Hur fungerar ett kreditkort

Ett kreditkort är ett betalkort där man kan köper och lånar på samma gång, kan man säga. Till skillnad från ett kontokort, som tex Visa, så dras inte pengarna från ditt bankkonto i samband med ett köp. Istället fungerar ett kreditkort så att det byggs upp en skuld som du betalar av varje månad. Du får då hem en faktura med ett utdrag från månadens köp och ett bankgironummer där du kan betala in summan.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Så länge man betalar sin kreditkortsfaktura så betalar man heller ingen ränta och inga avgifter annat än årsavgiften på kortet. Årsavgiften kan variera från runt 150 kr till 1 000 kr beroende på kreditkort.

Jämför kreditkort

Innan du bestämmer dig för vilket kreditkort du vill ha är det viktigt att du gör jämförelser av kreditkort och skapar dig en bild av de olika kortens fördelar och nackdelar. De olika kreditkorten har olika förmåner så det kan göra stor skillnad om du lyckas hitta det kort som passar just dig.

Vilket kort som passar just dig beror på vart du spenderar mest pengar. Lägger du mest pengar på mat varje år så lämpar sig ett kreditkort från Coop eller ICA exempelvis. Spenderar du mest pengar på resor så kan ett Amex sas eurobonuskort vara bäst för dig.

Vi rekommenderar KreditkortsVal.se ifall du snabbt och enkelt vill jämföra olika typer av kreditkort. Här kan du snabbt se fördelar och nackdelar med olika leverantörer av kreditkort och hitta just det kreditkortet som passar dig bäst.

Riktigt bra starterbjudande

Ett av de absolut bästa korten är Amex SAS Eurobonus. Med detta kort får du poäng på allt du handlar och du kan köpa resor riktigt billigt hos SAS med poängen. Via vår länk får du 6.000 Eurobonus-poäng (det är väldigt många poäng) direkt om du går via vår länk och skaffar ett gratis standard-kort.  Få 6 000 poäng direkt HÄR. 6 000 Eurobonus-poäng räcker till en inrikes flygresa. Om du väljer ett premiumkort eller elitekort får du änne fler poäng.

Delbetalning och straffavgifter

Beroende på vilket kreditkort man har kan man välja att ha delbetalning på sitt kort, något man ofta får specificera i sin ansökan. Delbetalning innebär att om du köpt för 10 000 kr under månaden kan du välja att betala in 5 000 kr och låna resterande 5 000 kr till nästa månad också. Du betalar då ränta på denna summa (5 000 kr), ofta en relativt hög ränta.

Jämför kreditkort

Andra kreditkortsföretag tillämpar straffavgifter och räntor om man inte betalar in hela den fakturerade summan inom angiven tid. Dessa straffavgifter kan variera från några tior till över hundra kronor. Se till att kolla upp vad som gäller för det kreditkortet du tänker skaffa så du inte misstar dig!

Det mest praktiska med kreditkort är förstås att ha delbetalning för att på så sätt kunna använda kortet för att jämna ut toppar och dalar i sin privata ekonomi. Man kan då köpa en dyr soffa på rea i januari, betala hälften i februari och andra hälften i mars. Det är en bekvämlighet som uppskattas av många och som ofta blir relativt överkomligt ekonomiskt sett.

Risker med kreditkort

En viss problematik med alla kreditkort är att det kan vara lätt att köpa mer än man egentligen har råd med. Har man inte stenkoll på sin privatekonomi och använder kreditkortet lite för ofta kan man ”komma efter i sin ekonomi”.

Det innebär att när du väl får lönen så går större och större del åt till att betala kreditkortsfakturan och du får börja använda kreditkortet tidigare och tidigare varje månad. I slutändan kanske du inte har råd att betala hela kreditkortsfakturan och får då börja betala ränta och eventuellt också förseningsavgifter – och då blir det snabbt dyrt.

Räntor

Kreditkort har ofta relativt höga räntor, oftast en bra bit över 10 %. Man bör därför inte nyttja krediten på sitt kort i onödan, utan endast vid behov. Behöver man kredit under en längre tid är privatlån att föredra eftersom det är betydligt lägre ränta på privatlån än på kreditkort. Behöver man bara kredit under en kort tid kan kreditkort vara ett mycket bra alternativ eftersom de ofta erbjuda 30-60 dagars räntefri kredit.

Kreditkort och bonusprogram – hur kreditkort fungerar

Kreditkort kan dock, om de används rätt, vara mycket praktiska. Många kreditkort har även ett bonusprogram knutet till kortet som gör att du tex får Eurobonus-poäng för varje spenderad krona. Bonuspoäng som sedan kan användas till resor och annat trevligt.

Ansöka om kreditkort

Dett finns ett fåtal olika kreditkort där några av de vanligaste är MasterCard, EuroCard, Diners Club och American Express. Dessa kreditkort finns dock i ett otal olika utgåvor och ofta i samarbete med andra företag, exempelvis MasterCard Eurobonus som sker i samband med Eurobonus.

Många företag har varianter av de stora kreditkorten och som ger bonuspoäng som kan vara mer relevanta för vad du vanligtvis spenderar pengar på. Ett exempel på detta är ICA’s kreditkort som ger dig bonus som du kan handla mat på ICA för, oavsett om du använder kreditkortet till att köpa mjölk eller en ny stereoanläggning.

Ett annat bra ställe att börja på är direkt på kreditkortföretagens hemsidor:

  • ICA-banken kreditkort – Få bonuspengar som du kan handla mat för
  • Swedbank Mastercard – billigt och smidigt

Du kan också använda den kostnadsfria tjänsten Kortio.se. Här kan du jämföra alla kreditkort på marknaden och hitta det bästa kreditkortet som passar dig och dina behov. Du kan här jämföra olika kreditkort som resekort, shoppingkort, matkort, bensinkort och premiumkort.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer