Vad är ett medlemslån

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Som medlem i ett fackförbund har du ofta möjlighet att få en förmånlig ränta på ditt privatlån via ett såkallat medlemslån. Det finns både fördelar och nackdelar med ett medlemslån, allt beror på dina egna förutsättningar. Här kan du läsa mer om detta och se om ett medlemslån är rätt för dig.

Vad är ett medlemslån

Medlemslånet kan tecknas exklusivt via din fackförening, banken eller annan organisation som du är medlem i. Räntan kan vara rörlig eller ha en fördelaktig standardränta som sätts på samma nivå för alla som lånar – och i de flesta fall kan du även teckna ett låneskydd om oförutsedda händelser skulle uppstå. Avsikten med ett medlemslån för den som är medlem i en förening är att få bättre lånevillkor, men det är viktigt att du kontrollerar att detta stämmer för dig.

Medlemslånet är oftast ett lån utan säkerhet vilket i praktiken innebär att det är ett ”reguljärt privatlån med en twist” – det vill säga ett blancolån för konsumtion. Det finns också för det mesta ett lånetak som ligger runt 350 000 kronor, men du kan använda medlemslånet som du själv vill. Villkoret för att kunna ta ett medlemslån är att du är medlem i den organisation som du tar lånet via, och ibland även ha varit medlem en viss tid.

Var kan jag ta ett medlemslån?

Du hamnar per automatik hos den bank som den organisation du är medlem hos har valt att använda. Ibland har en fackförening avtal med flera långivare. SEB, Swedbank, Danske Bank och Nordea är alla kopplade till medlemslån i organisationer och fackföreningar, men det finns också flera mindre banker som har medlemslån, bland andra Lån & Spar Bank. ICA banken har inte några medlemslån men de har fördelaktiga lån som tål att jämföras. Fråga din förening där du är medlem vilken långivare de samarbetar med och jämför gärna detta erbjudande med ett reguljärt lån. Handelsbanken erbjuder inte denna typ av medlemslån, det närmaste man kan komma är ett förmånligt ”lånepaket” för bildande av bostadsrättsförening.

Generellt gäller att du inte får vara belastad med betalningsanmärkningar. Ränteerbjudande och återbetalningstid kan variera. Swedbank har en unik förmån som kallas ”medlemskontokredit”. Den erbjuds till vissa fackföreningsmedlemmar och kostar inget, man betalar aktuell ränta för den kredit som nyttjas. Nordea har också lite extra tjänster med sina medlemslåneförsäkringar där både livförsäkring och ett räntebetalningsskydd ingår.

Medlemslån via fackförening

När du ansöker gör du detta hos banken du vill låna av. Det kan behövas ett intyg på att du är medlem i din angivna fackförening. Om du är LO-medlem kan du ansöka om medlemslån direkt på LO:s sajt. Om du redan har ett medlemslån och vill låna mer är processen densamma och medlemsvillkoren gäller under förutsättning att du fortfarande är medlem. Det lån som du har tagit när du var medlem i din fackförening påverkas inte om du skulle gå ur föreningen. Om du vill lösa medlemslånet i förväg kan du oftast göra detta med samma villkor som för ett reguljärt privatlån. 

Vilken ränta har medlemslånet?

Ett medlemslån har samma ränta för alla. Kontrollera vilken procent som erbjuds och jämför mot ett reguljärt lån i banken. Något du bör se över är låneskyddet. Ibland kan du addera ett låneskydd på ditt medlemslån helt utan kostnad eller till förmånligt pris. Detta gör att du är garderad om något skulle hända i livet som gör att du får svårt att betala lånet. Exempelvis ingår låneskyddet i Swedbanks medlemslån, det ingår även en grupplivförsäkring som löser kvarvarande skuld om du skulle avlida samt ersättning vid sjukdom och arbetslöshet.

Fördelar och nackdelar med medlemslån

Ska du ta medlemslånet eller ett reguljärt privatlån? Det beror på vem du är och dina personliga förutsättningar. Låt oss jämföra.

Fördelar

Du kan få riktigt bra ränta på medlemslånet om du har en lägre lön. Det är också bekvämt att slippa förhandla räntan själv och du får en förutsättningsbar månadskostnad. Eftersom fackföreningen är en kraftfull aktör med många medlemmar är det en bra affär för banken som erbjuder bra villkor i gengäld.

Om du är en genomsnittlig medlem med en genomsnittlig ekonomisk situation eller lägre, är medlemslånet oftast mycket bra för dig. Räntan blir lägre än om du hade ansökt om ett privatlån på egen hand. Det kan också finnas förmånliga försäkringar som ingår och som skyddar vid sjukdom samt arbetslöshet.

Nackdelar

Medlemslånet passar inte alla. Du kan inte låna hur mycket du vill, och eftersom räntan är förhandlad att passa en bredare grupp av medlemmar kan du som har högre inkomst bli missgynnad. Även om du har bättre kreditvärdighet än de flesta har detta ingen betydelse i en kollektiv situation där upphandlad ränta gäller. Om du däremot ensam skulle förhandla med banken och de ser dig som en attraktiv kund kan du förmodligen få en ännu bättre ränta. Du bör därför jämföra medlemslånets räntesats mot ett privatlån där räntan sätts individuellt. Medlemslånet har vanligtvis också det tidigare nämnda taket på 350 000 kronor och en återbetalningstid på 10-15 år.

Jämför alltid lån oavsett

Jämför alltid privatlån hos en låneförmedlare som exempelvis Lendo.se för att öka chansen till en lägre ränta. Ett tips är också att titta på bankens inriktning eftersom bankerna kan specialisera sig mot olika kundgrupper. Om du tillhör en banks målgrupp är de mer intresserade av att få dig som kund. Oavsett vilken typ av lån du väljer kommer långivaren att göra en bedömning av din ekonomiska situation.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.