Ränteprognos 2024

Den första räntesänkningen från Riksbanken har nu kommit och det ser ljust ut framöver. Läs mer om vad både Riksbanken och våra storbanker har för ränteprognoser framöver.

 • Kommer vi se ytterligare sänkningar?
 • Inflation och styrränta
 • Vilka prognoser har bankerna
 • Ska man binda eller inte?
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Styrränta just nu

3,75 %

Den 27 juni 2024 beslutade Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad. Nästa besked från Riksbanken kommer den 20 augusti 2024.

En ränteprognos av styrräntan är endast en bedömning, det är inget löfte på vad kommer ske. Det är ofta man ser både Riksbanken och de svenska storbankerna har fel i sina bedömningar av framtiden. Men det är ändå bra att följa dessa ränteprognoser för att få en fingervisningen på framtiden. I Sverige är det Riksbanken som bestämmer styrräntan, tidigare kallad reporäntan.

Kommer räntan att sänkas ytterligare under 2024?

I Riksbankens senaste rapport den 27 juni 2024 kan man läsa att styrräntan lämnas oförändrad på 3,75 %. Riksbanken skriver också i sitt senaste pressmeddelande att styrräntan kan sänkas två till tre gånger fram till årsskiftet ifall inflationsutsikterna ser bra ut.

FED och ECB styr mycket av våra beslut

Det är också viktigt att hålla koll på ifall amerikanska FED och den europeiska centralbanken ECB väljer att höja, sänka eller lämna räntan oförändrad. Det är nämligen vanligt att Riksbanken tar samma beslut som andra centralbanker.

När Riksbanken lämnar besked under 2024

 • 1 februari – Styrräntan förblir oförändrad på 4,00 %
 • 27 mars – Oförändrad på 4,00 %
 • 8 maj – Styrräntan sänks till 3,75 %
 • 27 juni – Styrräntan ligger kvar på 3,75 %
 • 20 augusti – Nästa besked
 • 25 september
 • 7 november
 • 19 december

Vad flera banker tror om Riksbankens beslut 2024

Det är positiva prognoser vi kan läsa från våra svenska storbanker, och alla är övertygade om att räntan kommer att sänkas under första halvan av 2024.

 • Riksbanken: Blir allt mer positiv och skriver i sitt senaste pressmeddelande att två till tre sänkningar under resten av året är möjliga om inflationen fortsätter ligga nära målet på 2 %.
 • SBAB: Bankens prognos är att Riksbanken sänker styrräntan i maj månad och att vi totalt kommer att se fem räntesänkningar.
 • Swedbank: En styrränta på 3,0 procent i slutet av 2024 är Swedbanks prognos, med totalt fyra räntesänkningar som börjar i maj.
 • Nordea: En första räntesänkning i vår, skriver banken. Nordea tror att Riksbanken kommer att sänka med 0,25 procentenheter i maj. De förutspår totalt fem räntesänkningar under året, vilket skulle resultera i en styrränta på 2,5 % i slutet av året.
BankDec -24Dec -25Dec -26
Riksbanken3,25 %2,75 %2,50 %
Swedbank3,00 %2,00 %-
Nordea2,50 %2,50 %-
SBAB2,75 %2,00 %-
SEB3,00 %2,25 %-
Vår prognos2,50 %2,00 %2,00 %
Aktuell styrränta: 3,75 %
Uppdaterad: 2024-06-14

Förhandla dina bolån!

Lånekoll
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)

Styrräntan och vår inflation

Riksbanken är försiktig med att sänka styrräntan trots att inflationen ligger nära målet. Man vill säkerställa att inflationen stabiliseras på denna nivå för att minska risken att den ska stiga igen.

Det är inte alltid som inflationsmålet avgör om styrräntan ska höjas eller sänkas, men just nu är detta den största faktorn som kommer påverka räntan framöver. Sveriges inflationsmål ligger på 2 %, och i maj månad var inflationen 2,3 %. Om inflationen ligger kvar på dessa nivåer innebär det att Riksbanken troligtvis kommer att kunna göra ytterligare sänkningar under året.

Inflationen just nu

Inflationsmål 2 %

MånadInflation
Maj (2024)2,3 %
April (2024)2,3 %
Mars (2024)2,2 %
Feb (2024)2,5 %
Jan (2024)3,3 %

Källa: Riksbanken.se

Riksbanken förklarar varför vi har ett inflationsmål

Konjunkturinstitutets ränteprognos

Konjunkturinstitutet är en statlig myndighet som analyserar den ekonomiska utvecklingen på den svenska ekonomin sedan år 1937. Deras prognoser och analyser är helt opartiska och tar ingen hänsyn rent politiskt. Deras underlag används av bland annat regeringen, privata företag och media.

Diagrammet nedanför visar Konjunkturinstitutets (KI:s) prognos för styrräntan istället för vad Riksbankens prognostiserar för. Enligt KI:s prognos förväntas Riksbanken påbörja en sänkning av styrräntan under sommaren 2024.

Räntemarknadens förväntning om styrräntan

På räntemarknaden kan investerare köpa och sälja kontrakt baserat på sina förväntningar om Riksbankens styrränta. Det finns två huvudsakliga instrument på marknaden: RIBA och FRA. Särskilt intressant är RIBA-kontraktet, som påverkas av den framtida styrräntan. Att följa dessa siffror är viktigt eftersom många skickliga investerare använder dem för att göra prognoser om styrräntan. Därför kan du använda RIBA-kontraktet som en indikator för framtida ränteutveckling.

Riksbanken prognos av styrräntan 2024 – 2027

I den senaste prognosen över vad Riksbanken tror om styrräntan framöver kan man nu läsa att en trolig sänkning ligger i närtid och att man tvingas frångå tidigare analyser om framtiden. Det flesta storbanker är också överens om att Riksbanken kommer att tvingas sänka under 2024.

Förhandla dina bolån!

Lånekoll
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)

Långsiktiga ränteprognoser från 3 banker

Här nedanför kan du se lite kort formulerat om vad olika banker tror att styrräntan är på väg. Det är viktigt att inte förlita sig på några ränteprognoser, även om det är välkända banker som skrivit dom. En ränteprognos är enbart en fingervisning om framtiden.

SBAB ränteprognos 2024-2025

Den inflation som vi såg i december 2023 var väldigt låg och senast vi såg den nivån var i juli 2021. De senaste månaderna har inflationen varit ungefär där Riksbanken har sitt mål. Det ser ut som att inflationen kommer att förbli låg, därför menar SBAB att Riksbanken borde kunna sänka räntan utan att behöva vara orolig. SBAB tror att Riksbanken kommer att kunna sänka styrräntan fem gånger under 2024, vilket skulle göra att räntan på bolån minskar med lite mer än 1 procent vid årets slut. Det som kan stoppa dessa sänkningar är nya osäkerheter i världen som kan göra att inflationen stiger igen om de blir verklighet.

SBAB – prognos bolåneräntor

SBAB ränteprognos 2024

SBAB ränteprognos

SBAB ränteprognos styrränta

Nordea ränteprognos 2024 och 2025

Riksbanken har börjat ändra sig i frågan om fortsatt höga räntor och sannolikt kommer dom att behöva sänka räntan än vad som tidigare har sagts. Det innebär att räntan för bolån troligtvis kommer bli lägre under 2024, även om de inte kommer att vara lika låga som innan Riksbanken började höja räntan.

Källa: Nordea boränteprognos

Nordeas prognos om styrränta 2024
Klicka för större bild

Den lägre inflationen under de senaste månaderna i kombination med en starkare svensk krona har gjort att Riksbanken börjat fundera på en eventuell sänkning framåt. Swedbank ändrar därför sin prognos och bedömer nu att en räntesänkning troligtvis kommer snabbare än väntat och att fler sänkningar kommer att ske under 2024. Banken tror också att de börjar sänka räntan i maj och att vi totalt kommer se fyra räntesänkningar under året. Det skulle betyda att styrräntan ligger på 3,0 procent i slutet av 2024.

Swedbank ränteprognos 2024 fram till 2025

Källa: Swedbanks ränteblad

Ränteprognos från Swedbank
Klicka för större bild

Bör man binda räntan?

Vårt råd är att man ska avvakta och inte binda sina bolån. Med tanke på den kraftigt fallande inflationen och en Riksbank som börjar inse att en sänkning av styrräntan troligtvis måste göras i närtid så tycker vi att man kan ha lite is i magen och vänta. Vi har även flera svenska storbanker som tror att vi kommer se 4-5 sänkningar under 2024. Att binda sina bolån på en kortare tidperiod kan man göra, men att binda på längre bindningstider ser vi inte som ett bra val just nu.

Fundera lite på hur din boendesituation kommer se ut 5 år framåt och fundera på ifall det är klokt att binda räntan eller inte. Det luriga med att binda räntan är den ränteskillnadsersättning som du kan få betala ifall du säljer din bostad och bryter löptidens avtal.

Vi tycker det är läge att sitta still i båten och vänta med att binda bolånen ifall man har det ekonomiska utrymmet. Det är möjligt att vi inom kort kommer se en boräntetopp med hänsyn till den kraftigt sjunkande inflationen. Det är även flera svenska storbanker som prognostiserar för ett lugnare ränteläge framöver. Det man kan göra är snarare att jämföra sina bolån och se ifall man kan pruta ner sin ränta.

Vi rekommenderar istället att förhandla ner bolåneräntan med hjälp av Lånekoll.se, där kan du jämföra bolåneräntor helt kostnadsfritt och skapa underlag till förhandling med din bank.

Banken ligger alltid före

Att binda sina bolån kan ses som en försäkring. Du ska alltid vara medveten om att banken alltid ligger ett steg före och justerar sina långa räntor till sin fördel. Den med rörligt bolån har varit vinnare över tid, men det är ingen garanti för framtiden. Du måste personligen avgöra ifall du klarar en kraftig ökning av boräntan. Att binda delar av sitt bolån kan också vara en lösning, men att försöka förutsäga framtiden och ta klokare beslut en bankerna själva är svårt.

Läs merFast eller rörlig ränta 2024

Hur bra är egentligen en ränteprognos?

Vi människor älskar att få en prognos på framtiden och på detta vis kan vi känna oss lite lugnare. Men hur väl stämmer dessa siffror med verkligheten? Jag har personligen följt både Riksbanken och våra svenska bankers ränteprognoser genom åren och min personliga uppfattning är att det stämmer sådär bra! De siffror som jag uppdaterar på sajten ändras konstant och prognoserna skiftar ständigt, det är lite som att planera en dag på stranden efter ha läst SMHI´s 10 dagars prognos av vädret, det ändras fort.

Detta är lite som att försöka förutse vart börsen ska gå, det finns mängder av börsanalytiker som sätter prognoser på framtiden och givetvis får man rätt om man gissar tillräckligt ofta. Det är enbart din egen ekonomi du kan kontrollera, därför är vårt synpunkt på detta att man ska ta alla ränteprognoser med en nypa salt.

Vanliga frågor och svar

När kommer Riksbanken lämna nästa besked om styrräntan?

Nästa penningpolitiska möte angående styrräntan kommer att vara den 20 augusti 2024.

Hur ofta har Riksbanken möte?

Riksbanken kommer att ha totalt åtta stycken möten under 2024. Du hittar uppgifter om detta i Riksbankens kalender för 2024.

Källhänvisning

www.riksbank.se
www.boupplysningen.se/bolan/ranteprognos

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.