Lån utan UC

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Här kan jämföra snabblån där långivaren inte tar en kreditupplysning via upplysningscentralen (UC). Hitta det bästa snabblånet med direktutbetalning och hitta intressanta erbjudanden.

Endast lån utan UC

Hur snabbt kan du få utbetalning

Hitta bästa lånet utan UC

Varför UC egentligen är bra

Fördelar & nackdelar med lån utan UC

Jämför lån utan UC

Ifall du har sämre kreditvärdighet eller sitter med betalningsanmärkningar kan ett lån utan UC vara sista utvägen till att låna pengar. Här nedanför kan du även hitta lån med direktutbetalning till de flesta storbanker och vissa av dom erbjuder även räntefria lån under en begränsad tid.

Att låna utan UC är fördelaktigt ifall du inte vill försämra ditt kreditbetyg hos UC. De flesta långivare som erbjuder snabblån på den svenska marknaden tar ingen UC, men det finns undantag, och vissa kan rapportera till upplysningscentralen (UC) även om kreditupplysningen sker hos annan part.

Jämför man snabblån eller SMS lån utan UC med ”vanliga lån” kan man tydligt se att det finns många andra fördelar att ta del av när kreditupplysningen går via en annan aktör. 

Att ansöka om lån utan UC kan dock vara riskfyllt. Innan du väljer att göra din ansökan bör du därmed vara medveten om vad det innebär. Längre ner går vi igenom allt du bör veta om snabblån utan UC. 

Långivare som erbjuder lån utan UC

Låga räntor
Fairlo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen UC
  • 4,8 av 5 i betyg hos Trustpilot
  • Ingen högkostnadskredit

Du kan låna

10 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

21,94 – 33,18 %

Löptid

1 – 72 mån

Utbetalning

Direkt

Snabb utbetalning
Ferratum (snabblån) logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • 0 kr i uttagsavgift
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 15 min (vissa banker)

Du kan låna

1 000 – 40 000 kr

Effektiv ränta

53,31 %

Löptid

4 – 46 mån

Utbetalning

Direkt

Räntefritt i 14 dagar
Loanstep (snabblån) logga
3.7 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Låna upp till 25.000 kr
  • 4,7 / 5 hos Trustpilot

Du kan låna

10 000 –  25 000 kr

Effektiv ränta

29,50 – 1 117 %

Löptid

5 – 36 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Räntefritt i 30 dagar
Lumify (snabblån) logga
2.5 out of 5.0 stars
  • Räntefritt för nya kunder
  • Direktutbetalning
  • Låna utan UC
  • Höga uppläggningsavgifter

Du kan låna

2 000 – 70 000 kr

Effektiv ränta

12,87 – 236,5 %

Löptid

1 – 12 mån

Utbetalning

Direkt

Låneförmedlare
Klara lån (snabblån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför 10 st snabblån direkt
  • Helt kostnadsfritt
  • Svar inom 15 sekunder
  • Populära snabblån anslutna

Du kan låna

2 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

8,57 – 236 %

Löptid

1 – 120 mån

Utbetalning

0 – 1 dag

Brixo (snabblån) logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Fast ränta till alla kunder
  • Låna utan UC
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Besked inom 24 timmar

Du kan låna

3 000 – 50 000 kr

Effektiv ränta

33,1 %

Löptid

1 – 180 månader

Utbetalning

1 – 2 dag

Utbetalning på 5 min
Saldo (snabblån) logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Låna utan UC
  • Automatiserad ansökan online
  • Svar direkt på skärmen
  • Utbetalning inom 5 min (vissa banker)

Du kan låna

5 000 – 20 000 kr

Effektiv ränta

26,5 – 74,4 %

Löptid

1 – 60 mån

Utbetalning

Direkt

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär ett lån där du inte behöver genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) i samband med din låneansökan. Du kan därför låna pengar och samtidigt skydda ditt UC-score inför framtida lån hos andra låneinstitut.

Istället kommer långivaren som du ansöker om lånet hos gå via ett annat kreditupplysningsföretag för att kontrollera din kreditvärdighet. Där är bland annat Bisnode och Creditsafe vanligt förkommande bland företagen som erbjuder lån utan UC. 

Lån utan UC

Kan jag låna utan en kreditupplysning?

En långivare måste enligt konsumentkreditlagen utföra en kreditprövning på din ekonomi innan ett lån kan beviljas. I en kreditprövning ingår bland annat att det ska utföras en kreditupplysning. En kreditupplysning sker vanligtvis via UC, men hos långivarna som erbjuder mindre krediter väljer man istället andra företag som Creditsafe eller Bisnode.

Det går därför inte att låna pengar utan en kreditupplysning. Den ända möjlighet du har till att låna utan kreditupplysning är genom ett pantlån, där du istället lämnar in ett föremål som säkerhet för lånet.
En sista alternativ är att låna från familj och vänner och sätta upp ett skuldebrev för lånet.

En kreditupplysning hos UC ska skydda dig

Antalet människor som googlar på ”lån utan UC” har ökat drastiskt för att slippa undan en kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Men visste du att en kreditupplysning via UC fyller två viktiga syften. Dels vill man skydda kreditgivaren från att låna ut pengar till en person med tvivelaktig ekonomi vilket ökar risken för en kreditförlust. Den ska även skydda dig som individ från att bli överbelånad, vilket kan leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall att du hamnar i kronofogdens skuldregister.

Jag vill bara tydliggöra att en ”UC” är något positivt och inte något man ska bli skrämd av. Det bästa för dig kanske är att bli ”nekad” ett lån ifall du inte är kreditvärdig.

3 vanliga myter om UC-kontroll

Det finns många myter kring begreppet ”kreditupplysning”. Nu ska vi gå igenom lite vanliga myter om detta begrepp och reda ut vad som stämmer och inte.

 • UC avgör ifall du får låna eller inte. Det är alltid banken eller långivaren som avgör ifall du ska bli beviljad ett lån eller inte. Den uppgift som Upplysningscentralen har är att sammanställa din ekonomiska historia och sedan hjälpa kreditgivaren att avgöra ifall du är kreditvärdig.
 • En kreditupplysning sänker min kreditvärdighet. Det är klart att många kreditupplysningar som görs påverkar, men det är långt ifrån alla. Att handla på faktura via en e-handel har exempelvis ingen direkt påverkan enligt denna källa hos uc.se. Det som påverkar din kreditvärdighet mest är ifall du har betalningsanmärkningar eller aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. En annan stor faktor är också antal lån och storleken på dessa lån.
 • Kreditupplysningar ligger alltid kvar. Detta stämmer inte, efter 12 månader försvinner en kreditupplysning och din kreditvärdighet blir även succesivt bättre med tiden.

Fördelar med att låna utan UC

Anledningen till varför man vill låna pengar utan UC kan vara individuella men oftast handlar det om att avsaknaden av kreditupplysning via UC medför att man kan ansöka om flera lån utan att behöva oroa sig för försämrad kreditvärdighet.

Om du har för många kreditupplysningar via UC ökar detta risken till försämrad kreditvärdighet, vilket i sin tur minskar dina chanser om att bli godkänd som låntagare senare ifall du vill låna till en bil, eller ansöka om ett lånelöfte hos en bank som kontrollerar din ekonomi med hjälp av en kreditupplysning via UC.

Om du istället ansöker om ett snabblån utan UC där långivaren går via andra kreditupplysningsföretag, som exempelvis Bisnode och Creditsafe, kommer inte din kreditvärdighet att påverkas. Då kan du ansöka om flera lån – större som mindre – utan att behöva oroa dig för att din kreditvärdighet och dina chanser att bli beviljad lånet försämras. 

