Kontantinsatslån

Jämför innan du lånar pengar

Compricer.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Den största barriären för att köpa sin första bostad är för de allra flesta kontantinsatsen, som enligt lag måste vara 15% eller mer av bostadens värde. Om du inte själv lyckats spara ihop till kontantinsatsen kan du låna pengar till kontantinsatsen genom ett såkallat kontantinsatslån.

Olika typer av kontantinsatslån

Om du inte själv lyckats spara ihop till kontantinsatsen – vilket inte är så konstigt, 15% av bostaden värde är mycket – kan ett alternativ vara att låna pengar för insatsen. Det finns olika sätt hur du gör det, vissa är bättre än andra. Nedanför har vi listat de olika alternativen för att låna till kontantinsats tillsammans med våra kommentarerna om vad vi tycker om de olika tillvägagångssätten.

1. Låna av nära och kära

Ett vanligt alternativ om du behöver låna till en kontantinsats är att du frågar nära och kära, läs föräldrar eller någon annan i familjen. Beroende på hur dessa arrangemang är strukturerade är det här alternativet bra eller inte.

Om du exempelvis får en tight deadline till när du måste betala tillbaka lånet kan det här alternativet inte vara det bästa. Om du å andra sidan har lång tid på dig att hinna betala tillbaka, och till en låg ränta kan det här vara ett bra alternativ. För majoriteten är dock det här inte ett möjligt alternativet då det förutsätter att man har en familj med mycket god ekonomi

2. Låna av samma banken som bolånet

De allra flesta bankerna erbjuder privatlån utöver bolånet och andra typer av krediter. Ett privatlån är oftast dyrare jämfört med bolånet, men kan vara ett bra alternativt om du saknar hela, eller en del av den kontantinsats du behöver för att köpa din bostad.

3. Jämför olika privatlån med varandra

Om du har bestämt dig för att låna pengar till din kontantinsats genom någon bank är det klokt att först jämför olika bankers alternativ innan du väljer att ta ut lånet. Räntan och återbetalningstiden kan variera mycket mellan olika banker.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

4. Köp bostad tillsammans med någon annan

Ett bra alternativt för att minska kostnaderna och storleken på kontantinsatsen, i alla fall räknat per person är att köpa bostaden tillsammans med någon, exempelvis din partner. Om ni är två som köper en bostad behöver var och en bara 7.5% av bostaden värde i kontantinsats, istället för att du själv ska lyckats spara ihop till 15% av bostaden värde själv.

låna pengar ihop med någon annan

Regler kring amortering

Först är det viktigt att förtydliga skillnaden mellan amortering och ränta på lånet. På ditt kontoutdrag kommer det ser ut som att båda är en kostnad för dig, men amortering är ett form av sparade, medans ränta är en ren kostnad du betalar till banken för lånet. Vi ska alltså inte se amortering som en kostnad, snarare en sparform.

Svenska bolån är reglerade av svenska lagar och ligger under finansinspektionen paraply. Regelverket och direktiven ser olika ut beroende av när du tagit ditt första bolån. Om du köpte din bostad mellan 1 juni 2016 och 1 mars 2018 så kommer banken kräva att du amorterar 1% av lånebeloppet årligen, detta om din belåning överstiger 50% av bostaden värde. Lånar du mindre än 50% av bostadens värde krävs igen amortering.

Den 1 mars 2018 trädde det nya amorteringskravet i kraft, vilket i praktiken betyder att alla nya bolån efter 1 mars 2018 behöver amorterar ytterligare 1% årligen, utöver amorteringskravet baserat på belåningsgrad, om din skuldkvot överstiger 450%. Skuldkvot är ett procentsats som berättar hur stora dina totala bolån är i förhållande till din årliga bruttoinkomst. Om du har över 50% belåningsgrad och en skuldkvot över 450% kommer banken kräva en amortering över 2%. Tänk på att amortering är en bra sak, du betalar av på ditt bolån vilket är en form av sparade, heller att du amorterar mer än att du betalar hög ränta.

Källhänvisning

Fick du svar på dina frågor?

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.

Lämna en kommentar