Hypoteket bolån

Hypoteket bank har både nöjda kunder och låga räntor. Men vilka fördelar och nackdelar finns det med att flytta sitt bolån till Hypoteket. Vi har granskat banken och här kommer vårt omdöme.

  • Max 75 % i belåningsgrad godkänns
  • Enligt Trustpilot Sveriges nöjdaste kunder
  • Jämförelse av deras boräntor
  • Vårt omdöme om Hypoteket
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Bäst när du ska jämföra bolån 2024

Med endast en kreditupplysning kan du jämföra bolåneräntor hos upp till 9 banker. Ansök hos Lendo.se och förhandla ner din bolåneränta idag.

  • Nytt bolån, lånelöfte & omförhandling
  • 9 anslutna banker inom bolån
  • Bolån med betalningsanmärkning
  • Personlig handläggare
  • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Hypoteket är en bolåneaktör på den svenska marknaden som blivit allt mer omtalad och populär bland svenska folket. När vi kollar på Trustpilot.com har banken ett väldigt positivt omdöme och ett betyg på hela 4,6/5 av totalt 2 438 omdömen. För att kunna ansöka om ett bolån hos Hypoteket krävs dock att du har 25 % i kontantinsats istället för de 15 % som andra banker har som krav. Du som redan har en bostad får då inte ha en belåningsgrad som överstiger 75 % av bostadens marknadsvärde.

Lånebelopp: 200 000 – 9 500 000 kr
Löptid:1 – 30 år
Belåningsgrad:Upp till 75 % av bostadens värde
Betalnings­anmärkning: Accepteras inte
Uppläggningsavgift: 0 kr
Låneskydd:Ja, 4 % premie av fakturabeloppet/mån
Ålderskrav:18 år eller äldre
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Ja
Aviavgift:0 kr
Inkomstkrav:Varierar
Svarstid:5 arbetsdagar
Betalningsfria månader:Nej
Minsta kontantinsats:25 % av bostadens värde
Betyg på Trustpilot: 4,6/5
Lendo
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Vårt omdöme om Hypoteket

Storlek på lånet ★★★ Du kan endast låna 75 % av bostadens värde, vilket vi ser som negativt jämfört med andra bolåneaktörer där möjligheten finns att låna upp till 85 % av bostadens värde. Detta är dock ett skäl till att kunna hålla lägre bolåneräntor jämfört med sina konkurrenter.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från kunder indikerar att banken är tydliga med vilka avgifter som tillkommer vid ett nytt, eller vid en flytt av ett befintligt bolån. Hypoteket har inga uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter.

Ränta ★★★★ På deras hemsida kan du se din ränta direkt utan bolåneförhandling genom att skriva in värdet på bostaden och sedan välja hur storleken på ditt bolån. Välj sedan bindningstid och se räntan direkt utan att behöva förhandla.

Räntebindningsperiod ★★ En stor nackdel är att man endast kan binda sitt bolån på 1, 3 och 5 år. Skulle vi befinna oss i ett ränteläge där bolåneräntorna är låga vill man ju ha möjligheten att kunna binda på exempelvis 10 år som de flesta andra banker erbjuder.

Krav för att bevilja ★★★★ Hypoteket godkänner bolån från personer utan fast anställning om det gäller flytt av ett befintligt bolån.

Kundservice ★★★ Finns tillgängligt via både chatt, email och telefon. Det finns inte något kontor du kan besöka, Hypoteket har valt den här strategin för att sänka kostnaderna

Kundomdömen ★★★★ Hypoteket.se har fått betyget 4.6/5 på Trustpilot, vilket är väldigt bra. Flera kunder skriver att det är både smidigt och enkelt att föra över sitt bolån till banken.

Slutsats ★★★★ Ett mycket bra bolån som passa bra för er som redan har ett bolån men inte är nöjd med räntan. Minus får Hypoteket eftersom dom inte erbjuder nya bolån, utan bara flytt av befintliga lån.

Löptid ★★★ Löptiden på deras bolån uppgår till maximalt 30 år, jämfört med traditionella utgivare av bolån som erbjuder 30 – 50 år. Vi sätter därför ett lägre betyg på deras återbetalningstid.

Bolåneräntor och kostnader

Den största kostnaden som är relaterad till Hypoteket bolån är räntekostnaden för lånet av kapitalet. Hur mycket du behöver betala varje månad i räntekostnader beror på hur stort ditt lån är. Till skillnad från många andra aktörer så tillkommer inte någon uppläggningsavgift, aviavgift eller annan avgift för Hypotekets bolån.

Aktuella bolåneräntor

Här nedanför kan du se de olika löptiderna som går att teckna hos Hypoteket. Denna bank har inga fasta listräntor, du kan på deras hemsida skriva in bostadsvärdet och storleken på ditt bolån och se direkt vilken ränta du kommer få. Du kan inte förhandla ner din ränta hos Hypoteket, utan den är fast och går inte att påverka.

BindningListräntaSnittränta
Rörlig4,86 %4,85 %
1 år4,65 %-
3 år3,88 %3,79 %
5 år3,71 %3,74 %
Uppdaterad: 2024-03-15

SvD Näringsliv varnar om hypoteket

Cecilia Blomqvist, jurist på oberoende Konsumenternas bank har i en artikel på SvD Näringsliv granskat baksidorna hos 3 olika uppstickare som erbjuder bolån på den svenska marknaden – och Hypoteket är en av dessa tre. Den kritik som hon ger till Hypoteket är att banken erbjuder sina kunder en för kort löptid på sina bolån jämfört med andra svenska banker.

Hon skriver att man som låntagare kan hamna i en dum sits den dagen lånet löper ut, exempelvis att man är arbetslös och inte har tillräckligt hög inkomst för att kunna förlänga lånet eller byta bank. Hon menar då att man kan behöva tvingas sälja sin bostad och riskera att bli bostadslös.

Det är klart att jag delar hennes synpunkter vad gäller löptiden på bolånen. Men jag tycker det är fel att gå ut och ”varna” om Hypoteket p.g.a deras löptid som idag ligger på 30 år kontra traditionella utgivare av bolån som erbjuder löptider på 30 – 50 år. Min personliga åsikt är att man inte ska vara orolig för att välja Hypoteket som bolånekund. Vad som händer om 30 år är inget du ska oroa dig över idag, och du hinner säkert byta bank under denna period oavsett.

Hur fungerar Hypotekets bolån

Vanligtvis tar du ett bolån samtidigt som du köper en ny fastighet eller bostadsrätt. Då behöver du lånet på tillträdesdagen, vilket är den dagen då du tar över lägenheten eller villan du har köpt. Du kan också ta ett bolån för ett hus eller bostadsrätt som du redan äger, t.ex. om du vill bygga ut eller renovera. Du kan också flytta ett bolån som du redan har hos en bank. Då kan man säga att du tar ett nytt bolån hos den nya långivaren, i detta fall.

Hypoteket och använder pengarna till att betala tillbaka bolånet hos den gamla banken. Räntan kostnaden som du betalar för att få låna pengar till din bostad. Om du exempelvis lånar en miljon kr och räntan är 1.5% så betalar du 15.000 kr (1.5% av 1 miljon kr) per år, vilket motsvarar 1.250 kr per månad. Banken skickar en faktura på räntan månadsvis av till dig under tiden du bolånet.

Vem kan ta ett bolån hos Hypoteket?

Hypoteket bolån är till för den som har ett befintligt bolån hos en annan bank, men inte är nöjd med räntan som den nuvarande banken erbjuder. Hypoteket lånar både ut till fastigheter (småhus / villa / fritidshus) och till bostadsrätter i äkta bostadsrättsföreningar. Dom lånar inte ut till ägarlägenheter, kommersiella fastigheter, exempelvis hyresfastigheter eller lantbruksfastigheter.

För tillfället kan du inte ta ut ett nytt bolån hos Hypoteket, utan det går bara att flytta över ett redan existerade lån från en annan bank. Om personlig kontakt med en bankman är viktigt för dig kanske inte Hypoteket är rätt bank för dig. Bristen på lokala kontor är det som dock gör att Hypoteket kan ha en så låg ränta.

Hypotek ger också ut lånelöften om du planerar att köpa en ny bostad och vill få en uppskattning av hur mycket du kan låna av oss. Vi ger ut bolån både för bostadsrätter och för småhus (villor, fritidshus, radhus).

Lendo
9 anslutna banker inom bolån
Egen handläggare hela vägen
Lånelöfte, omförhandling & nytt bolån
Tjänsten är gratis & ej bindande

Anslutna banker: SBAB, Skandia, Hypoteket, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, Nordax Bank, Marginalen Bank, SVEA och Bluestep.

Krav på amortering

Som alla aktörer som ger ut bolån på den svenska marknaden följer Hypoteket de krav som finns hos Finansinspektionen. Om du tagit ditt bolån efter 1 juni 2016 kommer banken kräva att du amorterar 2 % av lånebeloppet årligen om din belåningsgrad är över 70%. Är din belåningsgrad mellan 50 – 70 % kräver banken en amortering på minst 1 %.

Från och med mars 2018 måste du amortera 1 % extra på ditt bostadslån ifall det överstiger 4,5 gånger hushållets totala inkomster före skatt. Sammanlagt kan det innebära att du måste amortera upp till tre procent av lånebeloppet varje år.

Om du har en belåningsgrad under 50% gäller amorteringsfrihet.  

Kontaktuppgifter

Företag: Hypoteket Bolån Sverige AB
Adress: Barnhusgatan 20
Postadress: 111 23 Stockholm
Org.nr: 556928-1156
Telefon: 010-150 70 00
E-post: [email protected]
Hemsida: www.hypoteket.se

Facebook

Finansinspektionen

Öppettider

Måndag – fredag: 08.00 – 18:00
Lördag & söndag: Stängt

Vanliga frågor och svar

Kan jag förhandla räntan hos Hypoteket?

Det är tyvärr inte möjligt att förhandla ner räntan hos Hypoteket. De bolån bostadskreditinstitutet erbjuder är redan färdigförhandlade till bästa möjliga ränta.

Är hypoteket en bank?

Hypoteket är ett bostadskreditinstitut och inte en bank. Den stora skillnaden är att Hypoteket enbart ägnar sin verksamhet till belåning av bostäder. Du kan exempelvis inte öppna ett sparkonto eller ansöka om ett kreditkort hos Hypoteket, vilket du kan göra hos en traditionell bank.

Källhänvisning

www.hypoteket.se
Allmänn information om deras bolån

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer