Långivare där du kan samla lån
Här nedanför kan du hitta alla långivare som erbjuder samlingslån. Du kan också läsa mer om samlingslån utan UC ifall du har sämre förutsättningar rent ekonomiskt.
- Enbart 1 kreditupplysning (UC)
- 40 st långivare anslutna
- Kostnadsfritt & ej bindande
- Sveriges största låneförmedlare
Du kan låna
10 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta
6,55 - 33,99 %
Löptid
1 – 15 år
Utbetalning
2 – 5 dagar
- Bra betyg hos Trustpilot
- Endast 1 kreditupplysning (UC)
- Samla dyra lån och krediter
- 29 st banker och långivare
Du kan låna
5 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta
6,13 - 30,40 %
Löptid
1 – 20 år
Utbetalning
1 – 3 dagar
- Låna från 5 000 kr
- Samla dina lån
- Låna utan säkerhet
- Över 1 miljon kunder!
Du kan låna
5 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta
8,36 - 29,07 %
Löptid
1 – 15 år
Utbetalning
1 – 2 dagar
- Välkänd svensk bank
- 0 kr i uppläggningsavgift
- Enkel och snabb låneansökan
- Privatlån, samlingslån, bolån & omstartslån
Du kan låna
25 000 – 500 000 kr
Effektiv ränta
7,12 - 20,49 %
Löptid
2 – 15 år
Utbetalning
2 – 5 dagar
- 1 % lägre ränta som COOP medlem
- 0 kr i uppläggningsavgift
- Räntegaranti
- Låneindikator (Hur mycket kan du låna)
Du kan låna
15 000 – 500 000 kr
Effektiv ränta
5,33 - 25,46 %
Löptid
2 – 15 år
Utbetalning
1 – 2 dagar
Samlingslån tecknas av personer som har två, eller fler lån, krediter eller övriga skulder. Med samlingslånet betalas dessa skulder av varpå personen bara har ett enda lån kvar. Ett samlingslån ger mycket ofta lägre ränta och lägre månadskostnad. Dessutom blir det betydligt enklare att ha kontroll på sin lånesituation med enbart ett lån.
Hur mycket skulle du spara med ett samlingslån?
I korthet:
1. Teckna ett samlingslån
2. Betala av alla dina övriga lån, krediter, avbetalningar
3. Få en bättre månadskostnad
Målet med ett samlingslån är alltid att kunna lösa övriga skulder och därefter ha ett enda lån med en bättre månadskostnad.
Jämför erbjudanden för samlingslån
På Lendo.se kan du jämföra erbjudanden hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan. Du får en lista med erbjudanden på samlingslån från bankerna & långivarna tillsammans med vilken ränta de erbjuder. Du väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.
Fördelarna med att samla lån & krediter
Fördelarna med ett samlingslån är att du kan få en betydligt bättre lånesituation, med lägre månadskostnad, och tydligare överblick över din totala skuld.
- Få lägre ränta & färre aviavgifter
- Få lägre månadskostnad
- Få bättre överblick
Lägre ränta
Den största fördelen med ett samlingslån är att räntan kan bli betydligt mycket lägre. Orsaken är att långivare generellt ger högre ränta på låga belopp. Det är alltså mycket bättre att ha ett stort lån på 100 000 kr än fem små lån på vardera 20 000 kr. Lånealternativen för lägre summor har ofta höga räntesatser.
Exempel:
Delbetalning hos Klarna 19,90 %
Kreditkortsränta är vanligtvis 15 – 20 %
Snabblån är vanligtvis 30 – 40 %
Samlingslån är vanligtvis 5 – 15 %
Genom att samla lånen går det alltså att lösa de dyrare skulderna och ha kvar ett lån med en fördelaktigare ränta.
🔗 Läs mer om hur du kan få lägre lånekostnader med samlingslån på Lånapengar.com.
Färre kostnader
Lånet ger även färre avikostnader och administrationskostnader. Vid delbetalning är det exempelvis vanligt med en administrationskostnad på 19 kr eller 29 kr per månad.
Med flera lån och avbetalningar betalas onödigt mycket i dessa avgifter varje månad. Med ett enda lån blir det maximalt en avikostnad/administrationskostnad. Dessutom har privatlån betydligt mer sällan dessa kostnader än vad avbetalningar har.
Exempel:
Avbetalning hos Klarna: 29 kr per månad
Privatlån hos Norwegian: 19 kr per månad
Kreditkort Easycard: 19 kr per månad
Samlingslån 0 – 39 kr per månad
Justerbar amorteringstid
Samlingslån kan ha lång återbetalningstid. I låneansökan anges hur lång amorteringstid som önskas och ofta går det att välja mellan 1 och 15 år. Detta till skillnad mot mindre lån och delbetalningar som har kortare återbetalningstid.
Fördelen är därmed att den totala skulden kan återbetalas under längre tid och skapa en lägre månadskostnad.
Exempel:
150 000 kr lånas med 8 % i ränta.
Återbetala i fem år med ca 3000 kr per månad eller återbetala i tio år med ca 1800 kr per månad. Genom att justera amorteringstiden går det alltså att skapa en hanterbar månadskostnad.
Tydlig överblick
Ett enda lån ger bättre överblick. Varje månad ser du tydligt hur stor skuld som du har kvar. Detta till skillnad mot att ha ett flertal lån att ha kontroll på.
Lägre månadskostnad
Samlingslån ger oftast lägre månadskostnad.
Med lägre ränta, färre kostnader och längre amorteringstid kan ett samlingslån ge en betydligt lägre månadskostnad. Se exempelvis med familjen Lindberg vid nästa rubrik.
Exempel – Familjen Lindberg
På låneförmedlaren Advisas hemsida, samt på Youtube, presenteras hur flera familjer lyckats sänka månadskostnaden för sina lån via samlingslån.
I likhet med många andra familjer hade familjen Lindberg flera olika lån och avbetalningar. Detta med exempelvis renoveringslån för badrummet, ett billån och en roddmaskin på avbetalning. Totalt hade de en skuld på 284 000 kr.
Med ett samlingslån kunde de sänka månadskostnaden ca 3000 kr!
Skuld 284 000 kr | Effektiv ränta | Månadskostnad | Återbetalningstid | Totalt att betala |
Innan samlingslånet | 17,65 % | 6208 kr | 6 år | 447 434 kr |
Efter samlingslånet | 7,27 % | 3207 kr | 10 år 5 månader | 401 302 kr |
Hur kunde månadskostnaden bli så låg?
- Samlade lånen – De tecknade ett stort privatlån (284 000 kr) med betydligt lägre ränta än de smålån som de tidigare hade. Från en effektiv ränta på i genomsnitt 17,65 % fick de 7,27 %.
- Förlängde återbetalningstiden –
På större lån är det lättare att välja längre återbetalningstid – vilket drar ner månadskostnaden. Från att varit tvungen att återbetala summan på 6 år kunde de återbetala på 10 år och 5 månader.
Trots förlängd återbetalningstid minskade ändå det totala beloppet som de skulle återbetala över lånets löptid.
Samlingslån = Möjlighet till lägre ränta, längre amorteringstid, lägre månadskostnad
Hur tecknar man ett samlingslån?
Ett samlingslån är ett privatlån som används för att lösa andra lån. Ansökningsprocessen är därmed i stort sett lika som om ett vanligt privatlån tecknats. Men det finns ett par skillnader. Inte minst gällande hur pengarna betalas ut.
I korthet:
- Räkna ihop total skuld
- Använd låneförmedlare – för att jämföra räntor
- Ange belopp och välj amorteringstid
- Teckna lånet
- Återbetala skulderna
1. Räkna ihop total skuld
Börja med att räkna ihop hur stor total skuld du har. Detta med lån, krediter, avbetalningar och eventuella andra skulder. Målet med ett samlingslån är ju att du ska kunna lösa alla dessa.
I detta exempel beräknas att du har en total skuld på 150 000 kr.
2. Använd låneförmedlare
Gå sedan till en låneförmedlarens hemsida, exempelvis Lendo, Compricer eller Advisa. Den stora fördelen med att jämföra lån via en låneförmedlare, när samlingslån ska tecknas, är att över 30 långivare kan jämföras med en enda ansökan. På Lendo jämförs 40 st olika långivare.
(Det finns ett stort antal låneförmedlare i Sverige. De tre som nämns ovan är de som jämför flest långivare samt har mycket goda recensioner av tidigare kunder)
3. Ange belopp och amorteringstid
Ange hur stort belopp som behövs för att dina skulder ska kunna lösas. Prova sedan med olika lång amorteringstid för att därmed hitta en ungefärlig månadskostnad som kan hanteras.
- Kort amorteringstid = Hög månadskostnad. Låg totalkostnad eftersom lånet återbetalas under en kort tid.
- Lång amorteringstid = Låg månadskostnad. Högre totalkostnad eftersom lånet återbetalas över längre tid.
Välj så hög månadskostnad som din ekonomi klarar av
Ofta behöver du även ange att pengarna ska användas för att samla lån. Långivarna tar därmed hänsyn till detta när de gör kreditbedömningen.
Bilden nedan visar hur ansökan ser ut hos låneförmedlaren Lendo. Ansökningen kan ske på något olika sätt hos de olika låneförmedlarna men i grunden är det en liknande tjänst.
4. Teckna lånet
Via låneförmedlaren kommer flera olika långivare att ge låneerbjudande inom 24 timmar. Dessa presenteras med effektiv ränta och månadskostnad. Därmed är det enkelt att välja det lån med bästa villkoren.
5. Lös de övriga skulderna
Det finns två alternativ kring hur dina övriga skulder blir lösta.
- Långivaren för samlingslånet betalar – Flera långivare anger att de hjälper dig att lösa alla övriga lån och krediter. Du anger till dem att du har skuld hos exempelvis Klarna, Thorn och re:member varpå långivaren använder lånesumman och löser dessa skulder. När alla skulder är betalda kommer eventuellt resterande belopp betalas till ditt bankkonto.
Därmed är de säkra på att pengarna verkligen används till rätt syfte. När de genomför kreditbedömningen utgår de därmed även ifrån att övriga lån verkligen blir lösta. - Du betalar själv – Andra alternativet är att långivaren betalar ut pengarna till ditt bankkonto varpå du själv får lösa dina mindre lån och skulder. Det är i så fall viktigt att detta sker direkt efter att du fått pengarna!
Resultat:
Ett samlingslån ger mycket ofta betydligt lägre månadskostnad än flera smålån och krediter. Med andra ord kan en bättre lånesituation skapas.
Teckna samlingslån med bolån
Om du äger en fastighet kan du eventuellt ha möjlighet att använda bolånet som samlingslån. Detta förutsatt att belåningsgraden inte är större än 85 %.
- Räkna ihop total skuld
- Kontakta din nuvarande bolånebank
- Kontrollera om bolånet kan höjas
- Används utbetalat belopp för att lösa skulderna
Genom att samla lånen i bolånet ges betydligt lägre ränta än om ett privatlån används. Detta utifrån att banken har fastigheten som säkerhet. Med låg ränta och lång amorteringstid behöver inte nuvarande kostnad för bolånet höjas speciellt mycket.
Välj att höja bolånet om möjligheten finns!
Jämför bolåneräntor och få hjälp med att sänka räntan på ditt bolån
Lendo.se/bolan jämför bolån och kan hjälpa dig att sänka räntan på befintliga lån. De kan även hjälpa dig med samlingslån där du har bostaden som säkerhet. Du förbinder dig inte till något när du ansöker hos Lendo och det är helt gratis.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Både ja och nej. Ett omstartslån tecknas av personer som behöver en rejäl omstart i sin ekonomiska situation. Ofta har de flera betalningsanmärkningar och inkassokrav. Kreditgivaren hjälper låntagaren att samla dyrare krediter i ett större och bättre lån.
Detta medan samlingslån är samlingsnamnet för alla lån som används för att betala av dyrare lån och krediter, oavsett ekonomisk situation. Omstartslån är ett, av flera, samlingslån.
Nej, det kan i stort sett vara vilket lån som helst förutsatt att lånesumman används för att lösa andra lån och du får en förbättrad lånesituation. Det vanligaste är däremot att privatlån används.
Ja, det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Däremot kommer räntan bli betydligt högre. Ett fåtal långivare godkänner till och med skulder hos Kronofogden (omstartslån).
Nej. Lånet bör inte tecknas om månadskostnaden blir högre än vad du har idag. Lånet bör inte heller tecknas om den lägre månadskostnaden får dig att konsumera och låna ännu mer. Samlingslånet ska enbart tecknas om det förbättrar lånesituationen.
Ja, du väljer själv vilka lån/krediter som ska lösas med samlingslånet. Har du exempelvis en ränte- och avgiftsfri delbetalning kan den behållas då denna skuld inte skapar någon kostnad.
Källa: www.konsumenternas.se
Jämför erbjudanden för samlingslån
På Lendo.se kan du jämföra erbjudanden hos 40 st olika banker & långivare med en enda ansökan. Du får en lista med erbjudanden på samlingslån från bankerna tillsammans med vilken ränta de erbjuder. Du väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.