 1. Kreditvärdigheten är inte avgörande. Den främsta anledningen till att man ansöker om ett lån utan UC är att man slipper genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) och därmed minskar risken till försämrad kreditvärdighet. De som har svårt att bli beviljade lån på grund av för låg kreditvärdighet kan också få sin chans om Upplysningscentralen inte finns med i bilden. 
 2. Påverkar inte övriga handlingar. Vill du inte riskera att få svårare att exempelvis bli beviljad bolån, teckna ett telefonabonnemang eller teckna ett kontrakt för en hyresbostad bör du undvika att ansöka om lån utan säkerhet. Men, handlar det om ett lån utan säkerhet som inte går via UC behöver övriga handlingar inte påverkas negativt av detta.   
 3. Låga krav och snabb hantering. Det är väldigt enkelt att bli godkänd som låntagare trots låg kreditvärdighet när man ansöker om lån utan UC. De företag som erbjuder denna typ av kredit är dock medvetna om att de kommer få höga kreditförluster då många som lånar ofta har svårt att betala tillbaka sin skuld. Det är också därför räntor och uppläggningsavgifter är höga på lån utan UC.
 4. Snabba utbetalningar. Ansöker du om ett snabblån eller smslån utan UC kan du bara inom några få minuter få besked om du blivit beviljad lånet eller inte, samt få svar på hur stor summa du får låna. De allra flesta långivare som erbjuder lån utan UC betalar ofta ut pengarna redan samma dag, i vissa fall redan efter 15 minuter. Snabblån utan UC är också ett lån helt utan säkerhet. 

Risker med lån utan UC

Något du bör vara medveten om när du ansöker om snabblån utan UC är att det finns en del risker med denna typ av lån. Löptiderna för lånen är ofta väldigt korta, och räntorna är ofta väldigt höga. Att ansöka om att låna pengar utan UC kan med andra ord snabbt bli dyrt. 

Den korta löptiden i kombination med höga räntor innebär att risken för att du inte ska ha möjlighet att betala tillbaka lånet inom de angivna ramarna är hög, och att du därmed riskerar att få en betalningsanmärkning. Har du flera smålån är det också lätt hänt att det blir rörigt och att du därmed glömmer bort att betala i tid.

Vanliga risker:

 • Lite för enkelt att bli godkänd. Det är relativt enkelt att bli godkänd ett lån ifall man har låg inkomst och betalningsanmärkningar. Du som sitter i en dålig ekonomisk situation bör verkligen fundera över att inte låna.
 • Förlänga och pausa lån. Många väljer att förlänga sina lån eller pausa vissa månader. Detta är vanliga erbjudanden som många långivare erbjuder och en nödlösning som leder till ökade kostnader och risk för framtida problem.
 • Räntefria lån. Visst är det en fantastisk möjlighet att kortsiktigt kunna låna pengar gratis? Har själv använt snabblån med denna typ av erbjudande. Men jag vet också vilka dyra kostnader som kan uppstå ifall man inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Jag tycker personligen man ska leta efter ett snabblån med bättre villkor framför ett räntefritt ifall du känner att det blir svårt att betala tillbaka lånet i tid.

Tänk på!
Tänk efter noggrant ifall du verkligen ska låna pengar utan UC. Det är lätt att hamna i en skuldfälla där du senare inte klarar av att betala tillbaka skulden. Låna absolut inte mer än du behöver, och räkna på ifall din privata ekonomi har utrymmet till att kunna betala ränta och amortering varje månad.

Vilka är UC AB

Vilka är UC AB

UC AB är en förkortning för Upplysningscentralen. Det är Sveriges största kreditupplysningsföretag som grundades år 1977 genom ett samarbete bland Sveriges storbanker. Det var fram till 2018 som Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar Bank och Danske Bank var de största ägarna till företaget, sen efter detta köptes UC AB av den finländska koncernen Enento Group.

Företaget erbjuder många finansiella finansiella tjänster och kreditupplysning är den mest välkända. Det flesta företag som säljer på nätet via e-handel och nästan alla låneinstitut i Sverige väljer att använda UC.

Vilket lån utan UC passar mig bäst?

Idag kan du ansöka om flera olika typer av lån utan UC. Beroende på vad du har för önskemål och krav på lånet kan olika lånealternativ passa dig bättre än andra. Vill du få tillgång till en mindre summa pengar snabbt och utan särskilda krav är det smålån utan UC du ska vända dig till. Där räknas både snabblån, smslån och mikrolån in. 

Vill du istället låna en större summa pengar och samtidigt få längre löptid är privatlån eller blancolån utan UC det bästa alternativet för dig. Det är inte lika lätt att hitta långivare som erbjuder större lån utan UC, och dessa ansökningar kan innebära något större krav på dig som låntagare. Möjligheten finns dock för den som önskar.  

