Bolåneförsäkring

Vid tider där räntan går upp och man är osäker på sin privata situation i form av arbete och hälsa kan en bolåneförsäkring vara ett alternativ. Läs mer om hur en bolåneförsäkring fungerar, och när det kan vara läge att skaffa sig en.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

En bolåneförsäkring innebär att om du inte har råd att betala dina räntor och amorteringar på grund av arbetslöshet eller om du blir sjuk, så löses försäkringen ut och betalar räntorna och amorteringarna. Den stora fördelen med detta är att vid skakiga tider så får du gott om tid att antingen hitta ett nytt jobb eller sälja din bostad.

Skillnaden mot att inte ha denna försäkring är att om du blir försatt i en svår ekonomisk situation kan du snabbt bli tvungen att sälja din bostad. Att sälja en bostad i panik innebär också att du blir väldigt känslig för hur bostadsmarknaden är vid det tillfället. Om det är svårt att sälja bostaden kan du bli tvungen att acceptera ett skambud du annars aldrig hade ens funderat över. Än värre kan det vara om du blir av med jobbet för att ett stort företag på din ort lägger ner. Då hamnar många i samma situation vilket leder till att priserna på bostäder på orten riskerar att krascha än mer.

Är bolåneförsäkring något för dig?

Liksom alla typer av försäkringar bör man tänka över vilken risknivå man själv befinner sig i, samt hur bekväm man känner sig i den situationen. Vad skulle hända med dig och din privatekonomi om du blev sjuk eller arbetslös? Skulle din partner kunna hålla er båda flytande? En bolåneförsäkring är en mindre extra kostnad varje månad men väl värt sina pengar om det hjälper dig att sova gott på natten och inte oroa dig.

Skaffa bolåneförsäkring

Om du känner att bolåneförsäkring kan vara något för dig, kolla då med din nuvarande bank samt nuvarande försäkringsbolag och se vad de kan erbjuda dig.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer