Ränteavdrag på bolån

Vad krävs för ett ränteavdrag

Enkel kalkylator

Hur gör man detta avdrag?

Ränteavdrag och medlåntagare

Lånekoll bolån

Du kan hos Lånekoll jämföra bolåneräntor och se ifall det lönar sig att binda räntan. Du kan också få hjälp att förhandla ditt bolån och sänka din ränta helt kostnadsfritt. Lånekoll har under 2022 sett att räntor med längre bindningstid ökat drastiskt, in och jämför dina bolån nu.

Bolån, lånelöfte & omförhandling

Tjänsten är gratis & ej bindande

Bolåneräntor från 2,34 %

När man tar ett bolån har man rätt att göra ett ränteavdrag på 30% av räntekostnaden upp till 100 000 kr per år, och därefter får man göra ett avdrag på 21 % av de belopp som överstiger 100 000 kr. Men sen kanske ni är två stycken som är betalningsansvariga för bolånet? Då kan ni göra ett ränteavdrag på 30 % upp till 200 000 kr.

Grundkrav för att göra ränteavdrag

 • Dina räntekostnader måste uppgå till minst 1000 kr
 • Du måste vara den som står som betalningsansvarig på lånet
 • Att du har betalat ränta och skatt för det gångna året
 • Du måste ha ett underskott av kapital
 • Du måste räkna ut ditt kapitalunderskott
bra att veta om ränteavdraget

Bra att veta om ränteavdraget

 • Ränteskillnadsersättning räknas som en räntekostnad och därför kan du göra avdrag för detta.
 • Ränteintäkter under året kvittas mot det beloppet du vill göra avdrag för.
 • Även räntekostnader på andra lån inkluderas i ränteavdraget, det kan vara lån som privatlån, snabblån och billån.
 • 2 stycken betalningsansvariga på lånet kan göra avdrag på 30 % upp till 200.000 kr

Detta har du rätt av göra avdrag för

 • 30 % på räntekostnader upp till 100.000 kr
 • 21 % på räntekostnader över 100.000 kr

Räkneexempel bolån

Detta innebär att om man tar ett lån som kostar 6 000 kr i månaden i räntor så har man rätt att dra av 30% * 6 000 kr = 1 800 kr i månaden för räntekostnaderna i sin deklaration. Totalt ger detta alltså ett avdrag på 1 800 kr * 12 = 21 600 kr under ett år. Detta är förstås något man bör räkna in när man funderar på hur mycket man har råd med när man tar ett bolån.

Hur gör man ett ränteavdrag?

Din bank kommer att rapportera in dina räntekostnader till Skatteverket, och ifall du uppfyller kraven för ett ränteavdrag kommer dina uppgifter att ligga förtryckta i deklarationen. Du behöver bara kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om ni är två stycken betalningsansvariga på bolånet kommer ränteavdraget att fördelas lika (50/50) mellan er.

Kommer avdraget att försvinna?

Det förs diskussioner om huruvida detta ränteavdrag ska minska, eller försvinna, för nya lån i framtiden. Anledningen till detta är att ekonomer är rädda för att svenskarna ska lockas att låna för mycket vilket kan försätta landet i en ekonomisk kris. Ränteavdraget på bolån är dock såpass viktigt för bolånetagarna att det knappast kan tas bort över en natt och det kommer i såna fall gälla för nya lån, så det är ingen anledning att vara orolig, men kan vara bra att känna till.

Det är också viktigt att förstå att ränteavdraget är ett avdrag på skatten och inte en summa man får tillbaka rakt av. Du måste alltså ha tjänat pengar som du betalar skatt för, för att kunna dra av dem i deklarationen.

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar ränteavdrag på en gård?

Det fungerar på samma sätt som ett vanligt bolån ifall du äger din gård privat. Om du äger gården via ett företag kan du inte göra något ränteavdrag då detta endast gäller privatpersoner.

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?

Om du vill få hjälp att ansöka om bolån eller lånelöfte kan du kika in gratistjänsten Lånekoll.se som jämför erbjudanden från flera olika banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.

Fick du svar på dina frågor?

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.

56 svar på ”Ränteavdrag på bolån”

  • Svante: Det fungerar på samma sätt men ju mindre inkomst man har desto mindre kan man göra avdrag för. Man kan ju bara göra avdrag på skatten för skatt som man faktiskt betalt. Detta betyder att om du tex har skattat 20 000 kr under ett år och du haft räntekostnader som skulle kunna ge ett avdrag på 30 000 kr så kan du bara dra av 20 000 kr. Enkelt uttryckt…

   Svara
 1. Jag och min sambo har ett gemensamt lån.
  Under årets första 9 månader är detta tagit hos bank A på 50.000kr
  Under dom resterande 3 månaderna är detta lån flyttat till bank B och höjt till 200.000kr.

  För att göra kalkylen lätt så utgår vi från att vi betalade 1000kr/månad i ränta på lån hos bank A och 2000kr/mån för bank B.

  Hur/kan vi dra av detta på korrekt sätt?
  Vi står båda som lånetagare.

  Svara
  • Ni har sammanlagt alltså betalat 9 * 1 000 kr + 3 * 2 000 kr = 15 000 kr i ränteavgifter under året. Då ska ni kunna dra av 30% av detta (om inga undantag gäller för just er situation). För att få ett 100%-igt svar rekommenderar jag dock er att fråga Skatteverket på 0771 – 567 567. De är riktigt hjälpsamma!

   Svara
 2. Hej! Jag behöver verkligen få rätsida på detta så jag hoppas på klargörande:)

  Jag tjänar 65000 brutto i år och har skattat 31 %. Samtidigt har jag haft räntekostnader på 45000 kr (pluggar så har CSN).

  Är det verkligen så att jag får tillbaka allt jag skattat under 23000 (eller vad siffran nu är) PLUS 13500 för räntekostnaderna?!

  Hoppas att ni kan hjälpa mig 🙂

  Svara
 3. Är det verkligen riktigt att påstå att ”staten betalar 30% av ditt bolån”?
  Jag trodde det var så att ett avdrag betyder att du får räkna bort ett belopp från den beskattningsbara inkomsten.
  Betyder inte det att om man får göra ett avdrag på 30% av räntekostnaden, att just detta belopp räknas bort ifrån den inkomst man ska betala skatt på. Och skatten ligger väl vanligtvis på ca 30-33% lite boroende på var man bor osv.
  Betyder inte det att staten i så fall betalar 33% av 30% av dina lånekostnader?
  Eller tänker jag tokigt här?

  Svara
  • Denna kommentar har redigerats då jag svarade fel först.

   Ja, du tänker nog lite fel. Skatteavdraget är ett avdrag på skatten man betalar, det räknas inte som en ”kostnad” som dras av från inkomsten innan man beräknar skatten. Avdraget räknas bort från den skatt man ska betala efter att den beräknats.

   Svara
 4. Hur blir det när ens föräldrar har tagit bolånet åt en men man betalar allt själv. Kan man ändå göra avdrag på räntan eller är det föräldrarna som får göra avdraget?

  Svara
 5. Funkar det i pricip så att jag höjer nivån för statlig skatt på min inkomst? gränsen ligger idag på 401100kr/år och jag betalar ca 25000kr/år i ränta.
  i princip höjer jag väl då brytgränsen för statlig skatt till ca 426000kr/år.

  detta eftersom jag får ta bort 25000kr på min årslön innan jag börjar betala statlig skatt på överskjutande belopp?

  eller tänker jag fel?

  mvh Henke

  Svara
  • Undrar samma sak enligt inlägg nedan. Såg inte detta inlägg för ens efter jag lagt till mitt. Ser inget svar på din fråga. Är vi ute och cyklar här, tacksam för svar.

   Svara
  • Hej,

   Ja, du tänker fel. Ränteavdraget är alltså inte ett avdrag på din lön utan på skatten du betalar på din lön. Säg att du betalar 30% inkomstskatt på din lön, dvs c:a 120.000 kr per år och du betalar 25 000 kr per år i ränta. Då får du göra avdrag med 30%*25 000 = c:a 8 300 kr. Du får alltså göra avdrag med 8.300 kr på din inkomstskatt på lön på 120 000 kr.

   Jag kan ha misstolkat Skatteverkets regler men jag är ganska säker på att det är så det fungerar. Dubbelkolla gärna med dem på 0771- 567 567.

   Svara
 6. Jag jobbar och skattar i Köpenhamn, Danmark. Har nu tagit ett lån på 550 000 kr och betalar ca 2000 i ränta på lånet per månad. Jag får alltså inte ett öre tillbaka för att jag inte har en inkomst (i Sverige) att dra av på?

  Svara
  • Hur det fungerar i Danmark vet jag inte men om du inte skattar något i Sverige finns det ingen skatt att dra av ifrån så svaret på din fråga är nej. Om det sen finns några specialregler hos Skatteverket som hanterar internationella skatteregler vet jag inte, men rent principiellt fungerar det så.

   Svara
 7. Jag och min fru har totala räntekostnader per år på ca 170 000 kr. För att utnyttja maximal avdragsrätt om 30% kan vi väll båda göra avdrag och den ena parten max dra av 100 000 kr?
  Vi står 50/50 på bostadslånet.
  Mvh

  Svara
  • Ja, så länge båda står på lånet kan ni fördela räntekostnaderna bäst ni vill. Normalt fördelar banken räntekostnaden 50/50 mellan två låntagare, så det borde redan vara förtryckt i er deklaration. Men om ni ändrar förtryckta belopp så skriv en kommentar om det till Skatteverkat ”Omfördelning av ränktekostnad på X kr till medlåntagare Kim Andersson 19990101-9999”.

   Svara
 8. Hejsan!
  jag och min sambo har ett bolån tillsammans. Vi står för 50/50 av lånet. Men hur funkar de om jag pluggar (ingen inkomst) och han jobbar( inkomst), får vi bara dra skatt på halva räntan eller gå de få ut skatt för bådas delar?

  Svara
  • Hej Elin,

   Jag var tvungen att dubbelkolla detta med Skatteverket men det går bra att din sambo drar av hela skatten. Rent ordagrant skriver de ”Om ni båda två är betalningsansvariga för lånet kan den person som har inkomst göra avdrag för räntan i sin deklaration. Den person som inget betalar skriver 0 i ruta 53 på sin deklaration och den person som betalat hela räntan skriver in hela räntan i ruta 53 på sin deklaration. ”.

   Svara
 9. Hej!

  Vi har samma situation som Elin här ovan beskriver och avdraget på huslånet gick bra för oss att flytta över vid förra deklarationen. Funderar nu på om det bara gäller huslån eller gäller det även övriga lån som vi båda står på? Vi har nämligen tagit ett billån under året, där vi båda står med… men det är för tillfället fortfarande bara sambon som är betalningsansvarig, då jag studerar.

  Så min undran är helt enkelt… om avdragen endast gäller gemensamma bolån eller om det även gäller övriga gemensamma lån? Och i så fall finns det några lån som det specifikt inte gäller för?

  Vänliga hälsningar!

  Svara
  • Hej,

   Jag vet inte riktigt med detta. Jag skulle rekommendera er att ringa Skatteverket (0771-567 567). De är otroligt hjälpsamma och man får svar snabbt.

   Svara
 10. Hej!

  Jag är student, men har jobbat under året och tjänat ca 50 000. Jag har ett bolån där jag betalat ca 18000 i ränta. Förstår jag det rätt att om jag skattar ca 11000 på jobbet så kan jag dra av 18000*0.3=6000kr i ränteavdrag, så jag endast skattar 11000-6000 = 5000 i år?

  Svara
  • Hej Magnus,

   Det stämmer. Sen kan det förstås vara detaljer som påverkar (du kan läsa närmare om hur detta funkar på skatteverket.se) men i princip är ditt exempel helt korrekt.

   Svara
 11. Hej,

  Jag studerar och har haft sidoinkomst på 48 000 kr. Min sambo jobbar och har tjänat 380 000 kr. Tillsammans har vi en bostadsrätt vars ränteutgifter har uppgått till ca. 66 000 kr under 2012. Tjänar vi på att min sambo tar över min del av ränteutgiften i deklarationen? Eller spelar det ingen roll?

  Svara
  • Hej,

   Det beror förstås på hur mycket av er inkomst ni skattat för men om man utgår ifrån att ni skattat för 30% så tjänar ni på att din sambo tar över din del av ränteutgiften. Prata gärna med Skatteverket (0771-567567) för att höra hur just er situation påverkas.

   Svara
 12. En fråga..
  Hur skall jag gå tillväga?

  Har en Bostadsrätt..
  Uppdelat på 3st lån.

  Top-lån
  Lånebelopp 270.000:-
  Ränta 2000:-
  Amortering 2000:-

  Bottenlån 1
  Lånebelopp 1.000.000:-
  Ränta 5500:-

  Bottenlån 2
  Lånebelopp 1.000.000:-
  Ränta 5500:-

  Totalt 13.000 i ränta.
  Jag vill jämka för att få ner månadskostnaden.
  Frågor..

  Hur mycket skulle månadskostnaden bli då?

  Hur går jag till väga?
  Kontaktar jag skattemyndigheten? Banken?

  Svara
  • Utan att veta mer om resten av din ekonomi och att du kan göra fullt avdrag så bör månadskostnaden bli 9.100 kr (13.000 minus 30%). Det är Skatteverket du bör kontakta och där kan du också verifiera detta då jag inte är 100% säker på hur jämkningsförfarandet fungerar, vilka begränsningar som finns etc.

   Svara
 13. Hej! Tjänar 35500kr /mån (426000kr /år)och ligger således på gränsen för att betala statlig skatt.

  Min årliga räntekostnad ligger på cirka 50000kr.

  Påverkar ränteavdraget på något vis gränsen för när jag skall betala statlig skatt. Exempelvis, skulle jag kunna tjäna mer än 426000kr /år utan betala statlig skatt med anledning av ränteavdraget?

  Medveten om att det är ett långskott men tanken lockar ju onekligen.

  Svara
  • Jag kan inte tro att det skulle påverka den gränsen, utan du betalar den skatt du gör och sen får du dra av dina räntekostnader för det. Jag skulle, även här, kontakta Skatteverket för att få en fullständig bild av hur det funkar för just dig.

   Svara
 14. Hej,

  Jag tjänar ca 1,2 miljoner om året och min sambo 455000. Är det förmånaktigare för oss att jag drar av alla räntekostnaderna eller bör vi fördela (80/20?) då vi bägge är höginkomsttagare.

  // Peter

  Svara
 15. Hej!
  Jag och min man delar på ett huslån och betalar 157000 i ränta per år. Eftersom han arbetar utanför Sverige har han ingen skattad inkomst att dra räntan mot utan det går bara på min lön. Nu funderar jag på att öppna eget och kommer då inte att tjäna så mycket i ”riktig” lön, då sjunker väl ränteavdraget/återbäringen till noll om jag inte tar ut lön alls?

  Svara
  • Ja, betalar ni ingen skatt i någon form (tex inte heller skatt på ränteinkomster osv) så finns det heller ingen skatt att dra av.

   Svara
 16. Hej
  Jag funderar på att köpa hus, och vet inte om det är fördelaktigare att låna jämfört med att köpa kontant.
  Jag har sålt mitt bolag och har ingen inkomst av tjänst längre. Jag skattar för en bilförmån, är ränteavdraget avdragsgillt mot denna skatt på förmån?

  Jag har ränteinkomster från kapital, är ränteavdraget avdragsgillt mot skatten på ränteinkomsterna? Gäller fortfarande 30%-reglerna, eller är kostnadsräntan för ett huslån fullt ut avdragsgilla mot intäktsräntan? påverkas brytgränsen vid 100 000 kr för 30% resp 21% avdragsrätt? Eller är det så att ränteavdraget för lån endast gäller mot skatt på inkomst av tjänst???
  //Thomas

  Svara
  • Hej Thomas,

   Jag fick dubbelkolla detta med Skatteverket men du kan göra avdrag för räntekostnaderna för all typ av skatt och inte bara skatten från inkomst av tjänst. För mer detaljerade skattefrågor än så rekommenderar jag dig att prata direkt med Skatteverket (0771-567 567) så du får rätt svar som är anpassade för din situation.

   Svara
 17. Hi, I have 3 house loans in Sweden with a total of 17700 every month. I rent out one for 4500 a month and am looking to rent another for 5000 a month.

  I currently do not work.

  Can the rent I receive and the vinst from selling the 3rd house qualify me for ranta avdrag.

  I do not receive ranta avdrag as my tax contribution is too low.

  Svara
  • Skatteavdrag (tax reductions) are possible for all types of taxes you pay. Whether it is the tax you pay for the rent you receive or the reavinstskatt (profit tax) from selling a house. I do not know the implications of the business you are doing and how Skatteverket would look at it but these are the general terms.

   Svara
 18. Min Historia lång försöker förkorta så mycket det går.
  Jag är mycket tackasam för all hjälp och rekommendationer från Er.

  Jag min fd fru har haft ränte kostnaderna under 2012 exakt 13500kr per månad för gemensamma bolån ungefär 4000000kr. Eftersom jag hade högre årsinkomst rekommenderade banken att jag tar över hennes del av ränteutgiften i deklarationen dvs 100% på räntekostnaderna vilket banken ordnade det genom att meddela skattemyndigheten för hela lånet på mig. Deklarationsblanketen var klar färdigtryck på den på min balnkett men det stog att gift med fd. Vi haft avtal om det på banken.

  Vi gick genom skillsmässa i somras 2013. Nu har jag nyligen fått en förfrågan från SKM att min fd skickat in en begäran om omprövning för taxering 2013 (inkomtåret 2012). Hon begär avdrag för den delen 6500 för tre månader Jan, Feb och Mars 2012 vilket totalt 19500kr. Mina frågor är:

  1- Får hon göra så fast vi hade överenskommelse via banken att vi ska ha så. Under denna period (de ter månaderna under 2012) var vi fortfarande gifta officielt, hur ska jag göra tror du?

  2- Måste man betala hela summan till henne eller SKM?

  3- Eller betalar man bara räntedelen eftersom vi både var ansvariga för lånen 50% men jag gjorde avdrag för samtliga lånen vilket banken kan bekräfta det att vi både skrivit på alla lån, så att jag ska ha hela ränteutgifterna på mig?

  4- Hur banken kan häjlpa mig med underlag för det, tror du?

  Mvh
  Hiwaaz

  Svara
  • Hej Hiwaaz,

   Jag är ledsen medn jag tror inte att jag kan hjälpa dig med detta. Du kan dock absolut ta upp detta med Skatteupplysningen (0771-567 567) så får du den hjälp du behöver!

   Svara
 19. Jag och min sambo har delad ekonomi och vi har en överenskommelse om att dela på räntekostnaden 60/40 i det hus vi bor i. Jag äger huset och OBS!(hon betalar inte amortering)
  Det innebär att hon har tagit 17000kr av räntekostnaden.
  Skall jag betala henne 30% av 17000kr dvs ca 5000kr eller skall denna summa ligga till grund för avdrag på årsinkomsten som sedan beskattas ??
  MVH
  Novisen 🙂

  Svara
  • Hej,

   Jag är ganska säker på att detta måste hanteras av Skatteverket och att hon anger sina räntekostnader där. Ni bör dock ha ett skriftligt avtal där det styrks att ni har denna uppgörelse. Ring och prata med Skatteupplysningen i detta fall för att få 100%-iga uppgifter då jag är osäker.

   Svara
   • Jag var mest nyfiken på själva uträkningen och om jag har förstått det här med ränteavdraget rätt? (och vad ”anders 19aug2012 skriver)
    Om det stämmer så är jag skyldig min sambo 32% av 5000kr ?
    .-)

    Svara
    • Jag insåg att jag verkar ha tänkt fel när jag svarade på Anders fråga ovan och har redigerat min kommentar.

     Skatteavdraget räknas från den skatt du ska betala, och dras alltså inte från din inkomst. I ditt fall innebär det isf att du ska betala din sambo 5000 kr (inte 32% av 5000 kr).

     Svara
 20. Hej.

  Jag och min sambo har vårt bolån ihop (50/50). Vi betalar cirka 6000 kr i ränta per månad. Jag tjänar 380 000 per år medan min sambo tjänar 290 000 per år.

  Hur stort avdrag i kronor genererar detta och bör vi dela upp ränteavdraget på ett annat sätt än 50/50 för att maximera avdraget?

  Tack på förhand!

  Svara
  • Avdraget är 1.800 kr per månad, dvs 900 * 12 = 10.800 kr per person och år. Med tanke på era löner så bör ni skatta tillräckligt mycket för att kunna tillgodogöra er hela det avdraget och ni lär inte behöva dela upp ränteavdraget. Notera dock att jag inte har full insyn i er ekonomi (såklart) utan detta är ett generellt svar.

   Svara
 21. Hej, jag förstår fortfarande inte riktigt hur detta ränteavdrag funkar.

  Förra året hade jag 144115 kr inkomst och skattade 37325 kr. Avdrag för ränteutgifter vart 9526 kr vilket jag tolkar som de 30% av räntan jag betalat på bolån och således är pengar jag borde få i egen ficka? Får man dessa pengar på återbetalning av skatt eller reduceras min skatt för 2014 så att jag får ut mer varje månad? Stora frågan är alltså: är 9526 summan jag får tillbaka och hur får jag pengarna rent praktiskt?

  Svara
  • De 9.526 kr du kan göra avdrag för är pengar som hamnar på din ”plusdel” i deklarationen. Med allt annat nollställt så kommer du få ut 9526 kr i samband med att du får skatteåterbäring (vanligtvis i juni) men eftersom hela din ekonomi räknas in lär det inte bli exakt den summan – men förmodligen någonstans i närheten.

   Svara
 22. Det här med ”ta bort avdragen” nämns lite svepande. Det rör sig om en massiv skattehöjning som bara kan ske samtidigt som man avskaffar kapitalskatten (symmetri i beskattning) och reavinstskatten.

  Vilket knappast lär hända.

  Svara
 23. Hej,
  Om jag och min sambo tar ett gemensamt bolån. Han har endast csn och jag arbetar.
  Han som har csn och ingen annan inkomst betalar ingen skatt som kan dras av, kan jag då dra av för hela lånet?

  Svara
 24. Om jag inte haft någon inkomst under 2014 har jag inte rätt till avdrag på mina räntekostnader ändå. På min deklarationshandling står det att återbäring är noll även att jag betalat 33.000:- i räntor på ett huslån. Tacksam för svar

  Svara
 25. Hej,
  Jag har utnyttjat ROT-avdrag fullt ut i år (50000kr), kan jag ändå få även ränteavdrag på mitt bolån? Mitt bolån ligger på ca. 1.400.000kr och inkomst (brutto) på 36000kr.

  Svara
 26. Om tva personer ,som inte ar sambos koper ett hus tillsammans
  och den arliga rantan ar 200000 kr delat pa tva, har de da ratt till 30% avdrag. Hjalper det om de delar huset i tva bostader. Maste de ta var sitt lan?

  Svara
 27. Säg att jag får göra ränteavdrag på 15.000 men har inkomster av kapital som ska beskattas med 15.000. Tar dessa då ut varandra?

  Svara

Lämna en kommentar