Förhandla ränta på bolån

Att förhandla räntan på sitt bolån är varken svårt eller något du ska vara nervös över. Men trots detta accepterar många bolånekunder en ränta som inte är acceptabel. Nu ska du får tips och rådgivning på hur du kan få den lägsta möjliga räntan när du förhandlar med din bank.

  • Vad är en rimlig ränta?
  • Argument till förhandlingen
  • Detta påverkar räntan
  • Vilken snittränta har andra kunder
  • Min egna förhandling hos banken
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Förhandla ränta på bolån
Förhandla ränta på bolån

Har du pratat med vänner och kollegor och kommit fram till att det är dags att förhandla dina bolån och kräva en lägre ränta? I denna artikel får du information om hur du på bästa sätt förbereder inför ett möte med banken och lyckas förhandla ner bolåneräntan. Du som väljer att inte förhandla bolåneräntan kan räkna med att få bankens listränta, den ordinarie räntan som du enkelt kan se på bankens hemsida.

Vi förstår att det kan vara jobbigt för många att ringa upp banken och boka in ett möte för förhandling, men detta är nödvändigt för din privata ekonomi och du kommer spara många tusentals kronor årligen på detta.

Men för att lyckas i sin förhandling krävs det att man har god koll på sina ekonomiska förutsättningar och kommer med bra skäl till varför man ska få en viss ränterabatt på sina bolån. Det är även bra att jämföra bolåneräntor hos andra banker och jämföra deras snitträntor, då kan du se vilken genomsnittlig rabatt andra fått på sina bolån. Du kan varje månad ta del av nya snitträntor hos de olika bankerna och se hur ränteläget förändras.

Tänk på detta!

Har värdet på din bostad stigit i pris? Att kontrollera marknadsvärdet på sin bostad är det första man ska göra ifall man tror att priset har stigit. Du kan isåfall omvärdera din bostad och sänka din belåningsgrad, vilket har en stor påverkan på vilken ränta du kommer få på ditt bolån. Läs mer om detta längre ner i artikeln och se exempel på hur belåningsgraden påverkas.

Förberedelser inför förhandlingen

  • Jämför banker: Ta kontakt med 2-3 banker och fråga om vilken bolåneränta dom kan erbjuda dig.
  • Bolåneförmedlare: Jämför bolån och bankernas erbjudanden på Lendo.se. Denna förmedlare har flest banker att jämföra och vår personliga favorit när man ska förhandla om bolånen.
  • Håll koll på din kreditvärdighet: Beställ en kreditupplysning på dig själv hos Minuc.se för 29 kr och se vilket kreditbetyg du får. Du som har en stark kreditvärdighet ska använda detta som ett argument i förhandlingen.
  • Samla argument: Fundera på bra argument till varför du ska få en viss ränterabatt. Du kan också använda några av de vanligaste argumenten i listan nedanför.
  • Var beredd på ett : Vad ska du göra ifall inte förhandlingen går på det vis du tänker? Ska du acceptera bankens erbjudande eller leta vidare?

Under förhandlingen

  • Var tydlig med dina önskemål: Säg vad du vill få ut av mötet och argumentera om varför du ska ha en viss ränterabatt.
  • Förhandla om det viktigaste först: Ska du flytta pension eller ta nya lån under mötet? Se till att förhandla om bolåneräntan först innan du går vidare med andra delar under mötet.
  • Var lyhörd: Var beredd att kompromissa och lyssna på bankens erbjudanden.
  • Du får ett förslag: Förhandlingar kan ta tid. Var beredd att gå igenom flera vändor innan du når en överenskommelse.

Tips:

  • Ha bankernas snitträntor utskrivna eller redo i telefonen.
  • Håll koll på vilka förvaltningsavgifter du har på din privata pension om dessa ska flyttas i kombinationen med förhandling av räntan.

Kom ihåg:

  • Acceptera inte bara bankmannens erbjudande. Våga förhandla emot, du har inget att förlora på att vara tuff i en förhandling.
  • Har du en plan B? Det är inte alltid man kan mötas i en förhandling. Ska du acceptera bankens erbjudande eller flytta dina bolån ifall ni inte kan komma överens.

Nyhet! Nu kan du jämföra bolån via Lendo

Lendo
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)
Argument när du ska förhandla bolån

Argument när du ska förhandla om räntan

  • Förhandla inte om ett enskilt krav! Tänk på att bankmannen har en lägsta ränta han kan erbjuda oavsett vilka argument du kommer med. Fundera på ifall du behöver någon annan tjänst i banken? Du kan exempelvis förhandla till dig ett kostnadsfritt efterlevandeskydd eller annan försäkring. Du kanske kan försöka sänka räntan på ditt privatlån eller förhandla bort avgiften på ditt personkonto. Här gäller det bara att vara kreativ och försöka skapa ett paketerbjudande.
  • Varför ska jag få en sämre ränta än genomsnittet? Säg till bankmannen att du har koll på bankens snitträntor för senaste månaden ifall du får ett erbjudande än de som listas där. Du hittar alla bankers snitträntor längre ner i artikeln.
  • Ska jag behöva byta bank? Att byta bank är inte direkt krångligt idag och den nya banken brukar sköta det mesta av flytten. Detta argument är ett av de mest effektiva medlen du kan använda i en förhandling.
  • Min ekonomi har blivit bättre. Har din eller hushållets ekonomi förbättras det senaste? Då ska du verkligen berätta detta för banktjänstemannen och visa på att du är en bra och trygg kund.
  • Jag vill bli helhetskund hos er. Fråga vad banken vad de kan ge för extra ränterabatt ifall du blir helhetskund och samlar all din ekonomi hos banken. Att samla hela familjens ekonomi hos banken är också ett bra argument som kan ge dig en lägre ränta.
  • Jag vill flytta min tjänstepension till er. Detta brukar alltid banken själv föreslå inför mötet. Detta argumentet ska ge en bra rabatt och du måste vara noga med att kontrollera vilka fondavgifter banken erbjuder.
  • Mitt fackförbund har avtal med er. Du som är medlem i ett fackförbund kan ha rätt till en viss ränterabatt.
  • Min kompis fick mycket lägre ränta. Detta argument kan du inte bevisa, men det kan sätta lite press på bankmannen att erbjuda något bättre. Att prata med nära och kära och deras aktuella räntenivå är alltid en fördel att ha med sig i förhandlingen.
  • Jag flytta andra lån till er. Har du privatlån, billån eller andra lån i någon annan bank? Säg att du kan flytta dessa ifall du får ett bra erbjudande.

Faktorer som påverkar räntan på bolånet

Genom att förstå vad som påverkar bolåneräntan blir det även lättare att förhandla och pressa den nedåt. Nedan presenteras sex faktorer som är avgörande för vilken ränta på bolånet som banken kommer att erbjuda dig. 

  1. Belåningsgrad
    Belåningsgrad anger förhållandet mellan lånebeloppet och bostadens värde. Som mest får ett bolån motsvara 85 % av värdet på bostaden. Genom att ha lägre belåningsgrad kan banken ge lägre ränta. Det finns även flera bolånebanker som enbart ger bolån om belåningsgraden är under exempelvis 60 %.  

    Vid inköp av ny bostad är det svårt att påverka belåningsgraden. Vid omförhandling, eller höjning av bolånet, kan belåningsgraden däremot påverkas. Detta genom en omvärdering av bostaden. 

    Du som har en bostad värderad till 2 miljoner och bolån på 1,5 miljoner har en belåningsgrad på 75 %. Du kan med andra ord förhandla dina bolån tuffare ju lägre skuldsatt du är. Att som bostadsägare amortera ner sina bolån kraftigt skapar också bättre förutsättningar till en lägre bolåneränta i framtiden.
  2. Kreditvärdighet
    Personens kreditvärdighet påverkar primärt hur stort belopp som banken är villig att låna ut. Men det finns även tillfällen då kreditvärdigheten påverkar räntan. Detta exempelvis om personen har betalningsanmärkning vilket innebär en betydligt högre räntenivå. 

    Med låg kreditvärdighet kan det även krävas att lånet tecknas tillsammans med någon annan för att banken ska bevilja ansökan. Ett alternativ är att föräldrar går i borgen för bolånet. Eftersom fler personer då blir betalningsansvariga kan banken eventuellt även erbjuda högre lånesumma. 
  3. Bankengagemang
    Flera banker erbjuder lägre bolåneränta till bankkunder som har ytterligare tjänster hos banken. Det kan exempelvis innebära att lägre ränta ges om lönekonto, tjänstepension, försäkringar och övrigt sparande finns hos samma bank.
  4. Grönt bolån
    Så kallade ”Gröna bolån” är bankernas sätt att främja utvecklingen av mer energieffektiva bostäder. Bankens krav för att kunna bevilja dessa lån kan exempelvis vara att personen bor i, eller tänker köpa, en bostad har energiklass A eller B (Boverkets energiklassificering). Det är vanligt att någon tiondels procent då kan ges i ränterabatt utöver ordinarie rabatt. Det kan också vara bra att veta att det finns vissa banker som accepterar energiklass C.
  5. Lånebelopp
    Även lånebeloppet påverkar räntenivån. Ju högre belopp i kombination med säkerhet ger en lägre ränta. Detta även om skillnaden sällan är speciellt stor. 
  6. Jämför flera banker
    Det viktigaste är att jämföra flera olika bankers bolåneräntor. Nöj dig inte med att jämföra de snitträntor som presenteras på bankernas hemsidor eller på jämförelsesidor. Det enda sättet att veta exakt vilken bolåneränta som banken är villig att erbjuda är ansöka om lån. Enklast, och snabbast, är att använda en bolåneförmedlare. Se mer under kommande rubrik.

Exempel på belåningsgrad hos SBAB

Här nedanför har vi räknat med ett bolån på 2 miljoner och räntan du ser gäller en rörlig ränta på 3 månader. Du kan i tabellen nedanför se hur räntan påverkas utifrån vilken belåningsgrad du har. Du som väljer att låna mer pengar får alltså räkna med en högre ränta. Du själv kan planera din amortering tillsammans med banken och fråga hur du kan få en lägre ränta genom att sänka din amorteringsgrad.

LånebeloppBelåningsgradRänta
1 700 000 kr85 %5,12 %
1 400 000 kr70 %4,87 %
1 000 000 kr50 %4,77 %

10 tips ifall du ska förhandla räntan på bolånet

Det är viktigt att förstå att banken vill behålla dig som kund eftersom de tjänar pengar på dig. Ibland kan man känna tacksamhet för att få ett lån, men ditt mål bör vara att förhandla och pruta så mycket du kan för att få den lägsta bolåneräntan. Nedan följer våra bästa tips inför ditt möte med banken.

  1. Var beredd att förhandla: Banken är duktiga på att förhandla och arbetar dagligen med detta. Dom kan förhandlingsteknik och har sina knep för att du ska känna dig nöjd. Du kommer säkert höra ursäkter som att du fått den bästa möjliga räntan och vi kan inte gå ner mer än såhär. Men om du är redo att förhandla och vågar argumentera kan detta bli till din fördel. Du som väljer att gå in i en förhandling måste vara förberedd, självsäker, tydlig och villig att byta bank ifall du får erbjudanden som inte matchar dina förväntningar.
  2. Förhandla ränterabatt: Du ska alltid förhandla om en viss ”ränterabatt” och inte en specifik ränta. Det är bättre att förhandla om att du ska ha 0,5 % i rabatt jämfört med 4,75 %. Detta för att din nya ränta inte ska påverkas av att banken höjer räntan och ditt lån binds på en ny period. En ränterabatt gäller vanligtvis under 12 månader, men du kan också förhandla om att din ränterabatt ska gälla under en längre period.
  3. Listränta och snittränta: Du kan hos alla banker hitta både listränta och snittränta på olika löptider. En listränta visar bankens ordinarie ränta utan ränterabatt, det är denna räntan du får ifall du inte väljer att förhandla om bolåneräntan. De mest intressanta att jämföra är dock snitträntan som visar den genomsnittliga bolåneräntan bland bankens kunder på olika löptider. Du som väljer att förhandla bolånet bör inte bli nöjd ifall du får ett sämre erbjudande än snitträntan.
  4. Begära ut amorteringsunderlag av banken: Ett amorteringsunderlag innehåller amorteringsvillkor på ditt bolån och detta brukar den nya banken kräva att du begär ut ifall du ska byta bank. Du kan utnyttja detta genom att själv begära ut detta dokument och stressa banken till att försöka behålla dig som kund. När du väljer att begära ut ett amorteringsunderlag kommer banken tolka detta som att du vill lämna. Med stor sannolikhet kommer banken kontakta dig och påbörja ett samtal om hur dom kan få behålla dig som kund.
  5. Bli helhetskund: Visst att banken kan erbjuda en lägre ränta ifall du blir helhetskund. Men du måste utvärdera ditt erbjudande noggrant, du kan nämligen bli en förlorare på att acceptera bankens produkter och tjänster. Att samla allt sitt sparande och sin premiepension hos banken och få dyrare avgifter kan leda till att banken står som vinnare efter din förhandling.
  6. Jämför minst 3 banker: Vi tycker att man ska samtala och förhandla med minst 3 banker innan man bokar in ett möte med sin personliga bank. Du kan också använda en bolåneförmedlare och jämföra flera banker samtidigt.
    Nyhet! Du kan nu jämföra bolån via Lendo.se och få erbjudanden från upp till 9 banker.
  7. Förhandla ofta: Du som har ett rörligt avtal har endast en bindningstid på 3 månader och därför bör du förhandla bolåneräntan ofta. Den bank som i januari hade den lägsta bolåneräntan kan i slutet av året ha den högsta. Det ändras snabbt och ibland händer det att banker kommer med fina erbjudanden. Du ska därför förhandla och pruta på bolånet ofta.
  8. Bunden eller rörlig ränta: Tänk över om du vill ha ett rörligt eller bundet bolån innan du går till banken. Att fundera över detta under mötet kan bli stressigt. Historiskt sett har det varit mest fördelaktigt att välja ett rörligt bolån med en bindningstid på 3 månader. Ju längre bindningstid du väljer, desto mindre fördelaktigt har det varit. Banken gynnas vanligtvis av bundna bolån, och du bör egentligen se det som en ekonomisk försäkring i din privatekonomi.
  9. Grönt bolån: Kolla upp ifall din bostad uppfyller kravet för grönt bolån innan du besöker banken. Du kan få ränterabatt på både villa, bostadsrätt och fritidshus hos många banker. Men för att banken ska kunna bevilja ett grönt bolån krävs en energideklaration som visar bostadens energiklass.

    Du som saknar din energideklaration kan beställa en på boverket.se för att se ifall din bostad uppfyller kraven för energiklass A eller B, det finns också vissa banker som godkänner energiklass C. Det kostar dock att beställa en energideklaration och det finns ingen uppgift om priser på boverkets hemsida.

    Andra godkända certifieringar kan också vara att bostaden är svanenmärkt eller att den har guld- eller silvercertifiering via Sweden Green Building Council.
  10. Skriftligt besked: Kräv ett skriftligt besked där man tydligt ser din ränterabatt och hur länge den gäller. Var uppmärksam på ifall du blir erbjuden en tidsbegränsad rabatt. Kräv minst 12 månader på din ränterabatt.
Förhandla ränta på bolån

Vad är en rimlig ränta på bolån? 

Allt som är lägre en bankens listränta är givetvis bra, men du som har en god kreditvärdighet och sköter din ekonomi bör kräva att få minst bankens snittränta. Men det är svårt att svara på vad som är en rimlig ränta på bolån då detta är individuellt.

Du som har en god kreditvärdighet och låg skuldsättning sett till bostadens värde kan mycket väl få en lägre ränta än snitträntan. Att våga förhandla och vara beredd att byta bank gör också att du kan få en lägre ränta än genomsnittet.

Hur mycket kan man pruta på bolåneräntan

Det är högst individuellt hur mycket du kan pruta på bolåneräntan. Det som styr räntan för dig som kund är vilken risk du är för banken, ju lägre risk du är för banken desto bättre ränta kan du bli erbjuden. En person med låg kreditvärdighet och hög skuldsättning kommer få det tufft att förhandla ner räntan hos banken. Du med god ekonomi och låg skuldsättning kan givetvis vara tuffare i en förhandling och kräva en bättre ränterabatt.

Men vad är rimligt? Att få bankens snittränta är rimligt ifall du har en god och stabil ekonomi. Då har du fått en ränta på bolånet som den genomsnittliga svensken har. Du kan ju enkelt räkna ut ränterabatten genom att ta listräntan minus snitträntan, du hittar dessa uppgifter längre ner. Vi uppdaterar dessa uppgifter fort banken ändrat sina räntesatser.

Räkna ut ränterabatt

Det är enkelt att räkna ut sin ränterabatt. Du tar bara bankens listränta minus deras snittränta och sen har du fått fram din ränterabatt. Du kan längre ner i artikeln hitta alla bankers listränta och snitt ränta och räkna ut detta själv.

Exempel: Nordea har en listränta på 5,99 % och en snittränta på 4,93 % på sin 3 månaders ränta (rörlig). Ifall du tar 5,99 % – 4,93 % får du skillnaden på 1,06 %. Den genomsnittliga ränterabatten hos Nordeas kunder har alltså 1,06 % i ränterabatt.

Min egna förhandling hos banken

Jag själv är kund hos Nordea och fick ett samtal från min bankman angående min tjänstepension, han ville boka in ett möte och diskutera flytt av min pension. När han ringde berätta jag även att jag ville förhandla min bolåneränta, något som jag ansåg viktigt att göra innan jag flyttar över min pension till banken.

När jag kommer till banken går vi igenom min personliga ekonomi och bankmannen är givetvis intresserad utav att få en överblick. Här vill givetvis banken försöka sälja fler tjänster och flytta både försäkringar och andra lån som jag har. Men på dagens möte väljer jag att enbart flytta min tjänstepension och förhandla om räntan.

Vi börjar med en genomgång om vart min tjänstepension och han visar vart den ligger idag och hur jag ligger investerad. Jag får reda på att min tjänstepension ligger investerad med väldigt låg risk. Jag väljer i detta skedet att flytta min tjänstepension till Nordea pension, men jag avbryter bankmannen och säger att jag vill förhandla om min bolåneränta innan jag jag påbörjar en flytt. Jag Har sen tidigare en ränterabatt på 0,9 under listräntan. Min bankman erbjuder mig en ränta på 4,79 %, vid mötet ligger listräntan på 5,99 och då blir ränterabatten 1,2. Jag säger då bestämt till bankmannen att jag blir nöjd med 4,70 % och får då som svar att den bästa bolåneräntan han kan erbjuda är 4,74 %. Jag accepterar erbjudanden och flyttar min pension. Jag hade säkert kunnat förhandla hårdare, men samtidigt har jag amorteringsfritt bolån hos banken och en flytt av bolån är inget jag vill göra.

  • Bostadens värde: 2 200 000 kr (inköpspris)
  • Bolånets storlek: 1 700 000 kr
  • Min årsinkomst: 540 000 kr
  • Erbjuden ränterabatt: 1,20
  • Ränterabatt efter lite prutande: 1,25
  • Bindningstid: 3 månader (rörlig)
  • Överflyttad tjänstepension: 150 000 kr

Skillnaden mellan Nordeas listränta och snittränta vid förhandlingen låg på 1,06.

Nyhet! Nu kan du jämföra bolån via Lendo

Lendo
Jämför erbjudanden från flera banker
Hitta lägsta bolåneräntan
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande
Endast en kreditupplysning (UC)

Bankernas marginal på bolån

Varje kvartal presenterar Finansinspektionen bankernas bolånemarginal på sin webbplats. Dessa siffror vill man visa för konsumenterna för att ge bolånekunder mer insyn i bankernas ekonomi. Finansinspektionen skriver att kunderna ofta har ett informationsunderläge och via mer transparent information kan man minska detta underläge. Att förstå bankernas marginaler och hur mycket de tjänar på dig som kund är värdefull information att ha med sig in i förhandlingen.

I de senaste kvartalet kan vi se att bankernas bolånemarginal ökat upp till 0,59 % från sin botten på 0,41 %. I grafen kan vi också se att bankernas bästa tid var under 2018 då marginalen toppade på 1,71 %.

Bolånemarginalen visar hur mycket banken tjänar på sina bolån.

Exempel:
Betalar du 3 % i bolåneränta och bankens kostnad för att finansiera ditt bolån är 2 % blir bolånemarginalen 1 %.

Förhandla bolån med hjälp av listränta och snittränta

Varje månad publicerar bankerna sina listräntor och snitträntor. En listränta är bankens ordinarie ränta utan rabatt, och snitträntan visar vad den genomsnittliga svensken fått i ränta på sina bolån. Detta är den bästa statistiken att tillgå när man ska förhandla bolån.

Bankens ordinarie ränta

3 mån1 år2 år3 år5 år
Nordea5,99 %4,99 %4,64 %4,44 %4,19 %
Danske Bank5,79 %4,89 %4,59 %4,09 %3,99 %
Skandia5,54 %5,19 %4,74 %4,54 %4,35 %
SBAB Bank5,02 %4,77 %4,31 %4,13 %3,96 %
SEB5,99 %4,99 %4,64 %4,44 %4,19 %
Swedbank5,94 %4,99 %4,64 %4,42 %4,19 %
Länsförsäkringar5,94 %4,94 %4,64 %4,40 %4,19 %
Handelsbanken 5,94 %4,94 %4,64 %4,39 %4,18 %
ICA Banken5,44 %4,94 %4,43 %4,35 %4,37 %
Hypoteket4,76 %4,65 %4,13 %3,98 %3,81 %
Stabelo4,74 %4,52 %3,94 %3,88 %3,75 %
Landshypotek Bank5,00 %4,84 %4,29 %4,22 %4,06 %
IKANO Bank5,28 %4,65 %4,16 %4,07 %4,07 %
Uppdaterad: 2024-04-15

Genomsnittliga räntor

3 mån1 år2 år3 år5 år
Nordea4,90 %4,68 %4,12 %3,98 %3,71 %
Danske Bank4,67 %4,82 %3,83 %3,78 %3,61 %
Skandia4,63 %4,40 %3,88 %3,73 %3,63 %
SBAB Bank4,74 %4,57 %3,96 %3,79 %3,65 %
SEB4,78 %4,43 %3,88 %3,67 %3,45 %
Swedbank4,81 %4,66 %4,18 %3,96 %3,72 %
Länsförsäkringar4,69 %4,36 %4,15 %3,97 %4,00 %
Handelsbanken 4,75 %4,60 %4,01 %4,05 %3,83 %
ICA Banken4,90 %4,35 %3,76 %--
Hypoteket4,80 %-4,64 %3,96 %3,67 %
Stabelo4,74 %4,61 %3,94 %3,76 %3,77 %
Landshypotek Bank4,74 %4,36 %3,81 %3,64 %3,55 %
IKANO Bank4,71 %4,19 %3,91 %3,70 %-
Uppdaterad: 2024-04-15

Jämför olika banker inför förhandlingen

Första steget är alltså att avgöra om bolånet ska vara rörligt eller bundet, eller en mix av detta. Därefter är det bra att se över vilka faktorer som kan påverka bolåneräntan (se listan ovan). Till sist kan en jämförelse ske mellan flera olika bolånebanker. 

Kom ihåg att bolånet inte behöver tecknas hos den bank som gett lånelöfte. Det är lätt att fortsätta bolåneprocessen med denna bank men en jämförelse av räntenivån bör alltid ske. Det kan nämligen skilja stort mellan de olika alternativen.

Förhandla räntan via en bolåneförmedlare

Enklaste sättet att förhandla om bolåneräntan är att gå via en bolåneförmedlare. En tjänst som kan användas oavsett om lånelöfte, nytt bolån eller omförhandling av bolånet önskas. Vi rekommenderar Lendo.se ifall du ska förhandla räntan på ditt bolån. Här kan du helt kostnadsfritt och utan förbindelse få hjälpa att förhandla bankernas bolåneräntor.

Det sker på följande sätt:

  1. Ansökan skickas in 
    En ansökan skickas in via låneförmedlarens hemsida. I ansökan anges information om bostaden (ej vid lånelöfte), personnummer, inkomst och annan information om den egna ekonomin. 
  2. Kompletterande uppgifter
    En bolånehandläggare kommer nu att kontakta dig för att få kompletterande uppgifter. Bland annat kan önskemål om rörlig eller bunden ränta nämnas. 
  3. Kreditupplysning
    Låneförmedlaren tar en kreditupplysning och sänder därefter ansökan vidare till anslutna bolånebanker. Dessa får därmed ta del av ansökan, kreditupplysningen och personens åsikter kring bolånet. 
  4. Erbjudande
    Bolånebankerna ger vanligtvis svar inom ett par bankdagar. I svaret anges vilken rörlig respektive bunden ränta som erbjuds utifrån den ansökan som skickats in. 
  5. Frivilligt att teckna bolån
    Att jämföra, och ansöka om, bolån eller lånelöfte via bolåneförmedlare är aldrig bindande. En jämförelse kan därmed ske för att se vilken ränta bankerna skulle kunna erbjuda. Har du redan ett bolån idag kan en jämförelse vara bra att se om bolånet eventuellt bör flyttas till en bank med lägre ränta. 

Bästa bolåneförmedlaren 2024

9 bolåneaktörer
Lendo

Lendo.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du enkelt kan jämföra bolån och ta emot erbjudanden från upp till nio olika banker. Med en personlig handläggare vid din sida får du hjälp genom hela processen. Kom ihåg, du har alltid möjlighet att tacka nej till alla erbjudanden om de inte möter dina förväntningar. Oavsett om det gäller att omförhandla dina befintliga bolån för att sänka räntan, eller om du behöver ett nytt lån eller lånelöfte för att finansiera en ny bostad, är Lendo redo att hjälpa dig.

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Besök Lendo.se

9 bolåneaktörer
Compricer bolån

Compricer.se kan hjälpa dig att förhandla din bolåneränta hos upp till 9 banker. Du kan via Compricer även få hjälp med lånelöfte, flytta bolån eller ansöka om nytt lån till en bostad du är intresserad av.

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Besök Compricer.se

4 bolåneaktörer
Lånekoll bolån

Lånekoll.se kan hjälpa dig att förhandla din bolåneränta hos upp till 9 banker. Du kan via Compricer även få hjälp med lånelöfte, flytta bolån eller ansöka om nytt lån till en bostad du är intresserad av.

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Nordax Bank och Bluestep.

Besök Lånekoll.se

Kom ihåg att förhandla dina bolån varje år

Förutsatt att ett bolån tecknas med rörlig ränta bör en jämförelse ske mellan olika bolånebanker en gång per år. Kontrollera vilken aktuell ränta som du har på bolånet och kontakta därefter ett par banker för att se om de kan erbjuda lägre nivå. Det kallas för att ”omförhandla” bolånet och kan enkelt ske med hjälp av bolåneförmedlare. 

Är bolånet på ett större belopp räcker det med en mindre skillnad i räntesatsen för att det ska vara värt att flytta bolånet till en annan bank.

Att jämföra blir extra viktigt när belåningsgraden kommer under 60 %. Detta utifrån att flera av de bolåneaktörer som erbjuder lägst bolåneränta har som krav att belåningsgraden inte får vara högre än den nivån. Exempelvis har Stabelo krav att belåningsgraden maximalt får vara på 60 %. 

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.