Kontantinsatslån

När man köper en bostad är det endast möjligt att låna 85 % av bostadens värde genom ett bolån. Man ska helst betala resterande 15 % av kontantinsatsen med pengar man sparat ihop. Men det går att låna till kontantinsatsen via ett kontantinsatslån.

Vad gäller vid bolån & kontantinsats

Vi jämför olika kontantinsatslån

Andra möjligheter

Lendo billån

Jämför privatlån hos Lendo

Hos Lendo.se kan du jämföra privatlån som senare kan användas till valfritt ändamål och du behöver ingen säkerhet för lånet. Att jämföra lån hos Lendo är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte vid en ansökan. Några banker hos Lendo är SEB, Swedbank, IKANA Bank ICA-banken med flera.

40 banker och långivare

Tjänsten är kostnadsfri & ej bindande

Betalningsanmärkning ej ett hinder

Endast 1 UC

Den största barriären för att köpa sin första bostad är för de allra flesta kontantinsatsen, som enligt lag måste vara 15% eller mer av bostadens värde. Om du inte själv lyckats spara ihop till kontantinsatsen kan du låna pengar till kontantinsatsen genom ett såkallat kontantinsatslån. Tänk dock på att det kan skilja sig mellan olika banker ifall man får låna till kontantinsatsen eller ej.

Jämförelse av kontantinsatslån

Marginalen bank (privatlån) logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Välkänd svensk bank
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Enkel och snabb låneansökan
  • Privatlån, samlingslån, bolån & omstartslån

Du kan låna

25 000 – 500 000 kr

Effektiv ränta

3,98 – 22,07 %

Löptid

2 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

Bra räntor
Sevenday (privatlån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Samlingslån, billån & privatlån
  • Låga räntor & prisgaranti
  • Årsinkomst på minst 120.000 kr
  • Accepterar ej betalningsanmärkning

Du kan låna

10 000 – 500 000 kr

Effektiv ränta

3,45 – 13,75 %

Löptid

1 – 12 år

Utbetalning

1 – 3 dagar

Låneförmedlare
Zmarta (låneförmedlare) logga
4.5 out of 5.0 stars
  • 4,6 / 5 i betyg hos Trustpilot
  • Endast 1 kreditupplysning (UC)
  • Samla dyra lån och krediter
  • Upp till 35 banker och långivare

Du kan låna

5 000  – 600 000 kr

Effektiv ränta

2,99 – 29,9 %

Löptid

1 – 20 år

Utbetalning

1 – 3 dagar

Snabb utbetalning
Bank Norwegian (privatlån) logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Låna från 5 000 kr
  • Samla dina lån
  • Låna utan säkerhet
  • Över 1 miljon kunder!

Du kan låna

5 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

5,10 – 29,27 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

1 – 2 dagar

Bästa låneförmedlaren
Lendo (förmedlare) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
  • Erbjudanden från upp till 40 långivare
  • Kostnadsfritt & ej bindande
  • Sveriges största låneförmedlare

Du kan låna

10 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

2,95 – 29,95 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

Olika typer av kontantinsatslån

Om du inte själv lyckats spara ihop till kontantinsatsen – vilket inte är så konstigt, 15% av bostaden värde är mycket – kan ett alternativ vara ett kontantinsatslån. Det finns olika sätt hur du gör det, vissa är bättre än andra. Nedanför har vi listat de olika alternativen för att låna till kontantinsats tillsammans med våra kommentarerna om vad vi tycker om de olika tillvägagångssätten.

Låna av nära och kära

Ett vanligt alternativ om du behöver låna till en kontantinsats är att du frågar nära och kära, läs föräldrar eller någon annan i familjen. Beroende på hur dessa arrangemang är strukturerade är det här alternativet bra eller inte.

Om du exempelvis får en tight deadline till när du måste betala tillbaka lånet kan det här alternativet inte vara det bästa. Om du å andra sidan har lång tid på dig att hinna betala tillbaka, och till en låg ränta kan det här vara ett bra alternativ. För majoriteten är dock det här inte ett möjligt alternativet då det förutsätter att man har en familj med mycket god ekonomi

Låna av samma banken som bolånet

De allra flesta bankerna erbjuder privatlån utöver bolånet och andra typer av krediter. Ett privatlån är oftast dyrare jämfört med bolånet, men kan vara ett bra alternativt om du saknar hela, eller en del av den kontantinsats du behöver för att köpa din bostad.

Jämför olika privatlån med varandra

Om du har bestämt dig för att låna pengar till din kontantinsats genom någon bank är det klokt att först jämför olika bankers alternativ innan du väljer att ta ut lånet. Räntan och återbetalningstiden kan variera mycket mellan olika banker.

Köp bostad tillsammans med någon annan

Ett bra alternativt för att minska kostnaderna och storleken på kontantinsatsen, i alla fall räknat per person är att köpa bostaden tillsammans med någon, exempelvis din partner. Om ni är två som köper en bostad behöver var och en bara 7.5% av bostaden värde i kontantinsats, istället för att du själv ska lyckats spara ihop till 15% av bostaden värde själv.

Kontantinsatslån

Får man låna till kontantinsats

Ja, du kan låna till kontantinsatsen med hjälp av ett privatlån – antingen hela summan som krävs eller delar av den ifall du har sparat ihop eget kapital sen tidigare. Det som kan bli problematiskt är att banken kan neka dig ett bolån p.g.a att du inte själv sparat ihop pengarna. Att rådfråga med din bank är något vi rekommenderar innan du väljer att låna till kontantinsatsen.

Regler kring amortering

Först är det viktigt att förtydliga skillnaden mellan amortering och ränta på lånet. På ditt kontoutdrag kommer det se ut som att båda är en kostnad för dig, men amortering är ett form av sparade, medans ränta är en ren kostnad du betalar till banken för lånet. Vi ska alltså inte se amortering som en kostnad, snarare en sparform.

Svenska bolån är reglerade av svenska lagar och ligger under finansinspektionen paraply. Regelverket och direktiven ser olika ut beroende av när du tagit ditt första bolån. Om du köpte din bostad mellan 1 juni 2016 och 1 mars 2018 så kommer banken kräva att du amorterar 1% av lånebeloppet årligen, detta om din belåning överstiger 50% av bostaden värde. Lånar du mindre än 50% av bostadens värde krävs igen amortering.

Den 1 mars 2018 trädde det nya amorteringskravet i kraft, vilket i praktiken betyder att alla nya bolån efter 1 mars 2018 behöver amorterar ytterligare 1 % årligen, utöver amorteringskravet baserat på belåningsgrad, om din skuldkvot överstiger 450%. Skuldkvot är ett procentsats som berättar hur stora dina totala bolån är i förhållande till din årliga bruttoinkomst. Om du har över 50% belåningsgrad och en skuldkvot över 450% kommer banken kräva en amortering över 2%. Tänk på att amortering är en bra sak, du betalar av på ditt bolån vilket är en form av sparade, heller att du amorterar mer än att du betalar hög ränta.

Vanliga frågor om kontantinsatsen

Är det alltid 15 % i kontantinsats vid bostadsköp?

Nej, vissa banker har som krav att du måste ha minst 25 % i kontantinsats. Vissa banker väljer en högre kontantinsats för att öka säkerheten för lånet och kunna erbjuda sina kunder en mer konkurrenskraftig boränta. Ett exempel på en sådan bank är Landshypotek.se.

Källhänvisning

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer