Lån utan UC

Här kan jämföra snabblån där långivaren inte tar en kreditupplysning via upplysningscentralen (UC).

Endast snabblån utan UC

Se vem som gör kreditupplysning

Hur snabbt kan du få utbetalning

Hitta bästa räntan!

Vill du låna utan UC? De flesta långivare som erbjuder snabblån idag tar ingen UC, men det finns undantag – och vissa kan rapportera till upplysningscentralen (UC) även om dom gör kreditupplysningen hos någon annan. Idag är det väldigt vanligt att man ansöker om lån utan UC. Det framförallt då man vid denna typ av låneansökan slipper genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC).

Jämför man snabblån eller SMS lån utan UC med ”vanliga lån” kan man tydligt se att det finns många andra fördelar att ta del av när kreditupplysningen går via en annan aktör. 

Att ansöka om lån utan UC kan dock vara riskfyllt. Innan du väljer att göra din ansökan bör du därmed vara medveten om vad det innebär. Längre ner går vi igenom allt du bör veta om snabblån utan UC. 

Långivare som erbjuder lån utan UC

Snabb utbetalning
Ferratum (snabblån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • 0 kr i uttagsavgift
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 15 min (vissa banker)

Du kan låna

1 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

51,84 %

Löptid

4 – 46 mån

Utbetalning

Direkt

Räntefritt i 14 dagar
Loanstep (snabblån) logga
4.7 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Låna upp till 25.000 kr
  • 4,7 / 5 hos Trustpilot

Du kan låna

3 000 –  25 000 kr

Effektiv ränta

30,49 – 1,177 %

Löptid

5 – 36 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Räntefritt i 30 dagar
Lumify (snabblån) logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Räntefritt i 30 dagar (Lån över 12,000 kr)
  • Direktutbetalning alla dagar i veckan
  • Låna utan UC
  • Höga uppläggningsavgifter

Du kan låna

2 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Favorit just nu
Northmill (snabblån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Låg ränta för att vara snabblån
  • Kreditupplysning via UC
  • Har erbjudit lån sedan 2007
  • Du betalar enbart ränta för den kredit du använder

Du kan låna

1 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

6,05 – 26,5 %

Löptid

5 – 72 mån

Utbetalning

Direkt

Låneförmedlare
Klara lån (snabblån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför 10 stycken snabblån direkt
  • Helt kostnadsfritt
  • Få svar direkt i skärmen
  • Populära snabblån anslutna

Du kan låna

2 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

8,57 – 289 %

Löptid

1 – 96 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Brixo (snabblån) logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Fast ränta till alla kunder
  • Låna utan UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Besked inom 24 timmar

Du kan låna

3 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

31,8 %

Löptid

1 – 180 månader

Utbetalning

1 – 2 dag

Bäst i test
Fairlo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen UC
  • 4,9/5  i betyg hos Trustpilot
  • Ingen högkostnadskredit

Du kan låna

2000 – 100 000 kr

Effektiv ränta

14 – 19 %

Löptid

3 – 36 mån

Utbetalning

Direkt

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär ett lån där du inte behöver genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) i samband med din låneansökan. Istället kommer långivaren som du ansöker om lånet hos gå via ett annat kreditupplysningsföretag för att kontrollera din kreditvärdighet. Där är bland annat Bisnode och Creditsafe vanligt förkommande bland företagen som erbjuder lån utan uc. 

Varför ansöka om lån utan kreditupplysning via UC? 

Anledningen till att allt fler väljer att ansöka om denna typ av snabba lån utan UC beror främst på avsaknaden av kreditupplysning via UC. Detta medför att man kan ansöka om flera lån utan att behöva oroa sig för försämrad kreditvärdighet. För många kreditupplysningar via UC innebär nämligen försämrad kreditvärdighet, vilket i sin tur minskar dina chanser om att bli godkänd som låntagare. 

Om du istället ansöker om snabblån utan UC där långivaren går via andra kreditupplysningsföretag, så som Bisnode och Creditsafe, kommer inte din kreditvärdighet att påverkas. Då kan du ansöka om flera lån – större som mindre – utan att behöva oroa dig för att din kreditvärdighet och dina chanser att bli beviljad lånet försämras. 

Snabblån utan UC

När man talar om lån utan UC rör det sig oftast om mindre lån som snabblån, SMS lån och Mikrolån. Idag är det även möjligt att ansöka om privatlån och blancolån utan UC. Antalet långivare som erbjuder den typen av lån utan UC är dock väldigt få. 

Det vanligaste är att man ansöker om just snabblån utan UC. Det har blivit ett mycket populärt alternativ bland låntagare inte bara då du kan få ett lån utan att behöva genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen. Utan det är även populärt då det är ett lån utan säkerhet. 

Flera smålån 

Att det oftast rör sig om mindre lån då man vill låna utan UC beror på att dessa lånealternativ innebär att man endast får tillgång till en mindre summa pengar. Det är därmed inte helt ovanligt att man vill, eller behöver, ansöka om flera smålån varje år. Dessa är ofta enklare, och går snabbare, att bli beviljad än större lån som privat- eller blancolån. 

För att kreditvärdigheten inte ska försämras avsevärt till följd av att man ansöker om flera smålån – och behöva genomgå en kreditupplysning via UC varje gång – kan man då välja att ansöka om SMSlån eller snabblån utan UC. Kreditupplysningen görs då istället via en annan aktör vilket innebär att dina flera smålån inte kommer påverka din kreditvärdighet negativt. 

