Vad är autogiro?

Autogiro innebär att betalningar dras automatiskt från kundens konto. Detta är något som oftast sker månadsvis, men det förekommer även andra tidsintervaller (t.ex. kvartals- eller årsvis).

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Det är ett väldigt enkelt (och säkert) sätt att betala sina fakturor jämfört med att göra det manuellt. Autogiro underlättar mycket för kunden eftersom det sker automatiskt, och det gör dessutom att man inte riskerar att skriva fel belopp eller OCR-nummer. Man riskerar dessutom inte att glömma bort att betala eller vara tvungen att betala fakturaavgifter som vissa företag tar ut.

Kunden som vill aktivera att autogiro behöver först godkänna det via ett s.k. autogiromedgivande. Detta ger företaget rätt att dra pengar från kundens konto vid autogiro.

Hur skaffar man autogiro för betalningar?

Det finns två olika sätt att skaffa ett autogiro på.

Första alternativet är att kontakta företaget som du vill fixa autogirobetalning till. De skickar då ut ett medgivandeavtal som du ska underteckna och skicka tillbaka. Detta avtal ger företaget rätten att dra pengar från det konto som du anger.

Det andra alternativet är att göra autogiromedgivandet via din internetbank. Bankerna har en sida där man kan leta upp olika företag och anmäla ett konto som man vill att betalningen automatiskt ska ske ifrån. Från denna sida kan man dessutom hantera befintliga autogiron.

Vilka fördelar har autogiro?

Vi var inne på det lite förut, men det kan vara värt att upprepa.

Du riskerar inte att missa betalningar eftersom pengarna dras automatiskt från ditt konto. Detta gör att du inte råkar ut för påminnelseavgifter och dessutom slipper fakturaavgifter.

Autogiro är dessutom perfekt för återkommande fakturor (t.ex. hyra eller avbetalning på lån) och är en väldigt smidig betalningsmetod. Betalningen sker som sagt automatiskt, och man slipper därmed den manuella hanteringen och undviker risken att skriva in fel OCR-nummer eller belopp.

Inga pengar på kontot – vad händer då?

Det kan variera lite mellan olika banker vad som sker om det inte finns tillräckligt med pengar på kontot när ett autogiro ska betalas.

Vissa försöker att dra pengarna någon dag senare, och totalt får det göras 3 sådana försök. Några andra banker tillåter att kunderna tillfälligt har ett minussaldo på sitt konto, men då kan de ta ut en avgift och ränta för detta. Och slutligen förekommer det även att företagen helt enkelt skickar ut en vanlig faktura hem till kunden som ska betalas manuellt.

Hur kan man avsluta ett autogriomedgivande?

Ett autogiromedgivande avslutas enklast via sin internetbank på sidan där man kan administrera alla sina autogiron.

Men det går naturligtvis också bra att kontakta företaget som det gäller, och be dem att avsluta det.

Autogiro på engelska

Direct debit

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.