep Bank är annorlunda mot de flesta andra bolånebanker. De låter inte enstaka faktorer vara avgörande utan ser snarare på personens hela ekonomiska situation. Det innebär exempelvis att en gammal betalningsanmärkning inte behöver begränsa personens möjlighet att få lån. 

Ränta hos Bluestep Bank

Bluestep Bank ska ses som ett ”komplement” till storbankerna – inte som en konkurrent. Banken vänder sig primärt till de som inte får lån hos storbankerna – vilket även återspeglas i högre ränta. Skillnaden visar sig tydligt om Bluestep Banks bolåneräntor jämförs mot andra bankers bolåneräntor.

BankListränta %Snittränta %
SBAB Bank3 mån: 4,77 %
2 år: 4,46 %
5 år: 4,06 %
3 mån: 4,69 %
2 år: 3,95 %
5 år: 3,66 %
Hypoteket3 mån: 4,56 %
2 år: 4,10 %
5 år: 3,79 %
3 mån: 4,80 %
2 år: 3,98 %
5 år: 3,75 %
Skandia3 mån 5,34 %
2 år: 4,84 %
5 år: 4,45 %
3 mån: 4,63 %
2 år: 3,80 %
5 år: 3,35 %
Landshypotek Bank3 mån: 4,95 %
2 år: 4,44 %
5 år: 4,11 %
3 mån: 4,54 %
2 år: 3,86 %
5 år: 3,66 %
Bluestep Bank3 mån: 6,60 %
2 år: saknas
5 år: 5,90 %
3 mån: 7,25 %
2 år: saknas
5 år: 5,87 %
Marginalen BankFrån 6,00 % till 10,95 %3 mån: 6,69 %
2 år: saknas
5 år: saknas
Nordax BankFrån 6,60 % till 10,45 %3 mån: 6,97 %
2 år: saknas
5 år: saknas
Ålandsbanken3 mån: 5,95 %
2 år: 4,40 %
5 år: 4,10 %
3 mån: 4,71 %
2 år: saknas
5 år: saknas
SVEA BankFrån 6,70 %3 mån: 7,90 %
Uppdaterad: 2024-05-15

Som visas ovan är räntan lite högre hos Bluestep än hos fler andra banker. Det är alltså inte räntenivån som är Bluestep Banks styrka – utan möjligheten för fler att få bolån. 

Övriga avgifter:

 • Uppläggningsavgift – 2495 kronor
 • Aviavgift per månad – Vid autogiro 20 kronor, med inbetalningskort 30 kronor.  

Vad kostar det att låna?

Det enklaste sättet att beräkna månadskostnaden är att använda Bluestep Banks lånekalkylator, se bild nedan. Prova med olika lånebelopp och räntor för att beräknas månadskostnad inklusive ränteavdrag. 

Bluesteps kalkylator för lånekostnad

Ett alternativ är att ansöka om lånelöfte och på detta sätt få svar på hur stort belopp som banken kan bevilja. Utifrån detta kan sedan en beräkning ske gällande månadskostnad. Ett lånelöfte är aldrig bindande och är alltid kostnadsfritt. 

Rörligt bolån kan alltid lösas gratis

Väljs rörlig ränta kan alltid lånet lösas i förtid utan att det uppstår någon extrakostnad. Att välja rörlig ränta innebär därmed att lånet kan ”flyttas” till en annan bank den dag som kreditvärdigheten har förbättrats. 

Om du exempelvis har en betalningsanmärkning kan du bolånet tecknas hos Bluestep Bank. Men så fort som anmärkningen försvinner, dvs. efter 3 år, kan ansökan om bolån ske hos andra banker. Chansen är stor att de erbjuder lägre ränta varpå lånet kan flyttas. 

Hur fungerar ”förhöjd ränta” och ”bonuslöfte”?

Via ”förhöjd ränta” och ”bonuslöfte” både höjs, och sänks, räntan under lånets löptid. Begreppen förklaras tydligare nedan

Förhöjd ränta första året

Under det första året betalas en förhöjd ränta. Under detta år är räntan på 3,98 % högre än resterande år. Den förhöjda räntan ”dras från ditt bolån i samband med utbetalning av lånet och påverkar inte den månatliga månadskostnaden”. I praktiken innebär det att ett något lägre belopp betalas än vad som lånas. 

Bonuslöfte

Bonuslöfte innebär att bolåneräntan sänks med 1 procentenhet från det fjärde året som bolånet återbetalas. Ännu en sänkning med 1 procentenhet kan ske från och med det sjätte året. Däremot kan aldrig räntan sänkas till lägre än Bluestep Banks lägsta bolåneränta och det krävs även att låntagarens betalningar skett i tid.

Ränterabatt med grönt bolån

I likhet med flera andra banker erbjuder Bluestep Bank ”Grönt bolån”. Det innebär att om ett boende belånas, som har energiklass A eller B, ges 0,50 % respektive 0,25 % rabatt på ordinarie ränta. En person som skulle blivit erbjuden 5,5 % i bolåneränta kan därmed i stället bli erbjuden 5,0 % eller 5,25 %. 

Omdöme:

Bluestep Bank får både ris och ros för sin ränta. Att de erbjuder betydligt högre nivåer än storbankerna är väntat. Detta utifrån att de vänder sig till en helt annan målgrupp. De är transparenta och tydliga med både ränta och avgifter. 

Det negativa är att det kan upplevas rörigt med ränta, tilläggsränta, bonuslöfte osv. Det gör det knappast enklare för kunden att förstå vad det kommer att kosta.

Kundernas omdömen om Bluestep Bank

På recensionssidan Trustpilot har Bluestep Bank ett mycket högt betyg. Det är ett genomsnittligt betyg från de kunder som valt att lämna betyg och omdöme på sidan efter att ha tecknat lån hos Bluestep Bank. Betyget gäller för bankens totala verksamhet men eftersom bolån är dess största inriktning bör betyget främst spegla bolånetjänsten. 

Bluestep omdöme hos Trustpilot.com

(Bildkälla: Trustpilot.com, jan 2024)  

Bland de positiva omdömena nämns ofta ”gott bemötande” och ”bra hjälp hela vägen” som fördelar. 

”I en svår tid har Christoffer och Bluestep Bank gjort det ingen bank lyckats med!”

”Service av högsta rang och dom är fantastiskt pedagogiska i samtalen”. Även om detta inte hade gått vägen för mig så hade min recension varit densamma.”

”Från den dagen jag ansökte om lån, tills den dagen jag fick lån, har ni varit (extremt!) respektfulla och tillmötesgående.”

Sammanfattning

Bluestep Bank är en bolånebank som vänder sig till personer som av olika anledningar inte får bolån hos de traditionella bolånebankerna. Det kan exempelvis bero på svag kreditvärdighet eller att personen är pensionär. 

Med annan målgrupp kommer även flexiblare låneformer och högre ränta. Den högre räntan innebär att lånet, över ett par år, blir betydligt dyrare än hos storbankerna. Men Bluestep Bank ska egentligen inte ses som konkurrent, utan komplement till dessa banker. Ett komplement som är transparent, tydlig gällande avgifter och mycket uppskattad av dess kunder.

Nyhet! Jämför banker inom bolån via Lendo.se

Lendo
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.