Snabblån utan UC

När man talar om lån utan UC rör det sig oftast om mindre lån som snabblån, de kallas även för smslån och Mikrolån. Idag är det även möjligt att ansöka om privatlån och blancolån utan UC. Antalet långivare som erbjuder den typen av lån utan UC är dock väldigt få. 

Det vanligaste är att man ansöker om just snabblån utan UC. Det har blivit ett mycket populärt alternativ bland låntagare, inte bara då du kan få ett lån utan att behöva genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen. Utan det är även populärt då det är ett lån utan säkerhet. 

Privatlån utan UC

Ett privatlån är ett ”lån utan säkerhet” som kan tecknas av en privatperson. När vi pratar om ”snabblån” så är det också ett privatlån, fast med lite sämre villkor.

Det bästa förslaget vi kan ge i detta fall är långivaren Banky.se. Här kan du låna upp till 100 000 kr och välja en löptid mellan 2 – 8 år. Den effektiva räntan är alltid samma ifall du lånar hos Banky, just nu ligger den på 29,97 %, precis under klassificeringen för högkostnadskredit.

Flera smålån 

Att det oftast rör sig om mindre lån då man vill låna utan UC beror på att dessa lånealternativ innebär att man endast får tillgång till en mindre summa pengar. Det är därmed inte helt ovanligt att man vill, eller behöver, ansöka om flera smålån varje år. Dessa är ofta enklare, och går snabbare, att bli beviljad än större lån som privat- eller blancolån. 

För att kreditvärdigheten inte ska försämras avsevärt till följd av att man ansöker om flera smålån – och behöva genomgå en kreditupplysning via UC varje gång – kan man då välja att ansöka om SMSlån eller snabblån utan UC. Kreditupplysningen görs då istället via en annan aktör vilket innebär att dina flera smålån inte kommer påverka din kreditvärdighet negativt. 

Vilka övriga kreditupplysningsaktörer kan jag välja mellan?

Om du väljer att ansöka om att låna pengar utan UC kommer långivaren inte gå via Upplysningscentralen för att göra en kreditupplysning (UC) på dig. Istället kommer kreditupplysningen gå via en annan aktör. I Sverige finns det ett flertal kreditupplysningsaktörer på marknaden, men de allra största är;

 • Creditsafe
 • Bisnode
 • Syna
 • Decidas 

Varför är en kreditupplysning dåligt?

Att man vill undvika att ansöka om flera lån hos långivare där kreditupplysningen görs via UC beror på att det kan försämra ens kreditvärdighet. Försämrad kreditvärdighet innebär att chansen för att du ska bli beviljad lån minskar. Det kan bli problematiskt om man ofta ansöker om smålån, så som snabblån eller SMS lån. 

Går låneansökan via en långivare som använder sig av en annan kreditupplysningsaktör än UC finns det ingen risk för att din kreditvärdighet påverkas på ett negativt sätt. Då kan du då ansöka om mindre lån, som snabblån utan UC, och ändå ha god chans att bli beviljad ett större lån som ett privatlån. Men vad innebär egentligen en kreditupplysning? 

Så går en kreditupplysning till 

Själva kreditupplysningen i sig innebär att den långivare du ansöker om lån hos samlar in uppgifter och information om dig med hjälp av den valda kreditupplysningsaktören. Det kan bland annat handla om information om önskat lånebelopp, samt dina personuppgifter och tidigare historik. 

Denna information registreras sen i ett register, och finns därefter tillgänglig för de olika aktörerna att ta del av då de vill göra en UC-koll på dig. Kreditupplysningen säkerställer med andra ord att all nödvändig information finns samlad och tillgänglig för att underlätta för långivarna i processen om att godkänna potentiella låntagare. 

Vanliga frågor och svar

Vem får göra en kreditupplysning på mig?

Ett företag har har rätt att kontrollera din kreditvärdighet om det finns legitima skäl. Att ingå ett kreditavtal är därför ett legitimt skäl för att kontrollera låntagarens betalningsförmåga.

Hur länge finns en kreditupplysning hos UC kvar?

För en privatperson finns en kreditupplysning kvar i max 12 månader.

Kan jag låna pengar utan kreditupplysning?

Nej, enligt svensk lag måste en långivare göra en kreditupplysning.

Finns det bolån utan UC?

Nej, Alla svenska banker använder upplysningscentralen (UC) vid en bolåneansökan.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.