Blipp omdöme & recension

Blipp är en gratis tjänst som gör köp och försäljning av begagnade bilar enklare och tryggare. Detta med allt från bakgrundskontroll på bilen, finansiering via billån och identifiering av köpare/säljare med BankID.

 • Varför man borde använda tjänsten
 • Kostnader som tillkommer
 • Hur tjänar Blipp sina pengar
 • Vilka nackdelar finns då?
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Via låneförmedlaren Lendo kan du enkelt jämföra privatlån hos de största bankerna och långivarna på marknaden och hitta det bästa privatlånet. Lendo samarbetar med stora banker som SwedbankSEBIKANOMarginalen bank & ICA banken m.fl.

 • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
 • Erbjudanden från upp till 41 långivare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

I vår recension presenterar vi hur tjänsten fungerar – dess fördelar och nackdelar samt vad som skiljer deras billån mot ett klassiskt privatlån.

I korthetEtt högt betyg ges till Blipp tack vare en gratis tjänst som gör köp/försäljning av privata bilar betydligt säkrare och att deras billån har flera unika fördelar.

Köpa bil med Blipp – Så sker köpet säkrare

1. Hitta en begagnad bil

Den största marknadsplatsen för begagnade bilar är Blocket men Blipp kan användas oavsett var bilen hittas.

Eller börja med lånelöfte…

Är du osäker på hur stort belopp du kommer att få låna är lånelöfte ett bättre första steg. Ansök om lån via hemsidan och ett lånelöfte ges som är giltigt i 30 dagar. Hittas en bil inom denna tid kan lånet tecknas och pengarna betalas ut.

2. Bakgrundskontroll

Andra steget är att gå till Blipp.se och göra en bakgrundskontroll på bilen. En bit ner på startsidan kan registreringsnumret anges på den bil som önskas köpas. Bland annat visas då om det finns lån på bilen, antal ägare och ålder.

Blipp visar i detta läge varningstecken om något anses minska bilens värde avsevärt.

blipp bakgrundskontroll

3. (Ansök om lån / lånelöfte)

Önskas finansiering kan ansökan skickas in via Blipp.se. Läs mer om billånet längre ner i artikeln.

4. Bjud in säljaren till Blipp

För att ett säkert bilköp ska kunna genomföras behöver bägge parter logga in på Blipp. Du som köpare kan bjuda in säljaren, via sms eller mail. Säljaren ser sedan, via Blipp, att du är identifierad via BankID samt har lånelöfte på beloppet.

5. Bilen kontrolleras – med kundtjänst via videolänk

En tid bokas när köpare och säljare ska mötas. En tid bokas även med Blipp som, via videolänk, kan vara med och hjälpa till vid eventuella frågor. Vid överlämning finns alltså kundtjänst från Blipp uppkopplad och är med i hela samtalet.

Många väljer även att ha videosamtalet på under provkörning och för att visa eventuella ”skavanker”..

6. Köpet genomförs med digitalt kontrakt

Om köpet önskas genomföras hjälper Blipp till med digitala kontrakt, ägarbyte, garanti, försäkring och lån. Som köpare swishar du över kontantinsatsen varpå Blipp sedan betalar resterande summa (lånet) till säljaren.

7. Försäkring och garanti

Vid ett köp som administreras av Blipp ges automatiskt 14 dagars gratis bilförsäkring. Önskas den sedan förlängas ges 25 % rabatt på första årets premie.

Det är även möjligt att betala för 1 års garanti på bilen. Tecknas ett lån bakas denna kostnad in i lånet.

Vårt omdöme:
Blipp.se är troligtvis ensamma i Sverige om att erbjuda en gratis tjänst som gör bilhandeln med begagnade bilar enklare och tryggare.

Vi ger tjänsten ett mycket bra betyg, framförallt tack vare den ökade säkerheten som tjänsten innebär. Vi har svårt att se varför identifiering via Bank-ID, digitalt avtal och support på vägen inte skulle väljas vid köp av begagnad bil.

Men! Vi anser att man bör jämföra privatlån hos en låneförmedlare som exempelvis Lendo.se innan man lånar pengar hos Blipp.se. Det finns goda möjligheter att få en lägre ränta via ett privatlån. Hos Lendo kommer du få erbjudanden från upp till 40 banker och långivare.

Låna pengar med Blipp – Så fungerar det

På flera punkter skiljer sig Blipp mot ett vanligt privatlån. Fördelen är framförallt lägre ränta och månadskostnad. Nackdelen är att lånet direkt måste lösas om bilen säljs vidare.

 1. Ansök om lånelöfte via hemsidan
  I låneansökan anges lånebelopp och önskad amorteringstid. Om lånelöftet godkänns är det giltigt i 30 dagar. Inom denna tid kan alltså lånet tecknas till gällande villkor.
 2. Välja ”Låg månadskostnad”
  Väljs ”Låg månadskostnad” kommer restvärdet att beräknas till 55 %. Det innebär att 55 % av bilens värde behöver betalas i klumpsumma när lånet förfaller. Fördelen är att det skapar en mycket låg månadskostnad eftersom inte hela beloppet amorteras under löptiden. De som däremot inte vill betala hela detta belopp efter löptiden kan förlänga lånet.
 3. Ha kontakt med Blipp under försäljningen
  Inför försäljningen registrerar sig både köpare och säljare på Blipp. Under processen hjälper en handläggare från Blipp till med avtal, överföring av lånebelopp m.m. Läs mer under rubriken ovan ”Köpa bil med Blipp – Så sker köpet säkrare”.
 4. Amortering och restvärde
  Betalning av amortering och ränta sker månatligen till Blipps samarbetspartner Ecster. Säljs bilen innan löptiden gått ut måste hela lånet lösas direkt. Detta eftersom bilen är säkerhet för lånet samt att bilar inte får vara belånade vid försäljning.

Exempel – Låna 100 000 kr i 3 år

Ett lån tecknas på 100 000 kr och lånetiden väljs på 3 år. ”Låg månadskostnad” väljs vilket betyder ett restvärde på 55 %.

Månadskostnaden blir i detta fall 958 kr och efter tre år behöver 55 000 kr betalas till finansbolaget. Alternativt förlängs då lånet ett par år till.

Eftersom det inte är möjligt att ha restvärde på bilen, via privatlån, skulle ett privatlån skapa betydligt högre månadskostnad. Detta förutsatt att lika lång löptid skulle väljas.

Blipplån vs Privatlån

BlippPrivatlån
KontantinsatsKräver 20 %Krävs ej
Räntaca 4,7 %2,95% – 29,95%
Vid försäljningLånet måste lösasLånet löper vidare
RestvärdeBetalas efter löptidenHar ej restvärde

Vi rekommenderar att jämföra privatlån hos Lendo.se innan man ansöker om billån hos Blipp. Förhoppningsvis kan du få en lägre ränta hos någon av de 40 banker och långivare som Lendo samarbetar med.

Försäljning = Om bilen säljs eller skrotas under lånets löptid måste lånet direkt lösas. Detta utifrån att bilen ligger som säkerhet för lånet.

Kontantinsats = 20 % av köpeskillingen. Om säkerhet används för lån i Sverige måste alltid minst 20 % betalas i kontantinsats.

Restvärde = Den summa som behöver betalas till banken när låneperioden är över. Det finns däremot möjlighet att förlänga lånet.

Vårt omdöme:
Vi anser att en ränta på 4 – 5 % är mycket fördelaktigt. Generellt ges enbart lägre ränta om bolånet skulle användas för finansiering av bilköpet.

Genom att anpassa restvärdet går det även att hitta en hanterbar månadskostnad och slutsumma att betala. Ett smart upplägg som gynnar låntagaren. Det enda negativa är att vissa låntagare eventuellt glömmer bort att restvärdet ska betalas i slutändan och därmed får svårt att betala. 

Fördelar

 • Ränta och Restvärde ger låg månadskostnad | Genom att använda restvärde, som betalas när lånet löpt ut, kommer även månadskostnaden bli betydligt lägre än om hela beloppet skulle amorterats under löptiden.
 • Säkerhet hela vägen | Blipp erbjuder ett säkert sätt att köpa privata bilar och husbilar. Med allt från bakgrundskontroll och digitala avtal samt identifiering via Bank-ID skapas en trygghet som inte kan nås på annat sätt. Risken för exempelvis bedrägeri minskas avsevärt.
 • Garanti på begagnad bil | Ett års garanti kan tecknas i samband med att bilen köps.

