Jämför blancolån

Ett blancolån är detsamma som ett privatlån. Ett lån utan säkerhet där du kan använda pengarna till valfritt ändamål. Här nedanför kan du jämföra blancolån och hitta bästa möjliga erbjudande.

  • Låna från 5 000 upp till 600 000 kr
  • Samla dyra lån & mindre krediter
  • Räntor från 3,25 %
  • Jämför olika typer av blancolån
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Lendo

Via låneförmedlaren Lendo kan du enkelt jämföra privatlån hos de största bankerna och långivarna på marknaden och hitta det bästa privatlånet. Lendo samarbetar med stora banker som SwedbankSEBIKANOMarginalen bank & ICA banken m.fl.

  • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
  • Erbjudanden från upp till 41 långivare
  • Kostnadsfritt och ej bindande
Ansök nu

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att man inte behöver ha någon säkerhet för lånet (t.ex. fordon eller bostad). Låntagaren kan använda pengarna till vad som helst, men oftast används de till någon form av konsumtion.

Det är även möjligt att samla ihop sina lån med ett blancolån. Man tar då ett samlingslån (som i grunden är ett blancolån) för att få en lägre ränta och bättre lånevillkor överlag.

Återbetalning av lånet sker under en viss löptid. Detta är något man väljer själv när man ansöker om lånet, och det kan då vara allt mellan 1 till 18 år. Tar man ett större lån kan det kännas mer hanterbart om man har en lång återbetalningstid. Man kan när som helst betala av hela lånet (eller en stor del) om de ekonomiska förutsättningarna för det finns.

Alla blancolån

Populär
Lendo (förmedlare) logga
★★★★★ 4.8/5
    • Enbart 1 kreditupplysning (UC)
    • 41 långivare anslutna
    • Kostnadsfritt & ej bindande
    • Sveriges största låneförmedlare

Du kan låna

10 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

4,70 – 33,75 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

Zmarta (låneförmedlare) logga
★★★★★ 4.5/5
    • 4,6 / 5 i betyg hos Trustpilot
    • Endast 1 kreditupplysning (UC)
    • Samla dyra lån och krediter
    • Upp till 35 banker och långivare

Du kan låna

5 000  – 600 000 kr

Effektiv ränta

6,13 – 30,40 %

Löptid

1 – 20 år

Utbetalning

1 – 3 dagar

Marginalen bank (privatlån) logga
★★★★★ 4.0/5
    • Välkänd svensk bank
    • 0 kr i uppläggningsavgift
    • Enkel och snabb låneansökan
    • Privatlån, samlingslån, bolån & omstartslån

Du kan låna

25 000 – 500 000 kr

Effektiv ränta

7,12 – 20,49 %

Löptid

2 – 15 år

Utbetalning

2 – 5 dagar

Snabb utbetalning
Bank Norwegian (privatlån) logga
★★★★★ 4.5/5
    • Låna från 5 000 kr
    • Samla dina lån
    • Låna utan säkerhet
    • Över 1 miljon kunder!

Du kan låna

5 000 – 600 000 kr

Effektiv ränta

8,61 – 29,07 %

Löptid

1 – 15 år

Utbetalning

1 – 2 dagar

Långivaren bedömer återbetalningsmöjligheterna

Långivaren (borgenären) har alltså ingen säkerhet vid blancolån vilket innebär att det är en högre risk för dem. Om låntagaren (gäldenären) inte klarar av att betala lånet har de med andra ord ingen tillgång eller egendom de kan ta som kompensation för det. Istället skickas ärendet över till Kronofogden som får i uppgift att se över vilka möjligheter det finns för låntagaren att betala tillbaka lånet.

Det är helt enkelt upp till långivaren att bedöma hur bra återbetalningsmöjlighet och återbetalningsvilja som låntagaren har. Möjligheten att få ett blancolån är därmed större om man har en ordnad ekonomi med fast inkomst. Långivaren brukar ta en kreditupplysning (UC) för att få information om personens inkomst, kreditvärdighet, och tidigare historik kring lån och kreditupplysningar.

Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?

Svaret är att det inte är någon skillnad alls – blancolån och privatlån betyder samma sak.

Blancolån är ett gammalt begreppet som fortfarande lever kvar än idag, och numera använder man alltså oftast begreppet privatlån när man pratar om den här typen av konsumtionslån.

Både blancolån och privatlån är med andra ord lån utan säkerhet där låntagaren själv bestämmer vad pengarna ska användas till.

Vad kan man låna till med blancolån?

Du bestämmer helt och hållet själv vad du ska använda ett blancolån till.

Det vanligaste användningsområdet för den här typen av lån är konsumtion. Många väljer t.ex. att ta ett blancolån när de ska köpa en ny bil, renovera i hemmet, eller för att ha råd med sin drömresa. Du kan även använda ett blancolån till kontantinsatsen vid ett bostadsköp.

Blancolån kan även komma till användning om det dyker upp en stor och plötsligt utgift som inte täcks av ett eventuellt buffertsparande som man kanske har.

Men oavsett vad du ska ha pengarna till behöver du alltså inte redovisa det för någon. Blancolån har med andra ord en enorm flexibilitet i dess användningsområden.

Vad krävs för att ta ett blancolån?

Det finns ett par grundvillkor som gäller för att få ta ett blancolån.

  • Minst 18 år gammal
  • Folkbokförd och skriven i Sverige i minst 1 år
  • Ha en fast inkomst
  • Årsinkomst på minst 120 000 kronor
  • Skuldfri från Kronofogden i minst 6 månader

Utöver dessa grundkrav kan även vissa banker och långivare har andra specifika villkor som behöver uppfyllas för att man ska beviljas ett lån.

Vilka fördelar och nackdelar har blancolån?

Alla lån har både fördelar och nackdelar, och så även blancolån.

En sak som kan vara viktig att poängtera är att aldrig låna mer än vad man faktiskt behöver. Och helst ska man undvika att låna pengar överhuvudtaget då det alltid innebär att det blir dyrare i slutändan.

Fördelar med blancolån

Pengarna kan användas till vad som helst
Det är en snabb och smidig låneprocess
Kan användas för att samla lån till en lägre kostnad

Nackdelar med blancolån

De kostar mycket (hög ränta)
De kan ha dolda avgifter
Ökad skuldsättning kan leda till negativ spiral

Vilken ränta och villkor får man på lånet?

Räntan på blancolån kan variera stort – vanligtvis är den från 3% och uppåt till omkring 30% (dock med ett maxtak på 40 procentenheter över Riksbankens referensränta då det finns reglerat enligt lag).

Lån utan säkerhet innebär en högre risk för långivaren, vilket de då kompenserar med att ta ut en högre ränta så att de kan täcka eventuella kreditförluster och ändå tjäna på det.

Vilken ränta och övriga lånevillkor man får baseras på ens kreditvärdighet och det sker i princip alltid en personlig bedömning om lånet ska beviljas eller ej, samt vilka lånevillkor som ska gälla. Räntan och villkoren baseras alltså på ens personliga ekonomiska förutsättningar (inkomst, livssituation, och utgifter) eftersom det i grunden bestämmer hur hög risk man är för långivaren.

Det kan därför vara en god idé att jämföra lån och långivare innan man bestämmer sig vart man ska skicka in en ansökan – så att man kan vara säker på att man får de bästa möjliga lånevillkoren (mer om det senare).

Hur mycket får man låna med ett blancolån?

Det kan variera stort när det gäller hur mycket man får låna med ett blancolån.

Vanligtvis erbjuds blancolån mellan 10 000 kronor upp till 500 000 kronor, men det innebär inte att man får låna så mycket som man ansöker om. Långivaren gör som sagt en bedömning utifrån varje enskild persons ekonomiska förutsättningar och återbetalningsförmåga för att se hur mycket lån just den personen bedöms klara av.

Detta innebär att om man har en ordnad ekonomi med fast anställning är sannolikheten relativt stor att man har möjlighet att låna mer jämfört med någon som kanske redan har några dyra lån och enbart jobbar halvtid.

Har du ingen inkomst kan det därför vara väldigt svårt att få ett blancolån beviljat, även om chansen fortfarande finns där. Chanserna ökar dock markant om man har med en medsökande eller borgensman som går i borgen för dig.

Varför bör man jämföra innan man tar ett lån?

Den främsta anledningen till varför man bör jämföra är för att det kan sänka lånekostnaden rejält.

Räntan och de olika villkoren på blancolån kan variera otroligt mycket mellan olika långivare samt vilka ekonomiska förutsättningar man har.

En jämförelse kan därmed sålla bort de mest kostsamma lånealternativen och göra att man sparar stora summor jämfört med om man hade tagit första bästa långivare som man hittade.

Det finns de tjänster som listar alla långivare som passar de förutsättningar du matar in, och du får därefter välja vem av dessa som du ska skicka in en låneansökan till. Men det finns även de aktörer som agerar som en låneförmedlare. En låneförmedlar skickar iväg din ansökan till alla långivare samtidigt, och fördelen där är att det endast tas 1 kreditupplysning (UC) på dig samt att det såklart sparar mycket tid för dig.

Du har med andra ord stora möjligheter att på ett effektivt sätt hitta det billigaste lånet samt det lån som passar just dig och dina förutsättningar allra bäst genom att jämföra innan du bestämmer dig.

Finns det blancolån utan UC?

Ja, det finns aktörer som erbjuder möjligheten att ansöka om blancolån utan UC.

Det är viktigt att du kontrollerar så den långivare du ansöker hos använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC som är det absolut vanligaste, t.ex. Bisnode eller Creditsafe.

Kreditupplysningsföretagen kan inte se varandras upplysningar, vilket kort sagt innebär att många kreditupplysningar hos Bisnode eller Creditsafe inte påverkar dina möjligheter negativt genom att senare använda sig av upplysning genom UC.

En stor del av lånen som erbjuds utan UC är olika former av snabb- och mikrolån, men även blancolån utan UC går får att få hos vissa aktörer.

Går det att ta blancolån med betalningsanmärkning?

Har du en eller flera betalningsanmärkningar finns det fortfarande möjlighet att få ett blancolån beviljat – det finns nämligen aktörer som erbjuder blancolån trots att man har betalningsanmärkning. Räntan tenderar dock att bli högre om man har anmärkningar (man anses vara en större risk).

De tittar då extra noga på din återbetalningsförmåga för att säkerställa att du är kapabel att återbetala lånet. Kom ihåg att en betalningsanmärkning ligger kvar i minst 3 år, och under den här tiden kan det bli aningen svårare att få ett lån.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.