Vad är pantsättning

Att pantsätta något innebär inte nödvändigtvis att man lämnar ifrån sig ett föremål. Detta ligger dock närmast i tanken för de flesta, att man (luspank) går till en pantbank och lämnar in sin fina gamla gitarr och får hutlöst lite betalt. Detta är alltså inte alltid fallet, hur det går till beskriver vi i denna artikel.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Hur fungerar en pantbank

I fallet med pantbanker fungerar det snarare så att du lämnar in ett föremål (tex smycken eller en värdefull gitarr) som säkerhet för ett att få låna från pantbanken. Lånet behöver inte nödvändigtvis vara i närheten av vad smycket egentligen är värt. Du kanske köpte gitarren för 15 000 kr för ett år sedan men får bara låna 4 000 kr för den.

En pant, som denna gitarr, är alltså pantbankens säkerhet för att om du inte kan betala tillbaka. I såna fall kan de sälja den för att på så sätt få sina pengar tillbaka istället. Anledningen till att det kan vara så stor skillnad mellan vad man själv uppskattar värdet på sitt föremål och pantbankens uppskattning är att de även måste ta hänsyn till eventuella försäljningsomkostnader.

Om du någon gång försökt sälja något på Blocket så vet du att man inte alltid får exakt så bra betalt som man hade hoppats på och att det kan ta tid och energi. Detta gäller framförallt om man vill sälja snabbt och smärtfritt – vilket pantbankerna självklart vill.

Att pantsätta sin gitarr innebär alltså inte att man säljer sin gitarr utan man får tillbaka den när man betalat tillbaka sitt lån plus avgifterna i samband med lånet. Storleken på lånet är alltså heller inte exakt samma sak som det egentliga värdet på ditt pantföremål.

Pantsätta sin bostad, bil etc

Man behöver dock inte alltid lämna in föremålet för att man ska kunna använda föremålet som pant. Detta gäller då lånet används för att köpa samma föremål som också står för säkerheten för lånet, till exempel din bostad eller en bil.

Om du tar ett bolån för att köpa en villa så pantsätter du villan för ditt bolån. Detta innebär att om du inte kan betala tillbaka ditt bolån så kan banken sälja din bostad för att få tillbaka sina pengar. Detsamma gäller om du tar ett billån med bilen som säkerhet och så vidare.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.