Ränteprognos 2022

När höjer man räntan?

SBAB ränteprognos

Inflation och reporäntan

Andra bankers prognoser

Ska man binda eller inte?

Compricer bolån

Är du orolig att räntan kommer höjas? Hos Compricer.se kan du jämföra bolåneräntor och få erbjudanden från flera svenska banker. Compricer är den största låneförmedlaren inom bolån och den aktör på marknaden vi alltid rekommenderar.

Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling

Tjänsten är gratis & ej bindande

Bolåneräntor från 1,12 %

Det går inte att sätta ett datum på när räntan ska höjas, och det finns ingen som vet när den ska höjas eller sänkas. Men hur ska man då tänka ifall man har rörliga bolån och funderar på att binda räntan? Du som bostadsägare kan därför följa Riksbankens ränteprognos. Du kan även följa andra banker och vad dom anser att Riksbanken bör göra. Men det absolut viktigaste är att du själv kollar över din privata ekonomi och funderar på hur en eventuell höjning av räntan kommer påverka dig.

Reporäntan och vår inflation

Vi har just nu 0,25 % i reporänta och vi har nu sett att bolåneräntorna börjat peka uppåt. Nu under 2022 är dock risken väldigt stor att reporäntan kommer höjas ytterligare då inflationen fortsätter vara hög och ihållande. Det är inte alltid som inflationsmålet avgör ifall reporäntan ska höjas eller sänkas, men just nu är detta den största faktorn som kommer påverka räntorna framöver. Sveriges inflationsmål ligger på 2 %, och i maj månad hade vi hela 7,2 %.

Sammanfattning

Reporänta just nu: 0,75 % (Nästa besked kommer 19 september 2022)

Inflationsmål 2 %

Inflationen under maj 7,2 %

Inflationen under april: 6,4 %

Inflationen under mars: 6,1 %

Inflationen under feb: 4,5 %

Källa: Riksbanken.se

När kommer räntan att höjas?

Riksbanken valde att höja reporäntan till 0,75 % den 19 september. Med stor sannolikhet kommer vi se ytterligare höjningar under 2022, och flera banker prognostiserar att denna isåfall kommer i november månad. Det är också viktigt att hålla koll på ifall amerikanska FED och den europeiska centralbanken ECB väljer att höja räntan framöver.

När Riksbanken lämnar besked under 2022

  • 9 februari – Oförändrad
  • 27 april – Reporäntan höjs till 0,25 %
  • 29 juni – Reporäntan höjs till 0,75 %
  • 19 september- Nästa besked
  • 23 november
Ränteprognos 2022

SBAB ränteprognos

Den statligt ägda banken SBAB anser att Riksbanken borde höja räntan redan i april 2022 med anledning av de senaste månaderna av ökad inflation och höjda styrräntor i andra länder. SBAB:s ränteprognos har också ett utfall på att Riksbanken bör och förväntas göra en andra ökning av reporäntan i november 2022.

Nordea ränteprognos

Den svenska centralbanken, Riksbanken har justerat upp sin inflationsprognos ett flertal gånger. Men eftersom höga nivåer av konsumentprisökningar inte längre ses som tillfälliga kommer nu Riksbanken att ställas inför en historiskt stor revidering i april – vid en tidpunkt då räntorna på längre löptider även börjat stiga.

Nordea är inne på liknande spår som SBAB, man anser att Riksbanken bör höja reporäntan redan i april under 2022.

Vad ska man göra då?

Vi kan redan nu se att boräntor med en längre löptid ökar. Du som bostadsägare kan därför inte enbart sitta och vänta på att reporäntan ska höjas. Vårt personliga råd till dig är hur en räntehöjning kommer påverka din och eventuell familjs ekonomi. Fundera lite på hur din boendesituation kommer se ut 5 år framåt och fundera på ifall det är klokt att binda räntan eller inte. Det luriga med att binda räntan är den ränteskillnadsersättning som du kan få betala ifall du säljer din bostad och bryter löptidens avtal.

Läs också vår artikel – fast eller rörlig ränta 2022

Vi rekommenderar också att du jämför bolån via låneförmedlaren Compricer.se. Här kan du helt kostnadsfritt få erbjudanden på bolåneräntor och se ifall det är idé att binda eller inte. Du kan även använda deras underlag för att pressa räntan hos din personliga bank. När det kommer till att förhandla ränta måste man vara tuff och bestämd!

Fick du svar på dina frågor?

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.