Låna till aktier

Har du funderat på att låna pengar för att köpa aktier? Då har du säkert funderat på ifall det är en smart eller dålig idé. Nedanför kan du hitta svaret på den frågan och läsa mer om vad du måste tänka på innan du lånar till aktier.

 • Varför låna pengar till aktier?
 • Bästa sättet att låna pengar
 • Vilka risker finns med denna strategi
 • Vilka aktier bör du köpa
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Via låneförmedlaren Lendo kan du enkelt jämföra privatlån hos de största bankerna och långivarna på marknaden och hitta det bästa privatlånet. Lendo samarbetar med stora banker som COOPSEBIKANOMarginalen bank & ICA banken m.fl.

 • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
 • Erbjudanden från upp till 38 långivare
 • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Finansiering av aktieköp genom lån får antagligen många att rygga tillbaka. Om du är en av dem så är det ett bra tecken – att investera pengar du lånat låter spontant lite galet. Men det är faktiskt vanligt och ofta gynnsamt att låna till aktier för att få en så kallad hävstångseffekt på börsinvesteringar. Läs vidare för att få veta vilka möjligheter, risker och fallgropar du bör känna till när du överväger att investera med lånade pengar.

Vad är hävstång och hur fungerar det?

Hävstång innebär väldigt generellt att du kompletterar en vanlig investering med extra pengar som du lånat. Fördelen är att du kan få högre avkastning genom pengar du inte äger och nackdelen är att ingenting någonsin är säkert när det kommer till börsen.

Exempel: Du har 6 000 som du investerar i en aktie som ger 9 % avkastning.
När allt går precis som det ska får du en avkastning på 540 kronor, totalt alltså 6 540 tillbaka.

Om du känner dig extra säker på att du kommer få en bra avkastning, kan du låna 10 000 extra för en ränta på 4 %. Du investerar dessa pengar i samma aktie:

Investeringen med de lånade pengarna ger 10 900 (10 000 * 9 %) tillbaka.
Banken ska ha sina 10 000 + 400 i ränta = 10 400.
10 900 – 10 400 = 500 extra till dig genom hävstångseffekten.

Varför låna pengar för att investera?

Fördelen med att investera med lånade pengar är med andra ord att du har möjlighet att få en högre avkastning än om du bara investerat ditt eget kapital. Det är en väl beprövad och sedan länge använd strategi bland sparare, trots sin något paradoxala grundprincip. Generellt används lånade pengar för hävstång vid investeringar där du fått löfte om en viss avkastning.

En annan viktig poäng att ha i åtanke är:

Börsen ger på lång sikt avkastning (Stockholmsbörsen har till exempel i genomsnitt gett 9 % avkastning per år sedan slutet av 1800-talet)

Vi avskiljer den sista punkten eftersom den kommer med en rejäl brasklapp: Börsen går väldigt mycket upp och ner och det är alltid en högst verklig risk att du kommer förlora pengar. Men det är ändå viktigt att känna till att du statistiskt sett tjänar mer på aktiesparande än på ett sparkonto exempelvis.

Olika typer av lån

När du ska låna pengar till aktier är det viktigt att välja rätt typ av lån och rätt långivare. Privatlån, studentlån (inte studielån), värdepapperslån (du belånar dina aktier hos din nätmäklare) eller utökat bolån kan alla vara alternativ med sina för- respektive nackdelar.

Räntan är så klart den viktigaste aspekten, men stirra dig inte så pass blind på räntan att du missar andra aspekter som tuffa amorteringskrav exempelvis. Räntan varierar till viss grad beroende på vilken långivare du väljer, men det är också andra faktorer som spelar in. I stort sett handlar det om din kreditvärdighet, inkomst och andra faktorer som ger långivaren en hint om hur troligt det är att du kan betala tillbaka lånet. Om du inte kan få ett lån med en lägre ränta än din investerings avkastning är det lönlöst att ta ett lån för det ändamålet.

Tips! Att hitta den lägsta räntan på ditt privatlån är avgörande för bästa möjliga avkastning ifall du tänkt låna till aktier. Du kan hos Compricer.se jämföra privatlån hos upp till 40 banker och långivare helt kostnadsfritt. Hos Compricer kan du hitta räntor räntor från 2,95 % och uppåt.

Risker med att låna till aktier

Riskerna med att låna pengar till aktier kan kännas självklara och vi har redan nämnt dem kort, men det tål att upprepas: Alla investeringar kommer med en risk och att få en hävstångseffekt genom lånade pengar anses vara en högriskstrategi. Högre avkastning innebär högre risk – det är vid det här laget ett mantra som i allra högsta grad gäller vid denna typ av investering.

Om investeringen inte visar sig vara så säker som du initialt trodde, ja, då kan det bli mycket dyrt och innebära en tyngre förlust än om du bara hade investerat ”säkert” med dina egna pengar. Blir avkastningen marginell kan du gå lite back på grund av låneräntan istället för lite plus, eller plus minus noll.

Som med alla typer av investeringar gäller att inte satsa pengar du inte har råd att förlora. Och som med alla typer av lån gäller att inte låna pengar du inte kan betala tillbaka. Kombinera dessa principer för att maximera potentialen för sunda affärer och god avkastning.

Räntor och timing

Investeringar med lånade pengar sätter lite extra krav till dig som sparare. Om du investerar med endast eget kapital behöver du ”bara” fokusera på dagens börsläge. Du köper aktier när du tror att de kommer öka i värde och säljer när du anser att det är dags. Med lån inblandat behöver du också ha koll på låneräntor, vilket ger en extra dimension till processen.

Ett tips är att ha is i magen. Om du läser denna text och känner att hävstångseffekt med lånade pengar är något du vill satsa på, så börja med att sätta dig in i hur det fungerar och hur lånebranschen ser ut i Sverige i dag. Och så klart hur högt börsen är värderad i dag och i framtiden. Tajming är något som skiljer agnarna från vetet inom börsvärlden och det är minst lika viktigt med smart tajming för denna typ av investering.

Direktavkastning – viktigt när du investerar lånade pengar

När du ska välja ett företag att investera i så är det en enorm fördel för dig om du väljer kvalitetsbolag som ger direktavkastning. Det innebär att du får utdelning, vilket kan hjälpa dig att ligga flytande även om aktiens värde sjunker. Du får då ett extra kassaflöde (normalt varje kvartal eller halvår) som ser till att du förhoppningsvis kan betala av amorteringen på ditt lån.

Direktavkastning kan så klart vara mer eller mindre viktigt beroende på din budget och hur stor del av ditt kapital du investerar. Generellt brukar bolag med direktavkastning vara fördelaktiga för nya investerare som vill testa hävstångseffekten men med ett jämnare kassaflöde. På så sätt minimerar du känslan av att det är ”allt eller inget” som gäller, samtidigt som du förhoppningsvis kan betala dina räkningar och amortering.

Stabila aktier med direktavkastning

Köp stabila bolag och sprid riskerna ifall du tänkt köpa aktier med lånade pengar. Vi har just nu sett att aktiemarknaden sjunkit kraftigt – om vi nu har en botten är omöjligt att säga. Men här nedanför kommer några stabila företag som varje år höjt utdelningen alternativt inte sänkt den på många år. Vi avråder starkt från att köpa mindre bolag med svag ekonomi alternativt inte har en stabil utdelningstillväxt.

 • Atlas Copco – Ett stabilt industribolag som med åren ökat sin utdelning och inte sänkt sin utdelning de senaste 38 åren.
 • Assa Abloy – Har inte sänkt sin utdelning sedan år 1995 förutom år 2020 p.g.a. corona pandemin. Även Assa Abloy har haft fina ökningar genom åren på sin utdelning.
 • Castellum – Höjt utdelningen 24 gånger i följd.
 • Vitec – Vitec har sedan 2003 höjt sin utdelning.
 • Nibe – Stabilt företag med verksamhet inom värmepumpar. Företaget sänkte utdelningen under corona, men hade innan detta 23 år av bibehållen alternativt höjd utdelning.

8 tips att tänka på innan du tänkt låna till aktier

Det finns alltid fallgropar och misstag när man investerar pengar på börsen, oavsett hur väl insatt du är i börsen. Här är några tips, mest för nybörjare men den mer erfarne kan förhoppningsvis lära sig något också:

 1. Låna inte pengar du inte kan betala tillbaka.
 2. Investera inte pengar du inte har råd att förlora.
 3. Köp aktier i bolag som erbjuder direktavkastning för ett jämnare kassaflöde.
 4. Ha is i magen och välj rätt tillfälle att nyttja hävstång när låneräntan är låg.
 5. Jämför långivare och förstå villkoren till punkt och pricka.
 6. Tänk på att många nätmäklare erbjuder lån för hävstång direkt i plattformen.
 7. Sprid riskerna – lägg inte alla ägg i samma korg och så vidare.
 8. Börja gärna genom att skapa testkonto eller demokonto på någon nätmäklarsajt.

Minimera risk genom spridning

Att komplettera en investering med lånade pengar innebär som sagt högre risk. Det kan därför vara värt att sprida investeringarna och således också risken. Det största misstaget du kan göra som sparare är att satsa allt på ett kort. Detta är extra sant när du köper aktier med lånade pengar.

Tänk långsiktigt, sprid riskerna och fokusera på att få en sund, stabil och lagom avkastning. Det finns ingen mirakelstrategi på börsen som garanterar dig miljoner. Se hävstång och lån som extra verktyg i din portfölj. Det kanske inte är något du kommer använda dagligen, men det är värt att känna till och absolut värt att nyttja när tillfälle ges!

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.