Hitta bästa privatlånet 2024

Här kan du jämföra privatlån och hitta den långivare som erbjuder lägst ränta och bäst villkor. Se vilka krav långivarna har på den som ansöker och vad du ska tänka på innan du väljer att låna.

 • Jämför räntor och avgifter
 • Samla flera lån till ett
 • Vad man ska tänka på
 • Vart hittar man bästa privatlånet
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Via låneförmedlaren Lendo kan du enkelt jämföra privatlån hos de största bankerna och långivarna på marknaden och hitta det bästa privatlånet. Lendo samarbetar med stora banker som SwedbankSEBIKANOMarginalen bank & ICA banken m.fl.

 • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
 • Erbjudanden från upp till 41 långivare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet (jämfört med t.ex. bostadslån där bostaden är säkerheten) där låntagaren kan använda pengarna till vad som helst (vanligast är till konsumtion).

Privatlån kan även användas för att samla ihop sina befintliga lån (s.k. samlingslån) med syftet att sänka sina räntekostnader och få bättre lånevillkor.

De som tar ett privatlån behöver betala tillbaka det under en viss löptid, som man själv väljer vid låneansökan. Löptiden för privatlån kan vara mellan 1 till 18 år. Ett större lån kan t.ex. upplevas mer hanterbart om man väljer en lång löptid. Har man de ekonomiska förutsättningar kan man betala av hela (eller stora delar av) lånet när som helst – man behöver alltså inte vänta till löptidens slut.

Jämför privatlån 2024

Här nedanför kan du hitta information om avgifter, räntor och andra krav som långivare och banker ställer på dig som låntagare.

Populär
Lendo (förmedlare) logga
★★★★★ 4.8/5
  • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
  • 41 långivare anslutna
  • Kostnadsfritt & ej bindande
  • Sveriges största låneförmedlare

Du kan låna

10 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

4,70 – 33,75 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

Zmarta (låneförmedlare) logga
★★★★★ 4.5/5
  • 4,6 / 5 i betyg hos Trustpilot
  • Endast 1 kreditupplysning (UC)
  • Samla dyra lån och krediter
  • Upp till 35 banker och långivare

Du kan låna

5 000  – 600 000 kr

Effektiv ränta

5,03 – 30,40 %

Löptid

1 – 20 år

Utbetalning

1 – 3 dagar

Snabb utbetalning
Bank Norwegian (privatlån) logga
★★★★★ 4.5/5
  • Låna från 5 000 kr
  • Samla dina lån
  • Låna utan säkerhet
  • Över 1 miljon kunder!

Du kan låna

5 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

8,61 – 29,07 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

1 – 2 dagar

Marginalen bank (privatlån) logga
★★★★★ 4.0/5
  • Välkänd svensk bank
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Enkel och snabb låneansökan
  • Privatlån, samlingslån, bolån & omstartslån

Du kan låna

25 000 – 500 000 kr

Effektiv ränta

6,68 – 20,49 %

Löptid

2 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

COOP privatlån logga
★★★★★ 4.0/5
  • 1 % lägre ränta som COOP medlem
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Räntegaranti
  • Låneindikator (Hur mycket kan du låna)

Du kan låna

15 000 – 500 000 kr

Effektiv ränta

5,33 –  23,86 %

Löptid

2 – 15 år

Utbetalning

1 – 2 dagar

Återbetalningsförmågan bedömas av långivaren

Privatlån har högre risk än t.ex. ett bostadslån eftersom långivaren (borgenären) som sagt inte har någon säkerhet för lånet. Är det så att låntagaren (gäldenären) inte har tillräcklig återbetalningsförmåga och helt enkelt inte kan betala sin skuld så har alltså långivaren ingen tillgång (säkerhet) som de kan ta som kompensation för den uteblivna betalningen.

Långivaren behöver därmed försöka bedöma låntagarens återbetalningsförmåga innan de eventuellt beviljar lånet. Det finns större möjligheter att få ett privatlån beviljat om man har en ordnad ekonomi med fast inkomst.

Vid en låneansökan brukar det tas en kreditupplysning (UC) så att låntagaren får all den information de behöver (personens inkomst, kreditvärdighet, samt personens historik kring lån och andra kreditupplysningar).

Vad är skillnaden mellan privatlån och blancolån?

Det enkla svaret är att det inte finns någon skillnad – privatlån och blancolån betyder samma sak.

Privatlån är ett nyare begrepp, och benämningen blancolån är helt enkelt något gammalt som lever kvar än idag. När man pratar om konsumtionslån brukar det alltså numera benämnas som privatlån.

Dessa två begrepp syftar alltså på lån utan säkerhet där låntagaren kan välja fritt vad pengarna ska användas till.

Vad kan man låna till med privatlån?

Det är helt och hållet upp till en själv vad privatlånet ska användas till.

Men det vanligaste är att privatlån används för olika former av konsumtion. Det kan t.ex. handla om att bekosta resor, bil- eller båtköp, eller renoveringar i hemmet. Vissa väljer även att använda privatlån för att kunna ha råd med en kontantinsats vid köp av en bostad.

Privatlån kan även användas i de situationer när man får en stor och plötslig utgift som inte kan täckas av den buffert man förhoppningsvis har sparat ihop till innan.

Detta lån har kort sagt en stor flexibilitet i dess användningsområden eftersom man helt enkelt inte behöver redovisa för någon vad pengarna ska användas till.

Vad krävs för att ta ett privatlån?

Vill du ta ett privatlån krävs det att du uppfyller ett par grundvillkor.

 • Minst 18 år gammal
 • Vara folkbokförd och skriven i Sverige i minst 1 år
 • Ha en fast inkomst (minst 120 000 kronor per år)
 • Skuldfri från Kronofogden i minst 6 månader

Detta är som sagt grundkraven – och det kan därmed hända att vissa banker och långivare har andra villkor som du behöver uppfylla för att de ska bevilja din låneansökan. Kolla därför upp vad som gäller för de långivare som känns intressanta för dig.

Vilka fördelar och nackdelar har privatlån?

Privatlån har likt andra typer av lån både fördelar och nackdelar.

Vi vill poängtera att det aldrig är en bra idé att låna mer pengar än vad man faktiskt har behov av. Ifall det är möjligt ska man helst undvika att skuldsätta sig överhuvudtaget eftersom det alltid blir dyrare i slutändan att finansiera sina köp genom lån.

Fördelar med privatlån

 • Valfritt användningsområde för pengarna
 • Låneprocessen är snabb och smidig
 • Passar att använda som samlingslån för att få bättre ränta

Nackdelar med privatlån

 • De har hög ränta
 • De kan ha dolda avgifter
 • Möjliggör högre konsumtion än vad man har råd med

Vilka lånevillkor och ränta får man på lånet?

Lånets villkor och ränta kan variera stort mellan olika aktörer och vilka ekonomiska förutsättningar man själv har.

Räntan på privatlån är vanligtvis från 3% och uppåt till ca 30%. Det finns dock reglerat enligt lag att räntan som högst får vara 40 procentenheter över Riksbankens referensränta för att förhindra alldeles för höga räntor.

Ett privatlån är som sagt ett lån utan säkerhet, och det innebär en högre risk för långivaren. Detta kompenseras genom att de tar ut en högre räntan så att de ska kunna täcka eventuella kreditförluster som uppstår, och ändå tjäna på det.

De slutgiltiga villkoren och räntan man får på sitt lån beror på hur bra kreditvärdighet man har. Vid en låneansökan görs i princip alltid en personlig bedömning som avgör om ansökan ska beviljas eller ej (samt lånets villkor). De faktorer som spelar roll i bedömningen är t.ex. inkomster, utgifter, och ens livssituation – och det gör att långivaren kan bestämma hur hög risk man bedöms vara.

En bra idé är därför att jämföra lån och långivare innan man tar sitt slutgiltiga beslut kring var man ska skicka in sin låneansökan. Detta gör att man kan vara säker på att få den lägsta räntan och de bästa lånevillkoren utifrån ens egna situation. På Lånen.se kan du enkelt jämföra privatlån och hitta den långivare som just nu har det bästa erbjudandet.

Hur mycket får man låna med ett privatlån?

Det varierar – dels mellan olika långivare men även vilka ekonomiska förutsättningar man själv har.

De flesta långivare erbjuder privatlån mellan 10 000 kronor upp till 500 000 kronor. Men detta innebär inte per automatik att man kommer beviljas det lån man söker, utan långivaren gör som sagt en personlig bedömning vid granskning av alla låneasökningar – så att de kan bedöma personens återbetalningsförmåga.

Personer med en ordnad ekonomi med fast anställning har därmed en större sannolikhet att få sin låneansökan beviljad (och har generellt sett vanligtvis möjlighet att låna större summor), jämfört med någon annan person som kanske har mycket lån sen tidigare och en låg inkomst.

Utan inkomst (eller väldigt låg) kan det därmed vara väldigt vårt att få ett privatlån beviljat. Har man med sig en medsökande eller borgensman kan chanserna öka stort att få det lån man har ansökt om.

Varför bör man jämföra innan man tar ett lån?

Det korta svaret är att det kan hjälpa dig att få en betydligt lägre lånekostnad.

Lånens ränta och de olika villkoren som erbjuds på privatlån kan som sagt variera en hel del mellan marknadens alla olika långivare, och påverkas dessutom av varje enskild persons ekonomiska förutsättningar.

Jämför man långivare kan man sortera bort de dyraste alternativen och därmed spara stora summor. Det finns flertalet tjänster som listar alla långivare utifrån de olika parametrarna man matar in, och därefter kan man välja fritt vilken man känner passar en själv bäst.

Det finns även s.k. låneförmedlare – och dessa skickar iväg din ansökan till massor av långivare samtidigt. Du får då svar från många banker och kreditinstitut och får en bra överblick gällande vilka villkor de kan erbjuda dig. Detta kan spara mycket pengar men framförallt är det ett tidseffektivt sätt att kolla runt bland de olika aktörerna. Dessutom tas det endast 1 kreditupplysning (UC) vilket också är en jättestor fördel med dessa tjänster.

Rekommendationen är därför att verkligen jämföra mycket och ordentligt om man funderar på att låna pengar – så att man kan hitta det mest prisvärda alternativet på marknaden.

Finns det privatlån utan UC?

Ja, det finns långivare som erbjuder privatlån utan UC (kreditupplysning). Men dessa lån har vanligtvis kortare löptider och högre räntor och går under benämningen snabblån.

De olika företagen som genomför kreditupplysningarna kan inte se varandras upplysningar. Företaget UC är det vanligaste som genomför dessa kreditupplysningar, och därför ska man använda långivare som tar sina upplysningar genom andra aktörer (t.ex. Bisnode eller Creditsafe) om man vill låna utan UC.

Vi vill dock påpeka återigen att man först och främst inte bör låna pengar överhuvudtaget då det alltid blir dyrare i längden – men om man måste låna så ska man göra det med måtta.

Går det att ta privatlån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns fortfarande möjligheter att få ett privatlån beviljat även om du har betalningsanmärkningar.

Långivarna tittar då extra noga på din förmåga att återbetala lånet, och vanligtvis tenderar räntan att vara högre i dessa fall. En betalningsanmärkning ligger kvar i minst 3 år, vilket gör att det kan vara aningen svårare att få ett lån under den här tidsperioden.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer