Hypoteket bolån

Utmanare på bolånemarknaden

Jämförelse av deras boräntor

Vårt omdöme om banken

Fördelar & nackdelar

Hypoteket bolån

Hypoteket bank har både nöjda kunder och låga räntor. Men vilka fördelar och nackdelar finns det med att flytta sitt bolån till Hypoteket. Vi har granskat banken och här kommer vårt omdöme.

Endast bostadsrätt & hus

Endast 75 % i belåningsgrad

Enligt Trustpilot Sveriges nöjdaste kunder

Lånebelopp:200 000 – 9 500 000 kr
Belåningsgrad:Upp till 75 % av bostadens värde
Betalnings­anmärkningar:Accepteras inte
Effektiv ränta:1.15 – 1,75 %
Uppläggningsavgift:1 850 kr
Löptid:Upp till 30 år
Ålderskrav:18 år eller äldre
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Nej
Aviavgift:20 kr
Inkomstkrav:Varierar
Svarstid:5 arbetsdagar
Betalningsfria månader:Nej
Minsta kontantinsats:25 % av bostaden värde
Betyg på Trustpilot:4,7

Hur bra är Hypoteket bolån jämfört konkurrenterna?

Storlek på lånet ★★★ Hypoteket bolån låter kunder låna upp till 75% av bostadens värde. Vilket inte är bäst i klass jämfört andra aktörer som har möjlighet att låna ut upp till 85% av bostadens värde. Dock brukar då ränta också bli desto högre.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från kunder indikerar att Hypoteket är tydliga med vilka avgifter som tillkommer vid ett nytt, eller vid en flytt av ett befintligt bolån. Hypoteket har inga uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter.

Ränta ★★★★ Hypoteket bolån har samma ränta för alla kunder, en rörlig ränta på, just nu 1,35 på ett års sikt, vilket är betydligt bättre än vad bankerna kan erbjudan innan rabatter.

Krav för att bevilja ★★★★ Hypoteket godkänner bolån från personer utan fast anställning om det gäller flytt av ett befintligt bolån. Just nu ger inte Hypoteket ut nya bolån.

Kundservice ★★★ Finns tillgängligt via både chatt, email och telefon. Det finns inte något kontor du kan besöka, Hypoteket har valt den här strategin för att sänka kostnaderna

Kundomdömen ★★★★ Hypoteket har ett betyg om 4.7 på Trustpilot, vilket är väldigt bra. Flera kunder skriver att det är både smidigt och enkelt att föra över ett bolån från en bank till Hypoteket.

Slutsats ★★★★ Ett mycket bra bolån som passa bra för er som redan har ett bolån men inte är nöjd med räntan. Minus får Hypoteket eftersom dom inte erbjuder nya bolån, utan bara flytt av befintliga lån.

Reporäntan heter numera styrränta

Hur mycket kostar Hypoteket bolån?

Den största kostnaden som är relaterad till Hypoteket bolån är räntekostnaden för lånet av kapitalet. Hur mycket du behöver betala varje månad i räntekostnader beror på hur stort ditt lån är. Räntan hos Hypoteket är 1.35%, ett lån på 1 000 000 skulle därför kosta 13 500 per år, uppdelat på 12 månader. Till skillnad från många andra aktörer tillkommer inte någon uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter för Hypotekets bolån. För att du enklare ska förstå hur ett bolån fungerar har vi tagit fram ett exempel nedanför.

Hur fungerar Hypotekets bolån

Vanligtvis tar du ett bolån samtidigt som du köper en ny fastighet eller bostadsrätt. Då behöver du lånet på tillträdesdagen, vilket är den dagen då du tar över lägenheten eller villan du har köpt. Du kan också ta ett bolån för ett hus eller bostadsrätt som du redan äger, t.ex. om du vill bygga ut eller renovera. Du kan också flytta ett bolån som du redan har hos en bank. Då kan man säga att du tar ett nytt bolån hos den nya långivaren, i detta fall.

Hypoteket och använder pengarna till att betala tillbaka bolånet hos den gamla banken. Räntan kostnaden som du betalar för att få låna pengar till din bostad. Om du exempelvis lånar en miljon kr och räntan är 1.5% så betalar du 15.000 kr (1.5% av 1 miljon kr) per år, vilket motsvarar 1.250 kr per månad. Banken skickar en faktura på räntan månadsvis av till dig under tiden du bolånet.

Vem kan ta ett bolån hos Hypoteket?

Hypoteket bolån är till för den som har ett befintligt bolån hos en annan bank, men inte är nöjd med räntan som den nuvarande banken erbjuder. Hypoteket lånar både ut till fastigheter (småhus / villa / fritidshus) och till bostadsrätter i äkta bostadsrättsföreningar. Dom lånar inte ut till ägarlägenheter, kommersiella fastigheter, exempelvis hyresfastigheter eller lantbruksfastigheter.

För tillfället kan du inte ta ut ett nytt bolån hos Hypoteket, utan det går bara att flytta över ett redan existerade lån från en annan bank. Om personlig kontakt med en bankman är viktigt för dig kanske inte Hypoteket är rätt bank för dig. Bristen på lokala kontor är det som dock gör att Hypoteket kan ha en så låg ränta.

Hypotek ger också ut lånelöften om du planerar att köpa en ny bostad och vill få en uppskattning av hur mycket du kan låna av oss. Vi ger ut bolån både för bostadsrätter och för småhus (villor, fritidshus, radhus).

Krav på amortering

Som alla aktörer som ger ut bolån på den svenska marknaden följer Hypoteket de krav som finns hos Finansinspektionen. Om du tagit ditt bolån mellan 1 juni 2016 och 1 mars 2018 så kommer banken kräva att du amorterar 1% av lånebeloppet årligen om din belåningsgrad är över 50%. Är din belåningsgrad under 50% kräver banken ingen amortering.

Om du tar tagit ett bolån efter 1 mars 2018 behöver du amorterar ytterligare 1% årligen, utöver amorteringskravet baserat på belåningsgrad, om din skuldkvot överstiger 450%. Skuldkvot är alltså hur stora dina totala bolån är i förhållande till din årliga bruttoinkomst. Så om du har över 50% belåningsgrad och en skuldkvot över 450% kommer Hypoteket kräva en amortering på 2%. 

Om du har en belåningsgrad under 50% men en skuldkvot över 450% kommer Hypoteket fortfarande kräva att du amorterar 1% årligen. 

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer