När man tar ett lån så kan det vara lätt att tänka att man står som enskild person mot “den stora banken” och att man ska vara tacksam för att få ett lån. Självklart är det skillnad från person till person men för många så har man gott om alternativ för banker där man kan låna. Här får du lite tips på hur du kan pruta räntan när du tar ett lån.

En bank tjänar ju självklart pengar på att låna ut pengar till dig och du blir ju en kund hos banken. En bank kommer aldrig att låna ut pengar till dig för att “vara snäll” utan det är förstås alltid ett vinstsyfte bakom. Bedöms du som kreditvärdig nog att ta ett lån hos en bank är du förmodligen kreditvärdig även hos en annan bank. Oftare kan det dock vara lättast att låna hos en bank där man har en personlig bankman som känner ens ekonomi, men det är inte alltid nödvändigt. Vi svenskar är många gånger för snälla när det kommer till att förhandla räntor med bankerna. Välj alltid ett privatlån med låg ränta sålänge det är en välkänd och stabil bank som erbjuder dig lånet.

Utnyttja konkurrensen

Om du ser på dig själv som en kund som kan välja flera banker har du nått halvvägs för att kunna pruta på räntan när du tar ett privatlån/banklån eller bolån. Du hamnar helt enkelt i en lite bättre position eftersom du har alternativ. Om inte bank A ger dig den räntan du vill ha kan du ju alltid gå till bank B. Då får bank B åtnjuta de pengar du kommer att betala dem i ränta under x antal år framöver!

Alltså, Regel #1: se till att ha alternativ och påpeka för banken att du överväger andra alternativ.

Utnyttja de starka sidorna i din privatekonomi

En annan faktor som kan hindra din förmåga att ta ett lån är den eventuella risk som du och din ekonomi står till grund för. Har du gott om sparkapital eller hög inkomst, men som kanske inte syns i förra årets deklaration så kan detta vara ett argument för att din ekonomiska risk är låg – vilket gör att räntan bör bli lägre.

Regel #2 – påvisa de starka sidorna i din ekonomi.

Jämför räntor mellan olika banker

Jämför med andra banker med jämförelsetjänster på nätet. Det finns ett antal men den största är Lendo.se som har aktuella jämförelseräntor hos olika banker. Se till att från början prata med den banken som erbjuder lägst ränta.

Regel #3 – jämför räntorna hos bankerna., tex hos Lånekoll som kostnadsfritt jämför lån hos 30 banker.