Ränteavdrag på bolån

Vad krävs för ett ränteavdrag

Enkel kalkylator

Hur gör man detta avdrag?

Ränteavdrag och medlåntagare

Lånekoll bolån

Hos Lånekoll kan du jämföra bolåneräntor och lånelöften. Du kan även få hjälp att omförhandla ditt befintliga bolån och sänka din ränta helt kostnadsfritt.

Bolån, lånelöfte & omförhandling

Ansökan är helt gratis & ej bindande

Få den lägsta möjliga räntan

När man tar ett bolån har man rätt att göra ett ränteavdrag på 30% av räntekostnaden upp till 100 000 kr per år, och därefter får man göra ett avdrag på 21 % av de belopp som överstiger 100 000 kr. Men sen kanske ni är två stycken som är betalningsansvariga för bolånet? Då kan ni göra ett ränteavdrag på 30 % upp till 200 000 kr.

Grundkrav för att göra ränteavdrag

  • Dina räntekostnader måste uppgå till minst 1000 kr
  • Du måste vara den som står som betalningsansvarig på lånet
  • Att du har betalat ränta och skatt för det gångna året
  • Du måste ha ett underskott av kapital
  • Du måste räkna ut ditt kapitalunderskott

Bra att veta om ränteavdraget
👉 Ränteskillnadsersättning räknas som en räntekostnad och därför kan du göra avdrag för detta.
👉 Ränteintäkter under året kvittas mot det beloppet du vill göra avdrag för.
👉 Räntekostnader på andra lån inkluderas i ränteavdraget, det kan vara lån som privatlån, snabblån och billån.

Detta har du rätt av göra avdrag för
30 % på räntekostnader upp till 100.000 kr
21 % på räntekostnader över 100.000 kr
30 % på räntekostnader upp till 200.000 kr vid 2 stycken

betalningsansvariga på lånet

Räkneexempel bolån

Detta innebär att om man tar ett lån som kostar 6 000 kr i månaden i räntor så har man rätt att dra av 30% * 6 000 kr = 1 800 kr i månaden för räntekostnaderna i sin deklaration. Totalt ger detta alltså ett avdrag på 1 800 kr * 12 = 21 600 kr under ett år. Detta är förstås något man bör räkna in när man funderar på hur mycket man har råd med när man tar ett bolån.

Hur gör man ett ränteavdrag?

Din bank kommer att rapportera in dina räntekostnader till Skatteverket, och ifall du uppfyller kraven för ett ränteavdrag kommer dina uppgifter att ligga förtryckta i deklarationen. Du behöver bara kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om ni är två stycken betalningsansvariga på bolånet kommer ränteavdraget att fördelas lika (50/50) mellan er.

Kommer avdraget att försvinna?

Det förs diskussioner om huruvida detta ränteavdrag ska minska, eller försvinna, för nya lån i framtiden. Anledningen till detta är att ekonomer är rädda för att svenskarna ska lockas att låna för mycket vilket kan försätta landet i en ekonomisk kris. Ränteavdraget på bolån är dock såpass viktigt för bolånetagarna att det knappast kan tas bort över en natt och det kommer i såna fall gälla för nya lån, så det är ingen anledning att vara orolig, men kan vara bra att känna till.

Det är också viktigt att förstå att ränteavdraget är ett avdrag på skatten och inte en summa man får tillbaka rakt av. Du måste alltså ha tjänat pengar som du betalar skatt för, för att kunna dra av dem i deklarationen.

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar ränteavdrag på en gård?

Det fungerar på samma sätt som ett vanligt bolån ifall du äger din gård privat. Om du äger gården via ett företag kan du inte göra något ränteavdrag då detta endast gäller privatpersoner.

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?

Om du vill få hjälp att ansöka om bolån eller lånelöfte kan du kika in gratistjänsten Lånekoll.se som jämför erbjudanden från flera olika banker och ger dig förslag på färdigprutade bolån från de olika bankerna. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.

Foto av författare
Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

56 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer