Vad är pantsättning

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Att pantsätta något innebär inte nödvändigtvis att man lämnar ifrån sig ett föremål. Detta ligger dock närmast i tanken för de flesta, att man (luspank) går till en pantbank och lämnar in sin fina gamla gitarr och får hutlöst lite betalt. Detta är alltså inte alltid fallet, hur det går till beskriver vi i denna artikel.

Hur fungerar en pantbank

I fallet med pantbanker fungerar det snarare så att du lämnar in ett föremål (tex smycken eller en värdefull gitarr) som säkerhet för ett att få låna från pantbanken. Lånet behöver inte nödvändigtvis vara i närheten av vad smycket egentligen är värt. Du kanske köpte gitarren för 15 000 kr för ett år sedan men får bara låna 4 000 kr för den.

En pant, som denna gitarr, är alltså pantbankens säkerhet för att om du inte kan betala tillbaka. I såna fall kan de sälja den för att på så sätt få sina pengar tillbaka istället. Anledningen till att det kan vara så stor skillnad mellan vad man själv uppskattar värdet på sitt föremål och pantbankens uppskattning är att de även måste ta hänsyn till eventuella försäljningsomkostnader.

Om du någon gång försökt sälja något på Blocket så vet du att man inte alltid får exakt så bra betalt som man hade hoppats på och att det kan ta tid och energi. Detta gäller framförallt om man vill sälja snabbt och smärtfritt – vilket pantbankerna självklart vill.

Att pantsätta sin gitarr innebär alltså inte att man säljer sin gitarr utan man får tillbaka den när man betalat tillbaka sitt lån plus avgifterna i samband med lånet. Storleken på lånet är alltså heller inte exakt samma sak som det egentliga värdet på ditt pantföremål.

Pantsätta sin bostad, bil etc

Man behöver dock inte alltid lämna in föremålet för att man ska kunna använda föremålet som pant. Detta gäller då lånet används för att köpa samma föremål som också står för säkerheten för lånet, till exempel din bostad eller en bil.

Om du tar ett bolån för att köpa en villa så pantsätter du villan för ditt bolån. Detta innebär att om du inte kan betala tillbaka ditt bolån så kan banken sälja din bostad för att få tillbaka sina pengar. Detsamma gäller om du tar ett billån med bilen som säkerhet och så vidare.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.