Vilket lån utan UC passar mig bäst?

Idag kan du ansöka om flera olika typer av lån utan UC. Beroende på vad du har för önskemål och krav på lånet kan olika lånealternativ passa dig bättre än andra. Vill du få tillgång till en mindre summa pengar snabbt och utan särskilda krav är det smålån utan UC du ska vända dig till. Där räknas både snabblån, smslån och mikrolån utan UC in. 

Vill du istället låna en större summa pengar och samtidigt få längre löptid är privatlån eller blancolån utan UC det bästa alternativet för dig. Det är inte lika lätt att hitta långivare som erbjuder större lån utan UC, och dessa ansökningar kan innebära något större krav på dig som låntagare. Möjligheten finns dock för den som önskar.  

Vilka övriga kreditupplysningsaktörer kan jag välja mellan?

Om du väljer att ansöka om att låna pengar utan UC kommer långivaren inte gå via Upplysningscentralen för att göra en kreditupplysning (UC) på dig. Istället kommer kreditupplysningen gå via en annan aktör. I Sverige finns det ett flertal kreditupplysningsaktörer på marknaden, men de allra största är;

 • Creditsafe
 • Bisnode
 • Syna
 • Decidas 

Varför är en kreditupplysning dåligt?

Att man vill undvika att ansöka om flera lån hos långivare där kreditupplysningen görs via UC beror på att det kan försämra ens kreditvärdighet. Försämrad kreditvärdighet innebär att chansen för att du ska bli beviljad lån minskar. Det kan bli problematiskt om man ofta ansöker om smålån, så som snabblån eller SMS lån. 

Går låneansökan via en långivare som använder sig av en annan kreditupplysningsaktör än UC finns det ingen risk för att din kreditvärdighet påverkas på ett negativt sätt. Då kan du då ansöka om mindre lån, som snabblån utan UC, och ändå ha god chans att bli beviljad ett större lån som ett privatlån. Men vad innebär egentligen en kreditupplysning? 

Så går en kreditupplysning till 

Själva kreditupplysningen i sig innebär att den långivare du ansöker om lån hos samlar in uppgifter och information om dig med hjälp av den valda kreditupplysningsaktören. Det kan bland annat handla om information om önskat lånebelopp, samt dina personuppgifter och tidigare historik. 

Denna information registreras sen i ett register, och finns därefter tillgänglig för de olika aktörerna att ta del av då de vill göra en UC-koll på dig. Kreditupplysningen säkerställer med andra ord att all nödvändig information finns samlad och tillgänglig för att underlätta för långivarna i processen om att godkänna potentiella låntagare. 

Varför ansöka om ett lån utan UC?

Kreditvärdigheten är inte avgörande

Den främsta anledningen till att man ansöker om lån utan UC är att man slipper genomgå flera kreditupplysningar via Upplysningscentralen och därmed minskar risken för försämrad kreditvärdighet. De som har svårt att bli beviljade lån på grund av för låg kreditvärdighet kan också få sin chans om Upplysningscentralen inte finns med i bilden. 

Påverkar inte övriga handlingar 

Vill du inte riskera att få svårare att exempelvis bli beviljad bolån, teckna ett telefonabonnemang eller teckna ett kontrakt för en hyresbostad bör du undvika att ansöka om lån utan säkerhet. Men, handlar det om ett lån utan säkerhet som inte går via UC behöver övriga handlingar inte påverkas negativt av detta.   

Låga krav och snabb hantering 

I och med att kraven för att bli beviljad smslån och snabblån utan UC är lägre är det lättare att bli beviljad lånet och godkänd som låntagare trots sämre kreditvärdighet. Utöver det är det även många som vill låna pengar utan UC just för att det går väldigt snabbt och smidigt. 

Utbetalning redan samma dag 

Ansöker du om ett snabblån eller smslån utan UC kan du bara inom några få minuter få besked om du blivit beviljad lånet eller inte, samt få svar på hur stor summa du får låna. De allra flesta långivare som erbjuder lån utan UC betalar ofta ut pengarna redan samma dag, i vissa fall redan efter 15 minuter. Snabblån utan UC är också ett lån helt utan säkerhet. 

Vilka risker finns det med lån utan UC?

Något du bör vara medveten om då du vill ansöka om ett snabblån utan UC är att det finns en del risker med denna typ av lån. Löptiderna för lånen är ofta väldigt korta, och räntorna är ofta väldigt höga. Att ansöka om att låna pengar utan UC kan med andra ord snabbt bli dyrt. 

De korta löptiderna och höga räntorna innebär att risken för att du inte ska ha möjlighet att betala tillbaka lånet inom de angivna ramarna är hög, och att du därmed kan bli betalningsskyldig eller få betalningsanmärkning. Har du flera smålån är det också lätt hänt att det blir rörigt och att du därmed glömmer bort att betala i tid.

Vanliga frågor och svar

Vem får göra en kreditupplysning på mig?

Ett företag har har rätt att kontrollera din kreditvärdighet om det finns legitima skäl. Att ingå ett kreditavtal är därför ett legitimt skäl för att kontrollera låntagarens betalningsförmåga.

Hur länge finns en kreditupplysning hos UC kvar?

För en privatperson finns en kreditupplysning kvar i max 12 månader.

Kan jag låna pengar utan kreditupplysning?

Nej, enligt svensk lag måste en långivare göra en kreditupplysning.

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.