Blipp.se erbjuder samma ränta för alla. Med en ränta på ca 3,99 % % får många lägre ränta än vad de hade fått via ett privatlån.
”Med Blipp sparar du ca 6 000 kr per år på ränta om man jämför med ett genomsnittligt blancolån för bilköp”/Blipp.se

Nackdelar

 • Rörig hemsida | Blipp har en smidig och säker tjänst – som däremot inte presenteras lika smidigt. Vi var tvungna kontakta kundtjänst flera gånger för att få svar på frågor vi inte hittade information om på sidan. Detta exempelvis gällande restvärdet. Det kunde vara bättre.
 • Restvärdet | Med högt restvärde blir månadskostnaden låg – men det blir ett högt belopp att betala när lånet löper ut. Att lånet kan förlängas är däremot en fördel.
 • Kräver kontantinsats | Eftersom säkerhet används för lånet (bilen) måste minst 20 % betalas i kontantinsats. Kostar bilen 100 000 kr kan alltså bara 80 000 kr lånas.

Kontakt och support

Blipp kan kontaktas via telefon, chat via hemsidan och mail. Vi rekommenderar chatten som nås direkt via hemsidan.

blipp kundtjänst
Blipp erbjuder chatt-, mail- och telefonsupport.

Vårt omdöme
Vid kontakt med Blipp fick vi svar mycket fort. Chatten besvarades inom 10 sekunder och för de som hellre vill bli uppringda lovar företaget att höra av sig inom 55 sekunder. Med flera olika kontaktmöjligheter är det enkelt att nå företaget.

Vad säger andra om Blipp?

På Facebook och Blocket har användare lämnat omdömen om Blipp. Det som framförallt lyfts fram som positivt är att Blipp hjälper till ”hela vägen” genom bilköpet.

Blocket Butik – 4,6 av 5

En stor del av alla bilaffärer, där Blipp används, sker med start på Blocket.se. På sidan har företaget även en egen butik där recensioner presenteras. I juli 2021 hade ca 200 personer lämnat omdömen och gett ett genomsnittligt omdöme på 4,6 av 5. De allra flesta är mycket nöjda. Någon direkt kritik mot företaget hittas inte i dessa recensioner.

Sjukt smidigt för mig som köpare! Filip var med mig hela vägen och förklarade enkelt hur allt funkar och vilka nästa stegen var. 5 av 5 / Recension på Blocket.

Facebook – 4 av 5

I juli 2021 hade Blipp.se ca 3000 följare på Facebook, 145 recensioner och ett genomsnittligt betyg på 4 av 5 på dessa recensioner. De som skrivit recensioner lyfter framförallt fram att köpen har gått smidigt, snabbt och tryggt. Många anger att de uppskattar service och hjälp ”från start till mål”. Inte heller i dessa recensioner ses någon specifik kritik mot företaget – vilket är en orsak till det höga betyget. En privatperson sammanfattar hans upplevelser av tjänsten med:

”Väldigt smidigt och tryggt!. Skönt att kunna köpa & sälja privatpersoner emellan och få hjälp med allt från start till slut. Kommer absolut fortsätta använda Blipp”.

blipp betyg och omdöme
Printscreen från Blipps egna hemsida

Sammanfattning och vårt omdöme

Blipp.se erbjuder en gratis tjänst som gör det enklare och säkrare att köpa/sälja begagnade bilar. Detta via bakgrundskontroll, identifiering av parterna, digitalt avtal och support via videolänk. Dessutom erbjuds fördelaktig finansiering via deras billån.

Många undviker den privata marknaden just på grund av den osäkerhet som dessa köp innebär. Det är något som Blipp delvis löser via sin tjänst.

Vi anser att:

Vi anser att Blipp fyller en viktig funktion och att tjänsten kan rekommenderas. Detta framförallt för personer som av någon anledning känner sig lite osäker inför köpet/försäljningen av bilen. Självklart är det ett stort plus att tjänsten är gratis att använda och att det lån som erbjuds har en mycket bra räntenivå.

Vi håller med de positiva omdömena som lämnats på Google och Facebook – Blipp gör bilinköpet säkert, enkelt och smidigt. Den nackdel vi ser är att lånet är knutet till bilen. Därmed måste hela lånesumman återbetalas om bilen säljs. Med otur kan därmed ett betydligt sämre lån behöva tecknas för att lösa detta – vilket kan påverka ekonomin negativt.

Ett lån utan säkerhet kan bli billigare – Jämför alltid privatlån innan! Det är ju gratis att jämföra lån och du förbinder dig inte vi en ansökan hos exempelvis Lendo.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer